Ministerul Educației cheamă sindicatele la negocieri

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a informat, marţi, că a semnat ordinul privind componenţa echipei de negociere a contractului colectiv de muncă din învăţământ, precizând că îi va invita pe reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a demara discuţiile.

„Astăzi am semnat Ordinul de ministru privind componenţa echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federaţiile sindicale au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învăţământ. (…) Vom invita, în zilele următoare, reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a demara discuţiile pe această componentă. (…) Suntem convinşi că, prin dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale, vom găsi cele mai bune formule. De altfel, aceasta era şi principala revendicare pe care federaţiile o aveau faţă de Ministerul Educaţiei – să demarăm această discuţie. Mai sunt şi alte chestiuni care ţin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare, numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern, şi trebuie iniţiate eventuale modificări de către Ministerul Finanţelor. Suntem în dialog (…) pentru a identifica soluţii la revendicări”, a declarat Deca, la Palatul Parlamentului.

Ea a menţionat că soluţia pentru o salarizare „decentă” şi „motivantă” a cadrelor didactice este dialogul constructiv cu sindicatele, subliniind că va face toate eforturile pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în condiţii optime.

„Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv, vom face toate eforturile şi din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, noi vom lupta atât pentru o salarizare decentă, cât şi pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în condiţii optime şi să se finalizeze aşa cum e structura prevăzută. (…) Noi am discutat împreună cu reprezentanţii federaţiilor sindicatele din învăţământ. Pe 9 mai am avut şi o întâlnire cu toţi liderii la Ministerul Educaţiei. Ne-au prezentat revendicările. Ministerul Educaţiei a colaborat cu federaţiile şi a lucrat împreună cu ele la o grilă pentru viitoarea lege a salarizării. Am şi transmis-o către Ministerul Muncii pentru se putea începe discuţiile cu fiecare sector în parte, în vederea realizării unui draft de lege a salarizării. (…) Ştim că legea salarizării este şi jalon în PNRR, sunt convinsă că se va avansa pe acest subiect şi nu cred că ar trebui pusă în pericol, în niciun fel, structura anului şcolar sau procesul educaţional”, a punctul ministrul Educaţiei, întrebată despre greva anunţată în învăţământ.

Potrivit Ligiei Deca, „per ansamblu”, salariile din învăţământ ar trebui să crească în medie cu 60%.

„Noi în aceste grile, pe care le-am şi transmis Ministerului Muncii, am plecat de la principiul că întreaga grilă din învăţământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. Asta înseamnă, per ansamblu, o creştere medie de 60% pentru cadrele didactice, cu o reaşezare a anumitor poziţii. De exemplu, directorii de şcoală să aibă un salariu motivant, corespunzător cu responsabilităţile pe care şi le asumă şi cu rolul lor hotărâtor în succesul procesului educaţional. Plecând de la aceste principii, sigur că pe fiecare funcţie didactică şi grad putem să găsim salariul motivant. Din punctul nostru de vedere, aceasta este soluţia. Sigur că înţelegem că pot fi constrângeri bugetare, de aceea am şi spus că suntem gata să ne aşezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus, cu Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi, sigur, cu federaţiile sindicale”, a transmis ministrul Educaţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Soluția este aplicarea legii salarizării. Medicii au primit totul din gros și din prima, dascălii…să danseze brașoveanca.Să nu mai facem amintire de sectoarele coercitive.

  2. Să negocieze ce?…dezastrul din învățământ?…De analfabeți functionali care ies de pe băncile școlilor?…De calitatea profesorilor și educatorilor?…De cea mai mare rețea de traficanți și consumatori de droguri din tara?…

  3. Nu-s bani pentru invatamant.trebuie sa luam armament de la hegemon.plus alte taxe de protectie.omv nu are bani,nici black oil sea si nici multinationalele.deci,elevii vor avea o vacanta lunga.

  4. Crestere de 60%? nici macar echipa lui Daddy cand erau la butoane nu visau asa ceva!Cu cat cresc preturile, inflatia, eventual varsta de pensionare in cazul acesta ? Cine sunt cei care mai raman sa suporte inflatia? Soros, angajatii la privat, agricultorii etc etc? Din ce surse ar fi cresterea, din imprumuturi? Care sunt statele cu economii performante care isi pot permite mariri de salarii cu 60% ale vreunor bugetari? Sunt salariile in educatie „solutia” pt „realegerile” din 2024 ale celor care vor sa profite si sa duca o viata confortabila, adica mandate fara numar, in politica?

  5. Surpriza e că AUR nu ia deja apărarea cadrelor didactice.

  6. Nu e greva profesorilor, ci a femeilor de servici si personalului TESA! SE poate rezolva problea cresterii salariilor daca se dau afara jumatate din TESA care nu face nimic (si in primul rand campioanele chiulului lincele florentine)

  7. Din câte cunosc ,in domeniul privat ești plătit după rezultate. Din moment ce învățătorii/ profesorii actuali îndeamnă elevii să-și urască țara și să plece afara la sparanghel,astfel de profesori trebuie băgați la pușcărie și nicidecum măriri de salarii! Toate bolile societății românești se regăsesc în învațămant/educatie și în sănătate. Numai jegosi au ajuns profesori! Ei vor salariul hotului de Jiji!

  8. Cam tarziu Duoamna! Risti sa nu mai ai procent din incasarile celor care vor sa „ia lumina” din universitatile din Amsterdam. Si dupa „studii” parfumate/injectate sa fie primiti ca mari Personalitati Stiintifice, cu muuuuult mai ” invatate. Dor ei sunt/vor fi DIASPORA. Cei care ne vor lumina. Proshtii de noi, scoliti in tara cu invatamant de „mizerie” si profesori nenorociti. Cei care vor studia afara provin din scoli private???

  9. …In tara sunt cateva mii de profesori de elita, mult mai capabili sa conduca Ministerul Invatamantului decat ce se vede in poza. Cand o vad pe Mme Deca ma apuca vomitatul!!! Ce cauta semi-analfabeta asta cu diplome sorosiste, ca mediocra dac-o numesc ii fac un compliment. Cum poti sa negociezi cu imbecila de la minister? Intai sa-si dea demisia. Apoi profesorii sa-si aleaga un ministru dintre elitele lor. Numai atunci vor avea cu cine discuta de maniera inteligenta si constructiva.

  10. Învățământul a fost calul de bătaie timp de 34 de ani. De cate ori s-a schimbat ministrul, s-a schimbat și legea educației. Fiecare a venit cu concepția proprie despre lume si viața. Toate nemulțumirile din societate sau răsfrânt în educație de au ajuns copii să sară cu cuțitul la profesori. Așa e când este pus copilul in centrul atenției! Pe această temă unii și-au tras doctorate. E dezastru in educație!

  11. * VENIȚI , ^ciripitoarea Deca *cântă! Și liliacul pe groapa Bugetului e-nflorit!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.