Fabricile de îngrășăminte, închise pe bandă rulantă. Vine foametea?

Fabricile de îngrășăminte din UE se închid, și se închid pe bandă rulantă, pentru că prețul gazului, care contează în proporție de 70% în gabricație, a ajuns prohibitiv. Directorii fabriclor spun că este mai eficient să importe îngrășăminte decât să producă, dar ceea ce nu spun ei este că importurile se pot face doar din țări unde costul cu gazul este mult mai redus. Acest fapt reduce plaja importurilor tot la state din spațiul ex sovietic sau din țări mai „prietenoase” cu Rusia care primesc gaze la un preț preferențial, așa cum sunt Ungaria, Serbia sau Bulgaria. În afara Europei, furnizori mai sunt cei din nordul Africii, ca Algeria, Maroc sau Egipt, și, bineînțeles, SUA, unde prețul gazului este mai mic ca în Europa.

România nu mai trebuie să se îngrijoreze de acest trend, dat fiind faptul că toată industria locală a îngrășămintelor este închisă, fabricile din grupul Interagro, de mai demult, Azomureș, din decembrie, anul trecut (cu o repornire scurtă, la începutul acestei veri)

Îngrășămintele sunt premisa agriculturii intensive în UE și a securității alimentare a europenilor.

În ultima săptămână, știrile negative din industria îngrășămintelor s-au succedat astfel:

Acum două săptămâni, cea mai mare fabrică de îngrășăminte din Marea Britanie, CF Fertilisers UK, a declarat că va „opri temporar” producția la fabrica sa din Billingham. Alți doi mari producători de îngrășăminte din Polonia anunțaseră că vor întrerupe activitatea la începutul săptămânii.

Săptămâna trecută, lituanienii Achema, din Lituania, care sunt și cei mai mari consumatori de gaze din țară, anunțau că întrerup cu totul producția, cu precizarea că prețurile îngrășămintelor lor devin necompetitive în comparație cu produsele din Rusia și Statele Unite. Într-o astfel de situație de pe piață, majoritatea producătorilor occidentali de îngrășăminte azotate sunt nevoiți să își oprească fabricile, iar Achema nu face excepție”, a declarat Ramūnas Miliauskas, CEO al Achema, citat de Interfax.

Și Grupa Azoty (Polonia) a oprit complet producția de îngrășăminte azotate. Motivul a fost creșterea prețului la gazele naturale utilizate ca materie primă în producția acestora.

„Ne confruntăm cu prețuri istoric ridicate ale gazelor naturale pe piața europeană. În ultimele șase luni, cotația prețului a crescut de la 72 de euro pentru 1 MWh pe 22 februarie la 276 de euro pe 22 august 2022”, se arată în comunicatul de presă al Grupa Azoty.

În aprilie, Gazprom a oprit exportul de gaze naturale către Polonia din cauza refuzului de a plăti produsul în moneda rusă. În mai, guvernul Poloniei a reziliat contractul cu compania rusă, care trebuia să fie valabil până la sfârșitul anului 2022.

Luni, 29 august, Hortidaily.com anunță că producătorul norvegian de îngrășăminte Yara, printre cei mai mari actori europeni din domeniu, a închis a doua dintre cele trei fabrici de amoniac ale sale. Purtătorul de cuvânt al companiei, Gijsbrecht Gunter, nu este încă sigur cu cât va fi redusă producția; acest lucru depinde de mai mulți factori. De asemenea, el nu dorește să facă speculații, deoarece este vorba de informații sensibile din punct de vedere al concurenței. Yara vrea acum să importe amoniac, care este mai ieftin decât să-l producă ea însăși.

Sfârșitul producției

Sectorul îngrășămintelor, care consumă multă energie, se numără printre primele industrii grele din Europa care și-au redus producția în contextul crizei energetice exacerbate de invazia Moscovei în Ucraina și de sancțiunile occidentale ulterioare asupra petrolului și gazelor naturale rusești – un ingredient necesar pentru îngrășămintele pe bază de azot.

Jacob Hansen, șeful principalului grup de lobby Fertilizers Europe, a declarant, pentru Politico.eu, că prețurile în creștere ale gazului, despre care observatorii din industrie se tem că vor rămâne ridicate cel puțin până la sfârșitul anului, fac „imposibilă” menținerea producției.

Criza energetică este exacerbată de invazia Rusiei în Ucraina, în ciuda faptului că prețurile începuseră să crească de dinainte de acest război. Acum, prețul mediu pe bursele europene osciliează la valorile istorice de 2.500 – 3.000 de euro/MWh. Unele voci, cum ar fi și cea a premierului Rusiei, Dmitri Medvedev, văd prețurile și mai sus, la iarnă, avansându-se chiar halucinantul nivel de 5.000 de euro/MWh, adică de 25 de ori mai mare ca în 2021.

Este o situație imposibilă în care să te afli. Pentru mine este evident că piața europeană a gazului este falimentară – nu funcționează„, a declarat Hansen. „Suntem relativ cel mai mare utilizator de gaz – așa că, dacă vedem durerea, durerea va veni și pentru alți oameni”.

Industria fertilizanților este printre cele mai mare consumatoare de gaz din UE, prin urmare, și cea mai expusă la creșterea prețurilor pentru această materie primă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Mihai Soare 1084 Articole
Author

15 Comentarii

  1. La noi va fi mancare garla, dar nu bani in portofel. Acum ati votat de dreapta unde orice produs se duce unde e mai scump !

  2. Greieri, omizi,gândaci,pisici,câini, maimuțe,lilieci,…astea vor fi alimentele anul viitor!…tocăniță de liliac cu garnitura de omizi flambate…colet de câine la cuptor cu greieri până…

  3. Abia astept sa-mi urle matzele de foame,sa sparg gheata pana si din vasul de la toaleta apoi sa ies din casa,sa ma scanez qr,sa port botnita,sa ma intep fortat cu doza 5 si apoi sa zic de trei ori cu glas tare”Slava Ucraina”, merita toate astea pentru o tara slavona ostila coloniei amerloce Romania!

  4. ciudati pe unii care vorbeau ca: pe Pamant unii oameni sunt extraterestri si sunt reptilieni, daca soparla mananca insecte si este o reptila, atunci UE si altii care fac propaganda pt consumul de insecte par ca nu-s oameni ci legendarii reptilieni care vor sa-si elimine oamenii asa cum descrisi in Biblie…

  5. …să ai gazu’-‘n curte la tine (practic la discreție, prin „Nord Stream 2”!), și să-i dai-cu-tifla, fără a fi forțat de ceva, asta DA dășteptăciune…
    Gazu’ le venea comod, prin conducte gata-așezate, acum vor să importe amoniac gata-fabricat? HAHAHAHAHAHA! Amoniacul nu va veni prin conducte, trebuie transportat cu cistene! Dincolo de pericolul pentru oameni pe căile de comunicație, al acestei „strategii”, stă limitarea capacitivă a operațiunii, pentru că nimeni nu are o flotă de cisterne pentru amoniac ce să facă față necesităților! …povești pescărești norvegiene…
    Așa că: HALLELUJAH, BROTHERS! …să vă deie Marele Lickurici gaz sau amoniac, p’în ț’ava dîn care trage „Petrov” dă mult timp…..[Rumburak]

  6. Ba,România trebuie sa se îngrijoreze,pentru ca,deși industria îngrășămintelor s-a închis mai demult,importurile nu erau prohibitive,cum au devenit acum.Eventual România are totuși atuul ca încă mai tine minte agricultura bunicilor,aia fara îngrășăminte chimice.

  7. Daca Marele „Partener Strategic” ne ordona sa dam faliment ptr interesul sau, cu cea mai mare placere. Romanii sunt bucurosi sa sufere daca le-o cere Bideu si Ursula ca sa fie bine SUA si rau romaniei (printre altii).

    „Acest fapt reduce plaja importurilor tot la state din spațiul ex sovietic sau din țări mai „prietenoase” cu Rusia care primesc gaze la un preț preferențial, așa cum sunt Ungaria, Serbia sau Bulgaria.”
    Acu’ e interesant: „Cainele moare de moare drum lung iar prostul de grija altuia”
    Conducatorii nostri par sa fie prostii la faza asta. Sau doar niste marionete. Cum sa accepti mizerile amricanilor si a Bruxellului in paguba industriei romanesti?

    p.s. hai la injurat Orban care atunci cand spune „interesul national” toti stiu ca se refera la cel al Ungariei. E oare tot atat de clar si cand ai nostri badrioti spune acelasi lucru?

  8. Se va inchide si o amarata de covrigarie pentru ca faina si gazul/ curentul vor atat de scumpe incat nu vor avea cui vinde un amarat de covrig .
    Invatati sa faceti lipii pe plita ,merge repede si nu consumati energie multa.
    Dar inainte sa strigati ..slava !

  9. Nu mai ardeti gazul de pomana si mergeti si munciti la sparanghel sclavi pe plantatie.

  10. Mai marii și bogații lumii nu au reușit reducerea populației globului cu Pandemia au trecut la planul B, ÎNFOMETEREA. Să nu revină revoluțiile comuniste fiindcă dacă de la comunism la capitalism s-a trecut pe principiul scapă cine poate adică al înfrângerii, de la capitalism la comunism s-a trecut ca victoriea proletariatului și există experiență de nivel european și asiatic cât cuprinde pentru comunism.

  11. in anii ’90 s-a publicat o carte despre Zodiacul Chinezesc, stii ce previziuni faceau? Ca intr-o zi capitalismul va cadea in Italia si vor trece la comunism dupa ce si catolcismul va avea ultimii doi papi…pareau aiureli, oare acum tot aiureli sunt?

  12. Doi bivoli si doua vaci in grajd si ingrasamântu e asigurat…Nu o sa piara românu…Ca asa-i românu…Foamea te obliga,de…sa mai si muncesti,sa ne mai ocupam si de ”plantatiile”noastre ca le-am lasat pârloaga!

  13. Daca nu-ti vei impune punctul de vedre ca cerealele acestui an sa nu fie praduite afara atunci vei pierde toata imaginea excelenta pe care o ai in toata tara. Chiar si pe Ciolacu trebuie sa-l contrezi public daca va tine partea mafiotilor europeni ca Johanis si cloaca sa ce ar vrea sa dea totul fomistilor europeni.

  14. se pare ca n-ai aflat ca milioane de hectare sunt detinute de staini, deci ei isi vand recolta cui vor, in al II lea rand stii pt ca nu stiu daca in Romania mai sunt silozuri ca pe vremuri unde sa fie depozitata recolta…unii spun ca taranul isi vinde la samsari recolta la marginea tarlalei sau si mai dramatic la TV: hotii au recoltat noaptea florea soarelui de pe 30 ha. Asa ca despre ce vorbesti sau speri?

  15. Da, vine și ce-i cu asta??? Nu vă e rușine să vă numărați boabele de grâu nemâncate în timp ce nația aleasă își numără morții? Slava Ukraine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.