Cea mai mare greșeală

După 1990, am știut că dacă prețurile noastre energetice ar fi brusc libere (nereglementate), economia românească s-ar dovedi falimentară, iar nivelul de trai al românilor s-ar prăbuși. De aceea, toate forțele politice au acceptat amânarea liberalizării acestor produse.

Normală ar fi fost liberalizarea lor treptată, pe măsură ce nivelul nostru de trai ar fi crescut. Numai că nivelul nostru de trai n-a crescut astfel încât o treaptă de liberalizare a produselor energetice să nu-l dea înapoi. Forțele politice au ales să susțină iluzia că nivelul nostru de trai nu e în pericol. Dar pericolul exista. Liberalizarea bruscă a prețurilor din domeniul produselor energetice ar fi avut consecințe dezastruoase.

Doi conducători ai țării au ignorat acest efect când, în 2020, au decis liberalizarea: premierul Ludovic Orban și ministrul său de finanțe, Florin Cîțu. În 2022, când decizia din 2020 urma să devină efectivă, peste faptul acestei liberalizări lucra o criză globală a prețurilor din energie, determinată de o altă mișcare bruscă: decarbonizarea accelerată a planetei.

Acum, politicienii noștri, care au fost complici fără crâcnire la strategia liberalizării prețurilor produselor noastre energetice, ce fac? Aruncă vina pe contextul internațional. Ba poate că au și prevăzut acest context și au ales să-l folosească drept acoperire a strategiei lor greșite.

Adevărul este că nu contribuie contextul la criza în care ne prăbușim cât contribuie greșeala amânării etapizării raționale a liberalizării de care vorbim.

Acum avem momentul adevărului nostru economic. Am amânat dezvăluirea lui câteva decenii. Dacă l-am fi dezvăluit mai devreme, nivelul de trai al românilor n-ar fi crescut așa cum a crescut. Dar politicienii noștri au acceptat să ascundă că această creștere stă pe niște prețuri reglementate care nu pot fi menținute așa la infinit. Au făcut greșeala de a-și baza liniștea pe iluzia că adevărul economic va avea bunăvoința de a nu ieși la iveală brusc. N-au etapizat ce aveau de etapizat. S-au iluzionat că adevărul economic se va etapiza de la sine. Ba au și declarat că o etapizare bruscă a prețurilor din energie va duce la scăderea lor, căci teoria zice că, desigur, concurența liberă de pe piață asta face, scade prețurile. Au ignorat puterea de cartelizare a furnizorilor? Au fost complici cu ei?

Cert este că, azi, ne ducem cu nivelul de trai de-a-ndăratelea și vom avea lungi prilejuri de a judeca greșelile care s-au acumulat ani de zile din pricina lăcomiei de succes electoral a politicienilor. Vom da vina și pe lăcomia celor care fac profit din furnizarea energiei, dar nu vom putea dovedi cartelizarea lor. Dacă am fi etapizat rațional ce era de etapizat, această cartelizare nu ne-ar fi putut lovi așa cum ne lovește acum.

Soluția? Una singură: înapoi la prețurile reglementate! UE permite această manevră pentru maximum nouă luni. Apoi? Apoi va trebui să ne obișnuim cu faptul că nivelul nostru de trai nu mai e cum a fost.

Concluzia? Ani de zile am trăit într-o minciună economică indusă politic. Ni s-a ascuns faptul că bunăstarea noastră nu are baze corect măsurate. Corect (în sensul liberal al corectitudinii) ar fi fost doar dacă ni s-ar fi spus că prețurile pe care le plătim nu sunt încă formate de forțele pieței libere, ci de reglementări de stat în domeniul produselor energetice. Corect ar fi fost ca trecerea acestor prețuri pe piața liberă să fie rațional etapizată. Corect ar fi putut fi (în sens patriotic) și dacă am fi construit un consens potrivit căruia noi nu acceptăm liberalizarea prețurilor din domeniul energiei, așa cum Franța nu acceptă să liberalizeze prețurile sale din domeniul agricol.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

27 de Comentarii

  1. Nimic mai fals. De când mă știu tot nu se anunta de 2-3’ori pe an preturi mărite bavlacgaz ba la curent. Ba că e de aliniat nu știu ce, ba certificate ba bulsheet, minciuni etc. Chiar aveam preturi cat cei din UE. Dar acum cu liberalizarea asta, care nu este altceva decât o dezlegare a haitelor de lupi in turmă de oi, nu mai contează nimic. Doar profitul. Un stat puternic trebuie să reglementeze, să vegheze la normalitate, altfel arunci in aer economii și viețile oamenilor. Catzu, Popescu și Mutu din de-a sunt cei care trebuie legați să răspundă pentru dezastru.

  2. Gresit d-le Buduca , profund gresit . Casi listarea la bursa , liberalizarea trebuie facuta in momente corecte . In cazul energiei trebuia intai asigurata o supraoferta apoi facuta liberalizarea .

  3. Creștere nivelului de trai în colonii este o utopie, o promisiune fără acoperire în istorie, rolul coloniilor fiind acela de a furniza forță de muncă ieftină, materii prime ieftine și piață de desfacere pentru mărfurile neconforme și debușeu pentru supraproductia de mărfuri. Piața liberă este o poveste, pentru naivi și o justificare a abuzului monopolist corporativ. Prețurile au crescut pentru că noii proprietari își optimizează profiturile în detrimentul consumatorilor. Doar naționalizarea distribuției și producției pot rezolva pe termen lung problema prețurilor la energia electrică și gaze, alte soluții sunt fără nici un efect benefic pentru consumatori. României i sa impus privatizarea sectorului energetic, tocmai că este unul dintre cele mai rentabile sectoare din economie unde profitul este sigur și foarte substantial. Actuala clasă politică este subordonată total intereselor străine, fiind practic controlată și dirijată de către așa-zișii partenerii strategici ai Rumâniei .

  4. „Liberalizarea „prețului la energie vine cam din aceeași zonă din care vine și covidul ,eu nu știu de unde dar cred că are același „nas”.O sa dispară și covidul într-o zi dar se v-a continua cu energia verde ,cu încălzirea globală etc. Ne-au băgat într-o tornada și ne țin cu forța acolo în timp ce ei întețesc vântul.

  5. Povestea cu liberalizarea si concurenta e o mare minciuna in ziua de azi, nu poti avea liberalizare daca ai unul, doi sau trei producatori, pentru ca ei stabilesc pretul chiar daca revanzatori ai o suta! Vedeti ce se intampla la carburanti de ani de zile, OMV face pretul, ati vazut vreo benzinarie sa vanda sub preturile acestuia? Vi se pare ca e concurenta pe piata telefoniei mobile? Nu! Concurenta prin care se reglau preturile era pe la inceputul secolului trecut cand taranul mergea la targ cu o caruta de pepeni, dimineata avea un pret la prinz mai scadea si seara ii dadea aproape gratis ca sa nu se intoarca acasa cu ei. Acum totul e planificat mai ceva ca cincinalele lui ceausescu, adica productie, vanzare, pierdere si profit de obicei maximizat in termen scurt. Nimeni nu are surplus sa-si permita sa lase din pret. In plus informatia care circula pe net si nu numai, permite tuturor sa stie pretul de vanzare al produsului in orice parte a planetei! Inca un exemplu des intalnit, mergeti sa cumparati o masina, dealerul va ia banii si comanda iar in majoritatea cazurilor o primiti dupa 3 luni sau chiar mai mult, daca e pe stoc e cu probleme ascunse sau la care altul a renuntat! Asta inseamna ca au productia planificata in functie de cerere si nu pretul pe care tu deja l-ai platit cand ai dat comanda!

  6. Tzeparii astia de 3 lei au luat ca model experimentul din USA care a dus la falimentul Enron.Speculanti de rahat.pot scrie o carte despre subiectul asta.documentata.vorbiti despre coruptie?fals?minciuna?

  7. Aduce a da vina pe greaua mostenire chiar daca ne referim la cea politica din ultimii 30 de ani. Dar pentru ca tot vorbim de greaua mostenire sa ne amintim ca Romania a beneficiat de producatori de energie electrica care asigurau independenta tarii (este adevarat ca in micile orase si localitati existau restrictii) in conditiile cand tara era plina de uzine din care 90% au disparut. Energia electrica in Romania ar trebui sa fie cea mai ieftina din Europa (dupa rusi) avand in vedere ca toate centralele sunt de mult amortizate, iar cele hidro iti produc de ani de zile energie aproape gratis. Beleaua este alta, s-a muls fara mila zestrea lasata tarii de Ceausescu, nu s-a reparat si nu s-a intretinut nimc. Si tot nu ar fi rau. De ce nu arata guvernul care sunt profiturile uriase ale noilor borfasi securisti care au profitat in mod mafiot de aceste noi reglementari? Sunt oare aceste profituri nesimtite justificate? Ar avea o justificare daca grosul banilor ar merge pe reparatii si retehnologizari. Dar nici pomeneala de asa ceva. Securistii destepti sa traiasca bine!

  8. Hmm numa netrebnicii nostri politiceni?
    Da intelghentii economisti locali si de la consultanti care macaneau (cand nu behaiau) de zor ca luberalizare = ieftinire.. astia ce faceau ? Nu minteau ca niste …. ?
    Hia pe bune … cum se face ca in romaneste liberalizare se traduce prin scumpire?!!

    Hai s ava mai aduc aminte de o minciuna cat carul. Cu ani in urma se zicea ca pretul benzinei ar fi prea mic fata de cel real . Ala real de poetele din bestika.
    Ca trebuia sa fie in hru de 1 4.
    Azi pretul benzinei este de de cca 5,5 lei . Din care … 60% este compus din acczie, TVA si TVA pe accize!! Da, da se pune TVA pe acciza ca sa avem un pret „corect”!!!

  9. Obs.:
    1.Liberalizarea preturilor nu a insemnat niciodata si nicaieri scaderea lor,din contra ,preturile au crescut peste tot unde a disparut statul din componenta „securitate energtica”
    2.Distrugerea unor economii europene,altadata infloritoare , s-a facut prin pierderea controlului preturilor fixe la energie in favoarea speculatiilor din asa zisa piata de energie
    3.Apa si energia electrica nu sunt marfuri,de aceea companiile in domeniu se numesc de „utilitati”si intr-o economie si o tara constienta sunt tarifate ,nu ‘pretulaite” la cheremul speculatorilor in functie de cerere si oferta,o gogorita capitalista
    4.Toate centralele noastre hidro,termo si nucleara sunt de multa vreme cu investitiile recuperate,de acea pretul ar trebui sa aiba doar componenta combustibilului si costurile cu mana de lucru!
    5.Doar in Romania s-a intimplat idioata impartire a companiilor energetice „pe resursa”,care nu sunt concurentiale,nu poti concura MWh din termo ,pe combustibil fosil finit ,cu MWh produsa de apa regenerabila
    6. Stiu bine ce va spun : toate companiile energetice,plus Bursa de Energie ,plus Transelectrica plus ANRE sunt full de acoperiti, de juristi,mergem in energetica ca pisatul boului!Profesionisti, o fauna disparuta
    7.Nu s-au construit capacitati noi in hidro,nu au fost modernizate centrale termo si practic investitiile in energetica sunt la nivelul zero
    8.RENEL era pe locul 9 in top ten in 1990 si CEZera dupa cifra 25 pe lista
    Astazi pe locul 1 a ramas EdF,ca si cu 30 de ani in urma si care refuza’privatizarea”,CEZ a ajuns in top 10 si Romania nu are decat companii tip maruntis
    „Vae victis”,cum a spus celtul Brennus, cand a ocupat Roma in 390 ien

  10. bha prostule, tatarimea capitalista de ilfov si teleorman jefuie si ingroapa tara de 40 de ani, cu sau fara „liberalizare” a energiei si a tot. Ardetear focu da manchator da chachat.

    vi se va scoate usor capitalismu din cap, cum spunea si regretatul Ceausescu, bestii ca voi tatarii de teleorman nu exista pa suprafata pamantului. De intra poporul frate rus si face ordine in fictiunea Ukraina, va intra si va face ordine si paste voi.

    ca sa zici car mai exista o sansa. Aleagasar cenusa de voi si neamu vostru de tatari.

  11. Numai jigodiile de liberali sunt vinovate. Jumătate dintre consumatori nu și-a reînnoit contractele considerând că cele vechi rămân valabile. Surpriza : pentru cei care au făcut noile contracte prețul e mai mic pe când pentru cei care nu și-au reînnoit contractele, prețul a explodat. Jigodiile de furnizori nu au trimis prin posta înștiințări, au trimis pe e-mail, care nu au fost citite. Huuo Citu!

  12. Nu era mai de folos sa scrieti cat a fost pretul la curent inainte de liberalizare si cat e acum? Macar la trei companii. Si pe urma sa facem un calcul simplu cat kw pe zi /luna consuma o familie care are cateva becuri, un frigider si un calorifer electric? Ca nu mai vine caldura din termocentralele facute de Gheorghe Ghorghiu Dej de cand Nicusor e primar.

  13. Cu destui ani inainte de sfarsitul lui ’89, desi televiziunea nu contenea sa anunte depasiri de plan, angajatii din productie aveau salariile diminuate cu 3-7%, aprovizionarea cu materiale si livrarile erau mult intarziate, pana si ambalajele pt produsele industriale devenisera o problema. Revolutia i-a inlocuit numai pe cei de la butoane, nu a produs si schimbari pozitive in economie, insa au aparut repede: privatizarile controversate, parandaratul, investitii neprofitabile in panselute, palmieri, borduri, stadioane etc, privilegii”speciale” si castiguri umflate pt. diverse categ. de bugetari, o multime de institutii, comisii , consilii si altele asemanatoare care au dus la supradimensionarea sectorului birocratic bugetar, coruptia si nerecuperarea prejudiciilor. Fata de regimul trecut in care existau penalizari desi predomina productia, s-a trecut la mariri in procente, la gramada( fara criterii obiective) de salarii, care au favorizat pe privilegiati si de care au beneficiat si incompetentii, coruptii si pilele, cei cu doctorate controversate, iar privilegiatii de la butoane, ca sa profite la maxim, au marit raportul intre salarii pana la 12:1. La acestea trebuie adaugate subventiile si voucherele discutabile , pierderile din cauza nepotismului si favoritismului(vanzarea si cumpararea de avantaje), cheltuieli cu propaganda politica sau din cauza politizarii cvasitotale( nici macar statele dezvoltate si bogate nu si-au permis sa fie numiti in functii incompetenti sau persoane care nu au pregatire corespunzaioare domeniului in care activeaza).

  14. Domnule, recunosc, n-am inteles de ce trebuia facuta aceasta „liberalizare” in conditiile in care in tară exista cativa operatori zonali de zeci de ani, pe care nu-i poate concura nimeni. Eu n-am auzit ca vreunul dintre ei să fi căzut vreodată din topurile celor mai profitabile firme (alături de bănci) nici măcar in timpul crizei din 2008-2010. De ce era ACUM nevoia/urgența ca aceste companii extrem de profitabile – cu sprijinul cretinilor guvernanți români – să-și tripleze profitul și nenorocind un popor întreg? De ce? Fiindcă suntem blegi iar ei se distrează sucindu-ne progresiv mâna la spate ca să vadă cât putem suporta. Nu se știe… Eu mă tem că istoria se repetă și că s-ar putea să dăm în extrema ailaltă, când oamenii vor începe să deteste capitalismul. Și nu e o joacă!

  15. De fapt s-a liberalizat jaful romanilor singurii cu rezerve mai mari de petrol si gaze din UE.Domeniul energiei este un domeniu strategic de maxima importanta pentru existenta unui popor si a unei economii.Vanzarea,impunerea de obligatii din afara si liberalzarea aceasta a energiei nu ar fi trebuit sa fie acceptate niciodata pentru ca energia este vitala pentru tzara fara de care se moare la propriu cu tzara cu tot,asa ca fara apa,aer,sanatate si hrana.Teoretic cica noi producem in tzara 80% din necesar,dar cat mai ramane in tzara daca,prin vanzarea capacitatilor,a resurselor si liberalizarea jafului energiei impusa de mafia UE,plus inchiderea de mine si termocentrale si care tot la bursele ei ne stabileste pretul energiei,romanii nu-si pot permite sa cumpere energia necesara produsa pe utilajele in care ei au investit bani,cu sacrificiile si munca lor de-o viatza,si din rezervele lor nationale cu care i-a dotat Dumnezeu si pe care si le-au aparat de dusmanii lacomi cu pretul vietii a sute de mii de tineri soldati romani.Ca de aia norvegienii nu au intrat in UE ca sa fie obligati sa vanda si sa le jefuiasca altii rezervele de petrol si gaze pe care ei au stiut sa-si le rezerve pentru nevoile lor si sa vanda doar surplsul atunci cand vor ei si nu cum le ordona lichelele externe.De aia nu au datorii asa ca noi si si-au pus banii din resurse de-o parte pentru viitorul lor si al copiilor lor.

  16. Este un fapt demonstrat ca PNL si in general partidele de dreapta nu stiu sa faca alta politica decat a taierilor de salarii si pensii, scumpirilor, introducerii de taxe noi, vanzarii a ceea ce a mai ramas nejefuit si nefurat.
    In general politica impovararii populatiei, a diminuarii nivelului de trai si asa cel mai mizerabil din Europa si a instrainarii avutiilor Romaniei.
    Astea sunt partidele de ,,dreapta” si altceva nu stiu sa faca.

  17. Daca eu am salariu de 3000 lei net si vin facturile de utilitati 3500 lei de unde credeti ca pot plati? in acest caz sunt condamnat la moarte eu si familia mea. Inteleg ca este o criz energetica la nivel mondial dar nu vad justificarea preturilor.Sunt de acord cu o marire a preturilor dar macar sa avem baini de mancare si caldura ca de CULTURA si altele nu avem naevoi, tara ne vrea prosti. Multumesc si astept o solutie de la guvernanti poate ma invatati cum sa traiesc si sa platesc taxele cu acest salariu.

  18. Pana in ultimul moment acesti asasini economici si implcit asasini ai populatiei mint cu nerusinare,cum ne-au mintit de 30 de ani,cu toate ca vad bine ca populatia nu-i mai crede,si nu-i mai pot pacalii.Stiam de mult ca atunci cand n-or mai avea ce fura vor pune biruri pe populatie.
    Nationalizarea gazelor,energiei electrice,petrolului,nu amenzi ,pe care tot noi le vom platii,Lasati prosteala cu liberarizarea.,care reprezinta liber la jecmaneala.Lista cu baietii smecheri din enerie electrica si gaze,lista smecherilor si cati m bani au incasat cei cu eolienele gen Truica.Lasati prosteala cu verificarea tot timpul a facturilor,cu inaintarea sesizarilor,la distribuitor,la ANRE,la ANPC,in justitie,pai noi o ne traim viata numai prin institutii si tribunale,noi nu trebuie sa muncim/Voi sleata de profitori pentru ce sunteti platiti?Aratati si voi facturile voastre sa vedem la ce pret ati contractat?Daca strainii stabilesc o cota mai mica,si nu vor sa mai livreze in prag de iarna,nimic,voi ce faceti bolovanilor,spuneti ca este piata libera si nu aveti cum sa interveniti?Bolovanilor in contracte sunt consumuri estimate ,nu fixe,daca pricepeti ce inseamna estimat,si nu trebuie tinut cont ca ce depasesti platesti.Uitati-va peste gard la ORBAN,daca nu va duce mintea decat la furat si jecmaneala.

  19. Liberalizare a fost cu cativa ani in urma, acum e jaf prin lege si ordonante cu dedicatie!

  20. CE GRESEALA ??,SPUNEI PE NUME: IRESPONSABILITATE ,INCOMPETENTA,PROSTIE ,ANALFABETISM .
    32 DE ANI IN CARE DERBEDEII ,TRADATORII,EXCROCII,S_AU INGRAMADIT LA GUVERNARE,IAR REZULTATELE SE VAD .
    CRIMINALITATEA ECONOMICA NU-I O POVESTE !,IAR ROMANIA A FOST POLIGONUL DE ANTRENAMENT,COMANDA S-A DAT LA MALTA ,TRADATORII ACESTUI NEAM S-AU GASIT DESTUI, COZILE DE TOPOR S-AU LASAT CUMPARATE,SI SLOGANUL „MIRCEA FA-TE CA MUNCESTI ” A DEVENIT REALITATE ,TOATE LEPRELE ,SCURSURILE ACESTUI NEAM ASTA AU FACUT SI FAC SI AZI.
    JUSTITIA S-A COMPROMIS DIN PRIMA ZI CU MASCARADA DE PROCES SI IMPUSCAREA CEAUSESTILOR,DIN ACEL MOMENT TOTI AU PUTUT FI SANTAJATI
    MANIPULATI.
    CAND ITI DISTRUGI ECONOMIA !,CAND VINZI TOT CE-I PROFITABIL LA STRAINI ! ,CAND VINZI PAMANTUL TARII,IAR TEREN IRIGABIL MAI AI DOAR LA NIVELUL A CATEVA MII DE HECTARE !SI CUMPERI MANCARE TU TARA CU CEL MAI BUN TEREN DIN EUROPA ,TE INTREBI CA PROSTUL DE CE ROMANIA NU POATE SA-SI ECHILIBREZE BALANTA IMPORT EXPORT SI INTODEAUNA BUGETUL ESTE PE MINUS ?
    CAND TU POPOR INGRATSI INDOLENT TE LASI CONDUS DE TRADATORI,IRESPONSABILI SI DE ANALFABETI DE CE TE MAI INTREBI CA ESTI HULIT IN EUROPA !,CA ESTI DATOR ! ,CA ESTI SARAC!,CA NU AI NICI UN VIITOR IN TARA TA !!!!!!!!!!!!!!!!!.

  21. Orban, Citu si Iohannis sunt „alesii” au facut totul dupa planul . Unii care au jurat credinta Romaniei e timpul sa se trezesca si sa NU ramana in lumea „ochiului”. Nici un Paradis fiscal nu va va scapa de Cel ce scrie Cartea Vietii.

  22. Greseala ?
    In politica nimic mai rau decat .. greseala! „C’est pire qu’une crime, c’est une faute” (e mai rau ca o crima este o greseala!)

  23. domnule Buduca. Le multumesc comentatorilor pt. ca m-au scutit de a scrie cateva randuri.
    Si nu te consider necunoscator, ci diversionist.

  24. fals, fals si neadevarat. nu preturile trebuie reglementate ci concurenta trebuie impusa, cand dai liber la preturi si nu ai concurenta e crima, ia sa pot sa ma abonez la o companie din ungaria sau germania , nu la filiale excroace din Romania sa vezi ce preturi am avea!!!! ceea ce s-a facut referitor la telefonia mobila trebuie sa se faca si in electricitate si gaz. aici mi-a dat dreptul sa ma mut la alt excroc . mi-a dat sa aleg dintre doi- trei excroci, mai mari sau mai mici, mai vechi sau nou aparuti ,….sa vezi ce repede se sterge orice propunere constructiva din raspunsuri!!!!!! probabil se va propune de niste tradatori ” de buna credinta” rascumpararea la un pret astronomic a ENEL EON, etc… tocmai cand vor trebui facute reparatii , retehnologizari sau se vor inchide resurse sau consumatori…..

  25. exista niste aspecte ale unei vieti normale ca si natiune: securitatea alimentara, energetica, apa, moneda, resurse, pamint, sanatate, educatie. niciodata, nicio lege, indiferent de context, nu ne poate obliga pe noi sa renuntam la ele. cine o face, cine le da, este unnemernic tradator si trebuie tratat ca atare. asta inseamna ca toate, dar absolut toate puterile, parlamentele, presedintii, autoritati locale, servicii, dna, procuratura, judecatori (vezi retrocedari si fondul proprietatea) trebuie sa rapsunda in fata romanilor pentru distrugerea tarii, pentru datoriile facute, pentru distrugerea viitorului copiilor nostri. nu se fac afaceri cu viata noastra. daca cineva o face este un nelegiuit, un gunoi care nu are ce cauta intre noi. nu se tranzactioneaza pe bursa viata si viitorul. e cazul sa ne trezim si sa recuperam totul inlaturind in primul rind tradatorii, nemernicii, gunoaiele.

  26. La telefonie mobila se poate reglementa la energie nu. Buuuun si care este diferenta ???????????????

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.