Maria Dragomiroiu: „Mâncam dude cu porcii”

Maria Dragomiroiu, una dintre cele mai îndrăgite și de succes cântărețe de muzică populară din România, n-a avut o viață ușoară.

Artista a făcut mărturisiri la podcast-ul moderat de Adrian Enache.

„Eram mică, eram la țară cu porcii și cu vitele pe deal. Nu aveam televizor. Mâncam dude cu porcii. Mergeam cu porcii la dude, pe marginea drumului, mă urcam în dud și îl scuturam. Eu așa am început să prind drag de cântecul popular, ascultând la radio, care stătea în camera noastră mare de 9 m pătrați, unde încăpeau două paturi și o măsuță mică. Eram 3 frați și 2 părinți care dormeam acolo. Acolo dormeam, acolo mâncam, acolo depănam povești la lumina lămpii”, a spus Maria Dragomiroiu.

VIDEO

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

14 Comentarii

  1. Și tu, Brutus! N-aveai wi-fi cu parola „pupăză din tei”?

  2. noroc cu tovarasa matuse; „Maria Dragomiroiu s-a inscris la un liceu (caragiale)unde invatau feciori de stabi, traitori in cartierele cu staif ale Dorobantilor. Puiul de taran a reusit cu firea ei luminoasa sa-i cucereasca pe colegii veniti din protipendada comunista si n-a fost impovarata mai deloc de complexele copilului care asculta muzica la difuzorul prins intr-un cui in peretele casei taranesti.:)) „(biografia romantata)nu mai punem bptul la toate fabulatiile

    Maria Dragomiroiu venea de cu zori la scoala, ca sa cante in clasa inca nepopulata de elevi. Fredona atat de frumos cantul popular incat primea si aplauze in scoala inca pustie in primele ore ale zorilor. O aplauda femeia de serviciu care se sprijinea in matura, vrajita de glasul micii oltence.

    S-a inscris ambitioasa Maria Dragomiroiu, eleva de la Liceul „Caragiale” la concursul „Floarea din gradina”

  3. Viață adevărată, autentică, frumoasă. Mai frumoasă decât a celor ce mâncau icre negre cu porcii.

  4. Doamna aceasta face de trei ori pe an SUA, și plânge la TV că are pensia mică. Adică evaziune maximă,totul la negru .În rest numai de bine …

  5. …și uite ce femeie frumoasă ai fost..și încă ești ținind cont de standardele vârstei. Au fost bune dudele😁

  6. Farmacia inimii, catena!Taca-ti fleanca Editat! Nu te mă saturi de bani! Ai cantat la 22 de ani in aula ATM!

  7. si eu am mancat dude din pomul semanat de mama, asteptand copiii urcati in el sa-mi dea si mie pt ca imi era frica sa urc…n-am stiut ca porcii merg la pascut, stiam ca sunt tinuti in cocina, asa au crescut ai mei porcul. Este stupid sa te vaieti ca ai mancat dude cand un taran gospodar ar trebui sa aiba in curte macar de umbra niste pomi fructiferi, chiar si niste vita de vie. Saracele de ele le-au murit laudatorii si cauta tot felul de povesti lacrimogene ca sa atraga niste fraieri pt care dudele sau agudele sunt o necunoscuta sau sunt delicatese pt ca nu sunt produse care sa le gasesti in supermarket precum zmeura si afina de cultura…Pe cine prostesti ma muiere? Valcea este o zona pomicola, iar Marcea catunul unde te-ai nascut este la 27 minute/28 km de Dragasani. Erau pasivi sau lucrau din greu la linguri ai tai de te trimeteau cu porcii la pascut. Am si eu rude prin Dolj, dar n-am auzit sa fi mers cu porcii la pascut, doar deschidea portita seara cand vineau gastele de la Jiu, iar in curte aveau gaini, legume, vie si pomi, e drept nu erau lingurari aveau pamantul la CAP…Se pare ca era lene mare prin judetul Valcea…

  8. Asta e un trend venit de peste balta ,care cum ajunge vedeta isi aduce ,,aminte,,dupa zeci de ani ca a fost barbadita ,batuta de parinti ,facea foamea ,strada sau locuia in cocioaba .Ma depaseste de ce care cum ajunge sus incepe sa scuipe pe trecutul lor.Sa para mai interesanti ? Sa castige popularitate ?

  9. da, voi ati trait asta, noi am trait in betoane-blocuri, cu 13 C iarna in case si fara gaz si lumina, cateva ore pe zi. apa calda, doar o ora, seara si nu zilnic. la tara mancati dude si dormeati cu porcii, dar aveati, de fapt, mancare (si noi avem rude la tara si stim) de la animale si pasari si aveati si caldura – lemne de foc. oamenii la tara nu prea au simtit. noi, restul, da. o ruda din braila se mira toata cand ii spuneam ce-am trait noi. ea a facut scoala la bucuresti, din banii parintilor care aveau animale si vindeau, atunci: dar noi, aveam ce manca si de frig nu am suferit… da, stiu. ma duceam la tara si vedeam diferenta.

  10. Toți care am crescut în anii 50 și aveam duzi în curte, unul alb și unul negru, cu voia proprietăresi, scuturam duzii și mâncam dude. Și astăzi dacă mai găsim dude mâncăm cu plăcere. Veneau în curte după frunze cei care creșteau viermi de mătase. Partea cu porcii, am crescut la oraș, până în 1960, nu prea era de mâncare și oamenii aveau porc și ne puneau bunici să facem curat în coteț. Când au apărut mezelurile și au fost mai accesibile nu s-au mai crescut. Un coleg mai mare inginer de la Industria Sârmei, care avea copil de școală, oltean de malul Desnățui , îmi spunea cum la țară, spre deosebire de copilul lui, ești învățat de mic să fii responsabil. Începi cu gâștele, când ai mai crescut cu porcii, și mai mare vaca. Acum se numește rele tratamente minorului.

  11. Talentul, vointza si caracterul frumos al omului nu tin seama de pozitia sociala.
    Sunt destui copii de mahari mari care au ajuns niste gunoaie……[Rumburak]

  12. Era rau pe vremuri la tara cu porcii, cu vacile si cu dudele. Acum e bine, fara porci, fara vaci, fara dude. Intr – un sat de campie unde locuiesc, la 100 de case nu exista mai mult de 5 vaci si 10 porci. E boierie, nu vezi picior de taran pe camp, s – desteptat romanu.

  13. Agude, fai Mario, nu dude…?! De Tudorel Panait ce mai stii…?! Ai ?! In rest te respect si te pretuiesc cu drag si din toata inima. Am avut o copilarie atata de asemanatoare/fascinanta/grea/chinuita, dar atat de frumoasa, de parca ne-am nascut si trait copilaria in acelasi loc. Nici nu iti mai spun cate amintiri dragi din copilarie mi-ai starnit. Eram un baietan de fro 9/10 ani, si injugam boii la jug, mangaindu-l pe „Lunel” cel din „cea”, care era mai domol, sa lase grumazul mai jos sa pot ridica nitel jugul sa bag resteul ca sa pot sa-l injug si pe „Por”, cel din „hais”, care era mai rebel, dar si mai puternic…?! Si cate si mai cate…?! De aceea este atata de frumoasa scumpa noastra tara si pamantul nostru stramosesc, care este Gradina Maicii Domnului ?!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.