Magistrații trag Comisia Europeană de urechi

Revoltați de modificările la pensiile de serviciu ale magistraților români, judecătorii și procurorii reuniți în patru asociații profesionale trimit o scrisoare deschisă către Ursula von der Leyen, președinte al Comisiei Europene, și Didier Reynders, comisarul pentru justiție.

În documentul respectiv, Comisia Europeană este îndemnată să ceară Guvernului României suspendarea imediată a așa-zisei reforme a pensiilor de serviciu ale magistraților, reformă complet netransparentă și iresponsabilă și, potrivit unor surse guvernamentale, avizată de Comisia Europeană.

Magistrații semnatari acuză că negocierile dintre Guvernul român și Comisia europeană sunt netransparente, lucru cu atât mai îngrijorător cu cât Comisia Europeană însăși, „în rapoartele sale adoptate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), a solicitat României să asigure «transparența și predictibilitatea procesului legislativ privind legislația privind reforma judiciară» și să ia avizul corpul magistraților serios luat în considerare. (…)

Este inacceptabil și scandalos faptul că acum Comisia Europeană nu numai că aprobă, ci participă activ la negocierile ascunse cu partidele politice cu privire la statutul magistraților“.

Scrisoarea este semnată de judecător dr. Andreea Ciucă, președintele AMR, judecător Dana Gîrbovan, președintele UNJR, judecător Florica Roman, președintele AJADO și procuror Elena Iordache (ret.), președintele AP,

Iată documentul:

Stimate președinte al Comisiei Europene,

Stimate comisar pentru justiție,

Asociațiile subsemnate,

Asociația Magistraților din România (AMR), reprezentată de judecătorul dr. Andreea Ciucă, în calitate de președinte,

Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), reprezentată de judecătorul Dana Gîrbovan, în calitate de președinte,

Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO), reprezentată de judecătorul Florica Roman, în calitate de președinte,

Asociația Procurorilor din România (APR), reprezentată de procuror Elena Iordache (ret.), în calitate de președinte,

trimite urmatoarea SCRISOARE DESCHISĂ

îndemnând Comisia Europeană să ceară Guvernului României suspendarea imediată a așa-zisei reforme a pensiilor serviciului magistraților, reformă complet netransparentă și iresponsabilă și, potrivit surselor guvernamentale, avizată de Comisia Europeană.

Această așa-numită „reformă” subminează total independența și funcționalitatea sistemului judiciar. Sute de judecători au plecat deja în ultimele 12 luni, iar peste 1.100 de posturi judiciare sunt în prezent neocupate. Întregul sistem este pe punctul de a se prăbuși din cauza volumului de muncă copleșitor și a numărului insuficient de judecători, agravate de amenințările continue la adresa statutului nostru ca urmare a „reformelor” aprobate de Comisia Europeană. Acest lucru trebuie oprit imediat!

Pe 29 mai 2023, a fost propusă de coaliția de guvernare o listă de amendamente care modifică în mod fundamental, inacceptabil, intempestiv și complet netransparent proiectul de lege de modificare a pensiilor de serviciu ale magistraților, aflat în dezbatere parlamentară finală în Camera Deputaților.

Proiectul de lege a fost supus spre adoptare Parlamentului la începutul anului 2023, într-o formă care fusese avizată pozitiv cu observații de către Consiliul Superior al Magistraturii și aprobată de Senat la 29 martie 2023.

După trecerea primei camere, proiectul de lege a fost trimis spre adoptare Camerei Deputaților, iar în cursul lunii aprilie nu par să fi fost inițiate discuții cu privire la vreo modificare.

Totuși, la sfârșitul lunii aprilie, au apărut public o serie de amendamente ale coaliției de guvernare, modificând complet proiectul inițial, atât în ​​ceea ce privește cuantumul, cât și condițiile de pensionare. Aceste amendamente, au declarat reprezentanții guvernamentali, au fost NEGOCIATE ȘI AGREATE cu Comisia Europeană.

Dacă afirmațiile sunt adevărate, o astfel de metodă netransparentă și neloială de „negociere” între Guvern și Comisia Europeană cu privire la statutul magistraților români este inacceptabilă, demonstrând ipocrizia și iresponsabilitatea Comisiei în relațiile sale cu sistemul judiciar din România. 

Reamintim Comisiei Europene că în mod consecvent, în rapoartele sale adoptate în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV), a solicitat României să asigure „transparența și predictibilitatea procesului legislativ privind legislația privind reforma judiciară” și să ia avizul corpul magistraților serios luat în considerare.

În raportul din noiembrie 2017 al Comisiei Europene privind MCV, aceasta a reiterat și subliniat ideea că „capacitatea Guvernului și a Parlamentului de a asigura un proces legislativ deschis, transparent și constructiv în ceea ce privește legile justiției va fi esențială”.

Totuși, legea pensiilor de serviciu ale magistraților este parte integrantă a statutului acestora și este reglementată cu precizie de legile justiției.

Este inacceptabil și scandalos faptul că acum Comisia Europeană nu numai că aprobă, ci participă activ la negocierile ascunse cu partidele politice cu privire la statutul magistraților.

Cerem Comisiei Europene să-și asume întreaga responsabilitate pentru situația dezastruoasă în care se află în prezent sistemul judiciar, care se confruntă cu o criză gravă a resurselor umane, și să oprească imediat această așa-numită „reformă”.

Orice modificare substanțială a statutului magistraților ar trebui făcută în condiții de stabilitate în sistem, mai ales când vine vorba de resursele umane, stabilitatea și atractivitatea unei cariere judiciare.

În prezent, însă, sistemul de justiție se confruntă cu cea mai gravă și prelungită criză de personal de la aderarea României la Uniunea Europeană. În ultimii cinci ani, a avut loc un adevărat exod de magistrați, cuplat cu o scădere vizibilă a numărului de absolvenți de drept bine pregătiți care doresc să intre în sistemul judiciar.

Motivul acestei crize fără precedent este tocmai instabilitatea statutului magistraților, inclusiv amenințarea perpetuă cu desființarea pensiei de serviciu, iar lovitura dată acum cu sprijinul și inițiativa directă a Comisiei Europene va arunca justiția în haos.

Reamintim Comisiei Europene că sunt deja 1.129 de posturi de judecător vacante, iar instanțele funcționează cu un deficit sever de personal, volumul suplimentar de muncă fiind preluat de judecătorii în activitate. Situația este la fel de gravă și în parchete, unde deficitul de procurori este de 861.

În același timp, interesul pentru o carieră judiciară a scăzut constant în ultimii ani. De exemplu, în 2022, din 580 de posturi oferite pentru a fi ocupate, 141 au rămas neocupate, deși gradul de admitere necesar pentru a deveni magistrat a scăzut la șase din zece de la opt din zece în ultimii ani.

Negocierile purtate de Comisia Europeană cu Guvernul României ignoră interesul statului român de a avea o justiție puternică și magistrați respectați, fapt dovedit de nesocotirea acestuia față de opiniile și argumentele unanime exprimate de judecătorii români prin Adunările Generale desfășurate la toate instanțele din România. în noiembrie 2022.

Aceste rezoluții au solicitat în unanimitate ca orice majorare a vârstei de pensionare să fie implementată în condiții de stabilitate, fără a afecta judecătorii în exercițiu, și să fie corelată cu îmbunătățirea volumului de muncă și a condițiilor de muncă.

Modificările aduse la solicitarea Comisiei Europene nu doar ignoră voința întregului corp de magistrați, dar o sfidează prin stabilirea unor reguli care încalcă grav cerințele impuse, inclusiv de jurisprudența CJUE, în ceea ce privește predictibilitatea (un judecător care ar fi îndeplinit condițiile de pensionare într-un an vor putea acum să o facă doar în zece ani, de exemplu), tratament egal (un judecător cu aceeași vechime în profesia judiciară nu se va putea pensiona în aceleași condiții ca un coleg cu aceeași vechime în muncă, dar mai vechi), precum și standardele europene privind modul de calcul al condițiilor de pensionare.

 

Și mai rău, acțiunea Comisiei Europene pune sistemul într-o situație în care va trebui să funcționeze în următorii ani cu un corp decimat de magistrați epuizați și descurajați, fără nicio speranță că generațiile mai tinere de profesioniști în drept vor fi tentate să se alăture sistemului.

Invocarea Planului Național de Recuperare și Reziliență (PNRR) ca justificare pentru așa-numitele reforme este inacceptabilă.

Statutul judecătorilor și procurorilor este reglementat de Constituția României, de legile organice și de standardele internaționale. Un acord negociat politic între Comisia Europeană și diferite partide politice românești nu poate trece niciodată peste aceste norme legale, iar condiționarea alocarii de fonduri către țări în detrimentul compromiterii independenței și bunei funcționări a sistemului judiciar este revoltătoare.

Acțiunile Comisiei Europene au dus la proteste unanime în instanțe. La 30 mai 2023, instanțele au respins ferm modificările propuse la proiectul de lege privind pensiile de serviciu. În plus, unele instanțe au inițiat deja proteste, iar majoritatea instanțelor au anunțat că vor recurge și la toate formele legale de protest dacă aceste modificări nu vor fi retrase.

În concluzie, solicităm ferm Comisiei Europene să îndemne Guvernul României să suspende orice măsuri legislative legate de pensiile de serviciu. Aceste aspecte ar trebui reconsiderate în condiții de normalitate și stabilitate în ceea ce privește resursele umane, cu consultarea loială a autorității judiciare de către guvern și parlament în cadrul acestor proceduri.

 

Cu toate acestea, solicităm Comisiei Europene să recunoască faptul că negocierea statutului nostru cu partidele politice românești fără a consulta în mod corespunzător instanțele, parchetele și asociațiile profesionale ale magistraților semnifică o nesocotire inacceptabilă a independenței justiției din România. Independența noastră nu trebuie folosită ca monedă de schimb în negocierile cu Guvernul României.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

25 de Comentarii

  1. Dacă nu avem o clasă politică care să facă ordine în țară, ne fac ordine străinii. Aici pute a corupție, abuz de putere (adică pensiile speciale), sentințe care sunt răsturnate de către deciziile CEDO etc.

  2. cf. Constitutiei ” reforma pensiilor de serviciu ”
    TREBUIE SA AIBA ACORDUL C.S.M !

    (doar un judecator poate trada alt judecator,
    mu-ha/ha!)

  3. Aceste femei au creierul pirlit de lacomie si bani ! Cit mai multi bani ! Sa iasa la pensie la 45 de ani , cu 6000 euro in fiecare luna … asta viseaza si ziua si noaptea ! Nu le intereseaza ca acesti bani sunt bani de furat . Furati de la copiii celorlati romani ! PS— Fostul ministru al ARMATEI ADRIAN TUTUIANU , declara ca parlamentarii romani sunt niste maimute care ridica mina la ordin . Corect . Vedeti parlamentarilor ce monstri ati nascut ( judecatori , procurori ) ? Acum cum ii mai prindeti ? PPS — Un sfat , abrogati legile antinationale ale pensiilor speciale . Voi le-ati dat , voi aveti dreptul sa le abrogati !

  4. Comisia Europeană va lua la cunoștință despre singurul stat feudal din Uniunea Europeană unde o castă de oligarhi are impresia că poate să își dea legi ei pentru ei și să paraziteze o întreagă societate! Cât tupeu să ai să semnezi o scrisoare unde pui semnul egal între „transparanță” și pensii speciale, salarii speciale, cartiere speciale, locuințe de serviciu, bani de carburant, șoferi, case conspirative și alte reminiscențe ale unor epoci de mult apuse inexistente în niciun stat democratic civilizat de pe planetă! O castă de înfumurați are impresia că poate dicta Uniunii Europene! Foarte bine că au scris! Să se facă de râs! Să vadă și Comisia Europeană cum este posibil să trăiești la 1223 în anul 2023! Să vadă și ei India de la doi pași de ei! Casta magistraților este dovada înapoierii și primitivismului unei țări ajunse la nivel de colonie africană. Atât sunt de orbiți de bani încât nu sunt capabili să vadă realitățile economice obiective: NU MAI TRĂIM ÎN EVUL MEDIU!!!!!!! Să le scrie celor de la Comisia Europeană cum de 33 de ani nu au făcut lumină în dosarul privind actele de genocid și crime împotriva umanității săvârșite în decembrie 1989 și iunie 1990! Să le scrie cum au eliberat zeci de mii de infractori dovediți cu prescripția pentru că le era prea lene să muncească! Să le scrie cum sunt mână în mână cu mafia retrocedărilor! Cu mafia defrișărilor! Cum protejează traficul de persoane și de droguri! Să le scrie cum primesc condamnări la CEDO pe bandă rulantă! Să le scrie cum sunt hârtia igienică a Securității! SPER SĂ LE RĂSPUNDĂ COMISIA EUROPEANĂ CU 1000 DE FLEGME!

  5. Nu exista asa ceva. Singura pensie de serviciu care trebuie sa existe este cea din domeniul aparare, cu precizarea ca nu ar trebui sa existe o pensionare la mai putin de 60 de ani indiferent ca este vorba de: armata, politie, penitenciar, SRI, SIE etc etc. Ies ei doctori de la spitalele militare la 47 de ani, pai asta e lege? Ce treaba are justitia cu varsta si sumele speciale? Ce treaba au parlamentarii, senatorii, primarii ect etc etc. Ce treaba au cei din Uniunea Artistilor Plastici care promiteau o majorare cu 50% la pensie daca esti membru in UAP. Toate astea trebuie sa dispara instant si sa nu mai apara asa ceva vreodata. Daca justitia e oarba atunci si legea trebuie sa fie la fel pentru toti.

  6. Magistratii sunt cei din casta celor care le ia sa porneasca un dosar de coruptie la 3-4 ani de la producerea faptei si sa pronunte o solutie definitiva la 10 ani dupa primul termen? Serios? Ultimul caz ALexe de la Iasi, ala cu 20 de tone de tabla mita in urma cu 2-3 ani, mai exact aprilie 2020, abia acum a pornit dosarul, pe fond. Dispareti cu justitia si casta voastra. Cum era lozinca aia platita din bani europeni? Justitie pentru oameni, oameni pentru justitie 😀 Permiteti-mi sa-mi introc stomacul, asta ca sa fiu decent.

  7. Magistratii ar trebui sa inteleaga primii momentul in care se afla nu numai Romania dar si intreaga Europa . Suntem nevoiti sa resetam toate deciziile ce au favorizat diferiti cetateni si care au creat caste de tot felul .Existenta Romaniei este amenintata din afara ei . Un moment de solidaritate la care ne asteptam sa participe si magistratii ar fi binevenit .Legea pensiilor , legile salarizarii , vinzarea de active statale ,reforma administrativ teritoriala , legile invataminutului si toate celalalte reforme deja asumate ca parte a PNRR ar trebui sa rezolve o situatie ce nu poate continua la nesfirsit . Una dintre probleme o reprezinta pensiile speciale .Suntem constienti cum un mare numar dintre magistrati doresc sa se solidarizeze cu intregul .

  8. Cand le sunt lezate interesele, se duc cu jalba in protap. Dar cand am stat zeci de ani cu MCV-ul desi nu a fost cazul, cand primeau indicatii de la comisarii pe justitie ai mUE sa-l condamne pe X sau pe Y, de ce nu s-au scandalizat?

  9. Beeey, magistraților, DĂȘTEPȚILOR, absolvenț’ dă Drepț’ ca pontachele fără Bac’ luat (!), nu e cazu’ ca voi să „trageți dă ureki” Komiziya Ioropenisă!
    …că d’-aia SUNTEȚI MAGHISTRAȚI!
    Voi nu trăbă să faceț’ hystœrie kacetățenii impotenți civic și administrativ, ci să CONDAMNAȚI PENAL Komiziya Ioropenisă trădătoare și abuzivă, că de-aia-s Lejile, Constituțîia, și sarcinile voastre dă sirvici plătite dă noi cătră voi cu salarii babane!
    Dați sentință dă CONDAMNARE a Komiziyei Ioropenise (colectiv, sau individual)! …șî IMPUNEȚI să fie aplicată imediat!
    …că d’-aia SUNTEȚI MAGHISTRAȚ’… Sau NU?
    …că, altfel, birocrații ăia NE-ALEȘI DEMOCRATIC DE CINEVA, ci NUMIȚI (năimiți…) de $$oroș care-i mituiește din culise,
    https://www.reuters.com/article/eurozone-ecb-soros-idUSL8N1Q579I
    vă vor rîde în nas, iar dupe aceea vă vom rîde noi în nas, vouă! Grupu’ „Vouă”…
    Comprendes?

    • Am criticat mai jos „magistratii”, dar la CE sunt majoritari cei mai prosti decit madam Garbovan et comp..

  10. Reactii de casta privilegiata atinsa in „drepturile” pe care, cu ajutorul politicului bine fezandat in spaime induse, si le-a arogat. Cand guvernul si-a batut joc de pensionarii contributori neacordandu-le indexarile si majorarea prevazuta in legea 127/2019, pe casta privilegiata a durut-o in Curte, ba chiar s-a scremut sa-i scoata basma curata sustinand ca guvernul poate modifica legi organice, desi, Constitutia spune clar in art.115 alin.1 ca nu au dreptul. Acum se simt tradati, li s-a garantat protejarea privilegiilor dar se pare ca o teapa tot vor lua.

  11. Hai mai repede cu inteligenta artificiala care sa judece in termen rezonabil de scurt, fara partinire, fara spagi si fara sa se ajunga la prescrierea faptelor, si care spre deosebire de diversele instante de acum sa dea o singura solutie: cea corecta! Iar inteligenta artificiala nu o sa se grabeasca sa iasa la pensie speciala!

  12. Cea mai odioasă categorie socială !Coruptie și nesimțire fără limite !

  13. nesimtirea in magistratura este uriasa.Ei nu se gindesc la banii nemunciti si necontribuiti pe care ii ia si ia f.f.f.f mult. Inadmisibil. Iar scuza ca au restrictii cade pentru ca atunci cind sau angajat au stiut de restrictii asa ca nu aveti nicio scuza. Sa luati cit ati contribuit si sa iesiti la pensie ca toti ceilalti ca nu sinteti supraoameni.

  14. Sunt convins ca o sa stea rusinata in casa trei zile Comisia Europeana, dupa mustruluiala trasa de Gîrbovan & Co.

  15. nici in Comunism nu au fost prea ….sobri:
    -doamna judecatoare Coca Bloos dicta grefierului, punea o concluzie:
    „paratul…bea de stinge!”
    (nici macar avocatul nu si-a permis asa ceva….bine,bine
    era doar un film pe calapod ceausist
    da’ cine a inceput FARSA ASTA?????)

  16. gîrbovan & Co o „apropiata” a psd… (idem firea) sau udrea apropiata pdl, explica… ascensiunea si averea acestor specimene indragite de tot romanul – asa-i ca nu vor mai fi bani de pensie pt omul de rind ? nu-i nimic, ne intoarcem la munca cimpului dar d’alde girbovan la ce se’ntoarce ? (de parca n-am sti..).
    – Traiasca rromania si toti paduchii din carca statului pt care acesta are bani de pensii speciale, salarii si locuri de…munca cu salarii calibrate „politic”.

  17. Magistratii au asa de mari venituri, in comparaatie cu profesii cu inalte studii universitare, incit imi este rusine de indrazneala lor! Voi ati umilit o tara prin prepotenta si ingamfarea voastra, voi ati contrubuit masiv la distrugerea economica a Romaniei pri protejarea in instanta a marilor comapanii care au dat/dau tunuri Romanie(returnari tva, evaziune,taxe si impozite, transfer de profit), ati retrocedat imobile pe acte false/contrafacute, sau la persoane care fusesera despagubite pentru reforrma agrara sau in cazul optantilor unguri!! Acum, unii din voi neaga altor profesii dreptul de aavea la pensie avantaje date de ordine si medalii, desi voi le aveti! Rusine! Aveti procese multe? De ce trageti de timp cu ele ani de zile, chiar si la o cauza simpla sunt 4-5 termen!!

  18. AI ar fi un magistrat excelent dacă datele cu care operează n-ar fi introduse tot de oameni coruptibili

  19. Rusine DANA GIRBOVAN ! Rusine pt . lacomie , rusine pt. lipsa de empatie pt. celelalte mame din Romania ! Sunteti hoti , acoperiti cu legi pt. hoti ! Esti judecator de litigii de munca … ce stii tu despre dreptul penal ?

  20. În altă ordine de idei, ultimele isprăvi ale lui Pensii Speciale:

    – ridicarea interdicţiei de a părăsi ţara pentru torţionarii de la Secţia 16 care se urinau pe oameni, doar-doar să se oprescu-ghiţă-săvulescu-vâlcov-arsene şi ei prin alte ţări,
    – cercetarea în stare de libertate a unui scelerat de la Maramureş, care s-a suit cu jeepul pe maşina soţiei şi propriei fiice cu ele înăntru, după care a sărit la bătaie de supărare că nu le-a omorât, toate aceste fapte fiind înregistrate pe cameră video şi fiind probe,
    – încadrarea juridică a tentativei de omor prin zeci de lovituri cu toporul în capul unei femei băgată în comă la loviri şi alte violenţe, pentru ca să poată să facă scăpat pe un ciocoi împuţit din judeţul Mehedinţi.

  21. Referitor la taierea pensiilor speciale, as dori sa va reamintesc 2 lucruri importante pentru un muritor de rand ca mine.

    1. Eliminarea comisioanelor la rambursarea anticipata a unui credit. Nu a fost facuta de vreo institutie romaneasca sau de imbuibatii de la BNR, a fost impusa de Comisia Europeana!
    2. Reglementarea dobanzilor la banci Euribor, Robor + marja bancii. Nu a fost facuta de vreo institutie romaneasca sau de imbuibatii de la BNR, a fost impusa de Comisia Europeana!

    Tot la Europa am sperante pentru taierea pensiilor talharesti. Judecatorii, procurorii romani au ajuns un fel de talhari ai bugtetului public. Nu vor sa munceasca la fel de mult ca noi toti, vor munti de bani, ca vezi Doamne merita. Sunt niste gunoaie, din pacate ultimile gunoaie. Niste violatori ai bugetului puplic.

  22. la infiintarea dupa razboi a republicii federale Germania s-a pus problema magistratilor. Atunci s-a considerat ca este incorect ca un inculpat sa fie acuzat de un magistrat-procuror si sa fie aparat de o persoana particulara (avocat). Asa ca in Germania procurorii sint functionari de stat dar nu sint magistrati. o fi bine? o fi rau?….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.