Lavrov amenință R. Moldova: Reacția MAE de la Chișinău

Ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, a dispus convocarea la MAE de la Chişinău în cursul zilei de joi a însărcinatului cu afaceri ad interim al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, după declaraţiile şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, care au fost calificate de autorităţile moldovene drept ”speculaţii neîntemeiate”, transmite Unimedia.info.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat anterior autorităţile moldovene că Moscova va face totul pentru a proteja interesele populaţiei rusofone din Republica Moldova şi că va considera drept atac împotriva Rusiei orice fel de situaţie de natură să pună în pericol securitatea forţelor de menţinere a păcii din Transnistria, conform media de la Chişinău, care citează presa de stat rusă.

Într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei moldovene, Daniel Vodă, reaminteşte părţii ruse că legislaţia Republicii Moldova garantează drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.

‘Vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară şi ai altor minorităţi etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menţionaţi în declaraţie nu au fost semnalate încălcări ale drepturilor acestora la instituţiile abilitate din ţara noastră’, subliniază Vodă.

Totodată, purtătorul de cuvânt al MAE moldovean a declarat că autorităţile de la Chişinău ‘îşi reiterează ataşamentul pentru metodele paşnice, diplomatice şi bazate pe dialog atât pentru reintegrarea ţării cât şi în dialogul cu Federaţia Rusă privind retragerea trupelor ruse staţionate ilegal pe teritoriul ţării noastre. Oricare alte speculaţii le considerăm neîntemeiate’.

Declaraţiile ameninţătoare din ultimele două zile ale lui Serghei Lavrov la adresa autorităţilor de la Chişinău reprezintă o încercare de a deturna parcursul european al Republicii Moldova, dar şi un joc al Rusiei pentru a aşeza partea moldoveană la masa negocierilor privind statutul regiunii transnistrene, consideră mai mulţi analişti politici şi experţi de la Chişinău, citaţi de Deschide.md.

Comentatorul politic Nicolae Negru consideră că Moscova vrea să sperie Chişinăul pentru a-l obliga să se aşeze la masa negocierilor în vederea obţinerii unei soluţii favorabile Rusiei în reglementarea conflictului transnistrean.

”Vorbim de federalizarea Republicii Moldova, cu drept de veto pentru Transnistria şi pentru Comrat în ceea ce priveşte politica internă şi externă’ a republicii, a precizat el.

Iar analistul politic Anatol Ţăranu apreciază că declaraţiile lui Lavrov intervin ca urmare a mesajelor lansate de liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care insistă pe ”tratative diplomatice privind securitatea Transnistriei’.

”Este evident că aceste iniţiative a lui Krasnoselski sunt coordonate cu Moscova… Toate declaraţiile lui Lavrov precum că cineva din Republica Moldova ar ameninţa ruşii din Transnistria sunt de mai demult. Acum, el împinge Chişinăul spre începerea unui dialog oficial cu Tiraspolul într-o formă sau alta diplomatică. Aceasta înseamnă că Rusia, parte a procesului de reglementare, va participa la aceste întruniri diplomatice. Rusia are nevoie de aceste tratative, întrucât este într-o izolare internaţională şi nu poate să contacteze şi să relaţioneze cu statele occidentale. Încercarea de a reanima un dialog diplomatic în privinţa Transnistriei este o încercare de a ieşi din izolarea internaţională şi a se prezenta pe post de pacificator. Cred că Chişinăul înţelege acest lucru şi nu va răspunde la această capcană întinsă de Moscova’, a declarat el pentru Deschide.md.

Expertul Ion Tăbîrţă este de părere că autorităţile de la Chişinău trebuie să fie extrem de atente la declaraţiile făcute de Lavrov.

” …Acum rămâne întrebarea dacă aceste declaraţii fac parte dintr-un eventual plan al Rusiei pentru Republica Moldova sau sunt declaraţii de avertizare la adresa statului nostru, a actualei guvernări, pentru a nu aprofunda dialogul cu Uniunea Europeană, pentru ca guvernarea să nu fie una prooccidentală în promovarea reformelor sale’, a declarat el pentru Deschide.md.

”Rusia încearcă să adune un anumit arsenal împotriva actualei guvernări din Republica .Moldova, astfel ca aceasta să-şi tempereze intenţiile de a se apropia de UE prin realizarea unor reforme’, mai opinează el.

”Reformele de tip european, democratice, nu convin Rusiei pentru că în acest mod Republica Moldova, societatea moldoveană se îndepărtează de modelul de stat post-sovietic pe care încearcă să-l cultive Rusia. Republica Moldova europenizată şi democratizată îndepărtează statul nostru de Federaţia Rusă’, subliniază el, conform media citate.

Ion Tăbîrţă atrage atenţia şi asupra faptului că Lavrov face aluzii precum că actuala guvernare nu ar fi independentă şi că ar fi marioneta Occidentului: ”Aceste declaraţii sunt îngrijorătoare şi pentru că, anterior, asemenea acuzaţii şi etichetări erau îndreptate spre conducerea de la Kiev’, afirmă el.

În ce priveşte ”statutul special’ pentru Găgăuzia, evocat de Lavrov, experţii citaţi au precizat că aceasta ar reprezenta o tentativă de a soma Chişinăul să accepte propunerile Rusiei privind federalizarea Republicii Moldova.

”Este o formă de presiune asupra Chişinăului, asupra guvernării, să cedeze şi să accepte ceea ce propune Moscova. Sunt planuri mai vechi care sunt accelerate în legătura cu situaţia foarte incertă în Ucraina, în contextul perspectivei nu tocmai optimiste pentru armata rusă de acolo. Nefiind siguri de victoria lor, ruşii încearcă să accelereze procesele din Republica Moldova pentru a obliga Chişinăul să adopte o formulă care ar conveni Moscovei’, apreciază Nicolae Negru, editorialist la Ziarul Naţional din Chişinău.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

7 Comentarii

  1. Minoritatea rusa de 25% din Transnistria nu vrea la Rusia. Restul 40% romani, si 30% ucrainieni nici atat. Nasol. Mai bine Putin sa -si ia rusii acasa la ei dincolo de Bolga de unde au venit. Go Oguzii sa mearga in Oguzia.

  2. Voi ați rusificat orice teritoriu ocupat. Chiar așa mămăligi ați adus în Moldova de nu știu să-și apere singuri drepturile? Voi vă trimiteți tinerii să moară pe front pentru Putin și descreierații din KGB și acum vreți să mă convingeți pe mine că vă freacă grija de rusofoni. Idioților. Americanii vin, dar mai și pleacă. Voi, după ce că veniți ca lăcustele rămâneți pe capul omului până i se acrește. Nu vă vrea nimeni pentru ochii voștri frumoși. V-ați întrebat vreodată de ce? Putorilor. Toate imperiile s-au modernizat numai voi o țineți langa cu Petru cel Mare ca Hitler cu nibelungii. Nemții au pierdut războiul și au ajuns o forță economică, voi l-ați câștigat și tot rupți în fund sunteți. Putin nu e Petru cel Mare băi tăntălăilor, e Ivan cel Groaznic.

  3. Transnistria e Rusia, a fost alipita Moldovei doar de odiosul comunist, Stalin. Moldovenizarea fortata nu a dat roade. Trebuie lasati sa-si vada de viitor, fara amestec extern.

  4. Iertati-ma, dar cui va adresati ?
    Celor cu mintile spalate de americani si europenii aia care vor muri de frig la iarna !!!
    Este zadarnic, nu pricep nimic si cred ce li s-a spus, adica faptul ca oricine care le spune altceva decit li s-a sculptat in neuron, le este dusma !!!

  5. Transnistria trebuie curatata de rusi . Acum este momentul ca Moldova impreuna cu Ucraina sa elibereze acest teritoriu fara nicio legatura terestra cu Rusia . Moldova poate gestiona impreuna cu Ucraina acest teritoriu , poate face schimb partial sau total contra unei portiune adecvate din fostul teritoriu sudic moldovean . Astfel Moldova ar avea o iesire la M Neagra . Oricum , Transnistria trebuie curatata de rusi ! Gagauzia trebuie sa faca obiectivul nr 1 al serviciilor de securitate moldovenesti , liderii gagauzi manipulati de Moscova trebuie culesi unul cite unul si invitati la cite un ceai cu novicioc sau la sarituri de la etaj ! Putin a oferit nenumarate exemple ….

  6. La Tiraspol e jale mare.
    Usor,usor,surubul se strange.
    Zilnic trimit cereri de negocieri la Chisinau.
    Apropierea Chisinaului de UE este ceva fatal pentru separatisti.

  7. Lavrov i-a avertizat asupra actiunilor guvernarii actuale neoliberale declansate impotriva Transnistriei si Gagauziei, adica le cunosc toate miscarile si s-ar putea sa le arate cartonasul (galben sau rosu)! Amenintare e numai in mintile voastre infierbantate de razboi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.