Cifre de la BNR – Economia românească arată tot mai rău

Indicatorul care arată cât de slăbită este economia românească, deficituld e cont curent, a crescut cu aproape 50% în ianuarie-septembrie 2021 față de perioada similară din 2020, iar datoria externă a țării s-a mărit cu 6,8 miliarde de lei în primele nouă luni ale acesti an, ajungând la 133,6 miliarde de euro, conform informațiilor prezentate de BNR. Singura veste mai bună este că investițiile directe ale nerezidențialilor sunt mai mari față de anul trecut.

În perioada ianuarie – septembrie 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 11,5 miliarde de euro comparativ cu 7,836 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2020. În structura acestuia, balanţa bunurilor și balanța veniturilor primare au consemnat deficite mai mari cu 2,719 miliarde de euro, respectiv 145 milioane euro . Balanța serviciilor și cea a veniturilor secundare au înregistrat excedente mai mici cu 418 milioane euro, respectiv cu 382 milioane euro. Aceste date prezentate de BNR arată că economia românească nu are capacitatea să producă atâtea bunuri și servicii pe cât este de mare cererea și din acest motiv mulți dintre noi apelăm la importuri. Până la izbucnirea pandemiei, deficitul de cont curent se adâncea lună de lună punând în mare dificultate finanțele țării. Mare parte din această adâncire a fost cauzată de măsurile populiste pe care diversele guverne, începând de la Cioloș încoace, le-au luat și anume creșteri de salarii și pensii într-un ritm cu mult peste cel al creșterii economice anuale. Românii au avut mai mulți bani la dispoziției și, cum cultura economisirii este încă la un nivel redus, sumele s-au dus în consum, inclusiv în bunuri de import. Astfel, ani de-a rândul românii au sprijinit industriile și agricultura altor state.

În perioada ianuarie – septembrie 2021, datoria externă totală a crescut cu 6,826 miliarde de euro. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 97,814 miliarde de euro la 30 septembrie 2021 (73,2 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 4,6 la sută față de 31 decembrie 2020. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 septembrie 2021 nivelul de 35,819 miliarde de euro (26,8 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 7,7 la sută față de 31 decembrie 2020.

Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat 5,279 miliarde de euro (comparativ cu 1,677 miliarde de euro în perioada ianuarie – septembrie 2020), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 4 383 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 896 milioane euro.

Trebuie spus că 2020 a fost un an atipic în sensul că pandemia a afectat puternic evoluția economică a țării, consemnându-se o scădere a economiei în trimestrul doi. Investițiile au ajuns sub zero iar cheltuielile românilor au suferit un recul, ceea ce s-a reflectat în în balanța comercială în sensul că nu s-au mai cumpărat bunuri de peste graniță la nivelul de dinainte de pandemie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

12 Comentarii

  1. Sa o plateasca Orban,Citu,Klausica si toti fripturistii lor..Personal nu am vazut un euro din imprumuturile dementiale facute in ultimii doi ani,basca am mai platit si impozite cu taxe ,la fel ca si alti amaresteni,la ,,statul esuat,,patronat de Klausica fara Mustacioara,ca sa aiba sa plateasca pensii nesimtite ,,de stat,,la aia iesiti pe la 45 de ani si ,,stimulente ,,eroilor de prima linie,,care si asa au lefurile in plandemie de ..300 de milioane vechi.Pai cum sa ajunga banii,bre?Pai ia sa faca nenorocitii de politruci doua sisteme paralele de impozitare si plata ,bugetarii sa plateasca taxe si impozite separat din care sa isi ia lefurile si privatul tot asa cu bugetul lui.Bre,e la mintea cocosului ca sistemul bugetar sunt fix ca niste lipitori nesatule bine lipite de sistemul privat si imprumuturile externe inrobitoare pentru ai putea intretine si sustine viata de huzur a astora.Rominia euriopeana,Rominia norr-maa-laa,Rominia lucului binee fecut.Pas cu Pas.Hei Siktir.

  2. pi daca dati gospodaria banului, pa mana strainilor, ardevar focu de tatari de teleorman. Strainu va face banu voua!!

    hitler a introdus banca si moneda proprie, iar in 4 ani a adus germania capitalista pa primu loc la dezvoltare in lume, aleagasar cenusa de neamu vostru de tatari de ilfov si teleorman.

  3. Economia tarii scade foarte mult pentru amaratii de Romani.Pentru barosanii tarii este in crestere.Asta vrea sa zica barosanii banci nationale in frunte cu marele MOSIER guvernator pe viata.

  4. Înapoi în anii 90′ , 200-300% inflatie / An, rumanii cum nu au memorie socială au uitat binefacerile începuturilor capitalismului pe plaiurile mioritice.

  5. mai, nu cred (referitor la titlu). shoferu’ de pe microbusu’ parlamentului/camerei decedatzilor, de 10(zece) ani ia acelashi sac de lei (rectificat/actualizat cu inflatzia), ca ferrari cere + vila din sect.6 consumma /tre renovoata.. lunetishtii dor(ar)m(e).. .

  6. Asasinul Economic Manole, pe numele sau de scena Mugur Isarescu, isi face Datoria alaturi de Maciucarul Kominternist Adrian Vasilescu.
    Au Inceput Holocaustul in Dec. ’89. si il vor Termina Curind cind vor Bifa 10 Milioane de Romani disparuti din Perimetrul Mioritic.

  7. @Roman spune:
    15 noiembrie 2021 la 14:41

    „Economia tarii scade foarte mult pentru amaratii de Romani”
    Asta zice si Citu. Economia creste, dar cresterea nu se regaseste si in nivelul de trai al poolimii. Citu a si spus ca PNL va fi un partener loial al mediului de afaceri. Fata de cetateanulu de rand nu a facut o asemena promisiune. Sa va reamintesc ca cresterea pensiei a fost doar o promisiune din programul electroal al iohannistilor, pormisiune neinclusa si in programul de guvernare (tot Citu dixit) dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta? Eu inteleg necesitatea investitiilor dar nu cu pretul sacrificarii poporului roman. Daca economia creste, adica produce, dar acest lucru nu se regaseste in buzunarele romanilor sub forma de salarii si pensii, unde ajumg de fapt banii, ptr bunastarea cui guverneaza iohannistii?
    Iohannis, vreo idee?!

  8. Mda,.care ”economie românească” ?? Doar nu poți fura la nesfârșit.. Iar in cercul vicios, cine crezi că-ți va plăti, devreme ce nu le dai nici cât să trăiască,..Deci clar romania e deja in faliment și nu cred că imprumuturile masive mai pot salva situația..

  9. Nivelul de trai al românilor e mult PESTE nivelul economiei. Datoria externă uriașă explică de ce. Azi se trăiește mult mai bine ca în 2016, dar… pe veresie internațională! Că îi place sau nu lui Dorel, va trebui să strângă cureaua în anii următori. E o corecție necesară și inevitabilă.

  10. In cadrul aceluiasi articol datoria Romaniei a sporit cu 6,8 miliarde lei, apoi euro!!. Mai intelege cineva ceva??. Adevarul ca nici nu mai conteaza in ce rahat continuam sa traim. Acum stai si te intrebi daca mai poti pune baza pe stirile care apar prin ziare si pe diversele analize. Care de care, mai pertinente!!. Intrucat insa traim zi de zi in Romania si mai si mancam paine ( nu ca Catzu!!) stim adevarul despre realizarile economiei liberale si despre fericirea noastra cotidiana!. Noroc ca vine ciuma rosie si vor fura impreuna. Este cu totul si totul altceva!!.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.