Ion Cristoiu: N-are nici o legătură cu USL din 2011

Posibila Coaliție de Guvernare PNL- PSD din 2021 n-are nici o legătură cu USL din 2011, scrie jurnalistul Ion Cristoiu într-o analiză pe cristoiublog.ro.

Iată analiza

„Luni seara, Biroul Permanent Național al PNL a votat începerea negocierilor cu PSD.
Mulți au tras de aici concluzia că, gata, majoritatea PNL, PSD, UDMR e ca și formată. Nici vorbă de așa ceva. Potrivit deciziei, PNL începe negocierile, nu formează un Guvern cu PSD. Mandatul primit de Delegația PNL dă seamă de boala incurabilă de care suferă PNL la ora actuală:
Deși în descompunere accelerată, cu un Grup parlamentar care se micșorează de la o zi la alta, prin acțiunea lui Ludovic Orban, în cădere liberă în sondaje, rupt în grupuri și grupulețe, lipsit după Congres de un Proiect de Partid, PNL se comportă ca și cum ar fi primul partid al țării. Nu altfel se explică prima condiție din mandatul Delegației pentru negocieri:
Formarea unei majorități în jurul PNL, cu un premier liberal.

Coaliția din decembrie a dat naștere unui guvern de colaborare dintre PNL și USR, deși USR avea mai puține locuri în Parlament. Cu PSD PNL propune un guvern în jurul PNL. Altfel spus un Guvern în care PSD, cu cele mai multe locuri în Parlament, se învîrtește în jurul PNL! Negocierile cu PSD încep nu numai pentru că așa ordonat Klaus Iohannis, dar și pentru că PNL n-are altă soluție decît alegerile anticipate. Împreună cu USR și UDMR PNL nu face majoritatea. Are nevoie de voturile Găștii lui Orban. Vă imaginați premieră în istoria politică a României. Un partid se vede obligat să negocieze cu un Grup din interior formarea unui Guvern. Parcă și văd o Delegație oficială a PNL, condusă de Florin Cîțu, așezîndu-se la masă cu Ludovic Orban flancat de Ion Ștefan, zis Grindă, și de Violeta Alexandru! Negocierile vor fi dificile și greu de estimat dacă vor avea sau nu succes și pentru că, întrunită luni dimineața, conducerea PSD, a ridicat urieșește ștacheta condițiilor cerute de partid pentru a intra la Guvernare. Multe dintre ele sînt practic de neacceptat pentru PNL. Privindu-le ai impresia că PSD joacă teatrul intenției de a face o Coaliție cu PNL. În realitate, PSD-ului îi convine de minune o Coaliție de Guvernare PNL, USR, UDMR, Gruparea Orban din PNL. Ar cîștiga fluierînd anticipatele, inevitabile mai devreme sau mai tîrziu în cazul Coaliției de Tîrța-Pîrța care ar fi cea dintre PNL, USR, UDMR și Grupul Ludovic Orban. Dacă ne gîndim un pic, PSD lasă impresia unui partid care a început deja campania pentru anticipate. Condițiile decise pentru a fi impuse PNL aparțin politicii de pomeni electorale tipice PSD.

Dacă negocierile cu PSD vor avea succes vom avea o Coaliție de guvernare PNL-PSD-UDMR. Această coaliție a dat naștere la multe comentarii. Imensa lor majoritate stau sub semnul propagandei și agitației care în ultima vreme ține locul comentariului politic specific Istoricului clipei. Intervențiile din presă și de pe rețelele sociale sînt influențate masiv de forțele interesate ca inițiativa președintelui să eșueze: USR, care ar vrea acum să intre într-un Guvern acceptînd chiar pe Florin Cîțu premier, Rețeaua din presă și de pe internet a cuplului Coldea-Kovesi, Gruparea Ludovic Orban, conștientă că un Guvern PNL-PSD e moarte curată pentru ambițiile de a fi un fel de UNPR al regimului Iohannis. Florin Cîțu însuși.

Printre argumentele folosite de Campania împotriva unui Guvern PNL-PSD se află și invocarea faimoasei USL. Deși nu există nici o dovadă că USL a fost un eșec (a cîștigat alegerile din 2012 cu o majoritate absolută și a guvernat din 2012 pînă în 2014, și s-a destrămat din cauza prezidențialelor din 2014) trimiterea la USL a noii alianțe rapid poreclite USL 2 are o conotație negativă.

O simplă comparare a alianței de acum cu USL din 2011 demonstrează că între cele două sînt destul de puține legături.
Acum e vorba de un simplu Acord de Guvernare. Așa cum PNL, USR și UDMR au încheiat în decembrie 2020. Un Acord de Guvernare e o înțelegere între mai multe partide pentru a asigura majoritate unui Guvern. Acordul de Guvernare, un document obișnuit în postdecembrism, se rezumă la o serie de principii ale Guvernării împreună și la o împărțire a funcțiilor la nivel central. Acordul PNL-PSD, UDMR, dacă se va încheia (deși eu sînt sceptic că se va întîmpla așa ceva), nu are implicații în privința consiliilor locale și județene. Majoritățile formate de la locale între PNL și USR nu se schimbă. Evident, dacă pe plan local nu se manifestă disensiuni între PNL și USR. Acordul de Guvernare poate fi încălcat în orice clipă. Fiecare partid din Coaliție își rezervă dreptul de a părăsi Coaliția și chiar de a depune Moțiune de cenzură. S-a petrecut așa ceva cu USR din fosta Coaliție.

USL n-a fost o Coaliție în vederea unei guvernări. Înființată pe 5 februarie 2011, Uniunea Social-Liberală, USL, a fost o alianță politică parlamentară și preelectorală. Documentul fundamental n-a fost un Acord, ci un Protocol semnat de liderii PSD, PNL și PC, Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin, la Palatul Parlamentului din București. Documentul a fost înregistrat la Tribunal. USL avea o siglă și structuri comune în teritoriu. Se prevedeau ținte de atins pînă în 2020. Președintele PNL urma să fie candidat la prezidențialele din 2014, iar președintele PNL, premier după alegerile parlamentare din 2012. Alianța s-a ivit după doi ani de prigoană împotriva Opoziției din partea lui Traian Băsescu, a Guvernului PDL-UNPR și a Sistemului împotriva partidelor de Opoziție. Ea pleca de la premisa că singure cele două partide nu vor face față presiunii din partea Puterii, dar mai ales nu vor cîștiga alegerile din 2012 și 2014. La momentul înființării alianța n-a luat în calcul Criza prin care va trece regimul Băsescu în 2012. Simțind că PDL și-a epuizat resursele, Traian Băsescu a profitat de Căderea Guvernului Ungureanu și pe 7 mai 2012 l-a investit pe Victor Ponta cu formarea unui Guvern USL. Deosebirile de posibila Coaliție de Guvernare PNL-PSD de acum sînt enorme:

  1. USL a fost alianța unor partide de Opoziție.
  2. USL s-a ivit din disperare.
  3. Alianța PSD-PNL numită USL era o Alianță politică și electorală cu o sferă infinit mai largă decît cea a unei Coaliții de guvernare.
  4. USL a rezistat, totuși, timp de patru ani.
    S-a prăbușit nu numai pentru că a avut împotrivă pe Traian Băsescu și Sistemul, dar și pentru că prezidențialele din 2014 au adîncit neîncrederea între Victor Ponta și Crin Antonescu.

USL a avut față de posibila Coaliție de Guvernare PSD-PNL de acum multe atuuri. I-a lipsit ceea ce are Coaliția de acum:
Sprijinul lui Klaus Iohannis.

Multă lume se referă la USL ca la o construcție proastă. Nimic mai greșit. USL a fost o construcție extraordinară, fie și pentru că a supraviețuit nu mai puțin de patru ani. Dacă se va forma Coaliția PNL-PSD, măcar de-ar supraviețui mai mult de cîteva luni”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

12 Comentarii

  1. Ciuma Rosie sau mai direct, liber la furat. Stiu baietii din padure, stiu!

  2. Cristoiu ,oracolul vaccin at de la Gagesti,traieste in trecut ca orice batranel de isprava,are 73 de primaveri..Ce femei vedea el atunci, cai verzi pe pereti

  3. Cardaslacul fratilor-siamezi Psd & PDL (PNL e in coșciug) are legătură cu stârvul FeSeNelu.

  4. noroc că aberațiile acestui Agamemnon cu mințile zdrunținate de clopoțeii birjei sunt reținute la rubrica „revista presei”, secțiune care în câteva ore dispare în neantul anonimatului.

  5. scurtă schiță explicativă a axiomei promiscuității găștilor politice dâmbovițene:

    . . .↗ FDSN → PDSR → PSD ↘
    FSN (1989) → . . . . . . → CIUMA galben-roșie(2021) alias USL(2012)
    . . .↘ FSN → PD → PDL → PNL ↗

  6. A opta minune a lumii contemporane

    Oracolu durduliu de la Găgești s-a trezit în dimineața aceasta sub imperiul unei revelații profetice: dar dacă găina care naște pui vii s-a hotărât să schimbe paradigma și să înceapă să se ouă?
    Voios nevoie mare, a dat fuga la cuibarul uliturii și… Minune: în cuibar erau doo oo.
    Două ouă de culoare aurie, amintind de vremurile inocenței juvenile, petrecute la căsuța bunicilor.

    A luat cele două ouă, unul l-a pus în frigider iar pe al doilea l-a fiert după toate regulile artei: apă la temperatura de fierbere și cinci minute fiert ouțul.

    S-a așezat la masă, a pus oul cel ouat de găina răspopită de la nașterea puilor vii și… l-a mâncat cu o satisfacție de boșorog heptagenar.

    Atât cu ouțul găinii Maistrului Cristoiu.

    LE: evident că nemaimâncând de atâta timp un ouț eco-bio, acesta i-a cam răvășit Maistrului mațele.

    Motiv pentru care a tras un pârț fâsâit, de care Maistrul a fost extrem de satisfăcut, simțindu-i din plin aroma, ceea ce constituie semn cert al absenței infectării cu virusul SARS CoV 2.
    Încântat atât de pârț cât și de integritatea simțului olfactiv, Maistrul s-a apucat să aștearnă pe hârtie impresiile artistice ale minunii din ziua de 9 noiembrie.
    Impresii adunate artistic sub forma unei scrieri Science-fiction cu titlul „N-are nici o legătură cu USL din 2011”.
    —–
    Pentru a contribui activ la campania de combatere a epidemiei, redactorii ediției online a Cotidianului, și asemenea lor mulți alți gazetari de tinichea și jurnaliști de mucava, au distribuit online „Pârțul Maistrului Cristoiu”, acesta urmând să îndeplinească un rol adiacent testelor PCR și antigen: SĂ NE VERIFICĂ FIECARE DINTRE NOI DACĂ NE ESTE ACTIV SIMȚUL OLFACTIV!

  7. Aveți de grijă că Maistrul MAI ARE UN OU ÎN FRIGIDER!

    Grijă mare!

  8. Scheciul de mai sus este postat cu indignarea celui care nu înțelege cum mai pot fi distribuite flatulențele unui moșulică smintit care e atât de ”ancorat” în realitate încât își pornește PC-ul cu formula magică „Sesam, deschide-te!” iar de închis îl închide ca pe calorifer sau reșou, smulgându-l din priză.

    Ce să-i explici unui asemenea decrepit care este semnificația notării a diferitelor componente hardware: USB 1.0, USB 2.0, USB 3.0 sau PCIe x16 2.0, PCIe x16 3.0?

    A citit ramolitul undeva în mediul online despre USL 2.0 și, fără să priceapă o iotă, s-a apucat să tragă pârțuri puturoase în timpul slujbei de la bazilică.

    Să-i explice careva la zăpăcit că sistemul de notare din IT reflectă evoluția unui anumit device de la o formă inferioară tehnic la una superioară din punct de vedere al performanțelor.

    Și atunci, fără să-și dea seama, Maistrul Pârțar din Găești – Curul, pardon Gurul presei românești a comis un involuntar tezism:
    da, USL 2.0 NU ESTE USL 1.0 (aka USL din 2011).
    Este o cârdășie infracțional organizată cu performanțe superioare, cu o superioară lățime de bandă a pohtelor tâlhărești și cu o viteză de transfer uimitoare a fondurilor delapidate din buget și din fonduri europene.

  9. Nici măcar ciolacii nu pot fi atât de proști încât să arunce pe fereastră un triumf facil la anticipate.

  10. A supraviețuit 4 ani un monstru care nu a lăsat nimic în urmă. Ce a realizat în România, pentru România?! Ce va face PSD acum la guvernare? Reforme?! Va contribui la modernizarea României?! Vai de capul nostru!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.