În ceasul al 12-lea. Liderii europeni, îngrijorați din cauza migrației

Mai mulţi lideri europeni şi-au exprimat joi, la Bruxelles, îngrijorarea cu privire la posibilele consecinţe ale războiului dintre Israel şi Hamas, temându-se de o situaţie similară crizei refugiaţilor din 2015, potrivit AFP.

Această problemă este monitorizată îndeaproape de cele 27 de state membre, într-un moment în care UE găzduieşte aproximativ patru milioane de refugiaţi ucraineni, iar creşterea numărului de cereri de azil exercită presiuni asupra capacităţilor de primire ale multor ţări.

„Acest conflict va fi cu siguranţă însoţit de un alt val mare de imigraţie ilegală”, a atras atenţia premierul polonez în exerciţiu, Mateusz Morawiecki. Liderul naţionalist, ca şi omologul său maghiar Viktor Orban, a legat această problemă de „riscul terorismului”.

„Stabilitatea (regiunii) este în interesul europenilor”, a spus Orban. „Dacă Israelul şi Egiptul devin instabile, fluxurile de migraţie din (această regiune) vor veni imediat în Europa”, a spus el.

Preşedintele cipriot Nikos Christodoulides şi-a exprimat îngrijorarea în special cu privire la extinderea conflictului în Liban. „Acesta este un lucru despre care vom vorbi”, a spus el, sperând că UE va fi „pregătită să răspundă la această problemă” şi să ajute „statele din prima linie”, aşa cum este ţara sa.

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a vorbit şi ea despre acest risc. „Dacă există o prelungire (a conflictului), trebuie să ne gândim la refugiaţi, cum ar fi refugiaţii sirieni din Liban”, a spus responsabila malteză.

„Este o realitate care ne-ar putea aduce înapoi la o situaţie pe care am experimentat-o deja (…) 2015 ne-a arătat ce s-ar putea întâmpla într-un scenariu sau altul”, a continuat ea.

De la atacul organizaţiei islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, au loc ciocniri zilnice între Hezbollahul libanez şi aliaţii săi şi forţele israeliene la graniţa sudică a Libanului.

În 2015, Europa a fost luată prin surprindere de un aflux de refugiaţi, în principal sirieni, cauzat de o acutizare a conflictului din această ţară, dar şi de o deteriorare a condiţiilor de viaţă în taberele de refugiaţi sirieni din Turcia, Liban şi Iordania.

Libanul, în prezent cufundat într-o criză politică şi economică profundă, are cel mai mare procent de refugiaţi pe cap de locuitor din lume, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR). Aproape 800.000 de refugiaţi sirieni din Liban sunt înregistraţi la UNHCR, conform unor date publicate în august.

Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a avertizat, de asemenea, săptămâna trecută cu privire la consecinţele unei escaladări a conflictului, amintind în special că Egiptul găzduieşte sute de mii de refugiaţi din Sudan.

Într-o scrisoare adresată liderilor celor 27 de state membre înaintea summitului, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat necesitatea stabilirii unui „parteneriat strategic” cu Egiptul, inclusiv pentru combaterea migraţiei ilegale în UE.

„Rolul Egiptului este esenţial pentru securitatea şi stabilitatea Orientului Mijlociu, găzduieşte un număr tot mai mare de refugiaţi şi avem responsabilitatea de a-l sprijini”, a spus ea.

În iulie, UE a semnat un parteneriat de acest tip cu Tunisia, menit în special să reducă plecarea migranţilor de pe coasta tunisiană şi să ofere ajutor european de câteva sute de mii de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

8 Comentarii

  1. Eeee au vorbit liderii iliberali si rasisti. Ceilalti lideri ai UE cred sunt gata sa mai primeasca niste zeci de milioane si daca e nevoie sa se converteasca toti la islam in frunte cu Ursula. Dar cred ca fratii lor arabi n-or sa mai aiba nevoie de liberali-progresisti ca or sa aiba o majoritate comfortabila atat pe strada cat si in parlamente!

  2. o sa-i impinga pe toti in est, pentru ca tarile din est se opun jugului otravirii si digitalizarii. atunci civilizatia, trebuie distrusa, pentru a fi reformata. totul in „planul” depopularii rasei albe. kalergi.

  3. Măsuri, ce masuri se iau la urgenta? Război în continuare, mincinoșilor?

  4. Bine ca au inceput sa se trezeasca. Poate ca vor lua in sfarsit masuri ca sa nu se mai primeasca navele venite cu migranti pe Mediterana.

    Iar migrantii aia pot sa stea bine-mersi si la fratii lor, ca sunt destule tari arabe cu suprafete mari, au loc sa ii primeasca. A, nu vor sa ii primeasca arabii pe palestinieni pentru ca au mai factut-o si in trecut (Egipt, Iordania) si au vazut cu cine au de a face? Atunci sa faca bine Israelul sa se retraga de pe jumatate din teritoriile apartinand palestinienilor, pe care le-au ocupat ilegal, iar pentru cealalta jumatate sa le plateasca palestinienilor vreo cateva mii de miliarde de dolari (pretul corect), si atunci se va rezolva problema palestiniana. Numai ca evvreii nu vor accepta niciodata asa ceva, asa ca…

  5. cu exceptia lui Orban care a criticat de 1 deceniu modul cum importa UE migranti, toti sunt niste gunoaie inutile… toti au aplaudat ca focile cand Merkel le dicta „Refugees Welcome”. Apropo, criza migratiei care a lovit Europa dupa 2012 isi mai aduce aminte vreun cititor/comentator de la ce a pornit? NU? pai de la razboiul civil provocat de NATO in Siria si de la invazia SUA dupa „atacul chimic” inscenat de trupele „democratice”… Sullivan a fost prins spunandu-i lui Obomber si Killary „Al-quaeda is on our side in Siria”. Si de campania de bombardamente NATO in Libia folosita sa-l ucida pe Gadaffi… daca ne uitam mai in prezent avem si niste milioane de migranti din Afganistan dupa fuga americanilor/NATO din Kabul

  6. Sorosh a incurajat migratia pentru ca migrantii asigurau voturi pentru partidele globaliste. Aducerea de religii amestecate au dus la distrugerea religiei crestine. Si migrantii saraci sunt sclavii perfecti pentru actiunile antistatale nationale. Acum e o mica pauza.

  7. Păi simplu. inșiruiți cu toții, ușor aplecați,…și Orban Viktor să le dea un spitz in dos la fiecare, de să le sară hemoroizii pe dinți.. Așa,.. pentru pretenie..

  8. „Daca nu ai cap vai de picioare” spune o vorba..
    Deseori auzeam cum Stoltenberg „trimetea semnale” lui Putin că expansia lui cu gaze spre UE este dăunătoare!!??Se întreabă ce are un conducător NATO cu economia?! Deci daca a zis cred că cineva din consultanți,(știm că pe-acolo ștergea pantalonii la fund și nea Julian Chifu) ia făcut vreo fițuică !!!…când însă NATO a spart Libia,nici unul din acești consultanți nu văzuse acest exod…deci,cred eu, invazia a fost planificată căci trebuia să fii orb,surd și prost sa nu vezi ce urmări poți avea distrugând o țară..nici îndoială..

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.