Ce spune Adrian Năstase despre învinuirea lui Iliescu

Fostul premier Adrian Năstase a declarat, miercuri, la Târgoviște, întrebat cum comentează punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu în dosarul ”Mineriada”, că trebuie așteptat deznodământul, ”care vor fi concluziile procurorilor și, dacă va fi cazul, concluziile judecătorilor”, transmite Agerpres.

”Eu înțeleg că dosarul acesta a început în mai multe rânduri, s-a încheiat în mai multe rânduri sub forma neînceperii urmăririi penale. Probabil că presiunea publică și decizia de la CEDO au determinat repunerea pe rol a acestui dosar. Cred că singurul lucru pe care îl putem spune la acest moment este că trebuie să așteptăm să vedem care va fi deznodământul, care vor fi concluziile procurorilor și, dacă va fi cazul, concluziile judecătorilor”, a afirmat Năstase.

Întrebat de jurnaliști cum a resimțit efectele evenimentelor din 13-15 iunie 1990, când a preluat, la acel moment, mandatul de ministru de Externe, Adrian Năstase a spus că a fost ”o responsabilitate foarte dificilă a guvernului de atunci (…) să strângem cioburile de pe jos”.

”Noul guvern după alegerile din 20 mai ( 1990 — n.red) a primit votul Parlamentului la sfârșitul lui iunie, deci după vreo două săptămâni de la ceea ce s-a întâmplat în Piața Universității, în București, 13-15 iunie. Eu am spus de mai multe ori: a fost o responsabilitate foarte dificilă a guvernului de atunci și a mea ca ministru de externe să strângem cioburile de pe jos, după ce, să spunem, revoluția crease la nivel internațional o disponibilitate, o favorabilitate deosebită pentru România, s-a creat, după acele evenimente, un moment negativ deosebit. Lucrul acesta ne-a costat destul de mult, ne-a ținut blocați în timp ce țări din grupul Vișegrad, Polonia, Cehoslovacia la momentul acela, Ungaria, au reușit să meargă mai repede decât noi și s-a produs și o anume decuplare a noastră. Am scris o carte în 10 volume și care se numește ‘România după Malta’ și în care sunt relatate toate acele episoade, zi cu zi, în perioada 1990-1992, în mandatul meu, cred că a fost o experiență extrem de dificilă”, a precizat Adrian Năstase.

Fostul preşedinte este urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 1990.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.