Cazul Mazăre – răsturnare de situație

Autoritățile din Madagascar intenționează să reia procedura de extrădare în cazul lui Radu Mazăre, au precizat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Judecătorii instanței supreme au cerut autorităților din Madagascar să își dea acordul pentru ca Radu Mazăre să poată fi cercetat penal într-un dosar de abuz în serviciu.

Ministerul de Justiție din Madagascar a răspuns acestei solicitări și arată că Radu Mazăre ar trebui trimis înapoi pentru că procedura de extrădare în România a fost nelegală.

Radu Mazăre a fost extrădat, în luna mai, pentru a-și ispăși pedeapsa de nouă ani de închisoare, primită în dosarul retrocedărilor ilegale.

Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat definitiv, în 8 februarie 2019, la nouă ani de închisoare cu executare pe fostul primar al Constanţei. Radu Mazăre execută pedeapsa la Penitenciarul Rahova. În același dosar au fost condamnați și Nicuşor Constantinescu, Cristian Borcea şi Dragoş Săvulescu.

Mazăre: Am fost adus din Madagascar înainte de alegeri, ca să fiu prezentat ca un trofeu

Radu Mazăre a spus, joi, la ICCJ, în cadrul procesului în care se judecă cererea de anulare a pedepsei de nouă ani, că extrădarea sa din Madagascar a fost făcută înainte de alegeri, pentru a putea fi „prezentat ca un trofeu”, adăugând că înainte de a fi adus în țară s-au făcut presiuni zilnice asupra lui.

În fața judecătorilor de la instanța supremă, Mazăre a susținut că predarea sa către autoritățile din România s-a făcut în mod fraudulos.

„Sigur că numele meu e și notoriu și controversat. De-a lungul carierei m-am și fălit, dar m-am străduit să fac lucruri bune și să îi ajut pe cei mai mulți. Aducerea mea s-a făcut datorită numelui meu. Am fost adus înainte de alegeri pentru a fi prezentat ca un trofeu. Acolo fiind s-au făcut presiuni în fiecare zi asupra mea pentru a semna că sunt de acord să renunț la legea din Madagascar”, a explicat acesta în fața instanței.

În cadrul ședinței de judecată, avocatul lui Mazăre, Mihai Drăgan, a spus că fostul primar al Constanței „a avut un comportament care a generat telejustiție” și a cerut ca ședința să fie nepublică, însă judecătorul a respins această solicitare.

Apărătorul a subliniat că autoritățile din Republica Madagascar consideră că extrădarea lui Mazăre a fost nelegală și că solicită ca procedura să fie reluată, prin repatrierea lui Radu Mazăre.

Procurorul de caz a spus, pe de altă parte, că o asemenea cerere nu are legătură cu contestația în anulare depusă de Mazăre.

„Este o mutare care nu poate fi circumscrisă actualei cauze”, a subliniat reprezentantul Ministerului Public.

Judecătorul de la ICCJ a decis respingerea cererii avocatului lui Radu Mazăre, ce vizează extrădarea lui Mazăre în Madagascar.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au respins, de asemenea, ca nefondată contestația la executare formulată de Radu Mazăre.

Radu Mazăre a fost extrădat, în luna mai, pentru a-și ispăși pedeapsa de nouă ani de închisoare, primită în dosarul retrocedărilor ilegale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. Cred ca malgasii nu mai au ce manca si au pus ochii pe Mazare Investitorul!Daca Mazare este trimis inapoi,ar trebui sa se sinucida inainte de a-l baga bucatarul in cazan..Asa ar fi demn!

  2. Pe nimic l-au vandut, pe nimic il vor primi inapoi. Malgasii nu sunt sarbi!!! Mi-e mila de lemur!

  3. Despre cat a furat de la stat, Mazare nu sufla nici o vorba? Cum a devenit el nabab doar cu salariul de primar de mic oras, cum este Constanta?

    • Ia fa tu o lista cu ce stii ca a[r fi] furat Mazare… hai. ca vad ca esti hotarit si chiar foarte sigur!
      Nu ca o fi Mazare bun de pus la icoana insa prea multi isi dau cu parerea dupa ce li se toarna venin si dezinformare bolsevica pe urechile pe care le poarta degeaba…

    • Asta-i replica tuturor intoxicatilor de propaganda leprelor de la guvernare.
      Toti liderii PSD au furat de la stat, numai cei din PNL, PMP si USR n-au furat nimic.
      Mai curati decat Iohannis, Basescu, Videanu sau Berceanu de ex nu gasesti pe nimeni in clica celor de ,,dreapta”.

    • @Jupanul
      Jupane, vezi ca-ti sar alti hoti in cap, pentru ca-i lovesti in interese.

      @gheorghe
      Lista pe care o vrei poti sa o ceri de la DNA, poate o completeaza si cu informatii despre tine.

  4. Inainte de toate ar trebui ca niste institutii ale statului sa zica Romanilor cam cat au recuperat ele din furaciunile individului ,doar un mic procent.

  5. Hotului asta sa-i dea drumul statul Roman oriunde vrea sa se duca ,chiar si unde a dus mutu caii,dar sa lase aci in Romania doldora de bani furati.Altfel s-ar crede ca statul e partas la furaciunile lui.Sa se duca in Madagascar fara niciun ban.Atat.

  6. Toate retrocedarile catre Forumul Democratic al Germanilor din România și către Biserica Evanghelică de Confesiune Apostolică au fost legale!!! Tot așa retrocedările către Biserica Catolicâ sau Biserica Reformată. Retrocedările către români sunt totdeauna ilegale. Sunt și excepții când romànii și-au vândut dreptul de moștenire unor misiți pe 10% din valoare. Aceste retrocedări au fost legale. La fel concesionările. Dacă lacul Belina era concesionat pe 30 de ani unui Șeic sau unui austriac sau unui neamț sau unui grec era legal ș OK. Dacă a vrut un român să-l administrze e “marea corupție”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.