S-au împărţit banii la rectificare. Iată cum

Guvernul a adoptat rectificarea bugetară pentru anul 2019. Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a anunțat că a fost suplimentat bugetul pentru decontarea concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei. Totodată, Executivul a acordat 1,8 miliarde de lei pentru plata facturilor aferente PNDL.

„Am mai vorbit despre cifrele din rectificarea bugetară, dar cred că este foarte bine să știți unde se duc acești bani, de ce a trebuit să suplimentăm partea de cheltuieli, pentru că altfel companiile din sectorul privat, cetățenii, persoanele fizice și pensionarii nu și-ar fi primit banii pe care îi meritau.

Am suplimentat plățile pentru decontarea concediilor medicale cu 1,2 miliarde de lei. Nu au mai fost bani in buget in ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii. Nu au mai fost bani în buget în ultimele patru luni de zile pentru plata acestor concedii medicale. Știți bine că la TVA am fpcut deja două plăți și până la finalul anului ne asigurăm că toate companiile vor primi TVA-ul, celor care au avut controale și raport favorit”, a anunțat Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.

Executivul a alocat încă 1,8 miliarde de lei pentru proiectele din PNDL.

„Facem o suplimentare cu 1,8 miliarde de lei pentru plata facturilor pentru companii care au efectuat proiecte aferente programului PNDL. Asta este partea pentru sectorul privat. Nu este normal ca sectorul privat să fie cel care susține iresponsabilitatea guvernului precedent. Sunt aici companii care, dacă nu ar fi primit acești bani, una dintre ele chiar ar fi intrat în faliment”, a subliniat Cîțu.

Executivul a suplimentat, de asemenea, prin rectificare bugetară, cu două miliarde de lei bugetul pentru acordarea pensiilor, alocațiilor de stat și indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap.

„Am suplimentat cu două miliarde de lei pentru plata până la finalul anului a drepturilor de asistență socială. Bani care nu erau incluși în buget. Vorbim de pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații pentru persoane cu handicap, pentru persoane aflate în concediu de creștere a copilului, etc. Vă dați seama că acești bani nu erau incluși în buget și acești oameni nu și-ar fi primit banii”, a spus Cîțu.

Acesta a mai spus că Executivul a alocat prin rectificare bugetară, 766,6 milioane de lei pentru medicamente. Totodată, Guvernul a alocat încă 460 milioane pentru achitarea diferențelor salariale, sumă restantă pentru 2018 și 2019.

„Pentru medicamente, iar un sector sensibil. A trebuit să mai adăugăm pe final de an încă 766,6 milioane de lei. A trebuit să suplimentăm bugetul cu 460 milioane de lei pentru achitarea diferențelor salariale prevăzute de legea 85/2016. Sunt plăți restante pentru 2018 și 2019 pentru universitățile de stat. În același timp, la pensii am suplimentat inițial cu suma de 585.9 milioane de lei pentru asigurarea plăților integrale, dar în ședința de astăzi am suplimentat cu încă 40 milioane de lei pentru că s-a făcut o recalculare”, a spus Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern.

El a precizat că a fost suplimentat bugetul și pentru programul de tomate.

Florin Cîțu a declarat că Primăria București ar fi primit suma solicitată de 62 de milioane de lei la rectificarea bugetară , dacă ar fi argumentat această solicitare. Cîțu a mai afirmat că Primăria București a primit deja 100 de milioane de lei, din care a cheltuit doar 33 de milioane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Nu mai pot ei de grija poporului asuprit de straini !
    Grija lor e pentru a nu fi afectat profitul multinationalelor si corporatiilor occidentale !

  2. Abia astept ca fiecare cetatean sa depuna declaratia de avere. Se pare ca aceasta masura este socialista luata de liberali. Sa vad daca ciorditorii din diaspora mai danseaza.

  3. Catule, Editat norocul !!!
    Daca nu i-ai facut si Clujului aceeasi figura, te astept doua mandate si tot am sa te vad la ochi fata in fata !!!
    Atunci sa te fereasca Dumnezeu sa nu patesti ceva definitiv !!!

  4. Propun ca Bucurestii sa nu mai contribuie un leu la bugetul mare si sa consume ce produce, pentru oamenii ce-l compun !
    Adica ardelenii se simt furati daca participa la constituirea bugetului statului si bucurestenii, cu cele cca 35 procente contributie , sa accepte umilinta pe care le-a facut-o unul care este in sevraj !!
    Bucuresteni, iesiti in strada, la o plimbare pe unde ii indemna iohaniss pe aia, in iarna anului 2017.
    Adica spre o mare piata in care se vor faptui acte istorice in curind !

  5. @Florin Cîțu este și astăzi ministru de finanțe, ?
    Le-o fi zis și ăstora careva că deficitul bugetar negociat prin acordul cu Uniunea Europeană este de 3%, și că încălcarea acordului cu Uniunea Europeană este faptă neconstituțională, pe lângă faptul că atrage și sancțiuni ale Uniunii Europene, ?

  6. Daca Luminatiile-Lor (liberalii) nu ar fi reusit sa disloce guvernul PSD, ‘guvernul dislocat’ nu ar fi facut, in aceasta perioada a anului, ultima ‘reasezare’ a bugetului, luand banii care nu mai pot fi cheltuiti (de catre ministerele respective)si repartizandu-i ministerelor care au nevoie pentru a-si realiza programul anual?
    Astfel de rectificari (reasezari) ale bugetului de stat se fac, s-au facut si se vor face de oricare partid s-ar afla la guvernare, deoarece bugetul intocmit la inceputul anului este ‘o suma de aproximari’, se bazeaza pe aproximarea sumelor care urmeaza a intra (la buget), din diverse surse, suma totala ce se incaseaza intr-un an fiind, intotdeauna diferita de cea aproximata la inceputul anului. De aici rezulta necesitatea celor doua, trei rectificari anuale, operatiuni prin care se completeaza necesarul unor ministere, cu fonduri rezultate din surplusurile aparute in timpul executarii unor lucrari (activitati) ale altor ministere.
    In efectuarea actualei ultime rectificari anuale, ministrul prapastios Catu, nimerit la conducerea ministerului Finantelor in acest moment (politic), se tanguie, de sa-i plangi de mila, ca trebue sa „dea” bani ca sa astupe gaurile lasate de guvernul PSD, sa”dea” ca si cum i-ar aduce de acasa, i-ar da din banii lui, din agoniseala lui personala.
    Plangaciosul ipocrit, este un sodat „destoinic” aflat in armata PNL, careia presedintele tarii i-a dat ordin sa continue, si mai indarjit, „razboiul” cu PSD, pentru aruncarea acestui intr-o opozitie fara sfarsit.
    In timp ce se tanguie, ministrul Catu intoarce privirea catre presedinte si il intreaba : ‘joc’ bine, sefu’, sunteti multumit de mine, o sa ma treceti pe lista de candidati la alegerile parlamentare din 2020, o sa ma mai numiti ministru de Finante inca vreo patru, cinci ani?

  7. De câteva săptămâni auzim că noul guvern a tăiat fondurile/banii de la unele ministere, ordinatori de credite și s-au dat la altele. Vezi doamne că îi dezavantajază pe unii, în dauna altora. În realitate așa se întâmpla la sfârșitul anului, deoarece dacă fondurile alocate inițial nu se cheltuiesc pe proiecte concrete până la o dată de grație, undeva în ianuarie, februarie, acestea (fondurile) nu se reportează pentru anul viitor. Ministerele care „pierd” nu au reușit, din varii motive, să achiziționeze bunurile și serviciile preconizate. De multe ori prin înțelegere tacită se facturau bunurile și serviciile în avans, ca să nu se piardă banii. Maimuklt sau mai puțin legal!?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.