Moldova se salvează singură sau moare frumos

Acum două săptămâni, la această oră, Cotidianul transmitea un cod roşu la Chişinău, pe fondul unei scăzute prezenţe la vot, dar, cel mai important, pe o lipsă de participare a tinerilor. Astăzi, situaţia în Moldova pare un pic schimbată, în sensul că tinerii se mobilizează şi vin la vot, iar la ora unu se înregistra o prezenţă mai mare cu o sută de mii de alegători decât în turul întâi. O campanie foarte frumoasă pe Facebook a generat o mobilizare fără precedent a diasporei la vot. Zilele trecute, pe Facebook, s-a constituit un grup – “Adoptă un vot” – ce avea să reunească oameni care ofereau cazare, mâncare şi susţinere celor care voiau să voteze, dar erau la distanţe foarte mari de secţiile de vot. Poate cea mai frumoasă postare de pe acest grup a fost una a unei cetăţene basarabene din Strasbourg care, noaptea trecută, a gătit două sute de plăcinte moldoveneşti, pentru a-i întâmpina pe alegătorii care urmau să ajungă în această localitate să voteze. În diaspora moldovenească din Statele Unite, la apelul unui tânăr pilot de a închiria un avion pentru a parcurge împreună distanţa de 600 de km până la cea mai apropiată secţie de votare, au răspuns şase moldoveni. Tot pe “Adoptă un vot”, un grup de tineri studenţi din Danemarca a cerut sprijin financiar pentru a închiria un autocar cu care să ajungă în Franţa să voteze. Exemplele sunt nenumărate, iar rezultatul este unul fabulos. La ora unu, în diasporă votaseră 41 de mii de oameni, cu 10 mii mai puţin decât au votat toată ziua în turul întâi.

Mobilizarea moldovenilor în alegerea noului preşedinte se vede şi în ţară. La secţia 248 din Chişinău, la ora 12 jumătate, votaseră 580 de oameni, cu 150 mai mult decât în primul tur, în ciuda faptului că în capitală vremea este una mohorâtă, cu o ploaie rece de toamnă târzie. La secţia 245 l-am întâlnit pe Vadim, un tânăr de 25 de ani din Chişinău, care vorbeşte o română foarte stricată, dar care, după o scurtă discuţie în care se prezintă, îmi spune franc că a votat pentru “un alt fel de om politic”. La Şiceul “Alexei Mateevici” am văzut două tinere zâmbitoare ieşind din secţia de votare, iar una dintre ele, cu telefonul la ureche, îi spunea mamei sale “Da, mamă, plus unu”. ”Plus un vot” este o campanie de pe internet prin care se încearcă o creştere a prezenţei tinerilor la vot.

În ultima săptămână de campanie, din România nu au venit foarte multe semne de îndemnare a electoratului la vot. Din contra, statul român s-a pus în slujba oligarhului Plahotniuc, astfel că joi şi vineri, într-un aşa-zis simpozion pe tema anti-corupţiei, la Chişinău a fost prezentă Laura Codruţa Kövesi, împreună cu ministrul Justiţiei, Raluca Prună, precum şi un întreg desant de la Ministerul Justiţiei de la Bucureşti. Cu câteva ore înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale, oligarhul Plahotniuc înregistra cea mai mare victorie de imagine, în sensul că, printr-o manevră foarte abilă, a reuşit să-şi însuşească, fără echivoc, imaginea de luptător anti-corupţie. O informaţie pe care o deţin este aceea că săptămâna viitoare, parchetul anti-corupţie moldovenesc va lega 45 de procurori într-o amplă campanie televizată, menită să transmită poporului moldovean că lupta anti-corupţie la Chişinău funcţionează. Or, dacă între 45 de procurori ce vor fi arestaţi se vor afla şi 5-6 care, în activitatea lor profesională, s-au atins de afacerile lui Plahotniuc, nimeni n-o să vadă asta, pentru că anti-corupţia de la Chişinău tocmai a fost credibilizată de doamna Kövesi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.