România văzută din America (8) Despre „postacul” și „răspândacul” român

Dezvoltarea spectaculoasă a activității online – în special a rețelelor de socializare – a dus la apariția unor cuvinte noi în limba română. Trebuie să precizez de la bun început că termenii folosiți în titlul acestui articol – “postac”, “răspândac” – nu pot fi găsiți în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), fiind vorba despre trei neologisme adesea întrebuințate de utilizatorii spațiului virtual. Voi încerca în cele ce urmează să dau o definiție fiecărei categorii, pe baza experienței personale acumulate de-a lungul anilor și sub rezerva unui subiectivism firesc în cazul unui asemenea demers.

Postacul face parte din categoria/încrengătura cea mai prezentă pe rețelele de socializare, fiind reprezentat de trei specii/subdivizii: postacul inteligent, postacul frustrat și postacul mârlan. Fiecare specie/subdivizie se comportă complet diferit pe Facebook, Instagram, Tweeter etc.

Postacul inteligent expune pe contul personal idei (bune de cele mai multe ori), informații corecte sau opinii exprimate pe scurt, concis, politicos, nu folosește niciodată injurii în loc de argumente și evită cu eleganță un dialog cu răspândacii agresivi aflați în misiune, pe care îi depistează relativ ușor.

Postacul frustrat e un fel de Gică Contra. Se crede stăpânul Adevărului Absolut, motiv pentru care își închipuie că are întotdeauna dreptate! Iar dacă îndrăznește cineva să-l contrazică, devine extrem de agresiv și trece la jigniri, limbaj suburban sau chiar la înjurături (după caz și în funcție de nivelul de educație și/sau cunoștințe de limba română, pe care o faultează grosolan!

Postacul Mârlan are caracteristici asemănătoare cu Frustratul, dar un plus de prostie și/sau incultură! Postează tot felul de informații fără să le verifice, își dă cu părerea despre lucruri pe care nu le cunoaște, dar crede că le stăpânește, contul personal e plin de fotografii obscene și/sau glume proaste, motiv pentru care este adeseori suspendat temporar sau chiar blocat de către administratorii rețelei. Se recomandă respingerea cererii de prietenie!

Răspândacul e categoria cea mai periculoasă! Are zeci de conturi vechi sau mai noi, înființate sub tot felul de nume false de animale, păsări, plante, sportivi, artiști etc.), iar dacă accesezi butonul “about”, nu găsești niciodată un minim de informații suplimentare despre el (țara/orașul în care trăiește, pregătirea profesională etc.). De obicei, este angajat pentru a culege informații despre deținătorii de conturi corecți și lansează provocări cu scopul de a afla ce gândesc țintele și amănunte din viața personală, după care întocmesc rapoarte cu profilul unei victime de bună-credință. Răspândacul este în general acoperit al unor servicii secrete și se recomandă respingerea oricărei cereri de prietenie venită din partea unei persoane (sau a unui grup de persoane) despre care nu știți nimic, dar care dau “like” sau “share” la postările publice de pe contul dvs. sau vă fac complimente, deși nu vă cunosc! Aștept comentariile dvs.

Corespondență din New York de la Grigore L. Culian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Grigore L. Culian 184 Articole
Author

52 de Comentarii

  1. CRED ca sunt POSTACUL SI RASPANDACUL CARE SIMTE SI VEDE CUM ISI PIERDE LIBERTATEA. Probabil ca ma incadrez in toate categoriile, cu exceptia faptului ca nu fac parte din nici o „agentura”, sunt un simplu cetatean roman care face piata pentru batranii sai si incearca sa ajute daca si cum poate. sa iti dai datele personale este chiar periculos, pentru ca poastacii si raspandacii aserviti iti pot face rau in plan fizic. s-a intamplat si se intampla as we speak. nu folosesc „retele sociale”. dupa parerea mea, de roman trecut prin comunism, acesta ar fi foat visul securitatii. faceau dosare oricum, insa daca atunci ar fi avut acces la aceste date (poze, nume reale, telefoane etc) pe care naivii le pun benevol pe aceste site-uri, dicatatura NU AR FI CAZUT NICIODATA. le-a trebuit 31 de ani pentru ca „oferind” romanilor putina tehnologie sa ajunga sa-i urmareasca in corpore. stim deja ca securimea urmareste cetatenii prin noile tehnologii, inclusiv IP-uri de retele de comunicatii etc. va sugerez, desi cunoasteti, sunt sigura, metode de disimulare a ip-ului, vpn (virtual private network) spre exemplu.

  2. Stimate domnule Culian, nu știu cum o fi în „America”, dar pe plaiurile mioritice 1 + 1 = 2: „fiind vorba despre trei neologisme”!

  3. Intr-o tara unde pana si batranele de la tara au iubiri politice, postacii sunt dependenti de partide. De aici apare marea diferenta dintre ei. Niste hahalere politice ca Petrov cu al sau PDL si mai nou Claus,Orban sau Catu cu PNLD sau un Ciolosh cu USR vor avea de partea lor postaci la fel de hahalere ca si ei adica oameni de nimic chiar daca se lauda cu scoli inalte ei ramanand in realitate impostori needucati. De la laude exagerate la adresa idolilor trec rapid la injuraturi atunci cand isi dau seama ca au fost natarai. Sunt total lipsiti de caracter, adica oameni de nimic. Astia sunt marlanii postaci.

  4. Păi bre,. să vă fie clar. Sunteți la inteligența de primate,..Cei mai ”academicieni” dintre voi, ROMÂNII, sunt cu carențe grave și defectează la faze simple.. De cineva mai breaz ar vrea să vă desființeze,. doar cu promisiuni, fără bani, ar avea succes garantat..Insă sunteți sado-masochiști, scutiți pe oricine de efortul minim.. Ați luat-o singuri la vale și evident nu e drum de intoarcere..

  5. fiecare este indreptatit la a avea opinie si a o expune. felul in care o face si ce spune prin vorbele sale, tine exclusiv de ceea ce este acea persoana in interiorul fiintei sale. majoritatea celor care cauta sa-i managerieze pe altii cred ca sint intr-o anumita situatie neplacuta: au probleme mari in dimensiunea interna. iar daca acolo e gol iar puritatea intentiei, compasiunea, pacea, curajul, generozitatea, cumpatarea, smerenia, iubirea nu exista, respectivul se chinuie si ii chinuie si pe altii. sa raminem OAMENI adica sa fim, sa fiintam. Iar asta nu e usor pentru ca in primul rind trebuie sa renuntam la orgoliu si ego-ul nostru atotstapinitor. nu inteleg de ce cineva si-ar dori sa fie ceea nu este in esenta lui…

  6. Bravo Koolian,ai pus degetul pe articole si postacii anti-contra!
    Dl Preda Buzescu,cele 3(trei) neologisme sunt o urmarea a vaccinarii,vorba aia din batrani, de care aminteste Noul Testament:
    „Cei patru evangheliști
    erau doar trei
    Luca si Matei”

  7. Interesant articol domnule Culian. Multumim de informare. Totusi o intrebare ramane : care e adevarul ? Se poate gasi adevarul ? Vorbind in general despre cum poate un om ajunge la adevar si la a-si da seama ca in timp ce traiesti in comunism, comunismul e un lucru rau, sigur e doar un exemplu. Sigur ma refer la contextul actual si la cum poate un om azi sa discearna ce e bine si ce e rau. Un articol pe tema asta ar fi interesant. Sper ca am fost concis, daca nu macar iau in considerare cele spuse de dvs 🙂

  8. Domnule Culianu, numele dstră are o oarecare rezonanță și v-am citit cu interes. Mărturisesc că articolul acesta m-a intrigat. Nu am avut nici curiozitatea nici alte motive să intru pe fb-ul dstră dar, fiind o persoană publică, probabil că ați avut vizitatori necunoscuți care apreciindu-vă un comentariu, au dat share sau like sau au râs sau s-au înfuriat… În ce privește forumul ziarului, eu vorbesc despre comentatori cei care au gândire proprie asupra subiectului unui articol, o împărtășesc celorlalți și le place să interacționeze și postaci pe care-i definesc ca fiind plătiți pentru postările lor.

  9. @cotidianul @autor
    Dupa parerea mea chiar daca s ar chema cenzura, marele urs nu ar avea ce sa caute cu astfel de idei pe acest forum. Nu poti jigni un popor, chiar daca probabil poti studia popoarele si trasaturile lor, trebuie sa fii om de stiinta ca sa te exprimi, si totusi te exprimi altfel nu cu jigniri. Nu e lucrator ceea ce face marele urs, nefiind specialist in studiul popoarelor.
    @Preda : cine nu munceste(scrie) nu greseste. Merita sa fie promovat.

  10. Puteti sa ne desrieti si jurnalistul escorta?
    Intreb ptr un vecin.

  11. @cotidianul @autor
    Legat de selectia clientelei, nu i as spune cenzura
    Internetul e spatiu public administrat privat. Daca nu ma insel si in industria ospitalitatii se considera a fi spatii de utilitate publica. Dar exista acest principiu al selectiei clientelei. Cred ca se poate aplica si aici.

  12. În concluzie, după mine, sunt utilizatori fb, comentatori cei care postează la rubrica „comentarii” și postaci la fel ca aplaudaci, răspândaci… cei plătiți să posteze comentarii cu indiferent ce scop. Personal, m-ar deranja denumirea de postac.

  13. Domnule Culianu ,aveti dreptate cu „postaci ,raspindaci ” . Dar uitai cine au fost si sunt primii care au facut aceste lucruri „JURNALISTII „. Care jurnalisti pentru o mina de „coco „au raspindit „pe surse „diferite stiri . Eu ,nu merg in curtea altuia avind posibilitatea -oferita d- de ei sa-mi spun parera o fac . De multe ori nu in termeni elogiosi . Inteleg ca exista si presa de partid – e ok ,dar la noi de 7 ani cam toti au fost „presa de partid si palat „. unde sa-mi vars oful ? aici pe spatiul oferit spunindu-le „onorabililor parerea mea ,buna rea o mai judeca si alti „postaci-raspindaci „. Sau Ne-am intors la diktatura ? Cam asa pare , nu ? adica ; „Cine nu e cu noi e impotriva noastra ! ” Da domnule Culianu aveti dreptate nu toti pot sascrie”frumos „cinda au nevii intinsi la maxim din cauza neajunsurilor , neajunsuri din cauza Diktaturuu „mascate ” . Sper sa nu mi-o luti in nume derau . Semnez -Mitica de la scularie .

  14. Domnule Culianu ,aveti dreptate cu „postaci ,raspindaci ” . Dar uitai cine au fost si sunt primii care au facut aceste lucruri „JURNALISTII „. Care jurnalisti pentru o mina de „coco „au raspindit „pe surse „diferite stiri . Eu ,nu merg in curtea altuia , dar avind posibilitatea -oferita de ei sa-mi spun parera o fac . De multe ori nu in termeni elogiosi . Inteleg ca exista si presa de partid – e ok ,dar la noi de 7 ani cam toti au fost „presa de partid si palat „. unde sa-mi vars oful ? aici pe spatiul oferit spunindu-le „onorabililor parerea mea ,buna rea o mai judeca si alti „postaci-raspindaci „. Sau ne-am intors la diktatura ? Cam asa pare , nu ? Adica ; „Cine nu e cu noi e impotriva noastra ! ” Da domnule Culianu aveti dreptate nu toti pot sa scrie”frumos „cind au nevii intinsi la maxim din cauza neajunsurilor , neajunsuri din cauza Diktaturii „mascate ” . Sper sa nu mi-o luati in nume de rau . Semnez -Mitica de la scularie .

  15. De ce toți cei care comentează trebuie băgați la „postaci”? De ce? Nu mai au voie oamenii să-și spună părerea? De când? Sau se vrea ca ceea ce postează „ziaristul” „X”, editorialistul „Y” ori „influencer”-ul „Z” să fie lege? „Core” a pus problema corect. Postaci ar fi cei care postează pe bani.

  16. Mare parte din aceste cuvinte, ca exprimare, pentru prima data le-am auzit la analfabetul plavan cu luxul in gat si la paiata masculina alcoolizato-incatusata-bulau 2 zile si o noapte prin americuta.

  17. Pe timpuri raspandacii erau indivizii de doi lei ai securitatii. Zvonerii erau cei cu epoleti si inteligenti. Tot raspandacii aia sunt si acum desi multi au dat coltu’. Ei cu plozii si nepotii lor zburda pe forumuri. Acesti marlani sunt atat de multi incat ii acopera pe postacii corecti. Toti folosesc doar trei,patru texte adaptabile , mai mult nu pot. Pe vremuri baietii lui Petrov formasera o scoala de vara in care isi perfectionau postacii. Instructorii erau toti securisti.

  18. PROSTACI … sunt doar aceia care nu cred in aceasta TARA, NATIUNE, SPIRITUALITATE NATIONALA (a la XENOPOL: etnogeneza, stabilitatea, unitatea, instituționalitatea, demografia, economia, viața politică, științifică, religioasă și relațiile internaționale).

    RASPANDACI … sunt aceia care INCEARCA sa DEFAIMEZE … aceasta TARA, NATIUNE, SPIRITUALITATE NATIONALA .

    POSTACI … suntem noi TOTI cei ce posteaza cu BUNA CREDINTA … INCERCAND sa PROMOVAM in lume … aceasta TARA, NATIUNE, SPIRITUALITATE NATIONALA .

  19. omul dovedeste ca romanii i-au dat la operatie si doare rau. Asa se intampla cand un scriitor de articol isi insulta putinii cititori.

  20. Răspîndac este cuvînt de pe vremea Ceausescului.
    Folosit si de grupul Vacanța Mare.
    Zvonerul si raspindacul.

  21. Tacîmuri.
    Ustensile folosite la masă.
    Ghiare de găină.
    Dacă stăteai la coadă la tacîmuri, stiai ca Zvonerul este un băiat cu ochii albastri, îmbrăcat în parpalac, lansator de zvonuri, iar raspindacul este naivul care împrăștie ce zice Zvonerul.

  22. Ca să evităm neologismele.
    Băieții cu ochi albaștri și parpalac, întotdeauna aveau in buzunarul interior al parlamentului, legitimație eliberată de Securitatea Statului.
    Deci nu, nu erau turisti suedezi.

  23. marin 8:40 are dreptate si a surprins esenta dialogului on-line: supravegherea si manipularea, de catre terti care nu sunt stiuti de nimeni.
    Puteti sa dezbateti si sa puneti la cale cate planuri revolutionare vreti- sistemul va sti intotdeauna dinainte ce planuiti, si astfel orice proiect se va duce de rapa.
    Vreti rezistenta? Renuntati la comunicarea electronica.

  24. ” comentatori cei care postează la rubrica „comentarii” și postaci la fel ca aplaudaci, răspândaci…”

    ai uitat largile categorii specifice romanilor: pupincuristii si ignoranti, identic de nocivi.

  25. „doru popescu”, dacă tu vrei să fii numit postac, un umil simbriaș în slujba cui dă un ban, este problema ta. Pe site-ul ziarului sunt ziariști, analiști politic, filosofi care au spațiu pentru expunere, comentatori, cei care vor să-și spună părerile la rubrica comentarii și postaci, cei care posteaza pentru bani. Dacă tu te consideri în categoria postac, ce diferență este între tine și cel care ia bani?

  26. … și uite așa ne întoarcem de unde am plecat: Nicăieri, de nicăieri, spre nicăieri?Cam astfel sună și adevărul din mintea tuturor celor care pretind că îl cunosc doar ei. Foarte bine că îl cunosc dar oare de ce nu-l pot păstra numai pentru ei? Nu cumva ei înșiși sunt atât de nesiguri încât caută confirmare sau infirmare de oriunde altundeva spre propriul lor triumf ? Este mai mult decât cert că viața și/sau adevărul nu încep și nu sfârșesc odată cu ei. Faptul că mintea unui om poate crea vise și iluzii, este cumva un neadevăr sau și acestea au nevoie de confirmări? Etichetele sunt ceea ce erau și încă mai sunt astăzi, poreclele din copilărie. Se potrivesc dar nu-s totuna cu originalul. Acesta este adevărat întotdeauna. Uneori credem că sunt mici sau nesemnificative… adevăruri. Alteori mari, foarte mari sau colosale. Aici este foarte posibil să greșim. Nu în privința adevărului căci Adevărul chiar există, ci în alte privințe. În special a modului în care îl privim, îl percepem și îl înțelegem sau îl acceptăm. Privit cu ură, ar putea fugi. Privit cu îngăduință ar putea fi.
    Oricum uciderea lui este o iluzie chiar dacă o vreme oarecare chiar și cu ea pare că se poate trăi. Sau…. nu pare… De acolo se vede altfel?

  27. O observație, „doru popescu”, postacii nu sunt neapărat prostaci, ei postează texte impuse activitate pe care o fac contra bani sau ei știu contra ce.

  28. Nu este adevarat …
    POSTAC se numeste ORICINE … care POSTEAZA la un ARTICOL de BAZA .

  29. „doru popescu”, fii ce vrei tu să fii. Pe mine să nu mă faci postac, pentru că eu nu sunt de meserie postac ca poștar de ex. Eu sunt comentator, participant la discuții la rubrica numită comentarii nu postări.

  30. Articolul ar fi bun dacă nu ar fi mai bine documentat ,postacul inteligent …pentru mine este cel care raspunde cu o glumă subtilă sau bine țintită …. inteligent poate fi foarte bine informat sau deloc (dar are capacitatea să-și facă o parere destul de bună in care sa observe un paradox ,anormalitate pe care să o transforme într-o glumă ) ….poate ca articolul vrea să aducă atingere celor care răspândesc intenționat un anumit mesaj aici intră in sfera ilegalității …iar evident listele țintă nu pot fi procurate de el …(mă îndoiesc de o capacitate diabolică care sa cuprindă cunoștiinte de pshihologie si de it pr care să le inglobeze intr-un soft) să le folosească intr-un scop nobil (am vorbi de un eistain aici)

  31. conteaza ce se spune despre tine sau conteaza cum esti tu cu tine? e vorba de pozitionare si perceptie. eu am luat la modul neutru scrierea de mai sus fara niciun fel de atac emotional. pentru ca nu mi-a trezit nicio emotie. daca cineva crede ca sint postac sau raspindac este fix treaba lui, ii doresc numai bine. asa gindeste el. fiecare are propriul sau adevar. sa fim sanatosi si in pace! postac, raspindac, comentator, bagator de seama, nimic… pot fi orice, chiar nu ma deranjeaza. @core invata sa nu mai iei lucrurile la modul personal. te va feri de multe furtuni.

  32. Eroare ! Postacul e prin definiție jucător profesionist plătit ?? de către diverse organizații, noi astia mulți care ne-am adunat aici la Cotidianul, cu buni și rai, așa cum poate suntem de fapt, sau poate ne prefacem, noi, jucăm în liga mică, la amatori, fără nici o recompensă materială din partea cuiva. Credem fiecare dintre noi că măcar „cineva acolo sus” citește cu atentie ce zicem si noi aicea. Am putea să ne ducem pe alte canale de „socializare” , dar se vede treaba că am format un adevărat „club” de chibiti aicea si chiar ne place, am ajuns chiar să ne cunoaștem ceva mai bine între noi indiferent de părerile exprimate. Eu va doresc tuturor să aveți o zi bună ! (Valabil chiar și pt @ doina oltului, marele urs, etc.) ???

  33. „Cătă”, mulțumesc dar atunci nu m-aș mai numi Core. Pe la începuturi, când nu mă implicam în polemici (sterile, fără miză și fără rezultate, recunosc, numai din plăcerea de a-mi exersa logica dacă este în limite politicoase) îmi spuneam în glumă, mimișor. Au fost începuturi simpatice, spirituale, fără pandemie, fără crize, și parcă mai relaxate cel puțin la nivelul meu. Parcă ar fi trecut o viață de atunci.

  34. @winpc
    Citesc cotidianul de aproape o decada probabil. E atipic pentru unul care n-a prins comunismul deloc. Ma refer la varsta. Ati scris frumos. Sunt de acord cu dvs. Totusi cred ca sunt unele pareri care sunt prea de tot. Sunt linii rosii care nu trebuie trecute. Pentru ca in spatiul public suna total diferit decat intr o dezbatere privata fata in fata, unde chiar si acolo sunt anumite limite, iar cand cineva depaseste limitele este sau nu corijat. De preferabil si spre beneficiul lui ar fi sa fie indreptat.

  35. winpc, în sfârșit, o vibrație bună!
    Mă retrag liniștită pentru că, trebuie să recunosc, Cătă are dreptate. ?️

  36. „Postacul e prin definiție jucător profesionist plătit”

    Nu crezi ca se exagereaza, ca e o forma de aruncare in derizoriu a unui atac la care nu exista alta aparare ?

  37. Un articol inutil. Ceva de genul: dacă ai o părere, nu o spune, să nu cazi in ridicol. Ce să-i faci, în perioada asta toți vor să oprească voci. Voi de ce credeți că neinjectatii sunt jigniți in toate felurile, de la analfabet la terorist? Recomandarea mea: fiți în continuare postaci și raspandaci, nu vă opriți, e in joc libertatea tuturor, injectați și neinjectati deopotrivă. Alde ursul mare dar cumpărat și alde Tomlin abia așteaptă să tăcem. Nu tăceți! Doar moartea are dreptul să ne oprească glasurile, nu propaganda și războiul psihologic ieftin învățat în primul an de securitate.

  38. Jeff Bezos a intrat intr-o librarie din SUA shi a cerut sa cumpere volumul „Capitalul” de Karl Marx. N-avem, a raspuns vanzatorea. Nici in bibiotecile din SUA Bezos nu a avut succes, volumul lipsea shi de acolo deci Bezos a tras concluzia ca presa shi literatura din SUA sunt cenzurate shi de aceea a creat Amazon.com unde cartzile cenzurate in SUA pot fi cumparate shi citite. Cartzile cenzurate accesibile acum la Amazon.com s-au vandut foarte bine shi Bezos a devenit miliardar.

  39. D.LE Culian , d.ta in ce categorie crezi ca te incadrezi ? Dar sincer !

  40. Mai era și zvonerul, alarmistul. Ați uitat de el? Are un rol foarte important. Un exemplu
    de zvoner cunoscut de toată lumea ar fi Jurma, i se potrivește perfect rolul de zvoner. Răspândacul desăvârșește opera zvonerului, adică zvonerul lansează zvonul, iar răspândacul îl transmite mai departe pe principiul că, dacă o minciună e spusă de mai mulți, e mai credibilă. Sau dacă se discută, e deja real. În multe cazuri, zvonerul zice ceva pe contul personal de feisbuc, iar mass-media oficială, printre care și Cotidianul, preia funcția răspândacului și transmite către mase debitările zvonerului ca și cum ar fi ale unui mare specialist. Asta se înțelege prin răspândac, nu informator al securității, delator sau spion.
    De zvoner și răspândac am auzit prima dată la grupul comic Divertis, în urmă cu mai bine de 20 de ani. Ehe, ce timpuri! „Postac” e un termen mai recent, de când cu rețelele sociale dezvoltate o dată cu internetul. În general este folosit peiorativ.

  41. S-a scris in comentarii si de zvoneri. Se vede ca nu le citesti decat pe ale tale.

  42. „Omul care trece”, și eu cred că articolul privind donarea Favipiravir, Statului de către Terapia ar merita atenție. Agenția de Medicamente avea spre aprobare încă din Mai cererea de producere a unui medicament similar, cerere refuzată. Lui Becali Statul i-a refuzat o donație de medicamente… De ce Statul refuză medicamentele pentru români și cine din Stat se face vinovat de fapt? Într-un articol trecut și d-l Culianu vorbea despre necesitatea medicației susținută de un expert.
    În ce privește articolul, susținerea mea despre postaci, se poate regăsi și într-o scriere a dlui Ghe Piperea despre trolli, postaci…

  43. „In argoul internetului (internet slang), un troll este o persoana, de regula voit anonima, dar deseori ascunsa in spatele unor porecle (nickname), care isi face un obicei pasional din a posta si a comenta in spatiul virtual, activitate anume croita pentru a semana discordie pe internet si pentru a starni certuri sau iritare. Trolul posteaza atacuri gratuite la persoana, comentarii malitioase, inflamatoare, voit jignitoare, de regula fara legatura cu subiectul, menite a distrage atentia sau a provoca cititorii la raspunsuri emotionale. Trolul petrece mult timp pe internet, facand din trolling o obsesie, o refulare… Capacitatea lui de a macula, de a starni confuzia si iritarea, rautatea sa gratuita, obsesia cu care investeste timp si resurse in hartuirea unor tinte, sunt aur curat pentru profesionistii comunicarii negative si ai dezinformarii.” Ghe Piperea trolli, postaci și hatteri.

  44. Eu cred ca la cotidianul . ro sunt numai postaci ( comentatori , cum zice Tica ), inclusiv ” americanul ” Culianu si cei care se autointituleaza ziaristi ! Toti sunt postaci ! Si un singur ziarist CORNEL NISTORESCU ! Este singurul care poate sa scrie despre orice subiect , in orice nota , are talent de ziarist ! Si curaj de ziarist !

  45. Ignorantul este cel mai periculos, vede si se face ca nu, iar apoi cauta vinovati. Forumul Cotidianul este plin de astia, imi provoaca scarba, cei care se strecoara in viata pe langa ziduri.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.