Moldovenii cumpără curent scump din România

Furnizorul central de energie electrică din Republica Moldova, Energocom, a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, de vineri, 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia, va furniza Republicii Moldova 20 MWh bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 lei românești/MWh, iar de la 1 decembrie SA Energocom va procura de la OMV Petrom SA 80 MWh bandă, cu 30 MWh mai mult decât în prezent. Prețul energiei conform acestui contract este de 450 lei/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra 5 MWh la preţ de 1.000 lei româneștiMWh. CEO și CET Craiova produc curent după arderea lignitului iar costul de producție e mare. Și prețul de vânzare se situează peste cel al altor producători, precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau OMV Petrom. Aceasta din urmă vinde energia produsă la centrala pe gaz de la Brazi, prețul fiind la jumătate față de cel al CEO și CET Craiova.

În total, la ziua de azi, în baza contractelor bilaterale, Republica Moldova procură zilnic din România circa 2.000 MWh, iar în zilele de odihnă – 2.500 MWh. De la 1 decembrie aceste volume vor crește la 2.700 MWh în zile de lucru și 3.200 MWh în weekend. Necesarul Republicii Moldova acum reprezintă în jur de 13 mii MWh pe zi, dintre care energia electrică produsă de sursele interne (CET-urile locale și sursele regenerabile) constituie circa 2.500 MWh, circa 20% din consum.

Aproximativ două treimi din necesarul de curent electric este procurat zilnic de pe bursa din România, gestionată de compania de stat OPCOM.

Energocom poartă negocieri pentru a încheia contracte directe și cu alte companii energetice din alte state, precum Bulgaria, Ungaria, Slovacia, spune directorul interimar al întreprinderii, Victor Bînzari. „În România există anumite limite legate de o ordonanță de urgență din cauza cărora nu pot fi încheiate contracte pe termen lung, cu alte prețuri decât cele de pe bursă, dar noi căutăm soluții și suntem permanent în discuții cu colegii români. Totodată, zilele trecute au fost depuse actele pentru obținerea licenței în Bulgaria, lucru care ne va permite să ne înregistrăm la bursa locală și să încheiem contracte avantajoase”, a precizat directorul SA Energocom.

Zielel trecute, Republica Moldova s-a confruntat cu o pană de curent din cauza faptului că nu a mai primit energie din Ucraina lovită de ruși.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

12 Comentarii

  1. De pe bursa? NATIONALIZATI ENERGIA DE LA PRODUCTIE, TRANSPORT, CONSUMATOR si dati romanilor energia ieftina produsa din bogatiile tarii. Sa putem spune ca suntem romani si ne mandrim cu o tara bogata. NU NE SCOATETI ENERGIA PE BURSA

  2. Cică Ungaria se opune intrării Suediei și Finlandei in nato! Așteaptă să-i înghețe coada lupului și apoi se pronunță!

  3. Așa este când ești … cum ești și renunți la energie și gaze ieftine în condițiile în care 45-50%, dacă nu chiar mai mult din populație, sunt ruși !

  4. Să le dăm, dacă ne prisosește…
    De Mintia ce se mai aude ??

  5. daca subventionat in Romania este 0,68 kwh, 0,8 si 1,3 lei kwh, pt Republica Moldova cel mai scump este 900 Mwh, deci 0,9 lei kwh. Deci practic industria sau pt cine statul a plafonat la 1,3 lei cu 44,44% scump decat pt Republica Moldova. Iar daca ne luam dupa RTV unii funizori au livrat lapreturi de cativa lei kwh, Sa intelegem ca Statul Roman subventioneaza si energia vanduta? Ceea ce este curios este se spunea ca producem 6000 Mwh si avem nevoie de 8000, deci de unde avem energie sa vindem in Republica Moldova 2000-3500 de Mwh? La ce sacrificii vor fi supusi romanii pt a furniza mai mult decat jumatate din productia de energie, daca noi producem 6000 MWh si vom da 3500 MWh mai bine zis vom darui pt ca Republica Moldova nu va plati asa cum nu a platit niciodata in trecut. Cum se poate ca Republica Moldova cu 2,5 milioane de locuitori sa aiba nevoie de 2000-3500 de MWh, iar Romania cu 19 milioane sa consume 8.000 MWh? In ce situatie este tinuta Romania de actualii guvernanti?

  6. Ca necesarul Republicii Moldova sa fie de 13.000 de MWH, iar al Romaniei de doar 8.000 MWh? Citez din articol:” De la 1 decembrie aceste volume vor crește la 2.700 MWh în zile de lucru și 3.200 MWh în weekend. Necesarul Republicii Moldova acum reprezintă în jur de 13 mii MWh pe zi, dintre care energia electrică produsă de sursele interne (CET-urile locale și sursele regenerabile) constituie circa 2.500 MWh, circa 20% din consum.”

  7. Ceausescu a umplut tara cu tot felul de centrale electrice pentru romani si nu pentru el. Acum curentul electric este confiscat in totalitate de securisti. Nu mai este pentru romani, inclusiv cei din stanga Prutului.

  8. Huoo! Guvern al Romaniei, deci, motivul pt care bagati Tara in intuneric si lipsa de apa, este ca, vreti sa livrati elctricitatea romaneasca, la pret mai mare, „fratilor” moldoveni sau ce sunt ei, falimentati de geniala Maia Sandu, rezista incapabila, dar tupeista. Va somam Guvern al Romaniei, sa nu indrazniti sa bagati Romania in avarie, pe munca si viata romanilor fraieri care v-au adus la butoane !

  9. DECAT 1300 lei MWh pt romani, de unde ati scos ca-i mai scump decat pt romani?

  10. @Cotidianul
    Informația pe care o prezentați este o DEZINFORMARE. Republica Moldova cumpără din România curent electric DE TREI ORI MAI IEFTIN decât prețul de pe piața OPCOM de unde cumpără și statul român. Pentru informarea dvs., Cotidianul, statul român este la această oră IMPORTATOR NET de energie, nu producător. Vom fi producători când ne vom reîntoarece la socialism și la dezvoltare economică planificată, prin forțe proprii. Momentan, NU SUNTEM LĂSAȚI să facem asta deoarece deranjăm anumite interese din Occident.
    Problema Rep. Moldova este alta. Este un stat artificial, ilegitim, cu o populație amorfă etnic și identitar, semi-sovietizată, NU MAI SE CONSIDERĂ ROMÂNI, NU CONSIDERĂ OFICIAL CĂ VORBESC LIMBA ROMÂNĂ, CI „LIMBA MOLDOVENEASCĂ” și au fost luați în stăpânire de o mafie locală formată din români mancurtizați trădători și rusnaci ticăloși. Nu se dezvoltă, nu se vor dezvolta, că nu au cu ce și cum. Rusia a încurajat această „independență moldovenească” păguboasă față de România, pentru că speră să-i reînhațe în Imperiul Rus și să desăvârșească rusificarea sub denumirea de „moldovean”, și aceasta furată tot de la români. Dacă Moldova se reunifică cu Patria-Mamă, România, va fi incomparabil mai greu pentru Rusia să mai jumulească ceva de la statul UE și NATO, România, care are și un sistem defensiv propriu SOLID în zona carpatică, unde toți soldații unei armate invadatoare ar fi omorâți ca niște câini. Asta e.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.