De ce să nu ne mai mirăm că la noi nu se întâmplă nimic

Profesorul de economie Cristian Păun îi critică pe guvernanți pentru deciziile lor în aceste vremuri tulburi, spunând, printre altele, că noi producem vouchere din banii de investiții, în vreme ce „toată Europa zumzăie de zgomotul produs de șantiere”.

Toată Europa civilizată a înțeles dezastrul dependenței sale energetice de un singur furnizor, mai ales când furnizorul trece de la cooperare socială la bombardamente cu rachete, ucis civili, înfometat bătrâni și copii, exterminat brutal un popor. Capitalul privat și investițiile private se mobilizează încet, încet.
În timp ce toată Europa zumzăie de zgomotul produs de șantiere, noi producem vouchere din banii de investiții, plafonăm prețuri, dăm ajutoare de stat pe bandă rulantă, producem în continuare supra-impozite pe profitul celor din energie, menținem fiscalitatea pe energie și combustibili la peste 60% din prețul final (producătorii și distribuitorii de așa ceva sunt agenți fiscali ai statului pe capitalul investit de ei), menținem statul ca principal jucator în piață jecmănind la buget an de an de capital firmele de stat populate de politruci, refuzăm cu încăpățânare privatizarea și liberalizarea cu adevărat a sectorului de energie. Pentru niște sinecuri și niște achiziții umflate și pline de oboluri. Pentru țară și popor, desigur.
Și după aia ne mai mirăm de ce la noi nu se întâmplă nimic, nu vine mai nimeni, nu rămâne mai nimeni. Până și refugiații din Ucraina fug de la noi spre locurile unde se întâmplă lucruri…
Centrala pe gaz de la Iernut este deja studiu de caz. Ce va fi întrecut, cel mai probabil și curând, de afacerea cu gaz din Marea Neagră. Gri am fost și gri vom rămâne multă vreme pe multe hărți!
Da, știu, noi nu avem nevoie de multinaționalele astea care ne transformă în colonie și ne sug vlaga de daci liberi… Câinele nu vine la o măcelărie goală, asta e clar!
Hai că nu se mai poate!”, a scris economistul pe pagina sa de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

9 Comentarii

  1. Productia de materie prima adusa
    din tarile sarace(la preturi de achizitie mici raportate la intern) au facut ca pretul sa nu reflecte valoarea reala saracind pe exportatori. Facand monopol pe produsul finit tarile industrializate au impus pretul (masini, electronice, mancare procesata…) cand nu a mai fost suficient de profitabil au scazut standardul de calitate al produselor livrate in exterior, creand probleme consumatorului final (cheltuieli mari de intretinere).
    Cum au realizat asta? Foarte simplu! Munca din tarile industrializate este mai bine platita! Regularizare preturi la produse finite vandute peste frontierele de stat (unde lucratorul la acceasi munca prestata este platit mai putin). Rezultatul? Bancherii(nu bancile) conduc sistemul economic! Fara o strategie pe termen lung stagnarea sistemului (inseamna ce dorti : foamete, lipsa electronice, haine, educatie, echitate medicala, echitate in cunoastere, drepuri garantate chiar si bunuri garantate, siguranta civica, da si lipsa in reducerea poluari, calitate viata scazuta fata de progresul cunoasterii)… O sa apara robotii cu simulare decizionala! Salvatorii oamenilor ori groparul lumii = artificial inteligence…

  2. Daca organizatiile germane , reusesc sa inchida investitii in energie gata in procent de 98/(hidrocentralele de pe Jiu) , ce va mai mirati ca dam doar vaucere la saraci si exportam muncitiri calificati catre Deucheland .
    Tradatorii sustinuti de germani vad ca sent cei mai eficienti , mai ales de cand le-a vandut Poponel, Petromul si si-au tras si prezident .

  3. Paun ca si Câţu visează un stat cu fundu gol iar atribuţiile statului să le preia multinaţionala şi ong-ul… trai pe vătrai pentru cele două

  4. bai prostule paun …rolul tau ti l-a spus johanis si Editat aiurescu ,este de a apara flancul estic al nato…de investitii doar in aparare …cumparati armament…

  5. Românu nu a știut in istorie cum că Munca INTELIGENTĂ inseamnă bani, iar banii sunt de cheltuit doar pentru muncă inteligentă..Iar azi vezi rezultatele. Mai crezi azi, că românu e școlit și se pricepe la ceva ?? Fugi bre,..

  6. Ca să-ți amintesc cum că totuși se intâmplă ceva. Se fac angajări la stat. Se măresc lefurile nerușinate ale unora guvernanți, rechte chiar a premierului și a multora din servicii și armată. Se dau bani in prostie la ukrani,.se măresc incontinuu prețurile energiei și a benzinei.. Deci să nu zici că ar fi plictiseală..

  7. A FOST UN DRUM LUNG SI ANEVOIOS PENTRU A GASI ASEMENEA NULITATI SA CONDUCA ROMANIA
    UN GENERAL PLAGIATOR SI PENSIONAR SEMI analfDOCT SI Ciolacu MARE INTELIGENT AU SUBSTITUIT PE DANCILA SI DRAGNEA LA ORDINELE TURISTULUI SASE CASE , JUCATORUL DE GOLF AKENATON , MARE CONDUCATOR SUPREM

  8. Bunicul meu avea o vorba: ‘Sa te fereasca Dumnezeu de prostul cu carte’. Iata inca un exemplu!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.