CEC: Românii bogați sunt mai atenți cu bugetul decât cei săraci

Pentru 25,52% dintre români, cheltuielile cu locuința ocupă 40-60% din venituri. În acest context, românii încep să fie mult mai atenți și prudenți în ceea ce privește alte tipuri de cheltuieli care pot afecta bugetul familiei (ex. vacanțe, ieșiri în oraș etc.) rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

66,43% dintre respondenți declară că obișnuiesc să-și urmărească bugetul lunar, numărul acestora fiind în creștere (cu circa 3%) față de primul trimestru al acestui an. Ponderea este mai ridicată – circa 75% – în rândul celor mai înaintați în vârstă (peste 55 de ani), iar tinerii îmbrățișează mai greu acest obicei – doar 55% din cei sub 25 de ani au obiceiul de a-și urmări bugetul în mod frecvent.

Cheltuielile cu casa au o pondere semnificativă în veniturile românilor. Pentru 25,52% dintre români, aceste cheltuieli reprezintă 40-60% din venituri. Tinerii sub 25 ani au cheltuieli minime cu locuința: 24% dintre aceștia alocă sub 20% din venituri, o posibilă explicație fiind faptul că mulți preferă să locuiască în continuare cu părinții.

Deși ne-am aștepta ca cei cu venituri mai mici să fie mai atenți în ceea ce privește cheltuielile, datele sondajul arată contrariul: doar 61,88% dintre românii cu venituri sub 2.500 lei / lună au obiceiul să-și urmărească bugetul de venituri și cheltuieli, cifră sub media de 66,43% la nivel de populație. La polul opus, cei care au venituri mari (de peste 10.000 lei pe lună) sunt cei mai atenți cu bugetul (72,55% dintre ei sunt atenți la costuri).

Digitalizarea din sistemul bancar, pe lângă faptul că a dus la apariția unor facilități moderne de plată, a devenit și un instrument util în ceea ce privește urmărirea cheltuielilor lunare.

Pentru a ține evidența facturilor lunare, 48,74% dintre români plătesc cu cardul sau contul bancar, 11,79% doar în unele luni, 14,95% rareori fac acest lucru, în timp ce 24,51% declară că nu fac plata cu cardul sau contul bancar pentru a ține evidența facturilor.

38,96% dintre români folosesc serviciile de internet banking și mobile banking săptămânal (cei mai mulți dintre aceștia câștigă peste 5000 lei/ lună – dublu față de media înregistrată la nivelul populației), 24,66% ocazional pentru activități bancare, în timp ce 25,52% dintre cei hestionați utilizează portofelele digitale Google Pay/Apple Wallet, direct din telefon, pentru plata produselor cu cardul (tinerii sub 25 ani înregistrează cele mai mari valori – 46,97%, aproape dublu față de media înregistrată la nivel de populație).

Sondajul a fost realizat online, de comparatorul financiar FinZoom, la cererea CEC Bank, pe un eșantion reprezentativ de peste 1.390 de respondenți din toată țara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 55,43% dintre respondenți sunt salariați, 43,78% au declarat venituri între 2.500 lei și 5.000 lei, 34,22% au vârste cuprinse între 25-40 ani, iar 39,04% au studii superioare

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4601 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Uite acum inteleg de ce le măresc salarile si pensile ăstora bogați!!!…
    Bravos națiune halal să-ți fie!…
    Nu stiam de ce mutul s-a dus în california, că a făcut economie la risipa!!!…
    După spusele acestui bandit înseamnă că săracii sunt de vină de toată situația din țară, foamete, criză economică, criză energetică, criză sanitară!!!…
    La săpun cu ei!

  2. Da știm dă treizeci dă ani că săracii e săraci, că săracii e proști, leneși și hoți, dă aia e săraci săracii, săracii e comuniști …

  3. Citez si explic „Deși ne-am aștepta ca cei cu venituri mai mici să fie mai atenți în ceea ce privește cheltuielile, datele sondajul arată contrariul: doar 61,88% dintre românii cu venituri sub 2.500 lei / lună au obiceiul să-și urmărească bugetul de venituri și cheltuieli, cifră sub media de 66,43% la nivel de populație.”. O mizerie de sondaj care umileste cetatenii cu venitul sub 2.500 lei, ca nu au grija sau nu economisesc! Ce editat sa economiseasca acesti mentinuti in saracie daca nu au cum? Aceasta institutie cec dar nu cladirea in sine, ci, cei care au facut acest sondaj statistica mincinos si umilitor pentru cetatenii mentinuti in saracie cu buna stiinta! Au intrebat doar pe cei care au peste 2.501 lei care au cum si din ce sa faca economie! Se stie cum se executa aceste sondaje, cam la fel cu actiunea prindere drogati sau prindere traficanti: punct ochit, punct lovit direct la tinta sigura ca gasesc sau raspund ce vreau eu. Nu tone manipularea, cautati alta metoda mai eficienta si credibila!

  4. Ce sa zic, Sondajul pare adevarat…. Cei saraci se multumesc cu putin, ratia de Parizer de la hipermaket ii face fericiti si mari fani ai UE si NATO. Ca dovada, nu exista miscari de protest social in Romania. Protestul celebru din 10 august NU avea revendicari economice, voia doar capul lui Dragnea care se opunea Multinationalelor. Romanul e anticomunist din prostie si se si lauda cu asta. Suntem o natie de imitatori.

  5. Exceptional titlul ! Cine-i atent cu saracia, poate o pierde pe undeva si o declara pierduta, ca buletinul.

  6. Si ce e aia „Sunt mai atenti cu bugetul” ? Il sterg de praf sau ce?
    Ca mai este o chestie – daca ai bani putini se duc pe cestii imuabile. Adica utilitati, haleala, transport , nedicamente. Luxul il reprezinta o a douapereche de pantofi ieftini, cand ai deja o pereche buna. Sau ca iti cumperi o carte sau ca bei o cafea pe strada cumparata de la un automat (3 lei) samd .

    Asta este la nspelea milion de sondaj despre nimic carezice nimic adica bani aruncati pe fereastra. Sau nu .. tnerii absolventi de NIMIC trebuie sa aiba o activitate remunerata ca latfle fac scandal si poate si-ar da seama ca nu „coruptia” este di vina , ci „sistemul” da nu „sostemul” pcristic ci ala capotalist care favoozeaza pe aia cu bani ca s afac bani pe spainarea alaorlati..

    Nu mka credeti?
    ia vedeti scandlaul cu plata buleftricii. Ininate fimele astea de ca[use palteau niste oameni sa faca triomestrila citirile. Inainte citirile sse faceau lunar si puteai plati acasa la ti9ne factira. Acum capuseloe gen CDZ, ENEL, EOPN si care or mai fi „estomeaza” ca sa nu plateasca cativa firfirici. Deci abonatu prost tre sa se despteote ca sa nu fie furat!!! Cica sa fie eucat sa foie responsabil ca capotalsitii te fura !!!

  7. E greu sa fi Roman Bogat , e mai usor sa fi Roman sarac , ca nu-ti ajung Banii de Mancare de la Luna la Luna cu 1000 de lei pe Luna . Si ne mai da Bani poate 100 de lei la Sfantul Asteapta , in 2023 !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.