Chiar dacă nu l-a semnat

Fostul procuror general Tiberiu Nițu știa de protocol

Foto RAZVAN LUPICA / MEDIAFAX FOTO

Tiberiu Niţu, cel care i-a luat locul Laurei Codruţa Kovesi, a lăsat să se înţeleagă că este străin de acest protocol, mai ales că nu el este cel care l-a semnat în vremea cînd era adjunctul Codruţei Kovesi.

După desecretizarea protocolului dintre SRI şi Ministerul Public, mulţi au fost cei care au lăsat să se înţeleagă faptul că doar Laura Codruţa Kovesi, care era în 2009 procuror general, ar fi ştiut de această operaţiune complet ilegală. Lucru total fals!

Daniel Morar, pe atunci şeful DNA, a spus într-un interviu pentru Sorina Matei că nu l-a pus în aplicare, deşi, aşa cum am demonstrat aici, l-a aplicat vîrtos, invocîndu-l chiar în mai multe comunicate ale DNA.

Ei bine, şi Tiberiu Niţu, cel care i-a luat locul Laurei Codruţa Kovesi, a lăsat să se înţeleagă că este străin de acest protocol, mai ales că nu el este cel care l-a semnat în vremea cînd era adjunctul Codruţei Kovesi. În mai multe emisiuni de la Antena 3, s-a speculat că Tiberiu Niţu ar fi fost evitat pentru că n-ar fi fost „omul Sistemului“, iar Florian Coldea şi Codruţa Kovesi n-ar fi avut încredere în el. Că jurnaliştii au încercat să găsească această explicaţie este de înţeles, însă total inexplicabilă este lipsa de reacţie a lui Tiberiu Niţu, cel care ar fi trebuit să intre în direct şi să recunoască faptul că ştia de existenţa protocolului şi că a fost de acord cu prevederile lui! N-a făcut-o însă, fiind fericit că, în mod nereal, era scos din acest scandal şi absolvit de orice responsabilitate!

Sîntem însă în posesia documentului care arată fără putinţă de tăgadă nu numai că Tiberiu Niţu ştia bine de existenţa acelui protocol dintre SRI şi Ministerul Public, ci şi că l-a trecut în acel „Proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de procuror general al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție“, emis în octombrie 2012 (după plecarea Codruţei Kovesi la Bruxelles), cînd şi-a depus candidatura pentru funcţia de procuror general, pe care avea s-o ocupe din 16 mai 2013! Proiectul a fost chiar publicat, avînd această copertă pe care sperăm să şi-o recunoască:

La pagina 44 a acestui „Proiect de procuror general“, Tiberiu Niţu a scris: „În prezent, există încheiate protocoale de colaborare cu principalii parteneri instituționali, printre care Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției, Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerul Administrației și Internelor, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, Serviciul Român de Informații“. Iată documentul:

N-ar fi necesară puţină ruşine pentru tăcerea din aceste săptămîni în care a fost încîntat că vinovăţia pentru acest protocol SRI – Ministerul Public s-a deşertat doar pe Codruţa Kovesi, deşi Tiberiu Niţu ştia la fel de bine de existenţa acestui protocol? La fel ca şi Daniel Morar.

De asemenea, trebuie să remarcăm în documentul de mai sus încă o anomalie a justiţiei, despre care Tiberiu Niţu scria încă din 2012: este vorba despre un protocol pe care Parchetul General îl avea încheiat nu numai cu SRI, ci şi cu ­Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie!

Cu alte cuvinte, acum aflăm şi noi că acea declaraţie a Liviei Stanciu, potrivit căreia ÎCCJ era „partenera“ DNA, nu era doar un semn de aservire a instanţei supreme în faţa Parchetului general şi a DNA, ci venea dintr-un protocol pe care îl încheiaseră aceste instituţii, prin care justiţiabilul, adică simplul cetăţean, devenea prizonierul celor două instituţii!

Reamintim că în ultima şedinţă a CSM procurorul Codruţ Olaru a spus că există şi un protocol de colaborare între SRI şi ÎCCJ! Cu alte cuvinte, toate instituţiile de forţă ale statului îşi uniseră eforturile pentru ca nici un cetăţean să nu mai aibă vreo şansă să aibă parte de un proces echitabil! Mai ales că, aşa cum veţi vedea într-un articol pe care-l vom publica zilele acestea, exista un protocol chiar şi între Parchetul General şi Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR)!

Dacă procurorul, judecătorul şi avocatul erau legaţi printr-un protocol, iar deasupra lor era şi SRI-ul, cum mai poate cineva să spună că are încredere în justiţie? Este cazul ca acum Parlamentul să lase deoparte mofturile lui Liviu Dragnea cu „legea defăimării“ şi să îndrepte urgent printr-un act normativ aceste grave derapaje din justiţie, care sînt încă în vigoare!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Ion Spânu 1818 Articole
Author

2 Comentarii

  1. n’importe quoi!

    asta nu probeaza ca Nitu stia de acest protocol, el scria ca exista protocoale in general si nu acesta in particular.
    Si apoi ce ar tb sa inteleaga cititorul din acest articol, ca cineva are ceva cu Nitu in particular si incearca prin orice mijloc sa-i gaseasca ceva de reprosat.
    In loc sa va preocupe cei care au semnat acest protocol, va preocupa daca Nitu stia sau nu stia. Sunteti de-a dreptul patetici.
    nici nu merita vreun comentariu articolul d-voastra, atât de slab este si de fara substanta.

    pfff!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.