Fixația UE pe „verde“ o pune la colț și în relația cu Qatar

Qatarul insistă asupra unor condiții care să oblige țările Uniunii Europene să importe, timp de două decenii, gaze naturale lichefiate, și nu pe termen scurt, așa cum vrea o UE blocată în paradigma eco economiei, relatează Bloomberg. Statul qatarez vrea să impună contracte pe termen lung la achiziția de GNL și nu cedează insistențelor europene ca importurile să se facă pe o perioadă limitată, până găsește soluția înlocuirii gazului din Rusia cu surse alternative și curate, „verzi”, de producere a energiei.
Statul din Golful Persic, unul dintre cei mai importanți exportatori mondiali de GNL, va cere națiunilor UE să semneze contracte pe termen lung, potrivit unor persoane familiare cu situația, care au cerut să nu identifice discutând o chestiune privată. Țările UE spun că au nevoie de o durată mai scurtă pentru a atinge obiectivele de reducere a poluării din regiune, au spus oamenii.
Un acord recent cu Germania pentru un acord de aprovizionare cu GNL pe 20 de ani din SUA a întărit rezerva Qatarului de a-și îndeplini cerințele, au spus oamenii. Cu toate acestea, europenii susțin că ofertele din Qatar sunt prea rigide, oferind cumpărătorilor puțină capacitate de a devia oferta – spre deosebire de contractele din SUA. Negocierile privind durata importurilor sunt în impas din martie, au spus oamenii.
Qatar Energy și Qatargas, controlate de stat, care operează instalațiile de GNL, nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii. Nici Ministerul de Finanțe al Germaniei.
Națiunile europene, conduse de Germania, au refuzat presiunile din Qatar din cauza temerilor că natura strictă a acestor contracte va însemna că vor trebui să continue să importe combustibili fosili chiar și după ce regiunea își propune să reducă emisiile. Dacă Qatarul nu cedează, acesta amenință capacitatea Europei de a diversifica aprovizionarea cu gaze din Rusia, deoarece națiunea din Orientul Mijlociu ar putea să semneze mai multe pacte în alte regiuni precum Asia.
Europa se luptă pentru a găsi alternative la gazul din Rusia – cel mai mare furnizor al continentului – după invazia Ucrainei de către Moscova. Importurile de GNL din Qatar, care investește zeci de miliarde de dolari pentru a crește producția în următorii cinci ani, ar putea fi o parte cheie a acestei soluții.
Pe lângă Qatar și SUA, există puțini alți exportatori de GNL care vor crește semnificativ oferta în următorul deceniu, mai ales că războiul din Ucraina este probabil să îngreuneze planurile de expansiune ale Rusiei. Dar, în același timp, cererea europeană de GNL este programată să crească până în 2030, în timp ce Qatarul trebuie să-și blocheze clienții pentru a susține un plan enorm de expansiune pentru GNL.
Acordul pe care Germania l-a semnat cu SUA la începutul acestei săptămâni, deși are o durată de 20 de ani, are termeni foarte flexibili și permite redirecționarea sau chiar anularea transporturilor pentru o taxă mai mică. Acești termeni s-ar putea dovedi utili dacă cererea viitoare de gaze germane va scădea pe fondul tranziției energetice. Gazul este un combustibil fosil mai curat decât cărbunele sau petrolul, dar industria este încă responsabilă pentru emisiile semnificative de carbon și metan.
În schimb, Qatarul nu permite cumpărătorilor să trimită transporturi în diferite porturi sau să refuze o livrare fără a plăti întreaga valoare a mărfurilor.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Mihai Soare 1084 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Unde s-au adunat latraii europei? In spanica, cumva? S-au dus in gloata in statiuni de lux pentru poze si live-uri pe tv plus retele de socializare sa isi spele imaginea ‘infecta’ pe motiv ca lucreaza la hotarari! Beiiii!, haznalelor, va plimbati si plecati in vacante zile-n sir vorbind aiurea cand de fapt, bancherii si afaceristii globali iau deciziile, voi doar le anuntati ca fiind decizii ale voastre dar neasumate de voi! Nu e bascalie! Analizati hotararile din ultimul an pe baza plimbarilor caposilor europeni si veti constata ca nu a existat o hotarare, hotararile au fost luate dupa ce au ajuns in tara locului de munca, bineinteles dupa ce au primit hotararile caposilor financiari. Cine crede ca politicienii iau hotarari, se insala amarnic, ei sunt doar complicii ca executanti ai tuturor hotararilor luate de altii care nu au legatura cu votul cetateanului! Asa ca, votul si politicianul in Romania este o aberatie, o manipulare mincinoasa din care avantajosi sunt doar politicienii si hotaratorii=complicii la orice actiune in defavoarea tarii si cetatenilor!

  2. ”Fixația pe vrede” este utilă și URGENTĂ,. Poate nu observi de ce se intâmplă cu clima. De ce nu plantezi pomi, păduri toamna ?? De ce in continuare defrișezi, distrugi zona verde puțină existentă.. E imbecilitate maximă să nu vezi cum te deșertifici, rămâi fără apă, fără fir de iarbă și să condamni eforturile de regenerare a planetei distruse..

  3. UE trebuie să piară! Că piere din propria alegere, că piere distrusă de restul lumii, e irelevant. Cloaca asta „democratică” plină de ucigași care au forțat „democratic” injectarea populației trebuie să fie rasă de pe fața pământului, adunată, îngropată iar locul de îngropăciune să fie considerat spurcat și niciun om, animal sau pasăre să nu treacă pe acolo! Să fie împânzită de viermi și șerpi, scorpioni și șobolani! UE este mama spurcăciunilor pentru că și-a permis să simuleze adevărul, dreptatea, legalitatea și libertatea iar asta este mai rău decât orice dictatură anunțată direct! In China, Corea de N, Rusia se știe: te opui, ești ucis! In UE e așa: fie te opui fie nu, tot ești ucis în numele „sănătății publice și a binelui comun”! UE este patria sclavilor care nu știu că sunt sclavi!

  4. ‘Tribune’: „Într-un moment în care Uniunea Europeană este îngrijorată de o posibilă lipsă de gaze în această iarnă, în altă parte a lumii, criza atinge punctul culminant. Pentru că goana Bătrânului Continent pentru gazul natural lichefiat (GNL), navlosit de nave din întreaga lume pentru a se desprinde de hidrocarburile rusești, bulversează piața internațională și crește prețul mărfurilor. Atât de mult încât mai multe țări care depind de GNL pentru a-și produce electricitatea, inclusiv Pakistanul, nu mai pot ține pasul și înlănțuiesc întreruperile de curent.

    În Karachi – cel mai mare oraș al țării – protestatarii se adună. Cu câteva zile mai devreme, în nordul acestei provincii aride Sindh, un școlar de 12 ani, Saeed Ali, a murit. Copilul s-a prăbușit la întoarcerea din ziua petrecută la școală, într-o clasă fără ventilator și făcând baie la peste 40°C.

    Aceste situații reflectă amploarea crizei actuale. Pentru că peste tot, întreruperile de curent sunt legate și uneori durează până la mai mult de 12 ore, făcând viața imposibilă cetățenilor, care trăiesc în ritmul renunțării la sarcină, dar suferă totuși de creșterea facturilor la electricitate. Acest șoc promite să conducă la altele, care vor cădea în cascadă asupra economiei țării pe măsură ce deficitul paralizează fabricile, în special în textile (60% din exporturile naționale) și fabricarea îngrășămintelor, necesare agriculturii. Copleșit de evenimente, guvernul a decis la începutul lunii iunie să reducă săptămâna muncitorilor epuizați la cinci zile, față de șase anterior, fără a reuși să potolească furia.”

  5. Inca nu a venit iarna si daca va fi una geroasa, tarile UE vor da de dracu. Cetatenii vor iesi in strada si vor matura guvernele care vor razboi in loc de pace. Iar seceta va aduce penurie si scumpiri de alimente.

  6. Plus incendiile care se tin lant la producatorii de alimente si fermele de animale. Coincidente,desigur,nu foametea artificial indusa si impusa de psihopati.
    Orientul Mijlociu sta cu spatele la Occident,au si motive.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.