La loc comanda, de teama Comisiei Europene

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat ca proiectul privind protecţia avertizorilor de interes public, aflat la reexaminare la Camera Deputaţilor, să fie retrimis Comisiei juridice pentru a fi introduse observaţiile şi recomandările Comisiei Europene care au în vedere aplicarea „cât la fidelă” a directivei în domeniu.

„În cadrul discuţiilor cu Comisia Europeană în contextul PNRR pe Jalonul 430, ca urmare a analizei de către Comisia Europeană a proiectului de lege, reprezentanţii Comisiei au formulat o serie de observaţii referitoare a textul proiectului de lege, observaţii care au vizat atât soluţiile nou-introduse în cadrul procesului legislativ de reexaminare (raportările anonime), cât şi soluţii preexistente (cu privire la care Comisia a fost informată în cadrul discuţiilor PNRR)”, se arată într-o scrisoare a ministrului Predoiu, care a fost discutată în şedinţa de marţi a Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Potrivit ministrului, reprezentanţii executivului comunitar au propus completarea articolului 2 cu un nou alineat care să prevadă că legea se aplică de asemenea persoanelor care raportează sau dezvăluie public informaţii privind încălcări ale legii în mod anonim.

O altă recomandare a reprezentanţilor Comisiei Europene se referă la reformularea alineatului 1 al articolului 2.

Comisia Europeană a criticat şi soluţia nou-introdusă la Senat cu privire la articolul 6 alineatul 2, „recomandând reformularea textului prin eliminarea cerinţelor referitoare la datele de contact şi calitatea persoanei care raportează”.

„Recomandarea vizează necesitatea de a evita posibilitatea de a compromite anonimatul avertizorului de interes public”, a explicat Predoiu.

„În ceea ce priveşte soluţiile de la art. 33 şi art. 34 din proiect, care reglementează elaborarea şi revizuirea procedurilor interne, precum şi înfiinţarea structurii specializate din cadrul ANI, s-a precizat că este necesară reducerea termenului de la 60 zile la 30 de zile astfel ca termenul de implementare să coincidă cu termenul la care urmează a se solicita următoarea tranşă din PNRR”, a completat ministrul Justiţiei.

Pe 1 septembrie, Senatul a adoptat proiectul legii privind protecţia avertizorilor în interes public, reexaminată ca urmare a unei cereri formulate de preşedintele Klaus Iohannis, fiind preluate obiecţiile formulate de şeful statului.

Proiectul, iniţiat de Guvern, a fost adoptat iniţial în luna iunie de Parlament şi apoi retrimis la reexaminare de şeful statului.

Actul normativ stabileşte cadrul general în materia protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.

Legea vizează transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/1937 a Parlamentului European şi a Consiliului din 23 octombrie 2019 privind protecţia persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii.

Potrivit unui amendament al Senatului, raportările anonime trebuie să includă calitatea persoanei care face raportarea.

În 21 septembrie, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat un raport de admitere a proiectului în forma Senatului.

Proiectul se află înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Deci șobolanul turnător trebuie sa ramana anonim.ca asa vor ue si sluga predoiu.asemenea mizerie nu a existat nici in comunism.

  2. Buna ziua, domnule ministru al justitiei din statul de drept numit Romania asa ca o mica dilema existentiala pentru cetatenii romani care vor raporta la Noul Stambul -Bruxelles acte de corputie sau o alta tematica de informatii solicitata de birocratii de acolo comitem acte de tradare de tara sau este colaborare platita cu diplome, medalii si alte sinceri finciare !?

  3. Să te ți la anonime. Au impresia cei din usr că ei nu vor fi victime. ? Cine sapă groapa altuia!

    • Snowden a dat-o anonima,bine a facut!

      Trump cu „drain the swamp” ar fi avut nevoie de ….anonimi,
      aia s-au speriat cand a spus ca Snowden e tradator!

      impartiali dam si parerea lu e.hurezeanu:
      „assange si snowden sint doi adolescenti intarziati”,
      multiplul potentiar,parca lovit de virus mesteca o flegma cand debitata asta…..

      de fapt anonim -anonim a ramas Army Private First Class Bradley Edward Manning,
      anonimul care a sifonat lu assange:
      -prins,torturat,drogat,distrus psihic si fizic (i-au taiat carasu,cica la cerere)
      cu genul schimbat retroactiv(vezi wiki)
      a ramas un EROU ANONIM!

  4. Noua față ‘ a securitătii statului ‘ prinde contur, peste zeci de ani se va constitui un nou Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ?! Back in time !

    • se va infiinta un „consiliu extraordinar” pentru a analiza si a lua masuri privind activitatea cnsas,
      cat de curind.

  5. Ce galusca uriasa inghit usr-istii de se vor ineca in urmatoarea ‘pereoada’!

  6. Peisajul ceausist cu analfabeti in posturi de conducere, telefoane ascultate, economie sangeroasa la lumina,
    gaze si agent termic ori infometare (de data asta nu prin penurie, ci prin preturi gigantice) ,
    acest peisaj ar fi fost incomplet DACA NU II ADUCEAM INAPOI PE CIRIPITORI .
    Unde nu au razbit ai nostri singuri uite ca ii ajuta UE. Iar daca nici UE nu e suficienta , vine Curtea Suprema
    a SUA si interzice intreruperile de sarcina. Mai lipseste oare ceva ? Doar steagul in loc de ROȘU acum e ALBASTRU precum situatia.

  7. Turnătorii nu au fost protejați în asemenea hal nici în Comunism.
    Dovadă că mulți dintre ei au fost devoalați, precum Petrovul.
    Să nu uităm însă tradiția milenară :
    „Torna, torna, fratre !” ?

  8. Si daca anonimul este de rea credinta si vrea doar răzbunare din invidie ranchiuna sau alta valori europene…cum poate fi dovedit ce toarnă el.. sau legea asta e dupa chipul legiuitorului…urat si mincinos .

  9. @ Marian E 13:57

    Bine sintetizat! Un comunism redivivus (dar moare comunismul vreodata) insa de data asta fara latura nationalista, ci globalist-nivelator. O garantie a disparitiei istorice a natiunilor, daca buldozerul sinistru nu este oprit.

    1989-2022:
    Degeaba 33?…

  10. Pai „dom Predoiu „( predestinat nume) de ce mai avem nevoie de ministru al justitiei ? De judecatori si porcorori ? Sa-i numeasca cei de la Bruxelless ,nu ? Ca noi nu suntem capabili.Ai dracului linge clante mai sunteti in functii. Cine va plateste mai spurcatilor ? Aia de la UE sau noi ?Faceti justitie romaneasca sau „justitie”impusa de altii ? Mari muhaiele,mari!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.