Marea Britanie a ratat lansarea primei rachete în spațiu

O încercare de a lansa prima rachetă în spaţiu de pe solul britanic s-a încheiat cu un eşec în noaptea de luni spre marţi, după ce o „anomalie” a împiedicat lansarea acesteia pe orbită, informează AFP.

„Se pare că avem o anomalie care ne împiedică să ajungem pe orbită”, a scris pe Twitter Virgin Orbit, compania care organizează această misiune.

Boeing-ul 747 Virgin Orbit care transporta racheta de 21 de metri a decolat luni seara, la 22:02 GMT, de la Spaceport Cornwall, un consorţiu care include Virgin Orbit şi Agenţia Spaţială a Regatului Unit, de pe aeroportul Newquay din sud-vestul Angliei. Scopul misiunii era lansarea a nouă sateliţi în spaţiu, ceea ce ar fi fost o premieră majoră pentru Marea Britanie.

Racheta s-a separat de avion, iar motoarele sale s-au aprins la o înălţime de 10.67 km deasupra Oceanului Atlantic, la sud de Irlanda, la aproximativ 23:15 GMT, însă anomalia produsă a împiedicat-o să atingă orbita prevăzută.

Sute de persoane au asistat la momentul lansării misiunii, denumită „Start Me Up”, cu referire la hit-ul Rolling Stones, organizată de compania Virgin Orbit a miliardarului britanic Richard Branson, specializată în lansări spaţiale pentru sateliţi mici.

Dacă ar fi avut succes, Marea Britanie ar fi devenit a noua ţară din lume capabilă să pună sateliţi pe orbită.

„Alăturarea la acest club exclusivist al ţărilor care lansează este atât de importantă pentru că ne oferă propriul nostru acces la spaţiu, acest acces suveran la spaţiu pe care nu l-am mai avut până acum în Marea Britanie”, subliniase pentru BBC înaintea lansări Melissa Thorpe, directoarea Spaceport Cornwall. Ea a amintit că Europa şi-a pierdut accesul la lansatorul rusesc Soiuz după invadarea Ucrainei.

Racheta de 21 de metri LauncherOne a fost ataşată sub aripa unui Boeing 747 modificat, denumit „Cosmic Girl”. Odată ce a fost atinsă altitudinea corectă, avionul a lansat racheta care apoi a pornit propriul motor pentru a se propulsa. Aeronava s-a întors apoi la Spaceport Cornwall.

Lansarea unei rachete de pe avion este mai uşoară decât o decolare verticală deoarece, teoretic, este suficientă o simplă pista de aterizare în locul unei rampe de lansare spaţială costisitoare.

În trecut, Virgin Orbit, care oferă un serviciu de lansare spaţială rapidă şi adaptabilă pentru sateliţi cu greutate între 300 şi 500 kg, a pus deja pe orbită alte rachete lansate de pe aeronave.

Fondată în 2017 de Richard Branson, compania a reuşit pentru prima dată, în ianuarie 2021, să trimită o rachetă în spaţiu din deşertul californian prin această metodă, folosind un Boeing 747.

Lansarea din Marea Britanie urma să pună pe orbită nouă sateliţi cu diferite scopuri,”de la observarea Pământului şi monitorizarea pescuitului ilegal până la construirea de sateliţi şi produse pentru fabricarea acestora în spaţiu”, a explicat Melissa Thorpe.

Până în prezent, sateliţii britanici erau lansaţi în spaţiu din străinătate, dar Marea Britanie doreşte să îşi susţină industria aerospaţială după ce rolul său în proiectele europene a fost pus sub semnul întrebării de Brexit. În afara Spaceport din Cornwall, Regatul Unit intenţionează să deschidă o bază spaţială în Sutherland, în nordul Scoţiei, şi o alta pe una din insulele Shetland. Potrivit unei declaraţii a guvernului scoţian de la începutul lunii ianuarie, în următoarele luni sunt planificate lansări de la ambele baze.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

19 Comentarii

  1. Dacă nu se folosește tehnologia din anii 70 USA asta din 2023 nu pre funcționează

  2. „Bătrâna” Ioropa e de râsul lumii și în acest domeniu !
    Penultimul eșec, dintr-o listă mai lunga, lansarea rachetei Vega C.
    State „înapoiate” precum India, Coreea de Nord, Iran au reușit.

  3. E tare afirmatia cu satelitii britanici lansati din strainatate, de fapt se omite un fapt pe care si haholii tari in claviatura Rromburak si Guitza pig stiu f.bine, este Rusia care le lansa! Peste 20 de ani de incercari cu savanti lgbtq vor reusi muenglezii sa lanseze vreun mic sputnik! Slava Z!

  4. Cu savanti ca Liz Truss, Priti Pattel, Boris J + renumitii cercetatori britanici nici nu e de mirare.

  5. E mai usor sa distrugi Nord Stream 1 si 2, decit sa lansezi sateliti pe orbita, ba imperialilor!!

  6. Cea mai ticăloasă nație occidentală. Să le cadă racheta în cap.

  7. He he ! Si supusii lu’ Charlie al III-lea Clapaugu’ zic ca vor sa-i bata pe rusi, dupa ce nu reusesc sa lanseze nici macar o racheta de tip „Minitehnicus” ?! (bine ca n-a luat-o razna si n-a cazut naiba pe Casa Alba !) Hai, pa, Gagarin va saluta ! (ps : scuze, dar o „rachetă în spaţiu de pe solul britanic” nu poate sa fie lansata de la bordul unui avion !)

  8. Cred ca primul ministru al lor, ala de zici ca a jucat in „Slumdog Millionaire”, s-a facut negru de suparare !

  9. ,,CUI PRODEST”? ȘI „SUCCESURILE ȘI EȘECELE” NU FAC ALCEVA DECÂT SĂ CHELTUIE RESURSE CARE DACĂ AR FI FOLOSITE CU UMANITARISM,CU DRAGOSTE FAȚĂ DE SPECIA UMANĂ IN CORPORE, NU AR MAI FI NICI FOAMETE,NICI PANDEMII,NICI TAXĂ PE CARBON,…!DACĂ DINTRE TOTALUL DE RESURSE CHELTUITE PE ÎNARMARE ȘI „CERCETĂRI SPAȚIALE(CARE DUMNEZEU MĂ IERTE TOT A PRAF DE PUȘCĂ MIROS) -MATERIALE ȘI UMANE- NU AM MAI VORBI DE SFÂRȘITUL LUMII!

  10. Sper ca la ceremonia de decolare, daca au „botezat-o” cu o sticla de sampanie, macar sa fi utilizat una de 10-12 euro, de genul alora de se beau prin metroul londonez …

  11. Păi n-au știut cum s-o lanseze,. de pe un covor zburător islamist,.. și cu frecarea ”lămpii” lui Aladin,..pe șarpele cu un ochi,. Degeaba au cercetat atâta vreme curbura castravetelui..

  12. Englezii și racheta, vaca cu chiloți de tablă!…
    S-o lanseze de la Viscri!…

  13. Interesanta informatia pentru h -analisti, perfidul Albion nu are incredere in vectorii sau rachetele purtatoare frantuzesti din Guyana Frnaceza si dezvolta propriile sale modele de rachete pentru lanasare de sateliti militari, comerciali, spionaj, etc.. sa fie acesta un indiciu ca ne marile puteri incep sa *si imparta din nou in meniu zonele de influenta !?

  14. Pakis’ ăștia a’ lu’ Saddîqh Khan a uitatără să ne spună ce s-a întîmplat cu sateliții: a plecatără în șpaț’ ca să ye$$ploreză Lumili paralele a’ lu’ dășteptu’-fără-realizări-ca-șî-Koandă Hawking, s-a prăjitără dîmpreună cu banii contribuabilului britiș, a’ rămas în atmosferă pă post dă baloane meteo’, s-a transformatără în submarine numa’ bune dă trimis la Nord Stream 1 șî Nord Stream 2, ori a căzutără pă cîmpurili dă potatoes a’ lu’ irlandezii, alea ce le jefuia’ inglișii masoni în frunte cu Richard Parsons 1st Earl of Rosse ca să-i înfometeză pă irlandezi șî să-i reducă dă la 10 meleoane, la 1 meleon, în numa’ 10 ani……[Rumburak]

  15. NU e problema, la urmatoarea incrcare agentul 007, o lesbiana de culoare, va urmari avionul in zbor si in caz de ceva va interveni pentru a pune racheta pe orbita dupa o scurta lupta cu rusii.

  16. Eu cred că chinezii deja au ancorat-o cu un cablu și o trag la ei pâș-pâș s-o cerceteze. Nu e păcat să se piardă în spațiu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.