Iohannis, după ce s-a mai uitat: Îl recunoaștem!

Președintele Klaus Iohannis a decis, vineri, 8 februarie, recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei, anunță Administrația Prezidențială.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituționale, a decis recunoașterea domnului Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei.

Decizia Președintelui României a fost luată în urma analizării atente a situației, inclusiv din punct de vedere politico-diplomatic și juridic, și în contextul în care majoritatea statelor membre UE și o serie de aliați și parteneri importanți ai țării noastre din spațiul euro-atlantic au recunoscut legitimitatea Președintelui interimar Juan Guaidó.

Președintele Klaus Iohannis consideră că, îndeosebi în contextul în care țara noastră exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene și ținând cont de dinamica crescută a evoluțiilor internaționale, România trebuie să aibă în dosarele de politică externă reacții rapide, bine fundamentate și ferme, în acord cu prioritățile majore de politică externă pe care le-a urmărit consecvent pe termen lung.

Administrația Prezidențială menționează că a solicitat încă de luni, 4 februarie a.c., imediat după reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre UE (tip Gymnich) de la București, transmiterea, în regim de urgență, către Administrația Prezidențială a unor elemente de evaluare cu privire la acest subiect și a unei propuneri clare de poziționare a României, inclusiv din perspectivă politico-diplomatică și juridică, cu privire la posibilitatea recunoașterii lui Juan Guaidó drept Președinte interimar al Venezuelei, respectiv a legitimității acțiunilor sale și ale Adunării Naționale.

În cursul dimineții de vineri, 8 februarie a.c., la Administrația Prezidențială a fost primit Memorandumul MAE cu tema „Poziția României cu privire la situația din Venezuela”, avizat de către Prim-ministrul României. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaștere a Președintelui Adunării Naționale, Juan Guaidó, drept Președinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către Președintele României”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Statele Unite, Canada, Spania, Franța, Marea Britanie, Suedia, Austria, Danemarca, Germania și Olanda l-au recunoscut pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei. 

Președintele Nicolas Maduro a fost susținut sâmbătă, 2 februarie, în cadrul unei întâlniri a Consiliului de Securitate ONU, de către China și Rusia. Maduro a respins apelurile făcute de Statele Unite, Canada, statele din America Latină și din Uniunea Europeană pentru organizarea unor noi alegeri.

CITEȘTE ȘI: Ce susține România în cazul crizei din Venezuela?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

18 Comentarii

  1. Normal, trebuia sa se abtina. Ce-o sa ma distrez cand, la alegrile anticipate, va castiga tot Maduro! Atunci sa-l vad pe bivolul de Hermanstadt ce zice.

  2. avem un nou lider mondial,”preocupat, ingrijorat şi informat” .după constatinescu şi Băse care erau lideri regionali. după noile alegeri prezidenţiale vom avea un lider galactic, cosmic, cu domiciliu la Spitalul Nouă

  3. Sustinerea lui Juan Guaidó inseamna de drept recunoasterea puterii parlamentului in fata puterii prezidentiale! Unde e logica postacilor PSD,care il ataca pe Iohannis si decizia de recunoastere a lui Guaido?Sau sunt postaci filorusi,se schimba situatia,au o scuza,Rusia e cu Maduro

  4. „„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României …”!!!! Adica, KWI, cu de la sine putere, fara sa consulte Guvernul Romaniei, a hotarat sa-l recunoasca pe noul „presednte” al Venezuelei, ajuns in aceasta calitate in urma unei lovituri de stat agreeata de SUA si „altii”-mentionati in articol-!!!. Totusi, iata ce zice Constitutia Romaniei:
    „ARTICOLUL 102
    (1) Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice. ”
    Atunci, de unde si pana unde „Președintele Klaus Iohannis A DECIS, vineri, 8 februarie, recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de Președinte interimar al Venezuelei”!!!!

    • @grig. Da. Conform Constitutiei, România e-o republica parlamentara, nu prezidentiala. Ce-a facut Johannis e-un abuz clar, limpede si revoltator de putere.

    • El intai decide public apoi eventual analizeaza… raspunsul formulat de echipa de consilieri..conform obiceiului cu respingerea ministrilor.Oricum a fost extrem de rapid in lectura informarilor…performanta de exceptie!! Inca putin si va respecta si constitutia..art. 102 la sf.asteapta

  5. Johannis nu-i în jocul marilor puteri. România nemaifiind suverana si independenta. Fiindca stau în Franta, îl acuz pe Macron, pion esential de-al serviciilor secrete americane si-al neo-conservatorilor, de paiata. Individul, de-o rara violenta, „o bruta”, îl califica Michel Onfray, desi filosof de stânga, bruta, asadar, îi impune, si c-o violenta rara, Europei, jugul, totalitarismul american. La care limitatul mental de la Cotroceni nu se-opune. Venezuela, prima rezerva petroliera a lumii, a fost sabotata de SUA (prin propriul parlement, de „opozitia” ale carei familii si interese financiare sunt în SUA). Tara ale carei institutii au fost distruse de aceiasi. În octombrie 2016, parlementul, adica opozitia, voteaza destituirea presedintelui Maduro, care denunta „o lovitura de stat parlamentara”. Urmarea: opozitia organizeaza o greva generala, în 2016, si se retrage de la negocierile initiate de sindicate si de VATICAN în rezolvarea crizei. În ianuarie 2017, parlamentul se declara-n „rebeliune totala”, si-i cere armatei sa i se alature. Rezultat : în martie 2017, Curtea Suprema îsi asuma si puterea legislativa, si-o luna mai târziu, Tribunalul Suprem îi retrage parlamentului toate puterile, dat fiind ca 3 sau mai multi deputati ai opozitiei care-si ocupasera locurile în el, pierdusera, de fapt, alegerile. Asta-i sodomia-n care intra retardatul mental. De parca el însusi n-ar fi fost fraudulos ales.

  6. ce o sa mai rad cand – pornind de la aceasta decizie – dide, ceausescu si alti rezisti cu probleme la cap , vor cere maine sa ii ia locul sasului, ca reprezentanti autentici ai poporului rezist. sa te vad bai klaus pe unde scoti camasa atunci!

  7. Ce chestie, un ins ne ales, se proclamă președinte și toți “corifeii” democrației se grăbesc sa-l proclame președinte interimar. Extrem de grav, acum avem unul dintre motivele pentru care nu merită să crezi în gargara cu democrația, pe care occidentalii o schimbă după cum le folosește! Dacă n-ar fi petrol nici problemele cubdemocrația n-ar exista, iar Iohannis n-ar fi avut nici un ordin extern de executat, așa demonstrează că este un lacheu ieftin.
    VIVA VENEZUELA! Viva Revolucion Bolivariana!

  8. Ce precedent interesant s-a creat ! Inseamna ca daca maine madam Firea da o lovitura de Palat si se instaleaza presedinte interimar la Cotroceni (ca sasul va fi pe partie, cu Dusterul shenilat si shenilung), Firea va fi legitima bine-mersi !
    Unde dai, si unde crapa !

    • Esti ipocrit si ai confundat personajele din ticalosie!Juan Guaidó este Presedintele Camerei Deputatilor!Drept pdeapsa, sa postezi de 100 de ori”Ce precedent interesant s-a creat ! Inseamna ca daca maine DRAGNEA da o lovitura de Palat si se instaleaza presedinte interimar la Cotroceni (ca sasul va fi pe partie, cu Dusterul shenilat si shenilung), DRAGNEA va fi legitimat bine-mersi ! Unde dai, si unde crapa !” Deci, puiu Gafton ,pune-te pe scris…

  9. iohanis a solicitat transmiterea în regim de urgență si guvernul s-a conformat si i-a raspuns. De ce? Nu putea sa-l amane macar vreo 80 de zile, cum amana el semnarea propunerilor de ministri? Plus zeci de alte amanari si bete in roate puse guvernului… Asta e cea mai buna metoda ca sa-l contrezi pe individul asta dezechilibrat: ochi pentru ochi, dinte pentru dinte.

  10. L-a recunoscut Iohanis pe mercenarul ala aflat in slujba CIA nu poporul roman ! Eu unul il recunosc pe Maduro drept presedintele legal constitutional al Venezuelei ! Iohanis , din punct de vedere legal nu poate vorbi in numele poporului , ca doar poporul nu e format din morti cerebral in incapacitate de a exprima o opinie ?! Numai printr-un Referendum s-ar putea decide asta …Si eu care credeam ca mai rau ca Basescu nu se poate …uite ca se poate !

  11. ,,În cursul dimineții de vineri, 8 februarie a.c., la Administrația Prezidențială a fost primit Memorandumul MAE cu tema „Poziția României cu privire la situația din Venezuela”, avizat de către Prim-ministrul României. Acest document, care prevedea, printre altele, propunerea de recunoaștere a Președintelui Adunării Naționale, Juan Guaidó, drept Președinte interimar al Venezuelei, a fost aprobat imediat de către Președintele României”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.”
    Opinați că cei de la Cotroceni și cei de la guvernare încercă „să îi facă loc” lui Tăriceanu spre Cotroceni , cu astfel de acte îndreptate îpotriva voinței poporului venezuelean ?
    O fi datorită faptului că Mircea Rednic se străduiește să ajungă în play off și Răzvan Lucescu să câștige campionatul în Grecia ?
    Deci, opinați că o astfel de decizie de politică externă l-ar putea ajuta pe Mircea Rednic să obțină un loc de play off ?

  12. Opinați că o astfel de decizie a „Administrației Prezidențiale”, doar ar încuraja participarea lui Tăriceanu în competiția electorală, nepropunând totuși o „revoluție” precum „revoluția portocalie” cu care Tăriceanu și alți lideri politici amenințau prin 2004, majoritatea politică din acea vreme ?

  13. Ați zice și că „Administrația Prezidențială” ar lua decizii de politică externă în scopul de a permite sau „favoriza” participarea la alegeri a unor „lideri din politica internă ? Un fel de „manipulare a deciziilor de politică externă” pentru a obține unele „favoruri” de înscriere în curs electorală a unor „lideri” din politica internă ?

  14. Opinați totuși că ar fi un aspect interesant dacă domnul Tăriceanu ar zice dacă cel la care face referire articolul ar fi „de drept” sau „paralel” pentru funcția despre care zice în articol, deci cum considera dumnealui că ar fi referitor la funcția despre care zice în articol ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.