Ciolacu separă rolurile din cultură: „Confundăm lucrurile”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nicio măsură de ajustare fiscală preconizată de Guvern nu va afecta activitatea de tineret sau pe cea culturală, subliniind, însă, pe de altă parte, că statul nu mai poate suporta „o infrastructură atât de stufoasă”.

Şeful Executivului a fost întrebat, miercuri, la Palatul Victoria, în cadrul participării la deschiderea Forumului Studenţilor de Pretutindeni, dacă măsurile de reformă administrativă şi cele de ajustare fiscală vor afecta sectoarele de tineret, educaţie şi cultură.

„Cred că sunt trei lucruri diferite. O dată, vorbim de o reformă în administraţie (…), vorbim de nişte măsuri de ajustare fiscală necesare României pentru a depăşi acest sfârşit de an (…) şi a ne încadra în anumite deficite financiare. Vom încerca, prin dialog cu Uniunea Europeană, pentru că e un parteneriat între statele membre şi Comisia Europeană, (…) e normal că lucrurile pe care l-am semnat acum doi ani şi reprezentau priorităţile Comisiei, Uniunii Europene, a României, acum doi ani, ele s-au modificat. Şi mai este o abordare, cea care priveşte măsurile de combatere a evaziunii fiscale, România fiind una dintre ţările cu cea mai mare evaziune fiscală, fiind lipsa, în primul şi în primul rând, a digitalizării ANAF-ului. Eu vă întreb altceva: cum a fost posibil ca cel mai mare program al României postdecembriste, PNRR, să nu aibă niciun euro alocat pentru tineret? Cum a fost posibil ca în PNRR foştii guvernanţi să nu treacă niciun program şi nicio reformă pentru tineret? Ce vă pot eu asigura: o să încercăm la această negociere cu Comisia Europeană, care este până pe 31 august, să prindem anumite proiecte pentru tineret şi să remediem acest lucru. Şi ce vă pot promite foarte clar, că nicio măsură de ajustare fiscală nu va afecta activitatea de tineret sau culturală”, a declarat Marcel Ciolacu.

În completare, premierul a adăugat că este „inacceptabil” ca România să aibă „cei mai mulţi ordonatori de credite din lume”.

„Nu putem să avem cei mai mulţi ordonatori de credite din lume. Este inacceptabil aşa ceva. Nu poţi. Fiecare bibliotecă din România, fiecare teatru, mai mic sau mai mare, fiecare agenţie mai mică sau mai mare, toţi suntem ordonatori de credite. Rolul unui director de teatru e să conducă activitatea culturală. Rolul unui şef de agenţie pentru tineret este să conducă activitatea tineretului, nu să aibă în subordine o structură cu servicii suport cât Teatrul Naţional, un teatru de provincie. Confundăm lucrurile. Iar pe urmă venim şi spunem: ‘domnule, directorul de la Teatrul Naţional trebuie să aibă acelaşi salariu cu mine, cu directorul de la teatrul din provincie’. În ce lume trăim? (…) Un singur lucru am spus foarte clar. Eu nu mai doresc atâţia ordonatori de credite. Nu trebuie fiecare să facă achiziţii publice. Acelea se pot face centralizat la nivel de judeţ, de consiliul judeţean. Să cumperi un creion îţi trebuie director economic, îţi trebuie şef la juridic, îţi trebuie specialist în achiziţii, că nu e simplu, trebuie să faci caiete de sarcini. (…) Nu. Asta este infrastructură comunistă. Trăim în alte vremuri. Acele vremuri au fost depăşite. Nu atinge nimeni activitatea de cultură, de tineret. Cu adevărat, nu cred că statul român mai poate suporta o infrastructură atât de stufoasă”, a mai declarat Ciolacu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

8 Comentarii

  1. Încet și sigur Ciolacu se scufundă în nisipurile mișcătoare ale propriei sale reforme: cele 200000 de locuri de desființat nu prea mai sunt 200000, sesiunea extraprlamentară nu se mai ține, comasarea instituțiilor de control ‘o să fie … cândva la Sfântul Așteaptă’ iar OUG-urile care stârnexc atâtea animozități în societate lipsesc cu desăvârșire, ‘curat’ transparență !

  2. Ciolacu zice ca lupta cu Comunizmu…Pentru asta cica vrea sa fie mai putini ordonatori de credit deci vrea achizitii centralizate….Omu e analfabet, Comunizmu facea fix ce vrea sa faca Ciolacu, achizitii centralizate ca sa fie mai putini ordonatori de credit…

  3. Un fraier, o sa se sparga in capul lui toate strachinile murdare ale guwernarii Klown Iohanis si PSD-ul o sa piarda mult la alegeri cand rromanul o sa inceapa sa simta inflatia, criza, taxele si impozitarile de la anul… singura lui speranta e sa se inteleaga cu PNL-ul si sa declare neconstitutional AUR-ul, cum se practica in Nulandistan, Moldova, Franta, Germania… nu m-ar mira sa vedem in curand si Partidul Fermierilor din Olanda dizolvat de „justitie”

  4. Cand multinaționalele care ne jupoaie la propriu declară profit zero dar nu se muta de la măcelărie ca câinii asta nu e evaziune fiscala domle Ciolacu? Sau te faci ca nu stii precum iohanis si taxezi doar pe romani iar băncile profitoare cu Isărescu care le canta în struna si multinaționalele din energie si retail isi fac mendrele cu guvernul lui ciolacuciuca. De ce nu trimiți anafu unde trebuie si ne minti nonstop cu balivernele tale de doi bani. Nici mata nu crezi ce spui. Toti vedem si simțim cine fura aici..oemve raifaizan enel engi si becere si toti cu profit zero ..ce fraieri ne crezi ciolacule, chiar ne iei de prosti cu distrugerea asta premeditata? Ti se face greata cand apari la teve..auzi unde e buba lui ciolacu…mai bine taie la bănci și multinaționale nu la romani

  5. Jigodie, da afara 500.000 de tăietori de frunze la câini și reduce numărul parlamentarilor hoți la 300 și atunci o sa reduci cheltuielile! Nu vezi că privatii nu vor să mai plătească la statul hot?

  6. Bai covrigarule, tu cand auzi de cultura te gandesti la cereale, la cartofi, ori la pepeni. La cate clase ai si cate carti ai citit, nu esti bun nici de portar la Palatul Victoria. Vad ca faci eforturi sa ajungi mai detestat decat liberalii. Succes!

  7. Tocmai ursare, confuzionezi intentionat pentru a distruge sufletul, crrativitatea si cultura Romaniei, sa nu uitam de istoria Romaniei care se traieste si nu poate fi dictata la tiparnite dupa cum vor unii sau altii pe baza de pupat in cur.

  8. Astia au dat ordonanta ziua pe lumina ca mafiotii securisti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.