Ce zice Tăriceanu despre relația cu PSD?

Relația  dintre ALDE și PSD, păstrarea coaliției de guvernare, profilul candidatului ideal la prezidențiale dar și stadiul relației cu social-democrații au fost principalele teme discutate de Călin Popescu Tăriceanu și Ionuț Cristache, în cadrul emisiunii „România 9“, difuzate pe TVR1, pe 24 iulie, ora 21:00.

Scriptul emisiunii poate fi citit integral mai jos.

Realizator: Ionuţ Cristache – Bună seara și bine v-am găsit la România 9! Se ascute lupta pentru Cotroceni. După ce ieri PSD lansat-o pe Viorica Dăncilă, astăzi a venit rândul celor de la ALDE să îl desemneze pe Călin Popescu Tăriceanu, situație nemaiîntâlnită în România până în prezent – o coaliție, doi candidați și coaliţia rezistă totuși, cel puțin deocamdată. După anunțul de astăzi imediat au apărut și primele voci chiar din interiorul ALDE, care cer ieșirea de la guvernare. Pare că liberalii lui Tăriceanu și-au luat un răgaz până în august, sperând că pesediștii se răzgândesc. Cum a ajuns coaliţia într-un astfel de moment, cum va mai funcționa ea, ce candidaturi rămân în picioare și pentru toamnă și cine se retrage, despre profilul candidatului dorit de români, despre proiecte și viziuni, dacă există ele, domnule Tăriceanu. Bună seara! Mulțumesc pentru prezență.

Călin Popescu-Tăriceanu: Bună seara!

Realizator: Înainte de toate, am văzut multe declaraţii, şi ale dvs, şi ale celor de la PSD. V-aş întreba cum aţi mai caracteriza orele astea relaţia cu PSD.

Călin Popescu-Tăriceanu: A, nu știu dacă ăsta este elementul principal…

Realizator: Am greșit-o.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, nu. Cu tot respectul, nu aş pune sub semnul întrebării relația cu PSD, relația politică în cadrul coaliției, decât chestiunea aceasta a unei alegeri aş spune serioase, fundamentale pentru până la urmă chiar viitorul României, nu numai pentru existența coaliției, pentru că rămân la convingerea că ceea ce discutaserăm cu multă vreme înainte, aproximativ un an şi jumătate, și anume de a avea un candidat comun din partea coaliţiei la alegerile prezidențiale, reprezenta un deziderat pe care din păcate nu l-am putut realiza și nu l-am putut realiza pentru că, în pofida unor evidențe, a unor realități politice, care sunt date de măsurătorile sociologice, adică de sondaje, și care indică fără putință de tăgadă că sunt cel mai bine plasat candidat din partea PSD și ALDE…

Realizator: Poate vă uitaţi pe date diferite.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, ne uităm pe aceleaşi date, pentru că am confruntat, am avut posibilitatea, am avut acces la sondajele pe care le-au făcut şi PSD…

Realizator: Ce înseamnă că staţi mai bine faţă de Viorica Dăncilă, candidatul PSD?

Călin Popescu-Tăriceanu: Ce înseamnă? Sunt două elemente simple care se măsoară: încrederea și care indică acest lucru fără doar și poate și în al doilea rând intenția de vot.

Realizator: Şi care sunt acestea, domnule Călin Popescu Tăriceanu?

Călin Popescu-Tăriceanu: Păi vă dau un exemplu foarte simplu. Din totalul celor care votează PSD și ALDE, peste 60%, două treimi consideră că este nevoie de un candidat comun. Apoi tot din acești votanți 80% consideră că acel candidat comun ar trebui să fiu eu. De ce? Pentru că, sigur, probabil percepția care s-a creat de-a lungul timpului mă favorizează, faptul că am avut anumite funcții, pornind de la cea de parlamentar, ministru, viceprim-ministru, prim-ministru, președinte al Senatului, sigur că conturează în final o persoană care acționează în câmpul politic, mie nu îmi place să folosesc despre mine cuvinte, epitete care să dea impresia cumva celor care ne privesc că nu am simțul măsurii. Dar asta este realitatea și în aceste condiții sigur că ar fi fost mai util să avem un candidat comun și acela să fie cel care are cele mai mari șanse să îl înfrângă pe Klaus Iohannis.

Realizator: Poate fi înfrânt Klaus Iohannis?

Călin Popescu-Tăriceanu: Fără îndoială. Chiar dacă astăzi, trebuie să recunosc şi să spun foarte clar fără niciun fel de ezitare, în sondaje Klaus Iohannis stă mai bine, este clasat pe primul loc.

Realizator: Preşedinte în funcţie…

Călin Popescu-Tăriceanu: Sigur, sunt o serie de argumente, nu le înțeleg pe toate sau poate nu că nu le înțeleg, le înțeleg, dar nu văd de ce ar sta în picioare. Dar asta este realitatea politică. În politică discutăm de foarte multe ori și lucrăm cu percepții, și nu cu realități.

Realizator: Sau cu adevăruri.

Călin Popescu-Tăriceanu: Sau cu adevăruri.

Realizator: Din nefericire.

Călin Popescu-Tăriceanu: Deci el este pe primul loc, dar bătălia electorală nu a început. Iar în ceea ce privește PSD mie mi se pare că ei se mulțumesc cu mult prea puțin. Adică se pare că în acest moment pe de o parte, pe de o parte ceea ce își propun și asta este maximum în ceea ce își propun e să intre în turul doi.

Realizator: Dar de ce, domnule Tăriceanu?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu știu să vă spun lucrul ăsta.

Realizator: Mulţi spun că miroase a blat.

Călin Popescu-Tăriceanu: Şi apoi pare să existe, așa cum a fost și în ultima perioadă de fapt şi am să mă refer la lucrul acesta, o dublă agendă, pentru că decizia PSD de ieri de a-şi desemna propriul candidat pentru unii a fost surprinzătoare. Pentru mine nu a fost surprinzătoare, pentru că am fost și eu și colegii mei în măsură să analizăm declarații, poziționări, plus alte informații care, agregate, ne-au făcut să ne dăm seama că acest plan de a desemna un candidat propriu nu este rezultatul ultimelor două-trei zile, ci este un plan care a fost lucrat de multă vreme…

Realizator: Bine gândit.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu știu dacă e bine gândit.

Realizator: Nu, că mai am o declarație a dumneavoastră și chiar voiam să vă întreb, mi-aţi luat-o înainte, aveam de mult timp informația că se pregătește această candidatură. Şi atunci noi la ce am asistat zilele astea – Fifor, Teodorovici, studiul intern al PSD, datele lui Pieleanu…?

Călin Popescu-Tăriceanu: Acum nu vreau să fiu maliţios la adresa partenerilor de guvernare, dar prea s-au legat aşa retragerea candidaturilor lui Fifor, lui Teodorovici. De asta vă spun, că totul a făcut parte dintr-un plan. Era normal, eu aș fi găsit normal ca în condițiile în care noi ne-am comportat foarte sincer și loial în cadrul coaliției să vină să spună: uite ce se întâmplă – pentru următoarele motive, 1, 2, 3, noi vrem să hotărâm, pentru că nu putem altfel decât să mergem cu candidat propriu. Nu mai stăm să mai pierdem vremea să așteptăm sondaje, să ne dăm după pomi, să ne facem…

Realizator: V-a mâhnit această abordare ipocrită?

Călin Popescu-Tăriceanu: Da, m-a dezamăgit.

Realizator: V-a dezamăgit?

Călin Popescu-Tăriceanu: Da, m-a dezamăgit, vă spun foarte sincer, cu toate că, repet, pentru mine, poate pentru alții a fost o surpriză, pentru mine și pentru colegii mei nu a fost o surpriză.

Realizator: Candidatura lui Dăncilă?

Călin Popescu-Tăriceanu: Asumarea unei candidaturi… Nu neapărat a doamnei Dăncilă, pentru că nu cu ea…, nu e o problemă personală, ci ideea în sine. Adică în loc să mergem cu un candidat comun, la care evident trebuie să ținem cont că s-ar fi asociat și Pro România, deci am fi avut trei formațiuni politice, în loc să mergem pe această formulă care ar fi crescut considerabil șansele unei candidaturi cu succes nu numai în turul doi, ci în finala cu Iohannis, mergem pe o formulă care sigur că reduce șansele…

Realizator: Ajungem şi la formula asta…

Călin Popescu-Tăriceanu: Fie că vorbim de doamna Dăncilă sau de mine. Îm ceea ce mă privește însă eu vreau să vă spun ceva. Eu nu mă mulţumesc cu hai să ajungem în turul doi. Nu. Dacă m-am înscris în această cursă, vreau să merg până la capăt. Şi până la urmă cred că PSD, sigur, are un avantaj foarte mare, are niște structuri de partid mai puternice decât ale noastre, probabil cele mai puternice dintre toate partidele, dar până la urmă alegerile prezidențiale nu sunt alegeri de partid, sunt alegerea…, sunt legate de alegerea unei persoane. Şi eu cred că oamenii vor da un vot celui care ei consideră că poate să reprezinte o alternativă la actualul președinte.

Realizator: Ajungem și la profilul de candidați, la ce aşteaptă de fapt românii de la un președinte pentru ţara asta, dar nu am început întâmplător prin a vă întreba care mai e relaţia cu PSD, pentru că inclusiv această declaraţie a dvs pe care am citit-o deja „aveam de mult timp informația”. Informații avem noi, ăștia, jurnaliștii, care lucrăm pe surse. Dumneavoastră ar fi trebuit să aveți certitudini în relația cu partenerul dumneavoastră de coaliție, că o coaliție, domnule Tăriceanu, așa cum înțeleg eu lucrurile și bănuiesc că şi cei de acasă, împarte aceeași viziune, împarte teoretic aceleași principii, aceeași manieră de lucru și într-un final ca să ajungă la concluzia…

Călin Popescu-Tăriceanu: Acesta este cazul ideal.

Realizator: Nu, e un caz…

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, e cazul ideal. Deci, din păcate, trebuie să constat că cei cu care suntem într-o legătură au câteodată două agende, una hai să zicem așa oficială în relația pe care au avut-o cu noi, pentru că colegii de la PSD ne-au spus tot timpul: da, da, sigur că da, candidatura comună, m-au invitat la congresul pe care l-au avut.

Realizator: Da, domnule Tăriceanu, comentaţi, da, sigur…

Călin Popescu-Tăriceanu: OK. Dar de fapt era altceva. Şi de asta vă spun, că pentru mine nu e o surpriză, dar este o dezamăgire.

Realizator: Şi în condițiile astea ce mai face ALDE la guvernare?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, actul de guvernare nu este strict condiționat de candidaturile și de competiția prezidențială. Ceea ce pot să vă spun însă este că eu am ridicat această problemă doamnei Dăncilă în ce sens?

Realizator: Aţi vorbit despre guvernare?

Călin Popescu-Tăriceanu: Sigur că da, am vorbit luni, în cursul zilei de luni cu domnia sa și i-am spus: dacă am fi în această competiție numai doi, atunci lucrurile sunt simple, va fi o competiție în care vom avea cel puțin patru candidați cu șanse. Este exact ca într-o bătaie la restaurant, aţi văzut în filme ce se întâmplă – toată lumea dă în toată lumea. Așa poate să se întâmple și aici. Hai să spunem că eu voi avea o grijă în plus să nu-mi atac partenerul de coaliție și poate și doamna Dăncilă…

Realizator: Asta nu mai e competiţie. Viaţa este despre curse, despre sprinturi, despre eșecuri, despre locul 1, locul 2…/schelaru

Călin Popescu-Tăriceanu: Voi face acest efort, presupun că și doamna Dăncilă. Dar ce se întâmplă la nivel local? La nivel local de foarte multe ori colegii noștri poate nu sesizează anumite nuanțe pe care le punem în discursul politic. Ei pot să creadă că accentul este pus la altă parte, vor amplifica anumite mesaje, vor veni jurnaliști care îi vor înghesui, îi vor stingheri, e treaba jurnalistului. Unii cad în capcană, dau răspunsuri nepotrivite, ele sunt interpretate, sunt răstălmăcite şi de aici – oho! – începe să se amplifice situația. Care este consecința? Şi i-am spus aceast lucru doamnei prim-ministru. Dacă până acum coaliţia nu a funcționat la parametri optimi, nu vă așteptați ca după campania electorală lucrurile să se amelioreze. Riscurile sunt să se deterioreze și mai mult relația care în multe locuri e foarte tensionată. Sunt colegi de ai mei cu care astăzi am discutat – și nu numai astăzi – care au cerut mai mult sau mai puțin așa vârtos: domnule, hai să ieșim de la guvernare! Da, sunt colegi care nu cred că mai are vreun sens. Şi sigur că…

Realizator: Scârbiţi?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, nu e problema de scârbit, că în politică dacă ești scârbit…

Realizator: Te duci acasă, da.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, dar sunt nemulţumiţi că, de exemplu, la nivel local coaliţia de la nivel central trebuia replicată la nivel local prin constituirea de majorități în administrația locală, în consiliile județene, în consiliile municipale, în consiliile comunale. Sunt câteva locuri unde de exemplu funcționează din astea contra naturii, ca să le spun glumind, da, adică sunt coaliții făcute între PSD cu PNL. Şi colegii mei îmi spun: domnuel, nu e chiar în regulă treaba asta, ce rost are să mai stăm atunci? Dar sigur că niciodată, niciodată eu nu am să iau o decizie în funcție de considerentul dintr-un judeţ. Adică elementul local e foarte important, dar noi până la urmă trebuie să găsim o soluție care să aibă…, în final să fie bazată pe considerente care sunt mult mai solide și din punct de vedere numeric semnificative. Nu pot să iau o decizie pe baza opiniei unui singur judeţ. Dacă există o majoritate, sigur că atunci nu ai ce să faci.

Realizator: Am vorbit şi eu azi cu nişte colegi de-ai dvs, mi-am permis, şi…

Călin Popescu-Tăriceanu: Ca să vă răspund la întrebare. Argumentele pe care le-am dat colegilor de a rămâne în continuare la guvernare au fost în special bazate pe ideea de a menține stabilitatea politică și de a demonstra că avem responsabilitatea actului de guvernare. Subliniez ceva și vreau să fiu foarte bine înțeles. Nu fac din guvernare o profesie, nici pentru mine și nici colegii mei. Avem o responsabilitate, dar această responsabilitate trebuie să se regăsească și la parteneri în ceea ce privește atitudinea comună în fața actului de guvernare. Împărțim responsabilitățile. Dacă responsabilitățile nu le împărțim și PSD spune: domnule, noi suntem partidul mare și noi luăm toate deciziile, atunci sigur că noi avem și posibilitatea să spunem „Ok, nicio problemă”.

Realizator: A, deci este un fel de amenințare voalată?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu este o amenințare, este o constatare pe care sunt obligat să o fac. Sunt obligat să fac această constatare pentru că, v-am spus, și la nivel local, și la nivel central, de se întâmplă și chiar și zilele astea, nu văd că există în mintea tuturor conștiința faptului că formăm o coaliție. Prin urmare, coaliţia discută și ia decizii împreună.

Realizator: Nu mai funcționează coaliţia acum?

Călin Popescu-Tăriceanu: Funcţionează, dar văd anumite sincope. Şi ce se întâmplă? Sigur că în această coaliție nu suntem doi parteneri egali, avem…, am simțul proporțiilor, dar totuși suntem acolo. Adică hai să vedem! Astăzi am spus ceva, se discută, am văzut, rectificarea bugetară. Până acum nu am văzut, era normal să primesc o propunere de rectificare pe baza căreia să fac eu și colegii mei o analiză și să putem să venim cu comentarii sau cu contrapropuneri. Ce am văzut până în momentul de față? O lungă listă de amputări bugetare, pentru că veniturile nu sunt la nivelul scontat, dar acestea…, de buget, trebuie să meargă într-o anumită logică. Şi de exemplu nu știu care este logica care stă la baza viitoarei rectificări bugetare, dacă există vreuna. Şi vreau să discutăm cu colegii noștri. Deci, acestea fiind spuse, v-am spus că nu suntem…, în pofida faptului că am sentimentul unei responsabilități politice, și eu, și colegii mei, nu suntem însă legați ombilical de guvernare. Unii dintre colegii din PSD fac o apreciere greșită, care mi-a şi ajuns la urechi: ALDE nu o să plece de la guvernare pentru că Tăriceanu este președinte al Senatului și pierde funcţia. Vreau să vă spun ceva: funcția de președinte al Senatului este una extrem de onorantă pentru mine, dar nu sunt legat de chestiunea asta. Nici colegii mei care sunt miniștri nu i-a născut mama miniștri, nici pe mine președinte al Senatului. Am avut în timpul activității mele politice diferite funcții de mare responsabilitate, dar nu m-am cramponat de nicio funcție. Deci nu ăsta este elementul care cred că ar trebui să stea la baza acestei analize. Sigur că mi se pare important ca odată vacanța parlamentară depășită, deci la toamnă, să vedem ce este de făcut pentru relansarea guvernării.

Realizator: Ajungem și acolo, domnule Tăriceanu. Dar permiteţi-mi şi mie un amendament la discuţie. Eu niciodată nu v-am văzut aşa de nervos.

Călin Popescu-Tăriceanu: Vi se pare?

Realizator: Nu, nervos nu în sensul… Tulburat de cele care se întâmplă și…, adică…

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu sunt tulburat. Să știți că sunt atât de – cum să spun? – rodat în ale politicii, v-am spus că nu a fost pentru mine o surpriză. Nu vă ascund că da, aș fi crezut că față de modul în care noi ne-am comportat, foarte sincer, foarte loial, în cadrul coaliţiei, o să avem parte de un tratament pe măsură. Şi de aici vine dezamăgirea.

Realizator: Dacă vă mai ignoră cei de la PSD înțeleg că vreţi să puneţi piciorul în prag…

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu ne ignoră. Dar ideea de a avea un plan separat nu pot s-o condamn. Eu nu pot decât să regret că nu se ține cont de realitățile politice. Adică ce facem? Mergem pe idea: domnule, PSD e un partid prea mare care trebuie să aibă un candidat musai? Sau mergem pe ideea: trebuie să găsim acel candidat care să aibă șanse cu adevărat să-l înfrângă pe Iohannis? Şi ei merg pe prima variantă. Şi lucrul ăsta vă spun că este cel care mă dezamăgește, pentru că într-un partid mare cred că trebuie până la urmă analiza rece, lucidă să prevaleze. Dacă merg pe ideea: domnule, sunt prea mare… Dacă ar fi avut un alt candidat PSD care să aibă șanse să câștige alegerile prezidențiale…

Realizator: V-aţi fi dat la o parte și aţi fi susţinut candidatul PSD?

Călin Popescu-Tăriceanu: Dacă aş fi fost eu acel candidat, nu cred că partidul PSD era mai mic.

Realizator: Uitaţi ce zice doamna Dăncilă la un alt post de televiziune: fiecare partid vrea să își arate puterea, să își arate forța. Deci vrem să câștigăm alegerile prezidențiale. Noi ne-am fi dorit un candidat comun, cel susţinut de PSD. Eu vă întreb: bun, ce zice domnia sa acum e treaba domniei sale. Eu vă întreb: v-aţi întâlnit…

Călin Popescu-Tăriceanu: Numai o clipă! Lucrurile acestea sunt ușor contradictorii. Dacă şi-ar fi dorit un candidat care să câștige alegerile, atunci era exercițiul de care v-am vorbit. Foarte simplu, ne uităm ce spun sondajele.

Realizator: Şi ce spun sondajele? Eu nu am înţeles exact. La cât e creditată doamna Dăncilă în raport cu dvs?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu vreau să vă spun.

Realizator: De ce? E secret?

Călin Popescu-Tăriceanu: Uite de aia. Nu, dar de ce…? Nu, pentru că nu eu nu vreau să se transforme această intervenție a mea în ideea că  o subapreciez…

Realizator: Bine, vă întreb altfel: Pierde sigur în fața lui Iohannis doamna Dăncilă?

Călin Popescu-Tăriceanu: Dar nu mă întrebaţi pe mine; întrebați-l pe Pieleanu, întrebați-l pe Bruno Ștefan, întrebați-l pe Abraham, întrebați-l pe cine vreți, întrebaţi-i că ăștia sunt specialiștii care au datele și vă arată foarte simplu și trageți concluzia sau nici măcar nu trageţi concluzia, că o spun ei.

Realizator: Dar dumneavoastră v-aţi întâlnit cu doamna Dăncilă luni. V-aţi uitat pe aceleaşi date şi i-aţi spus: doamnă Dăncilă, uitaţi-vă aici! Dânsa ce a zis?

Călin Popescu-Tăriceanu: Că partidul vrea să aibă propriul candidat și că organizațiile doresc să…

Realizator: Şi că nu trag pentru dvs? Ce, dacă sunteţi dvs numitorul comun al alianţei?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, eu v-am spus ceva: din sondaje rezultă că 80% din votanții PSD și ALDE m-ar vota pe mine dacă aş fi candidat.

Realizator: Şi pe dânsa câţi ar vota-o?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu ştiu să vă spun. Nu, acum chiar nu ţin minte cifra.

Realizator: Dar dincolo de cifre, domnule Tăriceanu, dincolo de datele astea pe care nu le vedem, dar vorbim despre ele, că nu le prezintă nimeni public, care e principalul dezavantaj al doamnei Dăncilă în plan public?

Călin Popescu-Tăriceanu: Eu nu știu dacă are dezavantaje, poate are şi dezavantaje. Are un start hai să zicem întârziat, pentru că își anunță intenția aceasta de candidatură de-abia acum. În fine, PSD nu este în cea mai bună formă în acest moment.

Realizator: Ce înseamnă nu e în cea mai bună formă în acest moment? Că pare că este pe un trend ascendent.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, partidul îşi revine încet-încet, se pare, după rezultatul de la alegerile europarlamentare, dar haideți să vă explic, dacă vreți, puțin altfel. În momentul de față acest bazin de centru-stânga în care suntem noi, este Pro România și PSD probabil că suntem undeva la 35%. Ce vreau să vă spun este că dacă forțele noastre ar fi unite /schelaru/ atunci evident că în confruntarea electorală pe care am avea-o, presupunând că fiecare din partid își aduce alături la candidatul propriu electoratul de care vorbim, atunci ar fi primul…, candidatul nostru ar obține primul scor. PNL un nu are un scor atât de mare, sunt undeva la 28-30%, USR pe la 25%, deci noi am avea un avantaj pe care cred că unii din colegii de la PSD nu îl sesizează.

Realizator: Sau nu vor să îl sesizeze.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu știu.

Realizator: Că eu am vorbit cu dl Vosganian astăzi şi mi-a zis ‘dle, miroase a blat’. Ce să vă zic, o zic pe asta. A zis-o la radio, că eram la radio.

Călin Popescu-Tăriceanu: Unii poate au mirosul mai fin decât îl am eu, nu ştiu ce să zic. Nu. Eu nu pot să spun că e un blat, dar sigur că îmi pun niște întrebări de ce așa și nu…

Realizator: Aveţi şi răspunsuri la întrebările asta pe care vi le puneţi?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu în momentul de față, dar sunt convins că cu timpul răspunsurile vor veni.

Realizator: Să nu fie prea târziu pentru toată lumea.

Călin Popescu-Tăriceanu: A, se poate asta!

Realizator: Dle Tăriceanu, dar joc eu rolul pesedistului în această seară, că așa toată lumea vrea să vă pună pe câte un raft, după cum le convine, dom’le, şi zice PSD: dar cum să ne punem noi mamutul în spatele şoricelului de 4%?/…/

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu dvs., cei care pun întrebarea în felul ăsta. Eu nu am candidat la alegerile pentru Parlamentul European. Nu am candida. Nu am fost candidat, nu m-a votat nimeni pe mine, au votat colegii care erau pe lista de europarlamentare.

Realizator: Poate că nu ar fi stricat să deschideţi lista să o tractaţi un pic.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu ştiu. Poate, dar nu era corect din partea mea să candidez şi după aia să spun ‘ştiţi, v-am tras în piept, eu nu voiam de fapt, dar am făcut o șmecherie numai ca să trag lista’. Nu știu dacă e corect acest gen de comportament politic. În al doilea rând, aici e o alegere de persoane, nu este o alegere de partid. Lumea nu alege partidul, ci alege o persoană și din acest considerent eu cred că nu e valabilă aprecierea sau, mă rog, legătura între scorul ALDE de la europarlamentare și scorul la alegerile prezidențiale.

Realizator: Dacă Pro România decide să o susțină pe Dăncilă, dle Tăriceanu, ce veţi face, în condiţiile astea?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu știu de ce neapărat trebuie eu să mă comport aportez la…

Realizator: Aveţi totuşi nevoie de…

Călin Popescu-Tăriceanu: Sigur că da, sigur că da, dar vă spun ceva. Cu Pro România, am avut o discuție cu domnul Ponta tot luni.

Realizator: A fost după aia la noi la emisiune, ne-a explicat.

Călin Popescu-Tăriceanu: Şi nu ştiu dacă v-a explicat ceea ce discutam cu el, şi anume Pro România ar fi avut disponibilitatea pentru a susține o candidatură comună, în condițiile în care acea persoană eram eu și Ponta mi-a și spus: nu pot să te susțin, tu fiind la putere și eu în opoziţie.

Realizator: Are şi el dreptate.

Călin Popescu-Tăriceanu: Are dreptate. Şi atunci concluzia este una mai simplă.

Realizator: Era mai firesc dacă erau ei la putere să vă susţină pe dvs. în opoziţie, băi nene, noi am eşuat, hai cu altcineva.

Călin Popescu-Tăriceanu: Deci problema punându-se în termenii ăştia, e clar că noi putem, avem o o disponibilitate, i- am spus lui Ponta, eu sunt foarte deschis la ideea de a veni, de a coopta Pro România la putere. De ce? Pentru că în acest fel am reconfigurat scena politică exact cum au fost rezultatele la alegerile din 2016, da? Și atunci, sigur, cu legitimitatea practic implicită pe care ar da-o o astfel de construcție, nu ar fi o construcție hai să zicem împotriva naturii sau împotriva voinței electoratului, dar sigur că eu mi-am anunțat astăzi candidatura, nu mă abat din acest drum, merg mai departe, sigur că ar fi fost mult mai bine, soluţia optimă o ştim, era cndidatura susţinută de cele trei partide… Asta e!

Realizator: Dar Victor Ponta ce v-a spus despre intrarea la guvernare? Se gândeşte? Ar vrea? Să se consulte şi cu partidul?

Călin Popescu-Tăriceanu: Da, au o disponibilitate, dar nu ştiu dacă este… Chestia cu intrarea la guvernare în decursul timpului am văzut aşa: de la disperare la o privire detaşată. Chestiunea cu guvernarea și pentru noi și pentru Ponta este esențială din perspectiva a ceea ce poți să faci la guvernare. Eu cred că și Pro România, ca și noi, ne gândim: dle, care este aportul nostru? Dacă noi o să constatăm că aportul nostru nu e apreciat, atunci v-am spus nu are rost nici pentru noi să stăm să continuăm numai ca să spunem că suntem la guvernare și ce? Să dăm satisfacție unor persoane că dețin niște funcții publice? Nu! Eu nu văd lucrurile așa. Guvernarea, după părerea mea,  înseamnă o responsabilitate, înseamnă capacitatea de a promova un set de politici publice care să fie în linie cu așteptările electoratului și, dacă ești capabil să faci lucrul ăsta, Ok, stai, dacă nu, cel mai onorabil, e te retragi.

Realizator: Legat de invitația noastră, sare și se pune stavilă dl Tudose, care zice ‘băi nene, ia staţi aşa, gata, nu intră nimeni la guvernare, că noi am fugit Dăncilă și pe dvs. vă trimite lângă Dragnea, cu 4%, adică zice nu guvernării. Acuma le-aţi băgat problema în acasă și celor de la PRO România, invitându-i la guvernare, că Ponta ar vrea…

Călin Popescu-Tăriceanu: Tudose este cum sunt ăia, nu mai știu, la fotbal, comentator federal sau arbitri federali, el este pe undeva, am înțeles că este europarlamentar, nu?

Realizator: Da. E vară şi pe la ei, concediu și pe ei. E  cantitate neglijabilă, să înţeleg, spuneţi.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu știu dacă e neglijabilă sau nu neglijabilă, el întotdeauna vorbește așa colorat, câteodată prea colorat. În fine, eu nu apreciez stilul ăsta, dar, în fine, are un public care probabil că…

Realizator: Bun. Dle Tariceanu, să ne întoarcem la lucruri sănătoase, că eu totuși vreau să înțeleg și eu ceva, să transmitem o chestiune coerentă celor care ne ascultă. Dle,  Alianța asta PSD-ALDE s-a constituit ca alternativă la ceva ce reprezenta Iohannis și ai lui, da? Corect?

Călin Popescu-Tăriceanu: Da!

Realizator: Bun. În condițiile astea, ea mai adună idealurile pentru care s-a constituit, pentru că dacă plecăm de la ideea de blat, să faci blat cu Iohannis, principalul argument pentru care alianța asta există, e cam tradare a electoratului și implicit ce Dumnezeu mai caută alianța asta să funcționeze şi să mai existe?

Călin Popescu-Tăriceanu: Şiţi ce se întâmplă? Mă puneți în situația…

Realizator: Eu vreau să înţeleg. Că nu înţeleg!

Călin Popescu-Tăriceanu: Mă puneţi în situația în care eu trebuie să vorbesc și în numele sau pentru partenerii mei. Nu o fac. Vorbesc strict în numele meu și al colegilor mei din ALDE. Eu după alegerile prezidențiale din 2014 – eram parlamentar și atunci – am demarat aș spune un discurs care s-a axat pe necesitatea respectării regulilor democratice, a independenței justiției, a eliminării abuzurilor și exceselor și derapajelor din justiție. De ce? Pentru că eu cred că o societate sănătoasă, democratică nu poate să accepte aceste derapaje.

Realizator: Mai sunt de actualitate?

Călin Popescu-Tăriceanu: Sunt de actualitate în continuare și cei care își imaginează că există prosperitate fără democrație se înșală. Eu m-am angajat în politică la 38 de ani, aproape 39 de ani, în 1989 la finele anului, având câteva crezuri simple care țin de liberalism și de dorința de a trăi într-o ţară care respectă cetățeanul, respectă drepturile și libertățile lui și nu am făcut niciun moment concesie în fața acestor principii. Partea proastă a lucrurilor este că după aproape 30 de ani de la căderea comunismului, ne trezim într-o situație în care societatea a devenit captiva unor grupuri de interese obscure, unor grupuri de interese în care se îngemănează serviciile de informații, părți din justiție, cu rezultatul unei penetrări a întregii societăți, că vorbim de zona politică, că vorbim de mass media, că vorbim de zona economică. Asta este o falsă democrație, este o democrație de fațadă, este o democrație tip Rusia lui Putin. Nu îmi doresc să trăiesc în așa ceva și cred că marea parte a românilor nu şi-ar dori așa. Prea puțini dau atenție acestor lucruri și se amăgesc cu ideea ‘eh, chestia asta se întâmplă unora, e cam departe de mine, eu îmi văd de treabă și…’

Realizator: … nu am nimic de ascuns. Celebra…

Călin Popescu-Tăriceanu: a. Nu e așa. Nu e așa, pentru că am văzut în ultima perioadă foarte mulți oameni care au căzut nevinovați acestei mașinării infernale de tocat destine și ca atare mi-am continuat această atitudine și îmi continui această atitudine. În ceea ce privește PSD, ce ambiții are și ce obiective are, parcă dacă mă întrebați mi se pare că mai degrabă PSD își propune, așa cum vă spuneam, o ștachetă un pic mai coborâtă și cred că s-ar mulțumi cu păstrarea guvernării până la alegerile viitoare. Pare acesta să fie „marea ambiție”.

Realizator: V-am mai întrebat și altceva, domnule Tăriceanu, că eu ţin foarte mult la nuanţa asta pe care dumneavoastră marșati și bine că faceți, că cred că aţi mai rămas singurul. Alianța mai servește scopului pentru care a fost creată, și anume drepturi și libertăți, abuzuri, secția specială, Doamne ajută că mai trăiește, adică mai servește in integrum acestui scop sau doar parțial prin dumneavoastră și echipa dvs.?/gpodea/

Călin Popescu-Tăriceanu: O să vedem când vor fi viitoarele momente importante pe această direcție. Eu continui să cred că lucrurile în care ne-am angajat, adică încercarea de a reda libertatea oamenilor și încrederea în justiție este un drum pe care nu trebuie să îl abandonăm.

Realizator: Doamna Dăncilă a zis că gata, la PSD nu mai e loc de discurs cu justiția, cu abuzurile…

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, eu nu am înțeles că nu e loc de discurs sau de discuţii…

Realizator: Cum? După condamnarea lui Dragnea asta a fost: gata, s-a încheiat cu justiţia.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, nu. Staţi puţin! Percepția pe care unii au căpătat-o este că noi am fi fost într-o dispută cu justiția. Eu văd că sunt asociații profesionale din justiție cum este Asociația Magistraților, cum este Uniunea Națională a Judecătorilor, care au avut poziții care sunt concordante cu ceea ce am spus și noi. Şi noi am spus aceste lucruri de ce? Nu pentru că așa ni s-a năzărit nouă peste noapte, ci pentru că în discuțiile pe care le-am avut cu asociațiile profesionale am preluat îngrijorările, nemulțumirile, revolta lor, practic sentimentul pe care l-au avut că justiția și-a pierdut independența și bineînțeles că pierderea independenței este primul pas până la pierderea încrederii. Iar justiția, după cum ați văzut, suferă în momentul de față de o scădere considerabilă a încrederii cetăţenilor.

Realizator: Bateţi la uşi deschise. Numai eu ştiu cât am pătimit în anii ăştia că am vorbit liber despre lucrurile astea şi le-am condamnat ca atare. Dar v-aş întreba, domnule Tăriceanu, revenind la datele pe care le-ați avut pe masă, le aveţi, sunt convins, dvs şi cei de la PSD, dacă ele ar fi stat un pic altfel, dacă datele ar fi fost în favoarea Vioricăi Dăncilă, aţi fi ezitat să o susțineți?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, n-aș fi ezitat, pentru că v-am spus ceea ce mi se pare important este să găsim formula optimă de candidat care poate să îl învingă pe Iohannis. Dacă doamna Dăncilă ar fi fost pe primul loc în mod indiscutabil, aș fi spus: OK, îmi doresc să candidez, dar este evident o soluție mai bună. De ce e mai bună? Repet, pentru că asta este o chestiune de percepție. Eu cred totuși că ceea ce am acumulat politic în acești aproape 30 de ani de când fac politică se vede, și asta este zestrea pe care o am. Am poate o carte de vizită mai consistentă decât a altor contracandidați.

Realizator: Bun, dar dacă acum că şi-a anunțat intenția de a candida, e asumată ca atare de Partidul Social Democrat, intră pe drumul acesta, evident crește ca percepție, are percepţia de candidat acum, se manifestă ca atare, dacă în septembrie vor apărea alte date, trendul este mai mult decât optimist, veţi ezita să vă dați la o parte și să o susțineți Viorica Dăncilă?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu mă întrebaţi aşă! Eu vă spun ceva. Astăzi și aici vreau să vă spun că sunt în dezacord cu dvs, că am lăsat o portiță deschisă, că aș fi dispus să fac un pas înapoi. Nu. Nu.

Realizator: Sau cei de la PSD să facă un pas înapoi dacă trendul nu e cel dorit.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu știu. Sigur că dacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie cei de la PSD sunt dispuși să ia în calcul rezultatele și eu, dar dacă voi voi vedea că doamna Dăncilă este candidatul care are clar, de departe, prima șansă din cadrul coaliției noastre, atunci sigur că nu o să spun, închid ochii, nu mă interesează, merg mai departe…

Realizator: /…/direcția asta?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu. Ce se întâmplă? Eu am o experiență politică pe care o cunoașteți. Ea este experiența Convenției Democratice din anul 2000. În anul 2000, președintele Constantinescu, din considerente pe care nu vreau să le comentez acum, pentru că nu mai au sens în discuția noastră de astăzi, a hotărât să nu mai candideze pentru al doilea mandat. Ce s-a întâmplat pe zona de Convenție? PNL a avut un candidat în persoana lui Teodor Stolojan, președintele Constantinescu l-a convins pe Mugur Isărescu să candideze din partea Convenției Democratice și rezultatul, vă aduceţi aminte care a fost? Că a intrat Vadim Tudor în turul doi. Şi eu ştiți ce am făcut?

Realizator: Aţi votat cu Iliescu.

Călin Popescu-Tăriceanu: Bineînţeles.

Realizator: Ca toată lumea.

Călin Popescu-Tăriceanu: Ca toată lumea. Deci avem exemple. am trecut prin lucrurile astea, adică putem să apreciem nițel pe baza experienţei şi dacă nu ne uităm în cărțile care descriu…

Realizator: Așa cum se așază lucrurile în momentul de față, candidatura dumneavoastră, o candidatură de la PRO România, o candidatură de la PSD, există riscul ca niciunul dintre dumneavoastră să prindă locul doi. Există acest risc?

Călin Popescu-Tăriceanu: Există acest risc.

Realizator: Şi atunci?

Călin Popescu-Tăriceanu: Cu toate că eu cred că riscul e mic, pentru că fără îndoială plec de la ideea privind tabloul în momentul de față, așa cum spuneam, actualul președinte pare să aibă posibilitatea asigurată de a intra în turul doi și eu cred că cu zona asta de coaliție PSD-ALDE noi avem…, ne adresăm unui electorat care în momentul de față, strict electoratul care nu este hotărât pe cine să voteze în turul doi, are cam 35%. Deci sigur că există acest de risc și tocmai din cauza asta i-am spus și doamnei Dăncilă: doamnă prim-ministru, gândiți-vă bine și la această chestiune.

Realizator: Și ce a zis?

Călin Popescu-Tăriceanu: Ceea ce v-am mai spus: că partidul o cere, asta e.

Realizator: Dar vi s-a părut că vine dispusă să asculte argumentele dumneavoastră sau decizia era oricum luată și vă consultă că trebuie?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, decizia era luată.

Realizator: Dar, ca să înţeleg şi mai exact şi pentru cei de acasă, care este principalul atu care vă departajează pe dumneavoastră de Viorica Dăncilă, evident, lăsându-le pe cele foarte țipătoare deoparte? Adică în cursa asta.

Călin Popescu-Tăriceanu: Ei bine, vedeți, mă puneți în situația să discut așa indirect…

Realizator: Va fi campanie electorală, va trebui să răspundeţi la întrebări.

Călin Popescu-Tăriceanu: Ştiu. Dar eu am să vorbesc despre mine şi nu vreau să vorbesc despre ceilalți. Spuneam mai devreme că în cariera mea politică am avut posibilitatea să exercit un set de responsabilități de înalt nivel, care ne-au creat o experiență politică cum poate nu foarte mulți o au. Şi în politică nu cred că pentru cetățeni este util să vadă că se fac experiențe politice pe cârca lor. Adică cred că un om care are o anumită experiență, un anumit trecut, eu sunt totuși premierul care am dus România în Uniunea Europeană. În momentul în care am preluat mandatul, în 2004, la sfârșitul anului, șansele ca România să adere la Uniunea Europeană erau considerate sub 50%. Ceea ce am făcut a fost un efort nu singular, al unei întregi echipe și nu numai echipa guvernamentală, pentru că au fost multe instituții care au trebuit adunate în jurul mesei pentru a îndeplini toate criteriile, considerentele, angajamentele pentru a adera la Uniunea Europeană. Dar nu era singurul lucru pe care l-am făcut. În al doilea rând, cred că am sesizat, am fost singurul care am sesizat derapajele grave care se întâmplă în România în domeniul justiției…

Realizator: Păţit fiind de altfel.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, nu eram pățit la momentul respectiv. Păţitul a survenit după, după ce am fost avertizat că e bine să o las mai moale. Deci eu am avut curajul să mă angajez într-un demers la care alții stăteau pe margine, comentau „vai ce se întâmplă”, dar nu aveau curajul…

Realizator: Alţii aplaudau…

Călin Popescu-Tăriceanu: Da, și așa. Exact, da. Şi cei care constatau aceleași lucruri nu aveau curajul să ridice vocea. Şi lucrul ăsta m-a costat politic și m-a costat nu numai politic, m-a costat din punctul de vedere al imaginii, al familiei, al consumului nervos. Până la urmă faptul că eşti terfelit în presă, că ești plimbat în instanță, la Înalta Curte și așa nu e un lucru care este obișnuit, nu-i un lucru normal care trebuie să ți se întâmple.

Realizator: Chiar așa, v-a reproșat vreo secundă în discuțiile astea doamna Dăncilă că aveți vulnerabilitatea asta, că unele dosare pot fi redeschise?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu.

Realizator: Niciodată?

Călin Popescu-Tăriceanu: Fără doar şi poate, vă spun fără niciun fel de ezitare și cred că își dă seama că lucrul acesta știți cum se întâmplă? Ceea ce…, cum e proverbul? Că ceea ce nu te omoară te întărește. Sigur că cei care m-au lucrat frumos cu dosarele probabil că asta au vrut, să mă scoată din politică. Uite că nu au reușit! Şi nu în ultimul rând în ceea ce priveşte chestiunea candidaturii sau a profilului meu de candidat. Vedeți ce se întâmplă, am avantajul de a fi putut urmări exercițiile câtorva președinți, începând cu președintele Iliescu, Constantinescu, Iliescu al doilea mandat, Băsescu și actualul președinte. Mai ales în ceea ce îi privește pe ultimii doi președinți, ceea ce am observat este că niciunul nu a încercat să îmbrace haina care este croită de Constituție. Haina croită de Constituție pentru președintele României este cel de arbitru imparțial în jocul politic. El nu trebuie să fie partizan cu vreunul din cele două, trei, patru partide care sunt angrenate pe scena politică. Pentru că dacă te angajezi în acest partizanat îți pierzi credibilitatea în fața celorlalți actori politici și în fața celorlalţi actori sociali. Şi acest rol pe care Constituția l-a destinat președintelui este un rol extrem de important. E adevărat că cetățenii, mă refer la electorat, își imaginează președintele cu mult mai puternic, și atunci sunt unii președinți care spun: domnule, eu trebuie să îmbrac o haină de executiv, de un fel de șef de stat care iau eu cele mai importante hotărâri./schelaru/ Eu cred că poți să iei niște hotărâri prin consultare, adică tu trebuie să fii cel care armonizează în societate poziţiile, nu cel care creează diviziuni, care creează ură, care alimentează fisurile, fracturile din societate.

Realizator: Mai sunt câteva minute, permiteţi-mi să vă grăbesc, că mai sunt multe de discutat. Dar, uite, toată chestiunea asta cu coabitarea, cu înțelegeri secrete între Dăncilă, Iohannis. Domnule, cu vi s-a părut că PSD n-a avut nimic de zis în ziua în care Curtea Constituţională vine și zice: legile astea de modificare a Constituţiei nu au cum să fie așa. Adică singurul care a ieşit aţi fost dvs. La două zile distanţă a zis şi doamna Dăncilă ceva. De ce tăcere în zona asta? Era principalul bolovan pe care îl puteai rostogoli împotriva lui Klaus Iohannis, că i-a explodat în față povestea aia.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu știu, fiecare are apreciere a evenimentelor politice diferită.

Realizator: Domnule, aia era muniţie grea.

Călin Popescu-Tăriceanu: Eu aşa am considerat-o, că este muniţie grea şi am folosit-o.

Realizator: O ultimă întrebare, ca să mergem mai departe, să vedem ce se întâmplă în opoziţie. Consideraţi că mai este timp încă, deși mai e doar o lună de vară, începe toamna, precampania, campania și votul, mai e timp să se așeze niște lucruri cu Pro România, cu ALDE și cu PSD, să mai staţi la o rundă de discuții, aţi mai fi dispus, mai e timp, o să încercați…?

Călin Popescu-Tăriceanu: Eu voi încerca, sigur, voi face o încercare și un ultim efort la sfârșitul lui august. Părerea mea este că dacă am pornit pe drumul ăsta acum devine mai complicat. Şi vă spun și de ce devine mai complicat. Pentru că în 3 august PSD are un congres prin care sacralizează desemnarea candidatului. E mai greu să ceri o revenire. Dar cred până în ultimul moment…

Realizator: Într-o săptămână…

Călin Popescu-Tăriceanu: În două săptămâni.

Realizator: O săptămână și un pic. Se mai schimbă ceva într-o săptămână și un pic în politică?

Călin Popescu-Tăriceanu: Depinde. Poate să intervină ceva neprevăzut, dar acum nu cred.

Realizator: Dar cum i-aţi simţit, hotărâţi, pe cei din coaliţie? A venit singură doamna Dăncilă la discuţii?

Călin Popescu-Tăriceanu: Am fost fiecare singuri, am venit fiecare singuri, să nu interfereze poate și alți colegi care au și propria lor agendă, că lucrul ăsta câteodată perturbă…

Realizator: Dar ce impresie vă face doamna Dăncilă după aproape două luni de la condamnarea lui Dragnea?

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu, n-aş lega-o de condamnare, pentru că mă uit la dânsa de multă vreme, mă uit și văd într-adevăr în ultima vreme a căpătat siguranță de sine…

Realizator: Ceea ce e bine.

Călin Popescu-Tăriceanu: Ceea ce e foarte bine, da, e foarte important. Pare – cum să spun? – a îmbrăcat haina și de președinte al partidului, văd că are autoritate în partid, ceea ce iarăși este un lucru bun, respectă democrația internă. Mie mi se pare că este…, eu o apreciez…

Realizator: Votaţi-o, domnule Tăriceanu!

Călin Popescu-Tăriceanu: Este o apreciere pe care o fac privind-o în contextul în care foarte multă lume, președintele a atacat-o în mod incorect…

Realizator: Gratuit şi mizerabil şi din partea presei, şi din partea opoziției.

Călin Popescu-Tăriceanu: Şi eu o apreciez, văd că are calități pe care le apreciez. Să știți că oricine are și calități și defecte, și eu am defecte, toată lumea. Dar până la urmă eu am o regulă foarte simplă: îl apreciez pe om pentru calitățile pe care le are și acestea sunt calitățile pe care le-am văzut și – de ce nu? – trebuie să le…

Realizator: Speraţi într-o răzgândire a PSD?

Călin Popescu-Tăriceanu: Moderat.

Realizator: Moderat? Bun, e bine să fim moderaţi. De ce nu trebuie să mai ia Klaus Iohannis încă un mandat? Vă întreb ca opozant al domniei sale.

Călin Popescu-Tăriceanu: Astăzi într-o conferință de presă pe care am făcut-o am enumerat câteva considerente. În primul rând președintele foarte repede după ce a fost numit, dacă vă duceți aminte, a făcut o declarație care pe mine atunci m-a impresionat plăcut, cu toate că fuseserăm adversari în campania electorală, s-a dus la CSM și a ținut un discurs în care a subliniat necesitatea respectării drepturilor și libertăților…, vă aduceţi aminte. Ce s-a întâmplat ulterior? Praf. Nu praf. A pactizat cu sistemul, a încurajat abuzurile în loc să le sancționeze, să sancționeze aceste abuzuri și mai mult de atât i-am cerut și eu și ar fi fost normal să ceară desecretizarea și anularea protocoalelor secrete în justiție, care…, pentru că el totuși are un rol de garant al bunei funcționări a instituțiilor statului. Nu a făcut acest lucru, nu a făcut acest lucru. În loc să fie președintele de scris de constituții, arbitru, echilibru și așa mai departe, el a îmbrăcat geaca de protestatar şi s-a dus în piața publică.

Realizator: Spune că a salvat justiția din ghearele dumneavoastră, că a ținut cursul european al României când dvs voiaţi să-l duceţi pe mâna lui Putin și așa mai departe.

Călin Popescu-Tăriceanu: Cine a vrut să îl ducă pe mâna lui Putin?

Realizator: Nu ştiu, eu vă zic care sunt predicatele de campanie de la liberali.

Călin Popescu-Tăriceanu: Astea sunt de propagandă ieftină de doi bani făcută de băiatul ăla care era jurnalist la Realitatea și care vorbește gura fără capul lui în general. Deci astea sunt povești de adormit copiii să îmi spună mie așa ceva, care am dus România în Uniunea Europeană și care am semnat Tratatul de aderare și m-am bătut că nu aveam liniște, nu dormeam noaptea de grijă că România nu îşi duce la capăt angajamentele. Eu nu accept lucruri…, nu din partea dvs, poveștile astea pe mine nu mă impresionează.

Realizator: La unii au priză, vedeţi.

Călin Popescu-Tăriceanu: Eu cred că în ceea ce mă privește și nu numai și partidul care este împreună cu mine, alături de mine suntem angajați în mod clar și net în favoarea construcției europene. Numai că aici ne separă lucrurile. Eu nu sunt dispus să fiu membru în Uniunea Europeană considerat ca un membru de mâna a doua; vreau să fiu tratat cu respect și cu drepturi egale, așa cum prevăd tratatele de funcționare ale Uniunii Europene. Nu sunt dispus să urmez orice decizie pe care o ia una din marile țări fără să văd dacă este în avantajul României sau în dezavantajul României. Deci cred că acest lucru nu poate să fie condamnat că vreau ţara mea să fie tratată pe picior de egalitate și să fie respectată și cetățenii mei să fie la fel respectați. Şi să știți că de la aceste lucruri nu fac niciun fel de rabat. Poate să vorbească cine vrea de mama lui Putin, că nu mă impresionează.

Realizator: Dar dincolo de discuția asta pe care putem să o personalizăm și mai mult de atât, deși cred că este sătulă și societatea…

Călin Popescu-Tăriceanu: Vorbeam de Iohannis. Iohannis a fost ca un fel de, nu știu, cantitate neglijabilă. Și acuma cât a deținut România președinția rotativă a Consiliului UE s-a mândrit cu ce a muncit Guvernul, dar nu ce a făcut el. El n-a jucat niciun rol. Au fost totuși pe parcursul acestor cinci ani de mandat chestiuni fierbinți care s-au discutat și care s-au decis, în care România nu s-a văzut și o spun cu regret. Şi aveam unde să ne batem, aveam unde să ne batem. Vă aduc aminte directiva pentru transporturi, că a venit Sarkozy aici ca să îi ceară aprobarea președintelui, președintele i-a dat aprobarea pentru o directivă care este în defavoarea transportatorilor români, deci a economiei româneşti și a cetățenilor români. Eu nu cred că lucrurile astea trebuie tratate așa hai la și altele, ne aliniem, mergem frumos, tropăim în spatele conducătorilor. Fiecare țară din Uniunea Europeană își respectă interesele.

Realizator: Bun, asta e foarte important. Dar dincolo de discuțiile despre Tăriceanu, Iohannis, Dăncilă…, adică ţara asta eu cred că are nevoie de o viziune, de o direcţie, de un proiect de țară, nu o să obosesc să zic. Dvs, care este proiectul dvs de ţară pentru campania asta?

Călin Popescu-Tăriceanu: Cred că l-am mai spus aici, dar nu mă deranjează că puneți întrebarea și să nu credeți că răspunsul reflectă vreun deranj. Am spus așa: că după proiectul mare al aderării României la NATO în ordine cronologică și Uniunea Europeană, România nu mai are un proiect de țară. Apropo, președintele Iohannis după preluarea mandatului a spus că vrea să facă un proiect pe educație nu știu ce. Ați mai auzit ceva de el?

Realizator: L-a făcut.

Călin Popescu-Tăriceanu: Nu am auzit nimic.

Realizator: E în dezbatere publică, a făcut nişte clipuri…

Călin Popescu-Tăriceanu: OK. Deci eu cred că ponderea, influența politică a unei țări – și nu cred numai eu, e un lucru demonstrat – este în legătură directă, proporțională cu greutatea economiei. O țară cu o economie slabă nu poate să fie considerată ca un jucător important la masa decidenților politici și de aceea am spus: următorul proiect de țară al României trebuie să fie transformarea României în a șaptea putere economică a Europei. Și atunci vom juca alături de țări ca Germania, Franța, Olanda, Spania, Italia. Altfel o să fim tratați sigur poate…

Realizator: Păi cu balamucul ăsta în ţară, cine să mai muncească şi pentru dezideratul ăsta?

Călin Popescu-Tăriceanu: Da, dar stați puțin să vă întreb: dacă eu aș fi pus problema în felul ăsta în momentul în care ne pregăteam pentru aderarea la Uniunea Europeană, ar fi trebuit să spun: domnule, nu se poate face nimic în balamucul ăsta, că şi atunci era balamuc.

Realizator: Era totuşi ceva mai bine, un pic mai bine era. Era şi Băsescu la început, nu prea ştia…

Călin Popescu-Tăriceanu: E locul aici să subliniez că acest efort nu este un efort pe care l-am făcut eu singur, este un efort care s-a adăugat eforturilor făcute de guvernele precedente, începând din perioada ’96-2000, sub președintele Constantinescu, apoi guvernul condus de Adrian Năstase în perioada președinției lui Iliescu, fiecare au avut o contribuție, noi am fost la putere și în opoziție și noi am avut o contribuție în acest sens care s-a concretizat favorabil.

Realizator: Dacă vă invită la congresul din 3 august pesediştii, vă duceţi?

Călin Popescu-Tăriceanu: Ce să mai fac la congresul din 3 august?

Realizator: Deci nu. Bine, poate îi invitaţi dvs la dvs. Vă mulţumesc pentru prezenţă, domnule Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu: Şi eu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. Doua intrebari retorice. Tariceanu a crezut ca va fi candidatul Psd? Si el chiar crede ca-l vom alege pres? Pe el? Apoi vad ca temele campaniei lui vor fi stat paralel,binom,nedreptatile facute talharilor din politica (chiar el nu poate fi anchetat ca l-au salvat colegii!) de catre nedreapta de justitie. Pai astea erau temele dictate de prietenul Dragnea. Astia-s siamezi. Ar trebui reuniti,la Poarta Alba, dupa 20-20 cand Alde se va topi.

  2. Si o intrebare de gaga. De ce drk. nu pleaca de la guvernare? Pai ala e partid-mufa. Cum il deconectezi de la buget,se topeste. Sau o sa-i tina uniti doctrina,principiile? La Gerea,de ex., vad o fata de om principial. Deocamdata,la guvernare ii tine raspunderea pt. guvernarea tarii,zice Tariceanu,pt. prosti. Si 15% din Hidroelectrica,probabil.

  3. Dupa ce dati lungul transcript,sa intelegem ca ziarul va fi vector de imagine pt. Tariceanu? Nu de alta,dar sa ne schimbam tabieturile.

  4. In poza, domnul candidat ne arata cat de mari sunt sansele domniei sale de a ajunge in turul 2.

  5. Taricene trebuie sa dai dovada in continuare de ratiune si sa te alaturi PSD-ului pentru a castiga alegerile prezidentiale , eu nu sunt pesedist dar sunt convins ca trebuie sa scapam de aceasta mafie interna si externa a lui iohanis cu mercenarii lui de la PNL , USR , PMP , care au tradat si vandut interesele romanilor !!!
    Te apreciem foarte mult si trebuie sa intelegi ca victoria PSD-ului(cu Dancila candidat) in aceste alegeri prezidentiale va fi si victoria lui Tariceanu, un mare om care conduce un partid mic dar poate insemna foarte mult pentru aceasta victorie care va fi si a majoritatii poporului roman !!!!

  6. Chiar atat te duce capul???Eu nu sunt membru de partid si multa vreme am cochetat cu PNL-ul,dar ce partid este acest ALDE???Cate procente a luat la europarlamentare???PSD-ul este inca un partid mare si bine organizat in teritoriu.Cum sa fie membrii acestui partid de acord cu numirea unui parvenit din afara partidului la prezidentiale???Ai fost prim-ministru.Ce realizari notabile ai???Cu exceptia acordului semnat de tine si de MIHAI RAZVAN UNGUREANU in octombrie 2005 cu guvernul maghiar de infintare a unei fundatii romano-maghiara „GOJDU”,prin care se incalca vointa din TESTAMENTUL lui GOJDU EMANOIL.Sa vedem si cat castiga doamna DANCILA din voturile romanilor!!!Dar sincer as vrea sa castige sa scapam de acest NEONAZIST KLAUS WERNER IOHANNIS,hot de case,traficant de copii romani pe post de „translator si sofer”,tradator de tara prin incalcarea cu buna stiinta a prevederilor CONSTITUTIEI,navetist pe banii romanilor,plagiator de carti,etc.,etc.Pacat ca PNL-ul BRATIENILOR continua sa sustina un ANTIROMAN.

  7. … ratiune din partea lui Tariceanu ar fi sa se retraga din politica sudist-damboviteana si sa-si vada de viata si de familie.N-are rost sa-si piarda vremea cu un po_por de DESTEPTI, po_por pentru care sarma din kurul primaritei de doi lei, e subiect de presa.

  8. avem o relaţie bună, distructivă…dacă nu noi, atunci cine pi mă?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.