Israel. Vești nu tocmai bune pentru criticii guvernului

dancila-netanyahu

Alegerile parlamentare din Israel, 9 aprilie, au fost pline de suspans. Primele exit poll-uri îl dădeau câștigător pe generalul Benny Gantz, rivalul premierului Benjamin Netanyahu. Numărătoarea voturilor a schimbat rolurile, aducând la egalitate partidul Likud, al lui Netanyahu, cu Albastru și Alb, partidul lui Gantz (câte 35 de mandate din totalul de 120). Actualul premier este însă mai bine plasat pentru formarea unei coaliții, căci partidele de dreapta au obținut scoruri mai bune decât cele de centru și centru-stânga pe care conta Benny Gantz. Unii analiști au pus rezultatul pozitiv al lui Netanyahu pe seama participării foarte reduse la vot a arabilor israelieni (circa 20% din populație); unele publicații arată că instalarea camerelor de lut vederi de către militanții Likud în secțiile de vot din cartierele majoritar arabe i-a făcut pe mulți să nu se prezinte la urne.

Bibi a avut nevoie de declarațiile privind mutarea ambasadelor

Succesul previzionat al lui Bibi Netanyahu nu este o veste tocmai bună pentru criticii actualului guvern de la București. Variantele de atac în cazul înfrâgerii lui Netanyahu sunt limpezi, pe două direcții. Prima: sublinierea iresponsabilității premierului de la București când a declarat că va muta ambasadei României la Ierusalim. A doua: corupții se ajută între ei, având în vedere că Netanyahu este inculpat în dosare de corupție și că aceste alegeri au fost și un referendum privind persoana sa. Cu Netanyahu la putere pentru un nou mandat, un asemenea discurs nu poate fi decât abandonat sau rostit cu jumătate de gură în perioada de început de mandat, când Netanyahu va fi anchetat.

”Netanyahu este viitorul premier”, scrie publicația Maariv. Poate forma o coaliție care să adune 65 sau 67 de mandate din totalul de 120 ale Knessetului. Netanyahu va deveni cel mai longeviv premier, întrecându-l pe David Ben Gurion, dar și primul premier inculpat în mai multe dosare.

Benjamin Netanyahu a condus, începând din 2015, o coaliție extrem de fragilă, generatoare de mari probleme politice pe plan intern, cu multe tendințe naționaliste, extremiste. La aceasta s-au adăugat acuzațiile de corupție (măsuri împotriva unor publicații concurente în schimbul unei acoperiri favorabile în presă și cadouri primite de la oameni de afaceri în schimbul unor favoruri politice) și implicarea avocatului său într-o afacere de luare de mită la achiziționarea unor submarine germane. Ba mai mult, în ultimele zile de campanie a apărut și informația despre vânzarea în secret a unor submarine pentru Egipt.

În acest context delicat, Netanyahu a mizat mult pe reușitele politicii externe. De aceea au contat mult declarațiile unor guverne pentru urmarea exemplului american de mutare a ambasadelor la Ierusalim, mai cu seamă în contextul în care diplomația UE a criticat asemenea decizii. Aceste declaratii (nu neapărat și transpunerea în practică) au fost o mână de ajutor în alegeri. Netanyahu a primit asemenea semnale din Cehia, din Brazilia, România. Este drept, asemenea declarații au venit și din partea regimurilor din Honduras și Guatemala, acuzate de încălcarea drepturilor omului, respectiv corupție. Sunt cazuri în care mutarea ambasadelor este și o mișcare pentru a obține validarea regimurilor de către SUA lui Trump.

Putin și Trump, agenții electorali ai lui Netanyahu

Însă cele mai mari reușite în politica externă ale lui Netanyahu țin de relația sa cu Donald Trump, președintele care a decis mutarea ambasadei SUA la Ierusalim. Apoi, la vizita cu caracter electoral a lui Netanyahu la Washington, la la finalul lunii martie, președintele SUA a semnat o proclamație prin care recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan. Israelul a ocupat teritoriul in 1967, iar în 1981 l-a anexat. Anexarea nu a fost însă recunoscută internațional. Al doilea atu a fost relația cu președintele Vladimir Putin, cel care a avut grijă de fiecare dată ca sistemele antiaeriene ruse din Siria să rămână mute în timpul zecilor de raiduri ale aviației israeliene împotriva regimului Assad, susținut de însuși Putin. Netanyahu a fost într-o vizită, din nou electorala, la Moscova, la finalul săptămânii trecute, de unde s-a întors cu rămășițele unui soldat israelian dispărut în Liban in 1982, un gest simbolic la realizarea căruia Moscova a avut o contribuție însemnată. În cele din urmă, Netanyahu a terminat apoteotic campania, afirmând că va recunoaște coloniile israeliene din Cisiordania ca teritoriu israelian suveran. Generalul Bennhy Gantz a și sugerat în campania electorală că rivalul Netanyahu a fost susținut politic de președinții SUA și Rusiei.

Mai multe publicații susțin că victoria a fost adusă de așa-numita strategie ”gevalt” – ”ajutor”. ”Fie în platourile televiziunilor, fie pe rețelele sociale, Bibi a tras semnalul de alarmă susținând că sondajele îl dau perdant și că are nevoie ca toți susținătorii să se prezinte la urne pentru a vota cu partidul său”, scrie publicația libaneză L’Orient-Le Jour. Ziarul Haaretz arată că a fost o strategie riscantă, pentru că, în încercarea de a-și învinge adversarul principal – generalul Benny Gantz -, Netanyahu a canibalizat partidele mici de dreapta, a căror accedere în Knesset i-ar fi fost de folos la formarea unei coaliții. Strigătul de ajuor al lui Netanyahu a redus electoratul unui partid precum Noua Dreaptă, a fostului ministru al Educației, Naftali Bennett, care acum riscă să nu intre în parlament.

Nicio veste bună pentru cauza palestiniană

De partea cealaltă, alianța Albastru și Alb a generalului Gantz și a jurnalistului Yair Lapid (șeful partidului Există Viitor) a fost catalogată deseori drept una de centru. Doar că Benny Gantz nu a criticat declaratia bombă a premierului privind anexarea coloniilor din Cisiordania și nici nu a declarat limpede că susține formula unui stat palestinian. Alianța este una mai degrabă de centru-dreapta, o alianța a generalilor, din care mai fac parte doi foști sefi de stat major – Moshe Yaalon si Gabi Ashkenazi -, totul pentru a câștiga lupta pe terenul preferat al lui Netanyahu – securitatea. Cine poate garanta securitatea mai bine decât un fost comandant al armatei? Acest partid nu a pus în centrul campaniei electorale problema Autorității Palestiniene și a palestinienilor, o premieră în lupta politică din Israel și un semnal că o soluție pașnică nu este avută în vedere pentru moment nici e către partidele de centru.

În cazul in care Netanyahu își va aplica încă o dată tacticile abile de negociere a unei coaliții, următoarea mișcare importantă va veni de la Washington – prezentarea planului de pace pentru Orientul Mijlociu la care a lucrat Jared Kushner, ginerele președintelui Trump, o prezentare amânată de decizia bruscă a premierului israelian de a organiza alegeri înainte de termen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

1 Comentariu

  1. Vox is an American news and opinion website owned by Vox Media USA
    Citez din Vox( 10 aprilie 2019):”..Political scientists have documented strong evidence that rocket attacks and suicide bombings lead to increased vote shares for right-wing parties, suggesting that the unending Palestinian conflict has led to a complete collapse of support for Israel’s left-wing peace camp”
    Deci,nu va fi „pace sub maslini”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.