Legea arendei, amânată. Piaţa agricolă, blocată în mâinile latifundiarilor roşii

Curtea Constituţională a amânat sesizarea la legea arendei. Este vorba despre  modificarea Legii 287/2009 privind Codul civil, sesizarea fiind făcută de preşedintele Klaus Iohannis și corelată cu cea a USR şi a partidului Forţa Dreptei, ca având obiect comun. 

Potrivit sesizărilor, modificările aduse Codului civil referitoare la regimul arendei  sunt neconstituționale în sensul afectării dreptului de proprietate privată. Propunerea legislativă în cauză instituie o perioadă minimă obligatorie a contractelor de arendă, de 7 ani, condiţie fără de care eventualele contracte urmează să fie declarate ilegale. Semnatari ai sesizării atrag atenția că impunerea prin lege a unei perioade minime obligatorii a contractelor de arendă reprezintă o încălcare a dreptului la proprietate.

„Acest lucru reprezintă o restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate, în sensul în care cei care deţin proprietăţi pe care doresc să le dea în arendă nu vor mai putea decide în legătură cu respectiva proprietate, de la an la an, în funcţie de beneficiile obţinute”,  arată într-un comunicat Forța Dreptei.

Mai există însă și alte  încălcări ale dreptului la proprietate din Codul Civil, spun semnatarii sesizării de la USR și Forța Dreptei. În opinia lor, inadmisibilă este și impunerea unui drept de preempţiune pentru achiziţia terenului, pe aceeaşi perioadă. De asemenea, este inadmisibil ca arendașii să dispună de terenurile arendate și să le schimbe cu alții, fără acordul proprietarului.

„(…) prin efectul acestei legi, piaţa agricolă va fi blocată în privinţa noilor fermieri care vor dori să ia în arendă terenuri, consecinţa fiind o şi mai mare concentrare a terenurilor agricole în mâinile latifundiarilor roşii”, au adăugat aceştia.

Parlamentarii Forţa Dreptei şi ai USR constată că o astfel de reglementare, profund anti-liberală, a fost adoptată de PSD și PNL la Senat și la Camera Deputaților. În opinia lor este dezamăgitor faptul că parlamentarii Partidului Național Liberal s-au raliat unor astfel de propuneri.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

4 Comentarii

  1. Ce frumos! Exceptional! Am ajuns la Legea arendei! Desigur, este o uriasa problema, superactuala si superstringenta! Da’ , cu Legea instrainarii pamantului arabil/agricol al tarii cum ramane? Se vinde intr-o veselie pamantul tarii la straini! Aici , se pare , ca totul este in regula! Oare?

  2. pietele agro-alimentare sunt in mana taganilor!
    Aratati-mi un singur taran cu palmele crapate in piata! Mafia militiano-taganista, asteapta taranii dimineata, le iau produsele cu sfert de pret si le revand votantilor care asteapta de 33 de ani, luminita de la capatul tunelului!

  3. Legi pline de reglementari, care de fapt sunt ingradiri, doar ca prostii se prind greu !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.