Ministrul Muncii, explicaţii despre scăderea salariilor

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a oferit explicații pe tema evoluţiilor salariale în sectorul bugetar după aplicarea Legii salarizării unitare şi a trecerii contribuţiilor la angajat.

Principalele declarații ale ministrului Muncii:
Referitor la creșterea pensiilor, Lia Olguța Vasilescu a prezentat o comparație a valorii pensiilor pe ultimii doi ani:

Dacă în 2016, pensia minimă era de 400 de lei, în martie 2017 a crescut la 520 de lei și este adoptată deja ordonanța de majorare până la cuantumul de 640, o creștere de 60%, pentru peste un milion de oameni

Punctul de pensie a crescut la 917,5 lei in Ian 2017 si la 1000 in iulie 2017. Urmând să ajungă în iulie 2018 la 1100 de lei.

S-a eliminat impozitul pe venit la pensiile sub 2.000 de lei. Începând cu 1 iulie, toți pensionarii cu pensie sub 900 de lei primesc medicamente compensate 90%. În 2018, din ianuarie avem o reducere a impozitului pentru pensiile peste 2000 de lei la 10%.

În ce privește salarizarea bugetarilor:

Aș vrea să fac niște precizări menite să înlăture confuzia între legea salarizării și modificările la Codul fiscal privind transferul contribuțiilor.

Legea salarizării a fost adoptată în iunie 2017. Raportul între cel mai mic și cel mai mare ssalariu a fost stabilit pe o scara de la 1 la 12, de la un raport din trecut de la 1 la 15, care în realitate ajunsese la 1 la 18. Acest raport este determinat de salariul minim pe economie

Salariile tuturor demnitarilor care erau stabilite prin OUG au scăzut cu sume între 20-40%

Salariul președintelui a scăzut de la 15,800 la 12,204 net. De la 1 ianuarie, salariul net al Președintelui a crescut, la 13,388 net dar e mai mic decat in trecut. Salariul președintelui reprezinta salariul maxim din sistemul bugetar.

Nu am pornit de la ideea scăderii vreunui salariu, dar pentru a respecta raportul de 1 la 12, au fost necesare ajustări salariale în cazul președintelul și în cazul unor salarii care erau duble față de grilă.

Legea a avut ca scop echilibrarea sistemului de salarizare.

S-a știut de la început că la aproximativ 3% dintre bugetari vor scadea salariile încă din luna mai. Eu am anunțat acest lucru de mai multe ori.

Abia in 2022 se va echilibra sistemul, în așa fel încât aceeași funcție și gradație să fie plătită la același nivel.

Începând cu 2018, toți bugetarii au o creștere brută de 25%, cu exceția celor care coboară direct în grila din 2022 și cei care au o creștere mai mare de 25%, adica 28,5%, cum ar fi angajații din domeniul IT, cercetătorii, persoanele cu handicap, lucrătorii sezonieri

Personalul didactic salarial va avea de la 1 martie o creștere de 20%.

Din 2019 bugetarii vor avea creșteri diferite: cei cu salarii mai mici vor avea o creștere mai mare, cei cu salarii mai mari vor stagna

Toți bugetarii pot studia legea ca să afle exact la ce nivel vor ajunge în 2022. De-abia atunci sistemul va fi echilibrat

Despre salariații din sistemul bugetar cu regim part-time

In sectorul bugetar avem mai mulți angajați part time. Legea salarizării nu afecteaza drepturile salariale. S-a luat decizia ca ministerele de resort să încerce întregirii normei la 8 ore în unele cazuri

În ședinta de guvern va fi emisă o ordonanță de urgență și putem considera acest lucru în rezolvare.

Referitori la salariile grefierilor:

La dezbaterea legii, grefierii au avut reprezentanți care și-au susținut punctele de vedere. Trei reprezentanți ai CSM au participat la elaborarea legii.

Grila pentru grefieri s-a elaborat având la bază datele transmise de Ministerul Justiției

Creșterile înregistrate în legea salarizării până în 2022 pentru grefieri sunt între 23% și 99%. Deoarece salariile grefierilor nu depășeau grila din 2022, rezultă ca nu ar trebui să se înregistreze nicio pierdere.

Despre salariații din IT

Cei din mediul privat vor beneficia de măsurile unei OUG care se află în lucru la Min. de Finanțe. S-a dat posibilitatea angajatorilor să facă modificări pe contractele de muncă până în martie 2018. Jumătate din angajatori au făcut modificări ale contractelor în Revisal.

S-a trasat ca obligație angajatorilor să înceapă renegocierea contractelor. Angajatorii nu trebuie să suporte cheltuieli în plus față de anul trecut. Nu au motive să umble la netul salariatului altul decât acela de a avea profituri mai mari.

Guvernul a semnat un protocol de colaborare cu CNSLR Frăția, prin care se constituie echipe mixte în fiecare județ pentru a anunța care sunt firmele care profită de modificările codului fiscal astfel încât ITM-urile să deruleze controale.

Dacă patronul dorește scăderea cheltuielilor cu salarizarea, o putea face și anul trecut și o poate face și acum

Despre salariile la DIICOT

Mâine îi așteptăm pe toți la noi să vedem de unde vin aceste diferențe. Neavând regulamentul de sporuri, e posibil să nu poata pune în practică toate drepturile pe care le au. Daca OUG e adoptată joi, nu vor avea nicio problema să își primească drepturile pe luna ianuarie

Se discută modalitățile juridice pentru a vedea cum putem ieși din această situație

Mesajul Ministrului Muncii pentru salariați: „Să își aștepte fluturașii. Să vedem cui scad salariile. Hai să discutăm cu date concrete”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

16 Comentarii

  1. REZOLVAȚI IMEDIAT CU VENITURILE NETE, dați-le oamenilor, CU ADEVĂRAT, bani, mai mulți bani, că TOTUL S-A SCUMPIT CU 25 % cel puțin!
    Ce naiba ați făcut?!
    Sunteti ” Boc și Băsescu”?!
    AȘEZAȚI CUM TREBUIE SALARIILE, că efectul va fi pozitiv, nu fiți zgârciți la pungă!
    TOTUL PÂNĂ LA BANI!
    altfel…
    Chiar nu vă pricepeți, ce e asa greu să fii corect și să ajuți oamenii cu adevărat?
    Aveți nevoie de șocuri și voi?
    REZOLVAȚI PENTRU TOȚI!

    • Deja unele preturi au inceput sa scada cand marile magazine au tras concluzia ca, clientii au pierdut la net. Preturile au fost umflate incepand cu 1 decembrie 2017 pe o chestie psihologica ca vor fi salarii mai mari si lumea a scos tot din buzunare. Pana la sfarsitul lui februarie preturile vor scadea fiindca clientii nu vor mai arunca cu bani fiindca nu mai sunt bani, alfelvanzatorii vor ramane cu marfa in galantar.

  2. Raporul 1 la 12, baetil in cuie, cui nu-i convine sa treaca in privat.

  3. Stimata si iubita, mama iubitoare, eroina neinfrica(ca)ta! Oluta te iubim, ca ca tine nu gasim! Nu ai vrea tu si toti ceilalti sa va duceti in grila mamii voastre din 2022 sau de cand o fi!
    Citind stirile si comentariile unora care vremelnic si din greseala comuna a celor care i-au votat si a celor care nu s-au dus sa voteze impotriva lor, conduc detinele acestei tari sau sunt in functii babane pe bani babani (de ex: Olguta V. „Începând cu 2018, toți bugetarii au o creștere brută de 25%, cu exceția celor care coboară direct în grila din 2022 și cei care au o creștere mai mare de 25%, adica 28,5%, cum ar fi angajații din domeniul IT, cercetătorii, persoanele cu handicap, lucrătorii sezonieri” si „Guvernul a semnat un protocol de colaborare cu CNSLR Frăția, prin care se constituie echipe mixte în fiecare județ pentru a anunța care sunt firmele care profită de modificările codului fiscal astfel încât ITM-urile să deruleze controale”; baiatul cu plete lungi carunte, Teodoroovic: .”.. a declarat, marti, ca scaderea pietelor bursiere internationale nu ne afecteaza” dar si „bursa a inceput astazi pe rosu” ups! si incheind cu un alt Vasilescu, corifeu financiar, maaare bancher: „consilier de strategie al BNR, a dat asigurari ca, desi indicele bursier Dow Jones a inregistrat cea mai mare scadere din vara anului 2011 incoace, nu vine criza” si „dar si primul razboi a inceput in zile senine”!!! multumesc divinitatii ca inca mai rezistam si existam si nu ma mir ca, daca eu unul de 60 ani nu mai am curaj sa plec, fiica-mea si toti din generatia ei nu mai au rabdare cu aceste personalitati „unice si perpetuu valoroase”. Astept cu interes discursul doamnei Olguta in frangleza!

  4. Sa-si bage undeva explicatiile. Daca rumegatoarea asta natanga nu-si baga nasul, ramaneau oamenii cu salariile intregi. Pe unde trece PSD se pustieste locul.

    • De unde sa dea salarii de 15.000 lei/luna la toti taietorii de frunze la caini cu vile pe Valea Prahovei?

    • @Observatorul
      Pai aia este, ca pe aia cu vile pe Valea Prahovei ii umple de bani. Si-au marit „salariile” intre ei. Am pus intre ghilimele pentru ca pentru un salariu adevarat oricat de mic trebuie sa muncesti. Iar ciuma rosie nu munceste, fura de la altii acum si cu legea in mana. Ar trebui pusi toti la zid.

  5. o imensa porcarie, invelit in lauda de mariri marinimoase … batjocura completa fata de angajatii obisnuiti …

  6. A iesit Olguta :cu-cu,cu-cu,cu-cu !In PSD canta cucu-veaua, nu cucul!Cucul nu mai are praf de pusca, l-a furat SPP-ul ….

  7. Minunat , d-na Vasilescu , minunat ! Totul se va rezolva in 2022 . Pana atunci , ori moare magarul , ori pierde samarul ! Povestea cu cocosul rosu ! D-na Vasilescu , nu ne mai aburiti , nu ne mai vindeti gogosi ! Promisiunea d-voastra este clara , adica implicit recunoaste ca ceva nu este in regula , da’ se vor rezolva toate in 2022 . Atunci pe Dunare va curge lapte , iar plopul va face micsunele . Da ….pana atunci ? Cucu !

  8. Intro mare masura, multa minciuna politica invelita in staniol lucitor, asta ar fi prins la copii, dar la oameni mari, maturi, unii cu multe studii superiore … chiar atat sunt de usor de mintit romanii ?. Imi amintesc declaratiile pline de elan, bombastice cu „majorari salariale de 50 % si peste, ceva ce nu au mai vazut romanii !!!, cum ramane cu acele declararii, date de „un ministru al unii guvern, nu de un „nebun de la spitalul nr. 9. O declaratie politica si nimic altceva, nimic care sa explice concret „de ce au primit oamenii bani mai putini, CAUZA !”. O insiruire de „date,. detalii” pe care ar fi invidios pana si Ceausescu, „conational de provincie cu Olguta V. Minciuni politice, insirate fara nici un fel de „remuscari omenesti”. Democratie care inseamna „din nou privilegii pentru cei avuti, pentru parlamentari si acolitii lor”. Nu m-ar mira ca acum, dupa atatea salarii taiate, sa anunte guvernanti lui Tariceanu si Dragnea ca au gasit din salariile taiate, „milioanele de euro pentru intretinerea mostenitoarelor „fostei familii regale !!!”.

  9. I-a pregatit A3 o emisiune ïn direct”,acum o pregatesc pe Volguta in culise(cu vreo 2-3 ore inainte):noi intrebam asta,tu raspunzi asta, vor fi si doua -trei ínterventii din afara studioului” spontane”,raspunzi asa ,ramai calma ,e si un sindicalist -doi,pe post de ficusi,totul e sub control,sanchi”in direct”,pentru prostii care belesc ochii!

  10. Olguța , de la 250 de euro cît este salariul net , minim și pînă la 5.500 de euro care reprezintă salariile medii ale magistraților , în număr de vreo 8.000 la care mai adăugăm încă vreo 50.000 de salarii medii de 3.000 de euro aparținînd celor din servicii … , și încă … , se fac aproape 100.000 de salarii care sunt de vreo 15 ori mai mari decît 250 de euro . Pentru stiința dumitale și a celorlalți farsori din ambele tabere politice , indicele de raportare în mai toate statele europene , este opt … , nu 15 … ! Și voi și CCR-ul trebuie să renunțați la găselnița cu ,, veniturile dobîndite legal ” , de parcă , sutele mii de ingineri , profesori … cu 250 de euro pensii le-ar fi dobăndite ilegal … , indiferent că discutăm de salarii sau pensii .

  11. Adica, Olguta a mintit cat a vrut si apoi a tras concluzia: „Am indeplinit Programul de guvernare”!
    Cred ca PSdeii au fost instruiti mult de echipele de comunicare ale PSD, altfel nu-mi explic cum de mint toti la fel!
    Rusine, mincinoaso!

  12. Legile sunt rationale si eventualele scaderi de salarii ,inerente unei reforme capitale, vor fi remediate.Promisiunea guvernului de marire a salariilor s-a realizat si se reflecta si in volumul vanzarilor catre populatie in anul 2017 .Realizarea programului propus la alegeri si pentru care a fost votat PSD ne poate face optimisti ,sa incepem sa speram ca tara iese din deriva si incepe sa fie condusa.

  13. De la evenimentele politice din 1989 si pana in 2018,in Romania a avut loc transferul de proprietate de la stat la privat.In cadrul privat, au aparut, proprietarul Roman si cei straini.Disputa prezenta intre decidenti politici si opozitie (opozitie ce trece printr-un fenomen de hibernare) a ajuns la apogeu, practicand si uni si alti exagerarea, in detrimentul cetateanului roman.Observam o lupta crunta impotriva capitalului roman, capital care in marea lui majoritate e declarat corupt, dar nu se observa ca mita in romania are doua componente, cel care da mita si cel ce ia mita. Nu am observat nici un capital strain cercetat si judecat de dare de mita.in prezent capitalul strain s-a orientat si a acaparat toate serviciile publice,iar tarifele practicate in aproape toate segmentele servicilor publice, sun mai mari decat in tarile lor.Toate aceste lucruri au loc in Romania datorita moduluide de rasplata a tradatoriilor, tradatori care au patruns in toate sferele de influienta.exp. Vezi cazurile de privatizare a petrom,a bogatiilor solului si subsolului, a serviciilor.Ce e de facut? Din punctul meu de vedere trebuiesc schimbate unele principii ca:- principiul reprezentativitati trebuie schimbat cu principiul participativ. Constitutia,toate hotararile legilor organice trebuiesc luate prin referendum. Toate persoanele cu drept de vot, care nu participa la vot, trebuiesc sanctionate.Trebuie schimbat sistemul juridic, dintr-un sistem franco- german la un sistem anglosaxon.Camera Deputatiilor trebuie, schimbata cu Camera Reprezentantilor,pe segmente sociale,iar candidati sa locuiasca de cel putin 10 ani in zona sectiei de votare .Senatul trebuie alcatuit din:Academicieni din toate domeniile, armata si biserica.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.