Ce trebuie să știm despre pachetul de prevenţie 40+

Pacienţii cu boli cronice nu au nevoie să apeleze la pachetul de prevenţie 40+ pentru persoanele asimptomatice, deoarece se află în contact periodic cu medicul de familie, iar acest pachet a fost „din start” gândit pentru persoanele care nu au semne/simptome de boală şi care nu-şi verifică periodic starea sănătăţii, a precizat joi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„În cadrul pachetului de servicii decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate la nivelul asistenţei medicale primare sunt prevăzute servicii de prevenţie pentru toate categoriile de vârstă. Printre consultaţiile de prevenţie oferite de medicii de familie (în cadrul cărora se poate recomanda şi un set de analize medicale de laborator) se numără şi cele destinate persoanelor asimptomatice cu vârsta peste 40 de ani din listele proprii, adică acelor persoane care nu sunt în evidenţa medicului de familie cu boli cronice şi nici nu manifestă semne de boală”, afirmă CNAS într-un comunicat remis presei.

În ceea ce priveşte adresa prin care CNAS a solicitat medicilor de familie să precizeze câte persoane asimptomatice de peste 40 de ani se află pe listele lor de pacienţi, scopul acestei centralizări de informaţii este dimensionarea finanţării pachetului de prevenţie, la nivel naţional, în funcţie de numărul total al beneficiarilor, şi construirea unui indicator de evaluare a activităţii de prevenţie, având în vedere că în semestrul I al acestui an consultaţiile de prevenţie acordate tuturor segmentelor de vârstă au constituit doar 1% din totalul consultaţiilor acordate de medicii de familie.

Potrivit CNAS, o atenţie deosebită necesită în special persoanele de peste 40 de ani, deoarece după această vârstă incidenţa bolilor cronice creşte semnificativ.

„Prin pachetele de prevenţie, CNAS urmăreşte să încurajeze persoanele menţionate să-şi verifice periodic starea sănătăţii, dar şi medicii de familie să acorde activ consultaţii preventive, în cadrul cărora să evalueze comportamentele cu impact global asupra sănătăţii (stilul de viaţă: fumat, consum problematic de alcool, activitatea fizică, dieta etc.), riscul cardiovascular, oncologic, sănătatea mintală, sănătatea reproducerii, şi să intervină asupra riscurilor modificabile”, se arată în comunicat.

Persoanele cu boli cronice aflate pe listele medicilor de familie beneficiază de consultaţii periodice lunare decontate din FNUASS pentru supravegherea evoluţiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicaţiilor, educaţia privind îngrijirea şi autoîngrijirea etc.

Totodată, în cazul acutizării afecţiunilor cronice sau a prezenţei oricăror simptome a căror provenienţă trebuie clarificată, pacienţii se prezintă la medicul de familie, care, în urma evaluării, stabileşte conduita terapeutică. Pentru orice afecţiune acută/subacută/acutizare a unei boli cronice, casa de asigurări de sănătate decontează medicilor de familie încă două consultaţii pentru fiecare episod de boală, în afara consultaţiilor periodice anterior menţionate. În urma efectuării consultaţiilor, medicul de familie poate elibera bilete de trimitere (inclusiv pentru investigaţii medicale paraclinice) sau alte documente.

Aşadar, medicul de familie acordă consultaţii într-un mod integrativ, ţinând cont de toate afecţiunile acute, subacute sau cronice de care suferă pacienţii, investigând totodată şi factorii de risc pentru apariţia altor boli sau agravarea celor existente, realizând atât prevenţie primară (preîntâmpină apariţia afecţiunilor prin intervenţia asupra factorilor de risc), prevenţie secundară (depistează precoce boala, înainte de a se manifesta), prevenţie terţiară (screeningul complicaţiilor cu reducerea agravărilor sau apariţiei complicaţiilor).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. Ce este în „vaccinurile” Covid? Dovezi ale crimelor împotriva umanității

    Lucrarea sa completă poate fi descărcată AICI.

    Autorul scrie:

    Între iulie 2021 și august 2022, dovezi ale existenței unor ingrediente nedezvăluite din „vaccinurile” COVID-19 au fost publicate de cel puțin 26 de cercetători/echipe de cercetare din 16 țări diferite de pe cinci continente, folosind analize spectroscopice și microscopice. În ciuda faptului că au operat în mare parte independent unul de celălalt, descoperirile lor sunt deosebit de similare și evidențiază pericolul clar și real cu privire la conținutul „vaccinurilor” COVID-19.

    Acest lucru ridică mari semne de întrebare cu privire la adevăratul scop al periculoaselor seruri experimentale, care au fost administrate până acum la 5,33 miliarde de oameni (peste două treimi din rasa umană), inclusiv la copii, evident fără acordul lor informat cu privire la conținut.

    Descoperirile surprinzătoare se referă la structuri geometrice cu muchii ascuțite, structuri fibroase sau tubulare, formațiuni cristaline, „microbule” și posibilă nanotehnologie cu auto-asamblare. Sângele persoanelor care au primit unul sau mai multe „vaccinuri” COVID-19 pare, de la caz la caz, să conțină corpuri străine și să fie grav degradat, globulele roșii apărând de obicei în formațiuni Rouleaux.

    Luate împreună, aceste 26 de studii constituie un argument puternic pentru a fi efectuate investigații științifice serioase asupra conținutului „vaccinului” COVID-19. În cazul în care concluziile acestor 26 de studii sunt confirmate, atunci implicațiile politice vor fi revoluționare: a fost comisă o crimă globală împotriva umanității, în care au fost complice fiecare guvern, fiecare organism de reglementare, fiecare organizație mass-media și toate profesiile.

  2. dom’le ce sa facem cu oamenii astia sanatosi?? pai, sa le tragem o „preventie”, sa-i imbolnavim cu chimicale mengele pentru ca apoi sa plateasca bani pentru „eroi”. bigpharma si „specialistii” functioneaza prin frica prostilor. TREZITI-VA BHAI !

  3. CNSAS știe ce vorbește. Pacient a 40+ am încercat în Sibiu după 2 ani consultație Urolog și Cardiolog. La sfârșitul lui septembrie am solicitare programare la Urologie la specialist: răspuns: -Anul acesta doctorul T. nu mai are locuri!! 15 octombrie solicitare de programare Cardiologie doctorul D. -aveți pe 20 decembrie ora 10! Deci avem programe minunate dar o groază de medici sunt și cadre universitare, trimit rezidenți, vin cu întârziere “când iese din operație” și timpul alocat pe ușă este redus. Mamagerul policlinicii nu se preocupă de cozile de la uși. Să nu vorbim de cei ce vin cu autobusul de pe sate.

  4. Aratati-mi si mie un laborator privat, ca de stat nu mai sunt, care are bani de la CAS pentru analize gratuite dupa data de 7 a lunii. daca ai nevoie de analize in data de 20 a lunii le platesti….daca nu poti sa le platesti astepti luna viitoare….ce daca e urgenta!!!

    Statul ar trebui in primul rand sa investeasca in laboratoare de analize……daca chiar vrea sa supravegheze sanateta populatiei.

  5. „verifică periodic starea sănătăţii”, cum zicea un medic francez, e ca si cum tot treci prin cimitir sa vezi daca nu esti deja acolo ingropat. Dacac te doare sau te ingrijoreaza ceva si treci pe la medic e alta povest, bineinteles speri sa dai de unul care se pricepe, srie meserie, si nu a trecut prin medicina cu cinci pe linie si se lauda ce grozav e in meserie. Din pacate sunt mukti agiamii dastia prin sistemul medical romanesc ce se uita doar la cita spaga ii dai

  6. @Radu Humor: legat de covid, odirectoare de la Pfizer a declarat oficial in parlamentul european ca inaintecde introducerea „vaxinului” pe piata nu s-a facut nici un test dac vaxinul ar duce la oprirea sau stagnare raspindirii virusului Covid. Si a recunoscut ca ii interesa doar sa aduca vaxinul pe piata pentru cistigul din vinzare. Stire ce a trecut aproape anonima prin presele europene, mai putin in Olanda si tarile scandinave. Ce implicatiecare faptul ca ei stiau ca vaxinul nu va opri virusul, timp in care prin ziare si televiziuni se spunea invers. Oamenii cu vaxinuri la zi puteau trai aprope normal, in timp ce celorlalti li se impuneau lockdown, interdictia de a intra in restaurante, magazine, spectacole. Oameni discriminati daca nu se supuneau unui tratament genetic experimental. Dar si cei obedienti si vaxinati raspndeau virusul ca si ceilalti sicanti de autoritati. Sau alfel spus toate sicanarile si inchiderile de accese la magazine si activitati sociale nu ajutau la nici o oprire a raspindirii virusului Corona, ci la discriminarea pe fata si incalcarea drepturilor cetatenesti garantate de mult constitutii in multe tari cica democratice ce se numesc intr ele si state de drept!?

  7. SALVAMAR, daca citeste cineva comentariile, vroiam sa scriu la fel ca tine. Despre ce preventie poate fi vorba cand nu poti beneficia de setul de analize anual daca nu ai pe putin 400 RON sa le platesti?

    Mai este o problema a medicamentelor, unele au disparut iar altele apar
    cu „eticheta noua”, foarte scumpe si apa de ploaie….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.