CE: Trei sferturi dintre recenziile de pe internet sunt înşelătoare

Aproape două treimi din site-urile verificate într-o acțiune derulată la nivel european sub coordonarea Comisiei Europene au generat îndoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor, iar 55% dintre acestea ar putea încălca Directiva privind practicile comerciale neloiale.

Potrivit unui comunicat al CE, sub coordonarea Comisiei, autorități din 26 de state membre, inclusiv România, și din Islanda și Norvegia au verificat 223 de site-uri web importante pentru a constata dacă există recenzii înșelătoare ale consumatorilor.

Aproape două treimi din magazinele și piețele online, site-urile de rezervări, motoarele de căutare și site-urile de servicii de comparare analizate au generat îndoieli cu privire la fiabilitatea recenziilor. Astfel, pe 144 dintre cele 223 de site-uri verificate, autoritățile nu au putut confirma că respectivii comercianți au depus suficiente eforturi pentru a se asigura că recenziile sunt autentice, și anume că au fost postate de consumatori care chiar au utilizat produsul sau serviciul pe care l-au evaluat.

Alte constatări în urma verificării site-urilor web cu privire la recenziile online:

-104 dintre cele 223 de site-uri examinate nu informează consumatorii cu privire la modul în care se colectează și prelucrează recenziile. Numai 84 de site-uri fac astfel de informații accesibile consumatorilor chiar pe pagina de recenzie, în timp ce restul le menționează cu „caractere mici”, de exemplu în secțiunea de termeni și condiții juridice.

-118 site-uri nu conțineau informații cu privire la modul în care se previn recenziile false. În aceste cazuri, consumatorii nu au posibilitatea de a verifica dacă recenziile au fost scrise de consumatori care au utilizat efectiv produsul sau serviciul.

-176 dintre site-urile web nu menționează faptul că recenziile stimulate (care sunt recompensate financiar, de exemplu) sunt interzise prin politicile lor interne sau, dacă nu este cazul, nu menționează în ce mod site-urile se asigură că există o indicație că recenziile sunt stimulate.

Autoritățile de protecție a consumatorilor au concluzionat că cel puțin 55% dintre site-urile web verificate ar putea încălca Directiva privind practicile comerciale neloiale, conform căreia consumatorilor trebuie să li se prezinte informații veridice care să le permită să aleagă în cunoștință de cauză. Autoritățile au avut îndoieli și cu privire la restul de 18%.

CE anunță că autoritățile naționale vor contacta comercianții în cauză pentru a-și rectifica site-urile web și, dacă este necesar, pentru a iniția acțiuni de asigurare a respectării legislației în conformitate cu procedurile lor naționale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

3 Comentarii

  1. Atunci de ce nu-i baga in carantina ca pe asa zisii infertati de Covid? Hopaaaa! Am inteles !Sfertul ala care intregeste cele 3 treimi sunt fake news de la guvernele lumi si de la cele 2-3 companii producatoare de recenzii provaccin!! Bravo ma copii! Taiati tot internetul si traim intr-o pace mondiala fara prezentarea succinata (recenzia) alora de la Pfizer, Moderna si alte fite pseudo stiintifice recenzate!

  2. Pe Facebook sunt Recenziile Inselatoare , o Casa 1 leu , 1 Telefon Mobil 14 lei .

  3. Si titlul acestui articol e inselator.
    Rezultatele verificarii nu zic ca review-rile sunt inselatoare ci neconforme.
    A zice ca e inselator sugereaza ca cineva cu buna stiinta si rea intentie inseala/pacaleste/ dezinformeaza , ceea ce nu e adevarat. In cazul revieurilor , ele nu au un cadru bine definit si utilizatorii le publica cum i taie capul, dar ei nu o fac intentionat , cu motivul de a dezinforma.

    Pe cand titlul acestui articol ma face sa ma intreb daca nu e pus in mod intentionat astfel incat sa actioneze ca un clickbait, deoarece din continut nu reiese ca recenziile ar fi inselatoare ci ca nu exista o trasabilitate si un cadru de a compara mere cu mere.

    Haideti sa folosim limba romana si subtilitatile sensurilor ei mai responsabil.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.