Inflația, cel mai bun prieten al lui Cîțu

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a scos, prin rectificarea bugetară anunțată miercuri, o scădere economică de 1,9% pe 2020 în condițiile în care FMI, de exemplu, estimează o cădere de 5%. Ca să nu pară un recul de 7%, așa cum arată de fapt situația consultând datele prezentate de Comisia Națională de Prognoză, Cîțu împinge în față indicatorul care le salvează deseori imaginea multor miniștri de finanțe, și anume deflatorul PIB, sau mai exact inflația generală a economiei și nu doar cea a prețurilor de consum pe care o țintește Banca Națională a României. În proiectul de rectificare în dreptul deflatorului PIB apare 4,9%. Adunat cu 1,9%, cu cât a ieșit Cîțu în față, ne dă 7%. Asta înseamnă că vin scumpirile pentru că inflația face întotdeauna casă bună cu guvernele care au nevoie disperată de bani. Iar liberalii sunt în acestă situație.

Deflatorul PIB este calculat ca fracție între dinamica nominală și cea reală a Produsului Intern Brut. PIB-ul nominal redă suma valorii adăugate interne în prețurile actuale ale pieței. Numai că acesta poate fi ”falsificat” prin modificări ale valorii banilor. Astfel, o modificare de 3% a ratei inflației, în aceleași condiții ale producției de bunuri, duce de asemenea la o creștere cu 3% a PIB-ului. De altfel, în informațiile prezentate de Comisia de Prognoză avem pentru acest an un PIB de 1.082,1 miliarde de lei, în creștere față de 2019, când a fost 1.059,8 miliarde de lei. Dar din creșterea nominală scădem deflatorul PIB, adică inflația generală din economie, și ne dă acel 1,9% menționat de Cîțu. La un PIB mai mare, guvernele își raportează cheltuieli mai mari! ”Practic, în România, criza s-a rezolvat din pix, iar PIB-ul nominal pe anul 2020 va avea creștere, ceea ce se încadrează în regimul „fantastic”, a comentat Adrian Cîciu, profesor de economie.

Conform datelor prezentate de Cîțu, deficitul bugetului crește de la 40,5 miliarde de lei la 72,5 miliarde de lei, adică 6,7% din PIB.

”Pe venituri: criza a însemnat un șoc puternic.​ Din economia internă estimăm că vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde lei. După discuțiile cu CE, estimăm că vom primi 3,8 miliarde lei. Înseamnă că pe sold veniturile scad cu 19,4 miliarde lei.​vEstimăm încasări mai mici de la impozitul pe profit cu 2,2 miliarde lei. De la impozitul pe venit o scădere cu 1,5 miliarde lei, TVA -5,5 miliarde lei, accize -2,6 miliarde lei, CAS -8,3 miliarde lei.​ Cheltuielile bugetului cresc cu 12,5 miliarde lei”, a spus ministrul Finanțelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4597 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Catzule tu faci calcule cand suntem in razboi…deficit…etc.Pleaca ba si te culca…acum e vorba de viata oamenilor care si-o pot pierde datorita foamei si virusului. Ai dat tu mancare la cei fara servici???? Ai dat tu decizii in favoarea Bancilor sa nu piarda profitul??.?la ultima este raspuns DA ☆ TRADARE NATIONALA SI PUSCARIE PE VIATA..☆♤♡◇♧ uie la gloabe globaliste

  2. Dupa cum a aparut in poze Catulica la sedinta cu Johannis, se pare ca, seful lui Catu este in alta parte si este dirijat precum cantaretii pe scena. Mai probabil, seful lui Catu este cineva de la FMI fiindca FMI-ul a instalat „guvernu meu”! Abia astept securea care taie veniturile bugetarilor care lucreaza de acasa!

  3. Domne, ma doare nervii capului de atitea date si atita contabilitate ! Decit sa ne tot frageziti asa cu cifre din care tot nu intelegem nimic, mai bine spuneti-ne ca pe iaurtul zilnic si pe cei doi biscuiti vom da jumate de salariu, macar sa stiu sa nu arunc firimiturile de la biscuiti !

  4. Catu este de vina, dupa ce comunistii au furat la blana 30 de ani!

  5. E vorba de prezent. Avem fonduri in caz de razboi???..Mai avem AUR..IN BANCA ANGLIEI…sau cumpara englezii cosciuge pe el..si l-au confiscat.???Avem prea multe pretentii la globalisti…ei doar lucreaza pentru distrugerea natiunilor …a popiatelor ..a industriei nationale…cer voie doar la UNIUNEA SOVIETICA EVREIASCA EUROPEANA.

  6. Auzi la Citu! Taxele si impozitele nu cresc anul asta! Bai, esti nebun! Cum sa creasca taxele si impozitele dupa ce au trecut 3 luni de zile de la debutul anului 2020? Si in plus, alta manipulare de rahat folosita de Citu si anume: entitatile locale au mana libera la cresterea taxelor si impozitelor locale prin lege de cativa ani! Ce se ghiorlaie Citul cu minciunile lui manipulatorii ca el e omul bun si bland?! Sikkkktir mincinosule?! Daca voia sa actioneze, putea simplu si clar sa dea ordonanta gen:”timp de 3-5 ani incepand cu 2020, nu vor creste taxele si impozitele”! Meriti porcaiala engros Citule?!

  7. Degeaba, alegătorii nu votează după PIB, ci după nivelul real de trai perceput. Poate minți Cîțu cât poftește, omul de pe stradă simte foarte bine cum trăiește.
    Iar majorarea de pensii cu 40% e o gogoașă, când se apropie septembrie o s-o facă pierdută ministrul de finanțe de atunci – care sigur n-o să mai fie Cîțu 🙂

  8. Alocațiile copiilor unde sunt ? Va împrumutați sa plătiți pensii speciale și de copii va doare in …… Condamnați la 2 luni de stat în casă cu 150 lei alocați ,voi atât aveți mă bani pentru copii voștri?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.