Ciolacu, printre printre huiduieli și proteste: „Un buget al echității”

Parlamentari de la AUR şi de la USR au protestat marţi seara, în şedinţa plenului reunit al Parlamentului de dezbatere a proiectului bugetului de stat pe anul 2024, în timpul discursului premierului Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul şi-a susţinut cu greu discursul. Pe parcursul lui, Ciolacu s-a întors de mai multe ori spre preşedinţii de şedinţă, dar protestele din jurul tribunei au continuat.

Bugetul pentru anul 2024 este unul al dezvoltării şi al echităţii, un buget bazat pe investiţii şi dreptate social゠un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să şi pregătească România pentru oportunităţile uriaşe din viitor, a declarat de la tribună Marcel Ciolacu.

„Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării şi al echităţii. Un buget bazat pe investiţii şi dreptate socială, un buget în care creşterea economică se regăseşte în creşterea nivelului de trai al populaţiei. În acelaşi timp, bugetul pe care vi-l propun astăzi este un buget care să facă faţă provocărilor imediate, pe termen scurt, dar care să pună, totodată, şi bazele succesului nostru, pe termen lung. Un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să şi pregătească România pentru oportunităţile uriaşe din viitor”, a afirmat Ciolacu.

El a prezentat direcţiile strategice pe care se bazează bugetul pentru 2024.

„O strategie economică coerentă, pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, de 3,4%. Investiţii record de peste 7% din PIB, mai exact 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene şi PNRR. Practic, un plus de 27 de miliarde faţă de acest an şi dublu faţă de 2021, când au fost doar 59 de miliarde de lei. Creşterea veniturilor pentru 12 milioane de cetăţeni: pensionari, angajaţi pe salariul minim, profesori sau personal din administraţia publică. Un mediu economic mai puternic, prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare şi creare de noi locuri de muncă, dar, în acelaşi timp, un mediu economic echitabil, cu adevărat concurenţial, cu mai puţine scutiri şi facilităţi fiscale. Un plan concret de ordonare a cheltuielilor bugetare şi un pachet de măsuri de creştere a colectării şi combatere eficientă a evaziunii fiscale şi o garanţie fermă pentru securitatea cetăţenilor, în contextul războiului de la graniţă, prin alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare”, a explicat Ciolacu.

Premierul a punctat că în 2024 nu vor creşte taxele, ca răspuns la atacurile lansate de opoziţie, în special AUR şi USR, la adresa proiectului de buget.

„Recunosc, nu am nicio aşteptare de la un partid a cărui unică politică este susţinerea violatorilor. (…) Voi nu aveţi nicio soluţie concretă! Doar să scoateţi România din NATO şi Uniunea Europeană şi să vă uniţi apoi cu Rusia! Voi generaţi doar scandal şi populism ieftin! Voi vreţi să distrugeţi totul şi să nu puneţi nimic în loc! (…) V-aţi adus acum aminte de pensionari şi de salariaţi, deşi, cât aţi fost la guvernare, aţi dat zero lei la pensii şi un miliard de euro la vaccinuri! (…) Dumneavoastră sunteţi cei care aţi uitat cum aţi trecut în PNRR procentul de 9,4% din PIB. (…) Am eliminat acest procent, deşi ziceaţi că este imposibil! Aţi minţit! La fel cum i-aţi minţit pe români şi când aţi mimat respectarea statului de drept şi a Justiţiei. Toate principiile dumneavoastră s-au terminat în clipa în care aţi văzut DNA pe interior! Ştiu, şi pe unii, şi pe alţii, vă deranjează acest proiect de buget. Avem viziuni diferite asupra dezvoltării României, dar vă anunţ oficial că bugetul pe 2024 nu conţine nicio apropiere de Rusia şi nici miliardul de euro pentru vaccinuri!”, a transmis Marcel Ciolacu.

El a adăugat că, în schimb, Guvernul pe care îl conduce lucrează pentru a avea relaţii economice privilegiate cu Uniunea Europeană şi pentru ca Statele Unite să devină principalul partener economic al României în afara UE.

„Da, vrem creşterea investiţiilor străine, dar cu Germania şi cu partenerii noştri strategici – SUA, Franţa, Marea Britanie, Spania, Italia, Israel, Turcia şi Coreea de Sud. Mai mult, actualul Guvern lucrează pentru ca România să devină, în cel mai scurt timp, membră a Spaţiului Schengen, pentru că acolo îi este locul, pentru că românii merită demnitate şi tratament egal”, a menţionat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, proiectul propus asigură echilibrul între stimularea creşterii economice şi nevoia de consolidare bugetară, între nevoia de investiţii în infrastructură şi capitalul uman, între stimularea companiilor şi asigurarea unui nivel de trai decent pentru români.

„Este un buget de modernizare şi dezvoltare, nu de austeritate. Austeritate va fi doar în ceea ce priveşte cheltuielile bugetare. (…) Sunt decis să duc anul viitor reforma aparatului bugetar până la capăt. Dar vreau ca lucrurile să se facă aşezat, nu peste noapte. Nu putem schimba de pe o zi pe alta un sistem care a funcţionat aşa timp de 30 de ani. Este nevoie de ordine şi de cumpătare”, a indicat Ciolacu.

Premierul a declarat că Guvernul propune un buget în care economia se mişcă, banii circulă, oamenii au de muncă, un buget axat pe investiţii pentru a continua creşterea economică.

„Vă propun un buget care să funcţioneze pentru toată lumea, în care nimeni nu rămâne în urmă şi în care toţi au parte de şanse egale. Din toate aceste motive, vă recomand cu încredere să votaţi bugetul de stat al României pe anul 2024. Să facem din România o ţară aşa cum ne-o dorim cu toţii! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a transmis Marcel Ciolacu.

Principalele provocări economice ale anului viitor vor rămâne inflaţia şi menţinerea echilibrelor macroeconomice, a declarat prim-ministrul.

„Sunt deplin conştient de faptul că principalele provocări economice ale anului viitor vor rămâne inflaţia şi menţinerea echilibrelor macroeconomice. Inflaţia este cea care scumpeşte costul vieţii, ratele românilor şi erodează puterea de cumpărare. De aceea, acest buget este calibrat cu atenţie, pentru a atenua presiunile inflaţioniste. Am demonstrat deja că ştim să ne luptăm cu acest fenomen. Când am venit în Palatul Victoria aveam o inflaţie de 10,6%, după ce în noiembrie 2022 se atinsese vârful de 16,8%. Astăzi, am dus inflaţia la o singură cifră, 6,7%, iar anul viitor ne propunem să o ducem la 4,6%. Vom lucra îndeaproape cu BNR pentru acest lucru. La fel, pentru a avea un curs de schimb stabil şi pentru a reduce deficitul de balanţă comercială, aşa cum am reuşit în acest an, în primele 10 luni, să îl scădem cu 5,.2 miliarde de euro”, a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului, la şedinţa dedicată dezbaterilor pe marginea proiectului de buget pe anul viitor.

El a adăugat că vor fi prelungite cele două măsuri fundamentale care au dus la scăderea inflaţiei: plafonarea preţurilor la energie şi gaze şi plafonarea adaosurilor comerciale la cele 21 de categorii de alimente de bază.

„În plus, îi anunţ pe toţi posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcţiona şi anul viitor, urmând să fie alimentate cu 250 de lei, la fiecare două luni”, a menţionat Ciolacu.

Premierul a punctat că proiectul de buget pe 2024 prevede creşteri de venituri pentru peste 12 milioane de cetăţeni.

„Avem peste 40 de miliarde de lei în buget în plus pentru creşterea pensiilor, salariilor, alocaţiilor, dar şi pentru cei aflaţi în nevoie. Totodată, acest Guvern va face dreptate pensionarilor. Pentru prima dată, anul viitor vom avea două creşteri consistente ale pensiilor. Indexarea cu 13,8% – de la 1 ianuarie şi recalcularea – de la 1 septembrie. Astfel, pensia medie va creşte anul viitor de la 2.100 de lei la peste 2.800 de lei”, a arătat premierul.

Marcel Ciolacu a subliniat că Guvernul îşi va respecta şi angajamentele luate faţă de profesori şi se va continua creşterea accelerată a salariului minim.

„Vom menţine facilitatea celor 200 de lei, scutiţi de taxe până la 1 iulie, când salariul minim va ajunge la 3.700 de lei brut. De la preluarea acestei guvernări am spus că trebuie să ne apropiem, cât mai repede, de salariul minim european. De aceea, îmi doresc ca, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim să fie 4.000 de lei în România. De asemenea, câştigul salarial mediu net va fi în 2024 de 954 de euro, faţă de 694 de euro în anul 2021, când am intrat la guvernare. (…) Creşterea semnificativă a salariilor este fundamentală într-o economie care răsplăteşte oamenii pentru munca lor. Şi este singura cale pentru a ne păstra în ţară forţa de muncă calificată, dar şi pentru a-i convinge pe cei care au plecat să revină înapoi. De aceea, voi susţine întotdeauna oamenii care muncesc şi contribuie la dezvoltarea acestei ţări”, a mai declarat Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

14 Comentarii

  1. „Un buget al echității”. Bai covrigarule, tu te-auzi ce spui?! Frati mai ai?

  2. tigania AUR si USR,cele doua partide fratesti,depaseste limitele
    Golanie in stare pura,maimutoii nu au ce cauta in parlament,o rusine de romani,ultimele cazaturi securiste

  3. “Feriți-vă de darul Covrigarului de Buzău in an preelectoral ca Dracul de Tămâie” 12:5

  4. Un buget al furtului continuat, ca si pana acum. Banii se duc catre anumite buzunare (interne si externe), iar Romania se indatoreaza in continuare, pana la falimentare.

  5. Nevoiasul Ciolacu executa disciplinat ceea ce-i ordona noua securitate prin cei doi locoteneti Abrudan si Bolosh. La vremuri noi tot noi. Unde este vorba de bani, hop si securitatea!

  6. Nu există echitate într-un buget care prevede parandarat către americani sub formă de arme și sub formă de casă, masă, școală și bani de buzunar (750 €/lună/ucrainean) pentru ucraineni și NIMIC pentru poporul român în afară de suprataxare și supraimozitare.

  7. hahaha… bugetul „echitatii”, nu urmaresc TV-ul in rromania, dar am inteles de la o cunostiinta ca un primar de-al PSD-ului care isi face veacul pe la latrina, labe1 sau SRITV a argumentat ca are nevoie de salariu de 25000 de ron pe luna ca sa-si cumpere costume, ca trebuie sa aibe o prestanta in public.

  8. Bulibasa de Buzau un impostor corrupt si in tradator de neam

  9. Un buget de cacacios!
    @PSD: N-ati reusit pana acum sa separati biserica de stat.
    Aveti sodomia ascunsa in biserica si va e frica de niste tineri care isi permit sa se iubeasca?
    De necrezut cata ipocrizia duceti cu voi!
    Nu va dau eu pedeapsa. Pedeapsa va va veni de la multime. Sunteti expusi in toata grozavia.
    Marry Christmas!

  10. Bugetul sărăciei în menținere totala! De ce ar crede cetățeanul ce scoate pe gura un politician daca nonstop e pe minciuni?

  11. PSD cel putzin spune la Pensionari ca le da Pensiile Mărite ! Iar Pozitia Protestează ! Le spune la Pensionari ca Nu sunt Bani , si Nu le da Nimic la Pensionari ! Ca dupa aceea Nu mai sunt Bani pentru Salarii Speciale ! Si alte OZN ori !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.