SUA vor să elimine concurența pentru gazele americane. acuză oficialii francezi

Macron, în misiune de salvare în Rusia

Preşedintele Emmanuel Macron va efectua o vizită la Moscova în cursul lunii mai, în ciuda conflictului diplomatic UE-Rusia

Președintele Franței se întâlnește joi cu Vladimir Putin, la Sankt Petersburg, încercând să salveze acordul nuclear pe care Rusia, Franța, Germania, Marea Britanie, China, Germania și SUA l-au semnat în 2015 cu Marea Britanie. Președintele Donald Trump a retras SUA din acest acord și amenința cu sancțiuni companiile străine care vor mai face afaceri în Iran. Vizita are loc la un an după ce Emmanuel Macron, cel mai tânăr președinte din Europa, l-a primit pe Vladimir Putin la Versailles, la 300 de ani după ce țarul Petru cel Mare mergea în Franța pentru a se întâlni cu un copil – regele Ludovic al XV-lea.

Aparent, Franța și Rusia se află de aceeași parte a baricadei în privința acordului nuclear iranian. Mai mult, agenția France Presse a dat o mână de ajutor în întreprinderea președintelui, lansând, de data aceasta cu susținerea unor surse oficiale anonime, că în spatele deciziei SUA de a se retrage din acord se află interse energetice, nu doar cele de securitate. ”Sancţiunile americane vor afecta exporturile de petrol şi gaze iraniene spre Europa”, relevă un responsabil european implicat în dosar. ”Aceasta este clar o nouă încercare de a limita o sursă diferită de aprovizionare pentru ca gazul natural lichefiat (GNL) american să poată ajunge mai uşor în Europa, fără concurenţă”, a explicat acesta pentru AFP, sub rezerva anonimatului.

SUA s-au angajat într-o strategie de cucerire a pieţelor pentru gazele lor naturale. Ele au exportat 17,2 miliarde de metri cubi de gaze în 2017, din care 2,2% a constituit gaz lichefiat transportat spre terminale din UE. Or, ”capacitatea totală de import de gaz natural a Europei va creşte cu 20% până în 2020”, potrivit centrului de studii IHS Markit. ”Dar UE nu este singură în colimatorul Washingtonului, notează AFP. Un alt concurent vizat este Rusia, cu proiectul său Nord Stream 2, remarcă comisarul european pentru energie”, scrie AFP.

Există însă o diferență însemnată între viziunea rusă și cea franceză în privința acordului cu Iranul: Moscova dorește păstrarea sa în actualul format, în timp ce Parisul, pentru a da satisfacție președintelui Trump, dorește o renegociere și o lărgire a acordului asupra programului pentru rachete balistice al Iranului. În plus, ”tensiunile cu Rusia au crescut după ce Franța a lansat lovituri aeriene împreuna cu SUA și Marea Britanie asupra instalațiilor siriene pentru arme chimice”, scrie The Wall Street Journal.

Rușii vor face orice pentru distrugerea alianței atlantice

Macron este dezavantajat și de problemele evidente apărute în relația dintre UE și SUA, de la cele legate de dosarul iranian și până la amenințarea lui Trump cu impunerea de taxe vamale pentru exporturile europene în SUA. ”Rușii vor face tot ce vor putea pentru a folosi vizita lui Emmanuel Macron în avantajul lor și pentru a încerca să distrugă alianța atlantică”, spune profesorul Anton Koslov pentru Vocea Americii.

UE și Emmanuel Macron, care se remarcă tot mai mult ca liderul politic al Uniunii, în detrimentul Angelei Merkel, sunt presați tot mai mult și de Iran. În replică la cele 12 condiții draconice anunțate de secretarul de Stat al SUA pentru schimbarea politicii SUA față de Iran (condiții ridiculizate până și de presa americană), liderul iranian Ali Khamenei a răspuns prin alte șapte condiții, adresate însa nu SUA ci Europei.

În acest context, oficialii francezi nu-și leagă mari speranțe de vizita lui Macron la Sankt Petersburg. ”Nu estimăm că va fi un rezultat anume. Simplul fapt că cei doi președinți continuă dialogul este foarte valoros”, a spus un consilier al președintelui Franței, citat de The Wall Street Journal. Prudența oficialilor francezi este similară cu cea germană, exprimată imediat după vizita întreprinsă de Merkel la Soci, în urmă cu o săptămână. Cancelara nu a confirmat că între Germania și Rusia se produce o apropiere, pe fondul tensiunilor transatlantice. Merkel a ținut, dimpotrivă, să sublinieze intensitatea relației cu SUA, spunând că Germania are interese strategice cu Rusia, însă sunt și multe în care se află pe poziții opuse. ”Președintele Putin nu i-a spus mereu adevărul cancelarei”, a spus un oficial german după vizita de la Soci.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

1 Comentariu

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.