Închiderea a două grupuri care oricum nu merg, amânată

Un proiect de HG elaborat de Min. Energiei prevede amânarea până pe 31 octombrie 2023 a închiderii grupurilor energetice pe bază de lignit Rovinari 3 și Turceni 7 din cadrul CEO, cu putere instalată cumulată de 660 MW, precum și a exploatărilor miniere aferente acestora. Această măsură va avea efecte zero asupra angajaților complexului, pentru că nu vor fi salvați de la o eventuală închidere, și zero efecte în factura de energie pentru restul românilor pentru că la o analiză a modului cum funcționează Complexul Energetic Oltenia, companie deținută de Ministerul Energiei, arată că ținerea în funcțiune a celor două grupuri se face degeaba.

Acum, la CEO mai pot funcționa grupurile 3, 4 și 6 la Rovinari (5 e în reparații care trebuiau finalizate deja), 4, 5, 7 la Turceni (3 a fost scos din producție), 7 la Ișalnița (că pe 8 de asemenea s-a tras pe dreapta). De Craiova 2 au scăpat pe alte filiere. Avem, așadar, în acest moment, șapte grupuri de câte 330 MW putere instalată care sunt perfect funcționale. Realitatea este că din aceste 7 grupuri, niciodată CEO nu merge cu mai mult de 4 (și asta rar). Și cu acestea 3-4, merge la puțin peste jumătate din capacitate. ”Deci noi la CEO mergem cu 4 grupuri din 7 funcționale, dar Guvernul fără cap românesc ne spune că mai prelungește cu 10 luni viață a 2 grupuri care oricum nu merg (oricare ar fi cele 2, sunt din mulțimea celor 3 care niciodată nu produc)”, susține deputatul de Gorj, Radu Miruță. ”Toate acestea în timp ce PSD și PNL au votat negru pe alb și în iunie în Guvern (OUG 108) și în octombrie în Parlament și din nou în decembrie în Guvern (OUG 175) închiderea abruptă și de nimeni forțată a termocentralelor pe baza de lignit și huilă din România”, a completat acesta.

Doar în ultimii 3 ani, România a închis 25% din capacitățile de producție, a pus în funcțiune zero noi MW, nu a investit nimic în noi capacități.

Grupurile energetice și minele de cărbune menționate ar fi trebuit închise până la finalul anului în curs, potrivit legislației în vigoare a decarbonării sistemului energetic și angajamentelor asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceeași legislație prevede însă că „în situație de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate, prin hotărâre, să aprobe amânarea închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe cărbune și a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise și a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislației de mediu și a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic prevăzut la art. 3 (31 decembrie 2032 – n.r.) și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic″.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. Noi avem vocatia daramarii nu a constructiei ,parca sutem blestemati
    Nu ar trebui ca sa fim definiti de numele ….escu ci Surupaceanu ,ca eroul lui Marin Preda

  2. Mâna care darama e in afara tarii.doar ciocanul si tradarea de tara sunt (anti)romanesti.

  3. Si totusi, cine face logo-urile astea, cand le face?
    Ba un ochi, ba o piramida, ca nu mai stii de cate ori apar simbolurile astea pe toate gardurile. Ce legatura are Complexul Energetic Oltenia cu ochiul si cu piramida? Cam aceeasi ca si centurionul Sylla cu prefectura…
    Dar cineva trebuie sa controleze si agentiile de publicitate, nu? Si pentru ca fenomenul simbolurilor ascunse cat se poate de in vazul lumii trebuia sa poarte un nume, i s-a zis „democratie participativa”. Si toata lumea porneste cu sanse egale. Da,da!

  4. …cu scuzele de rigoare, o intrebare?: de ce ” oricum nu merg” ?…in functie de raspuns, avem un zid la Targoviste…

  5. Nu cred ca Ministerul Energiei a fost vreodata mai plin de cretini ca astazi,de sus pana jos,in frunte cu Popescu OMV un oarecare care nu are nici o pregatire tehnica in energetica,la fel ca si secretarii de stat,alti ciumeti SRI
    In aceasta situatie,cu un palmas oltean vandut OMV si care nu realizeaza fenomenul energetic cum sa mearga treaba

  6. Din 2019 cand gasca este condusa de vergelica omv , producerea de energie electrica a fost diminuata cu 50 la suta .Am inteles ca mafia antiromaneasca ii atat de puternica incat si serviciile se spala pe maini .

  7. …CE FRUMOS AR FI DACĂ :MINERII TRIMIȘI ÎN ȘOMAJ SAU DUȘI LA MUNCI ÎN „PRIETENOSUL OCCIDENT” AR FI FOLOSIȚI LA DEFRIȘAREA SUPRAFEȚELOR AGRICOLE (ARABIL,FÂNEȚE,PĂȘUNI,VII ȘI LIVEZI-ÎNTUFOȘATE CU SPECIILE ROSA CANINA,CRATAEGUS MONO ȘI BYGYNA, ALNUS SP,CORYLLUS AVELANA,POPULUS SP,CARPINUS BETULUS,FAGUS -PITICUS HA-HA-HA-,) ȘI AM ACHIZIȚIONA DIN SERBIA,CROAȚIA,GERMANIA,POLONIA,CANADA-O SUTĂ (1OO) TOCĂTORI DE ARBUȘTI,ARBUSTOIZI,ARBORETE ȘI ARBORI-PRODUCERE ȘI ARDERE DE TOCĂTURĂ ÎN TERMOCENTRALE,SAU PELETIZARE PENTRU POPULAȚIE AM REZOLVA: ENERGIE SUFICIENTĂ,CURĂȚIREA TERENURILOR ȘI DISPONIBILIZAREA LOR PENTRU „CÂMPURILE DE EOLIENE ȘI PANOURI SOLARE”

    0

  8. Nu credeți ce spune zero-ul asta, făcut parlamentar USR de tac’su, tartorul securist si magistrat-mare-sef, știut de tot județul! Pe mana si cu famiglia Drula, cu origini, bunicii, tot din Târgu Jiu.

  9. Nu merg pentru că Virgil OMV Austria Putin nu știe nici să administreze ce. S a construit înainte de 89, el știe doar să distrugă și să vândă pe nimic ce aparține țării sau sa îmbogățească acu mild de euro distribuitorii din energie

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.