Cum așa? Chiar în Olanda?

Crime, temeri legate de siguranţa prinţesei moştenitoare şi presupuse planuri de evadare dintr-o închisoare de înaltă securitate: mai multe evenimente din Ţările de Jos care ilustrează violenţa cartelurilor de droguri îi pun pe olandezi în faţa realităţii ameninţării traficanţilor de droguri, scrie miercuri AFP, preluată de Agerpres.

O serie de crime legate de procesul din Olanda al „baronului drogurilor” Ridouan Taghi au pus în lumină violenţa „Mocro Maffia”, cunoscută pentru controlul pe care îl exercită asupra traficului de cocaină în Europa prin porturile Anvers şi din Rotterdam.

Dezmembrarea, la sfârşitul lunii noiembrie, a unui super-cartel din Dubai care controla aproape o treime din traficul de cocaină din Europa, tranzitând în special prin Ţările de Jos, a scos la iveală puterea traficanţilor de droguri. În Olanda, aceştia ameninţă statul de drept.

Închis într-un centru de detenţie ultrasecurizat din sudul Ţărilor de Jos, după arestarea sa în Dubai, în 2019, Ridouan Taghi, acuzat că a coordonat o organizaţie descrisă de procurori drept „maşinărie criminală”, este suspectat că a continuat să comunice cu exteriorul.

Potrivit comentatorilor, procesul denumit „Marengo” în care protagoniştii sunt Taghi şi alte 16 persoane este fără precedent în Ţările de Jos.

Trei persoane apropiate martorului cheie în acest caz, Nabil B., au fost ucise: fratele său a fost ucis în 2018, avocatul său Derk Wiersum a fost împuşcat în 2019, iar un cunoscut jurnalist, Peter R. de Vries, a fost omorât şi el în 2021.

Violenţa ce a decurs „a provocat un şoc imens şi a arătat de fapt consecinţele grave ale traficului de droguri” în ţară, spune Jan Meeus, jurnalist olandez specializat pe probleme legate de criminalitate.

Este „testul suprem al sistemului judiciar olandez al statului de drept” din Ţările de Jos, a declarat el pentru AFP după o audiere.

„Violenţă extremă”

Împuşcat mortal în centrul Amsterdamului după ce părăsise un studio de televiziune, Peter R. de Vries susţinea că se află pe lista persoanelor ce urmau să fie eliminate a lui Ridouan Taghi.

„Buncărul”, tribunalul din Amsterdam unde este judecat acesta, este supravegheat de armată în timpul audierilor, ceea ce reprezintă o premieră. Procurorii şi judecătorii ajung acolo cu maşini blindate.

Au ieşit la iveală planuri de evadare din închisoare, însoţite de „violenţă extremă”, a mai relatat Meeus.

„Statul de drept democratic este zdruncinat şi se află sub presiunea crimei organizate”, mărturiseşte Wim de Bruin, purtătorul de cuvânt al parchetului naţional, pentru AFP.

Prinţesa moştenitoare a Olandei Amalia a fost nevoită recent să renunţe la o viaţă normală de student. Potrivit presei olandeze, ea a fost menţionată alături de prim-ministrul Mark Rutte în schimburi de mesaje ale crimei organizate, ceea ce a stârnit temeri privind un plan de răpire sau de atentat.

„Câini”

„Mocro Maffia”, numită astfel după originea marocană a multora dintre membrii săi, este renumită pentru cruzime.

Procurorii au subliniat că membrii organizaţiei conduse de Taghi, adesea foarte tineri, nu au „niciun respect pentru viaţa umană”, calificându-şi victimele drept „câini” care trebuie „să doarmă”.

O serie de lichidări „accidentale” de către ucigaşi care şi-au greşit ţinta generează anxietate suplimentară în această ţară.

Potrivit observatorilor, această violenţă a dezvăluit naivitatea autorităţilor olandeze în faţa ascensiunii crimei organizate, care se bazează pe o economie paralelă estimată la mai multe miliarde de dolari.

Totuşi, principalul sindicat al poliţiei din ţară, NPB, trage de câţiva ani semnalul de alarmă, avertizând că Olanda riscă să se transforme într-un „narco-stat”.

Preşedintele sindicatului, Jan Struijs, a denunţat pentru AFP politica tolerantă a Ţărilor de Jos faţă de drogurile aşa-zis uşoare.

Consumul şi vânzarea de canabis au fost dezincriminate, dar restul lanţului de aprovizionare al celebrelor „coffee-shops” olandeze rămâne ilegal. Iar în timp ce autorităţile au închis ochii, traficanţii au creat structuri redutabile, afirmă Struijs.

„Paradis fiscal”

Marijn Schrijver, coautor al bestsellerului „Mocro Maffia”, are o altă explicaţie.

„Suntem un paradis fiscal. Vrem să importăm cât mai mult posibil în porturi de unde se transportă din nou, iar asta face din Olanda locul ideal din punct de vedere logistic”, a declarat Schrijver pentru AFP.

Dar recenta dezmembrare în Dubai a „supercartelului” care se presupune că furniza aproximativ o treime din cocaina europeană arată că problema este departe de a privi exclusiv Ţările de Jos. Un „baron” olandez având legături cu Ridouan Taghi şi arestat în Dubai ar fi format o alianţă cu lideri ai unor bande irlandeze şi italiene din sectorul drogurilor, arestaţi de asemenea.

Potrivit lui Jan Op Gen Oorth, purtător de cuvânt al Europol, există reţele „fluide şi creative” care lucrează acum împreună. „Nu mai este un grup împotriva celuilalt. Asta este ceea ce îi face extrem de periculoşi”, a spus el pentru AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Author

13 Comentarii

  1. Păi de stai cu ochii inchiși și asculți de licurici și de ONG urile șoroșiste care organizează și aduc in europa imigranții islamiști, care creează zonele no-go și umple maternitățile cu fructul violurilor,.. păi cum credeai că de deschizi ochii ce puii mei vei vedea ??

  2. România și Bulgaria să ceară excluderea din șenghen a olandezilor.

  3. În Olanda mafioții se împușcă pe străzi, ba chiar asasinează ziariști. Dar presa din România nu vorbește despre asta ca să nu cumva să pară că “denigrează“ Occidentul ?

  4. …NO,NO! DA DE UNDE CORUPȚIA? DE UNDE VINE TRAFICUL DE DROGURI? DE UNDE ȘANTAJUL FĂRĂ PERDEA??CARE E DIRECȚIA? UE spre ROMÂNIA ORI ROMÂNIA spre UE ! HALAL -CINSTITUL OCCIDENT !
    /

  5. Va mai amintiți cracii trupei de balet olandeze care-și fluturau, în semn de solidaritate, busturile generoase prin gaura din Tricolorul Românesc, în zile ce au urmat Crăciunului din 1989? Grație lor și altor asemene acțiuni s-au strâns parcă 1 miliard de dolari în acele zile. A ajuns vreun dolar din acei bani cu folos pentru România. Repede a început jaful prin și tutelat de securiștii și acoperiții vopsiți SRI, politicieni și Sindicat.

  6. TOATE faptele prezentate arata oricui care nu este NAROD ca
    este un PLAN Global in chestie.

    Ca SI plandemia.
    Ca SI Ucraina.
    Ca SI toate magariile comise in cei 33 de ani de cand DOBITOCUL de Gorbaciov s-a lasat pacalit.

    Asa REA cum era URSS, din PROSTIA Rautatii PRIMARE,
    era si ceva liniste si pace in LUME.

    In Liniste si Pace pot aparea Idei NOI, benefice Lumii.

    Satana isi freaca ghearele : am reusit in 33 de ani sa ii incaier pe TOTI Umanoizii …

    SATANA este real si departe de imaginea clasica.
    Si-a dat jos Holograma si a aparuy in persoana …

  7. Astea sunt țările de jos!…Să vedeți când vor trece la țările de sus…

  8. Asasinii/hasasyin nu mai sunt din Levant ci din…Maghreb. Tinta lor: tarile de jos… Nume predestinat?

  9. Mai bine că nu ne-a primit în Schengen,că uite veneau mafiotii și hoții la noi.

  10. nu-i mai bine sa fii sarac si fara schengen? Asa esti protejat de „lumea buna”…si saracia e buna la ceva…nu ai bani pt ”delicii” si nici ei nu se inghesuie pt ca n-au clienti…apoi se mai fac controale si nu intra tot gunoiul occidental…care viteza sa incetinesc?

  11. eu zic sa-i scoatem din schengen pe motiv ca Olanda nu e capabila sa asigure granita!Pai daca prin portul Rotterdam intra droguri de mare risc,toata Europa e in pericol…!nuuu??daaaa!!

  12. Multe postari exprima o defulare pt.neacceptarea Romaniei in spatiul Schengen.Dupa umila mea parere,sa facem putina introspectie,sa punem in balanta cat de obiectiv putem perioada post-decembrista.Multi ne-am dorit sa traim ‘ca afara’.Asa era oare afara?

  13. Aste e din Europa cu 11 viteze? Bine ca nu i-a vazut Rutte (n-are televizor).

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.