Economist BNR: Politica monetară nu poate sa reducă inflaţia de una singură

Politica monetară nu poate sa reducă inflaţia de una singură, ci trebuie susţinută cu o politică fiscală puternică, consideră Lucian Croitoru, unul dintre cei mai cunoscuţi economişti români, care de 24 de ani este lângă guvernatorul BNR.

Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna august la 15,3%, după ce în luna iulie a fost de 15%, arată datele de la Institutul Naţional de Stratistică (INS).

„După 2019 politica monetară a fost aplicată doar pentru a genera mai multi banii, fapt care a dus la creştera inflaţiei. Politica monetară nu poate să reducă inflaţia de una singură, ci trebuie susţinută cu o politică fiscală. Nu contează cât de tare este o bancă centrală, dacă politica fiscală nu este suficient de puternică”, a spus Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

El a fost prezent Summitul Europei de Est 2022 „Turnaround: O industrie rezilientă”, care a avut loc pe 13 septembrie 2022, la Bucureşti.

La mijlocul lunii august, BNR a redus cadenţa şi a crescut dobânda-cheie cu 0,75 puncte procentuale (pp), de la 4,75% până la 5,50%, unul dintre principalele motive fiind calmarea inflaţiei, după avansul de 15%.

Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a fost 13,3%, iar preţurile unor alimente, cum sunt cartofii sau uleiul, au avut creşteri de 50% în aceeaşi perioadă arată datele de la INS.

„Dacă societatea nu este pregatită să accepte o inflaţie mare, atunci nu poate să gasească soluţii. Toţi participăm la acest proces inflaţionist, pentru că fiecare are preferinţele sale şi există atât de multe preferinţe, încât este imposibil să le grupăm şi să le analizăm în mod practic, dar politicienii şi guvernul sunt capabili să vadă aceste preferinte şi să le grupeze în trei categorii: creştere economică, solidaritate şi sustenabilitate”, a spus Lucian Croitoru.

Bogdan Pleşuvescu, CEO al Victoriabank din Republica Moldova, susţine că a colaborat cu guvernul din Republica Moldova şi a susţinut un program guvernamental de a curăţa sistemul bancar, sistemul de asigurări, sistemul financiar şi judiciar.

„Pentru unele sectoare acest program a fost un succes, însă pentru altele mai este de lucru.”

În ceea ce priveşte sistemul bancar, Pleşuvescu menţionează că lucrează cu guvernul pentru a încerca să rezolve problema inflaţiei din Republica Moldova, unde rata inflaţiei a ajuns la 35%.

De departe, cea mai mare inflaţie se înregistrează în Turcia.

„În acest moment în Turcia ne focusăm pe scăderea ratei şomajului, nu pe rata inflaţiei. Rata dobanzi oficial este undeva la 30%. În unele sectoare este foarte de greu să obţii fonduri, aşa că, din păcate, unele companii au nevoie de restructurări sau de fonduri din străinătate. Inflaţia este mare şi supraviţuirea este cel mai important lucru pentru companiile noastre. Rata inflaţiei a crescut extrem de repede, în 6-8 luni, aşa că este greu pentru companii să supravieţuiască în aceste condiţii, în special pentru companiile mici”, a precizat Önder Yılmaz, vicepreşedinte al TMA Türkiye.

Inflaţia în Turcia aproape a ajuns la 80%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Tovarasul Manole de la BNR scoate Croitorii la Vorbitor pentru a Da Satisfactie Mujicilor jupuiti de Vii de Dinsul.
    „Baaa mujicilor paduchiosi ati ajuns Paria Ioropii cu Mariri de Salariu la fiecare 3(trei) Decade. Inflatia face parte din Muntii Carpati si Geografia Romaniei Kapitaliste. Trebuie sa ne Sacrificam pentru Viktoria Skamatorului Khazar Zelenskyy, asa cum Bine a Subliniat tovarasul Manole”
    VA FI INFLATIE GALOPANTA

  2. ha ha ha ha

    politica monetara este un mare, mare editat!

    „Politica monetară nu poate sa reducă inflaţia de una singură, ci trebuie susţinută cu o politică fiscală puternică, consideră Lucian Croitoru, unul dintre cei mai cunoscuţi economişti români, care de 24 de ani este lângă guvernatorul BNR.”

    cum isi explica bnr ca de fiecare data in perioada de vacante cind vin romanii din striantate cursul leu/eur de apreciaza, deci romanii primesc mai putin pentru un euro, iar imediat cum incepe toamana, dupa concedii, leul de depreciaza si ne vaitam ca scade in raport cu celelalte valute? cum se face ca la stabilirea paritatii euro/leu luata pentru diverse calcule care se fac pentru anul urmator se aplica cel mai defavorabil curs pentru romani? cit cistiga acolitii bnr, camatarii, in toata aceasta afacere? de ce acestei infectii numita bnr i se permite sa existe atita vreme cit actioneaza fatis impotriva romanilor?

    mai apare cite unul de la bnr care rostogoleste vorbe fara noima doar ca sa se auda vorbind. chiar avem nevoie de camatarii de la bnr, chiar avem nevoie de modelul lor nenorocit?

    mi-e sila de bnr si de toti lingaii ei , platiti enorm de bine, care ies din cind in cind sa abureascca cu primitivismul lor oamenii.

    tic-tac, tic-tac… se apropie!

  3. E normal,o bancă din Cismigiu,chiar dacă scrie pe ea „BNR + Manole=Love” ,nu poate lupta singură, ca e de lemn,dar atunci ce rost are?De sfaturile BNR rad si copii,subiectul inflatie e mucles, media de varsta e de 75 de ani(o strica vesnic tanarul Vasilescu, altfel era 80 de ani) faptul ca a ajuns un azil de batrani de lux pentru Manole Turnatoru,nu suflam un cuvant.
    .Alo,Parlamentul? Săru-mana doamnă, a venit toamna

  4. Eternul. Veșnicul. Lucian Croitoru. Omul care era atât de pe față a serviciilor încât și ele s-au îngrozit când era să devină prim-ministru.

  5. Daca cresc salariile proportional, desi defazat, cu indicele de inflatiei
    ca TAXA mascata SI pe economiile populationale si pasiv-activul firmelor este DEVALORIZAT !

    Taman pentru ca se exclude prin cerere si oferta recalibrarea la valoarea initiala MONETARA!
    Astia de la BNR va mint 🙁 in fata !
    N-o fac pentru ca n-au ce face ! O fac pentru ca daca v-ar spune adevarul … ar fi sangeros ! Reaparatie de BUGET
    🙁

    Li se merita FINANTISTILOR BUGETARI o devalorizare a intregului pasiv bancar cu 2% ?

    … pai ar fi cam 78 de miliardede koko dintr-un shut pe neobservate !
    Nu ma credeti …intrebati-l pe COSHEA …il vad ca singurul economist care-si mai permita sa spuna adevarul (pe care il stiu toti, ca specialisti !) 🙂

    casa verificati ce zic (deastea au mai fost istoric IN LUME!) …cereti sa aflati cu cat s-a redus …post-inflationar … DATORIA de stat a Romaniei in 2024 ! 😀

  6. Păi dom’șoara Maia a fost consilieră la șeful BM, se pricepe. Cum să fie așa de mare inflația în R Moldova…stați așa, de aceea a fost pusă?

  7. 😀 Au gasit miliardul de EURO disparut fara urme din Banca Nationala a Moldovei ?
    THIS IS THE QUESTION ! 😛

    Cu siguranta nu „gainari” de rand puteau fura subit-discret si fara urma UN MILIARDE de … EURO ! N-asa ?

  8. … daca iese de la „arhive” ce PARTIDE si prin ce tertipuri 😀
    au fost finantate din banii aia …subit disparuti
    nu vad multe bine azi 😉 Mishteaux spune (la misto, desigur 🙁 ) ca n-o vede bine nici pe Maia 😉 …
    (toateeeeeeeeeeeee la vremea lor 😛 „unii” stiu oricum PREA multe 🙁 !)

  9. „Politica fiscala nu e suficient de puternica” – in traducere pentru focile noastre, „Guvernul sa reduca din cheltuieli, din salarii si pozitii, SI, elementul cheie, sa creasca taxele si impozitele”.

  10. Mugur Isărescu cand a închis ochii la dobânzile speculative,nejustificate,triple fata de tarile occidentale ,raportate la euro ,nu a spus nimic,a încurajat specula financiar-bancara,bisnitareala ROBOR,fara echivalent în UE.O alta complicitate cu specula băncilor sub presiunea unor instituții internaționale,a declarat silit că băncile ,,au sărit calul” referitor la dublarea-triplarea dobânzilor la creditele imobiliare,fara sa ia măsuri legale pentru sancționarea celor vinovați și sesizarea oficială după documentare temeinică a justiției,preferând doar sa strige 6,6 la hoți.Cand tu ca un pastor centenar al finanțelor statului,dărâmi țarcul și te înfrățești cu lupii inflației și speculei provocate de bănci și nu de industrie și prețul energiei,nu mai poți declara că nu poți ține singur inflația sub control,doar mimezi că ai făcut ceva,este suficient ca președintele Johannis să-l decoreze și sa-i multumeasca pentru toată activitatea, declarand în în calitate de președinte ca nu poate închide ochii la cei care au sărit ?.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.