De ce s-au scumpit apartamentele

DCIM100GOPROGOPR0540.JPG

Prețurile apartamentelor au consemnat un ușor avans în luna mai, în contextul în care cererea pentru locuințe a crescut cu 13%. Prețul locuințelor în Cluj-Napoca a ajuns la o medie de 2.465 de euro pe metru pătrat util.

Pe parcursul lunii mai, datele generate de Imobiliare.ro relevă o tendință de creștere a interesului pentru achiziția de proprietăți rezidențiale în marile orașe, comparativ cu perioada martie-aprilie.

„În ultimele 30 de zile, cererea atât pe segmentul chiriilor cât și al vânzărilor a înregistrat un avans important față de luna anterioară, la nivel național. În ceea ce privește achiziția, avem un avans al cererii de 13%, în vreme ce interesul pe chirii a crescut cu 30%. Orașele unde cererea a crescut cel mai mult sunt Constanța, Sibiu, Oradea, Timișoara și Brașov”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

În același timp, așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat. Toate centrele regionale analizate s-au înscris pe o traiectorie pozitivă la acest capitol, creșteri având loc atât pe segmentul rezidențial vechi, cât și pe cel nou. Excepția de la regulă este reprezentată de segmentul vechi din Iași.

În București, suma medie solicitată pentru un apartament a ajuns la 1.747 de euro pe metru pătrat util, în condițiile unui avans de 3,3% față de aprilie (când aceasta se situa la 1.692 de euro pe metru pătrat). Cele două segmente ale pieței rezidențiale au avut o evoluție pozitivă: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,7% în decurs de 30 de zile (de la 1.602 la 1.613 de euro pe metru pătrat), în timp ce unitățile locative nou-construite au consemnat un avans substanțial, de 5,1% mai exact (de la 1.833 la 1.926 de euro pe metru pătrat).

În Brașov, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, o creștere de ,5% a prețurilor apartamentelor, de la 1.560 de euro pe metru pătrat util, la .614 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui mai. Locuințele din blocurile vechi au avut parte de o evoluție pozitivă: este vorba de un avans de 2,2%, de la
1.471 la 1.504 de euro pe metru pătrat. Locuințele noi au înregistrat o creștere semnificativă de 5,1%, de la 1.643 la 1.726 de euro pe metru pătrat.

În Cluj-Napoca prețurile apartamentelor s-au majorat cu 2,2% luna trecută, ajungând la o medie de 2.465 de euro pe metru pătrat util – față de 2.411 de euro pe metru pătrat la finele lunii trecute. O locuință dintr-un bloc vechi a ajuns să coste 2.364 de euro pe metru pătrat, în condițiile unui avans lunar de 2,3% (de la 2.310 de euro pe metru pătrat). Pe segmentul apartamentelor noi, pe de altă parte, a avut loc o creștere de 2%, de la 2.478 la 2.528 de euro pe metru pătrat.

Și Constanța a fost caracterizată de o relativă stabilitate a prețurilor în luna mai: suma medie solicitată aici de către proprietari și dezvoltatori rezidențiali s-a majorat cu doar 0,6%, de la 1.475 la 1.484 de euro pe metru pătrat util. Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a crescut într-un ritm ușor față de luna precedentă, respectiv de la 1.448 de euro la 1.454 euro pe metru pătrat, în vreme ce locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au resimțit o creștere de 0,8%, ajungând la prețul mediu de 1.529 de euro pe metru pătrat.

În Iași Indicele Imobiliare.ro a înregistrat, per ansamblu, un avans al prețurilor de 3% în luna mai, de la 1.274 la 1.312 de euro pe metru pătrat util. Cele două segmente de piață supuse analizei au avut, însă, o evoluție diferită: locuințele din blocurile vechi au consemnat un declin ușor, de 0,6% mai exact (de la 1.289 la 1.281 de euro pe metru pătrat), în vreme ce pe segmentul rezidențial nou a avut loc un avans de 5,6% (de la 1.264 la 1.335 de euro pe metru pătrat).

Prețurile apartamentelor din Timișoara au crescut într-un ritm ușor, anume cu 0,6%, luna trecută, de la o medie de 1.443 de euro pe metru pătrat, la 1.451 de euro pe metru pătrat. Pe cele două segmente majore de piață au fost consemnate evoluții similare: locuințele vechi s-au majorat cu 0,4%, ajungând la prețul mediu de 1.433 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unitățile locative nou-construite au înregistrat o creștere de 0,5%, de la 1.483 la 1.490 de euro pe metru pătrat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

8 Comentarii

  1. O fi puit blackrock și vanguard pe la noi.
    Se mai spală bani.
    De-o fi una, de-o fi alta, de-or fi amândouă, dacă statul de reprezintă cum de nu le dă cu tifla speculanților străini ce ne fac viața grea?
    Într-o țară ce are peste 90% proprietari nu chiriași nu e vorba de piață imobiliară ci de expropieri și speculă.

  2. Cresc pentru că se găsesc oameni ( unii pe datorie ) care să le plătească.

  3. Vreau să-i văd în 2023 !!..ce-or face cu ele…Cine dracul le mai cumpără!!..criza imobiliară va face ravagii în românia,deja peste 2 milioane de locuințe în paragină sunt în state!!..în spania nicio banca nu mai dă credit pentru locuințe,…se apropie uraganul…

  4. Pentru că e mulți acuma din ăia care dă medității d-alea la ftizică, și a ajuns să cumpere și câte 6-7 case d-odată, mânceacați.

  5. pana la urma de ce s-au marit preturile,ca din articol nu reiese…

  6. Vrăjeală ieftină! Ăștia-s cu apa-n gură. “Dezvoltatorilor imobiliari” le bat portăreii la ușă…

  7. Se maresc pentru ca exista o clasa sociala de smecheri-bugetari,pensionari speciali,politicieni care au media salariilor de 3-4-5 mii de euro lunar venituri asa ca astia sunt clientii.adica 1 smecher la 15 fraieri dicteaza si piata imobiliara.
    De ce?Pentru ca pot.pas cu pas.

  8. spalarea de bani face ravagii la Cluj; un individ cu moaca (si varsta) de magazioner CAP a cumparat o scara intreaga dintr-un bloc nou; evident ca erau banii lui :)))

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.