Judecătorii din CSM îşi exprimă „consternarea”

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) „îşi exprimă consternarea” faţă de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, care este „de neînţeles”, potrivit unui comunicat. E vorba despre discuțiile despre pensiile speciale.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă consternarea faţă de modalitatea în care chestiuni esenţiale referitoare la statutul judecătorilor par a fi tratate la nivelul autorităţii executive, fără existenţa unui dialog interinstituţional absolut firesc, cu consecinţe dezastruoase asupra funcţionării serviciului public al justiţiei, care se confruntă deja cu serioase dificultăţi din perspectiva insuficienţei resurselor umane”, se arată într-un comunicat al CSM transmis, vineri.

Secţia pentru judecători reiterează solicitarea ca orice modificări legislative în ceea ce priveşte statutul judecătorilor să fie în acord cu principiul fundamental al independenţei justiţiei, inclusiv în componenta independenţei financiare a judecătorilor.

„În acelaşi timp, o eventuală intervenţie normativă în acest domeniu trebuie să fie realizată cu echilibru şi precauţie, cu respectarea cerinţelor fireşti de predictibilitate a legii, astfel încât să fie evitată destabilizarea sistemului judiciar în ansamblul său şi afectarea fără precedent a dreptului cetăţeanului de acces la justiţie”, arată sursa citată.

Secţia pentru judecători apreciază că este absolut necesară exprimarea unei poziţii clare şi fără echivoc a Consiliului de Management Strategic cu privire la problematica reglementării pensiilor de serviciu ale judecătorilor, „astfel încât să nu se aducă atingere însăşi substanţei drepturilor acestora”.

Comunicatul vine după ce ministrul Muncii, Marius Budăi a prezentat luni, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile: Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. El a mai spus că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal.

Potrivit unui document al Băncii Mondiale invocat de economedia.ro, nicio pensie specială nu va depăşi venitul obţinut în timpul perioadei de activitate. Propunerea prevede că, la momentul pensionării, nicio pensie nu poate depăşi 100% din plata netă la momentul pensionării, mai arată Banca Mondială.

Pensiile speciale actuale vor fi calculate pe baza principiului contributivităţii, vechimii în serviciu şi reajustării procentului veniturilor obţinute. Perioada minimă de contribuţie va fi similară cu cea utilizată în sistemul public general de pensii, mai propune Banca Mondială. Sistemul reformat se bazează pe principiul contributivităţii. Cei care lucrează o perioadă mai îndelungată vor primi pensii mai mari şi ratele de acumulare din toţii ani de contribuţie sunt egalizate. Acest lucru răspunde principiului vechimii. Procentul din venitul obţinut care reprezintă pensia a fost redus de la 80% la 65% din venitul brut, conform cerinţelor. Perioada minimă de contribuţie propusă pentru pensiile de serviciu este mai mare decât perioada minimă prevăzută în sistemul public general de pensii.

Protecţia deciziilor Curţii Constituţionale se va referi doar la pensiile magistraţilor şi nu la alte categorii şi se va referi doar la limitele prevăzute explicit în motivările Curţii, mai arată Banca Mondială. Această propunere reduce beneficiile, creşte vârsta de pensionare, creşte vechimea în serviciu necesară pentru eligibilitate pentru toate pensiile de serviciu, inclusiv cele ale judecătorilor şi procurorilor.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

11 Comentarii

  1. Prea multe lamentari si la judecatori. Recomandarea ca pensia sa nu depaseasca 100% din ultimul salariul net, este cel putin de bun simt.

  2. Daca rezolva Budăi problema pensiilor nesimtitilor,ii comand statuie! Nu au ce cauta judecatorii sa-si stabileasca singuri pensiile, doar daca si le platesc unii altora

  3. Domn magistrat borfaș, toți suntem egali în fața legii! cât muncești, atât mănânci!ne-ai luat destul din traistă,gata! meriți 4000 de lei/lună, atât iei! și să vezi cum stai in serviciu până la 75-80 de ani,ca americanii! când v-au crescut salariile și pensiile fără motiv,a fost legal, când se taie e ilegal???când ai tăiat la armată,a fost legal???când ai tăiat de la educație,a fost legal???numai la voi,nu!cine sunteți voi?stat în stat?

  4. PENSIILE „RIVOLUTIONARILOR” TOATE NECONTRIBUTIVE SI DATE PE MOCCA, astea unde se incadreaza in PNRR ?! De 32 ani, Bugetul este secat – si nu se mai termina, de PENSIILE „RIVOLUTIONARILOR” TOATE NECONTRIBUTIVE, de la 800 buc. in 90′, azi s-au impaduchiat 2-3 MILIOANE buc., despre frauda asta imensa, MUCLES !
    Aloo! tov. Marcel PSD „revolutionar cu merite deosebite” din Buzau Gara, taci ca mutu, despre jaful cu pensiile „rivolutionarilor” escroci, ALOO! madam Gorghiu unde bagi PENSIILE „RIVOLUTIONARILOR” TOATE NECONTRIBUTIVE, cuplate la Buget, pe baza escrocheriei cu „eu te recunosc pe tine, tu ma recunosti pe mine”. Senatul si Camera Deputatilor trebuie sa abroge urgent Legea escrocheriei cu „rivolutionarii’ 2-3 milioane, astea sunt mai periculoase si mai devastatoare decat cele de serivciu.
    Fara pensii de „rivolutionar”, deoarece, daca se taie alte pensii de serviciu, este discriminare constituionala sa fie pastrate numai ale escrocilor de-si zic ‘rivolutionari”. Toate, sau nici una!

  5. E clar ca Justitia, cu toate progeniturile sale, trebuie sa ramana, pe mai departe, deasupra poporeanului de rand. Pai unde s-a mai vazut ca un judecator sau procuror sa manance cu o singura gura??. Este normal, avand in vedere greutatile vietii de magistrat, ca acestia sa fie deasupra oricarei legi. Mai alataieri, se ridica un nu stiu cine- fost ministru, mare om de onoare _ NASUI cu numele de cod, care spunea ca pensiile speciale au crescut de 35 ori in comparatie cu cresterea pensiilor normale in 2022. Uitand insa sa spuna ca aceasta crestere se referea doar la pensiile magistratilor. Omul isi apara fundul pentru ca nu se stie niciodata cand dai , nas in nas, cu coana Justitie. In rest, este bine, traim in Romania si nimic nu ne mai mira!!.

  6. Independeţa justiţiei Independenţa justiţiei! Când ea e aservită în totalitate Puterilor Străine, şi judică după cum ele au interesele. Ruşine Judecătorilor şi Procurorilor din România.

  7. Dar reprezentantii societatii civile; Teodor-Victor ALISTAR si Romeu OCHELARI de ce nu ne reprezinta ……. ???

  8. E un atac mârșav împotriva eroicilor luptători anticorupție !

  9. Legea cu „rivolutionarii” 700-800 capete in 89′-90′, care escroci s-au inmultit in 32 ani la 3 milioane in 2022, si nu se mai termina, pensii necontributive, grtauitati pe spinarea noastra, imobile, terenuri, aceasta Lege clocita de Iliescu/Roman, trebuie urgetn abrogata de Parlament, caci seaca Bugetul de 32 ani lunar si anual, frauda ce nu exista in PNRR, in nici o Tara din lume. Patalamalele sunt date de Secretariatul ?! cu „rivolutionarii”, oplosit la Buget, astfel: amante, sotii, frati, veri, nasi, fini, membri din partide, pe baza scandaloasa „eu te recunosc pe tine, tu ma recunosti pe mine”. Vela PNL, Ciolacu, Cristian Diaconescu, Lucian Mihai, si alte VIP-uri de carton, infuleca beneficiile patalamalei ilegale cu „rivolutionarii”. Comentatorii nu sufla un cuvant despre escrocheria ce nu se mai termina, chiar se ingrasa de 32 ani.

  10. La ei democratia este inteleasa ca inegalitate si inechitate sociala Daca tot sunt la borcanul cu miere de ce sa nu profite.In afara de salarii, pensii mari,au dreptul la tratamente [proteze etc] si transport gratuit
    [benzina ,tren,avion]etc,statul le plateste chiriile sau le plateste rata la locuinte.Pe de alta parte vor independenta justitiei,adica sa nu raspunda pentru nimic,niciodata ,sa aplice fiecare cum vrea legile sau sa nu le aplice.De fapt pentru ce merite au pensii speciale . Munca multa [ stres] ,pericol exista in multe domenii de activitate ; populatia este multumita ca i-a salvat ,aparat de multe nedreptati? Au salvat ei oare distrugerea economica a tarii? Au salvat ei bogatiile tarii, padurile,zacamintele de l de ani, ca sa aiba ce fura smecherii de acum ,tot timpul,toate partidele au spus: NU sunt bani!Pensiile s-au marit in bataie de joc cateodata,cu 5lei,10 lei,100 de lei. In bataie de joc cei care au muncit sunt discriminati ,avand aceleasi pensii [sau diferente mici] cu cei care au muncit cativa ani sau cu cei care nu au muncit deloc[si care au fel si fel de ajutoare banesti ,bani,curent ,gaze,lemne, alimente] Facilitatile sunt facute pentru cei care ii voteaza,de frica sa nu isi piarda privilegiile

  11. Ce tot falfaie astia vrajeala cu INDEPENDENTA JUSTITIEI? De unde independenta, cand banii li-i da guvernul, el gestioneaza bugetul tarii.Vazut-au, sau, macar, auzit-au judecatorii astia ca exista independenta fata de bani in CAPITALISM?!? Cine da banul ala e stapan.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.