Năsui a pus ochii pe Combinatul de la Krivoi Rog: „Să vindem”

Ministrul Economiei Claudiu Năsui propune „să vindem la licitație activele și toate creanțele” de la combinatul de la Krivoi Rog, acuzând că trei firme primesc de la buget un milion de euro anual pentru „pază și conservare”.

„Mulți ați auzit de combinatul de la Krivoi Rog.
Dar știți și că el ne mănâncă în fiecare an banii din taxe și impozite?
În ministerul economiei sunt multe probleme uitate de ani de zile. Unele de zeci de ani. Și, la fiecare astfel de problemă, este cineva care câștigă bani frumoși de pe urma ei. Combinatul de la Krivoi Rog este fix o astfel de problemă a statului român. Nerezolvată de ani de zile și din care câțiva oameni conectați politic se îmbogățesc din banii contribuabililor.
Combinatul de la Krivoi Rog este o fabrică abandonată din Ucraina la care este proprietar și statul român alături de statul ucrainean. Inițial erau mai multe state care au fost implicate în construirea lui, dar au rămas numai acestea două. Combinatul nu mai funcționează și nici nu are vreo perspectivă de a se reporni.
Este o reminiscență a economiei socialiste planificate deținute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. România a plătit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a ~1 miliard de dolari) pentru construcție. În schimbul acestor bani, România trebuia să primească peleți de fier pentru a produce oțel. În total, statul român ar fi trebuit să primească ~30 de milioane de tone de peleți timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159 mii de tone. Adică 0.53% din cât trebuia să primească. O altă „bună afacere” a statului.
Să ne înțelegem bine: de 22 de ani acest combinat nu mai funcționează deloc. Celelalte state cu care eram în asociere și-au marcat pierderea și au vândut pe cât au putut ce aveau calculat drept contribuție națională. Statul român, însă, a ales să rămână agățat de combinat alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest maldăr de fier din care se fură anual, cam orice. Sunt nenumărate reportaje făcute de televiziunile românești care arată aproape an de an că din combinat, adică ce a mai rămas din el după atâta vreme, se fură ca din codru.
Știți ce face statul român cu el de zeci de ani? Plătește anual un milion de euro la trei firme pentru „pază și conservare”. Trei firme care tot fac bani frumoși an de an din paza unei ruine. An de an.
Recent am primit pe masă nota de plată pe anul acesta. Ne costă încă 5,4 milioane de lei. Nu sunt alese la întâmplare aceste firme. Sunt impuse printr-o lege în care ele apar paznici obligatorii. Repet, an de an.
Am cerut și eu poze de la fața locului să vedem ce păzim. Dacă tot ne costă cât o secție ATI nouă în fiecare an.
Combinatul este o epavă. Vedeți aici, ca să vă dați seama: (https://cutt.ly/ColosulcareInghitedinBaniiTarii).
Vă las pe dumneavoastră să judecați cât de bine se face „conservarea și paza” din poze și din reportaje.
Am crede măcar că aceste trei firme au fost alese pe baze concurențiale printr-o licitație sau prin orice e firesc în 2021. Deloc. Sunt trei firme nominalizate expres într-un HG din 1999. Cele trei firme sunt: Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA.
Până acum, aceste firme au primit peste 70 de milioane de lei. Adică 1 milion de euro pe an.
Care e interesul în această schemă? Să tot plătim bani publici unor firme pentru păzirea unei epave fără viitor și să aruncăm fără sens banii plătiți de fiecare contribuabil în parte într-o gaură neagră? Sau în buzunarele unor căpușe ale statului?
Pentru mine și pentru orice om de stat cu bun simț, e clar că acest combinat, așa cum este acum, nu are nicio perspectivă. Până acum statul a întreținut această gaură neagră din motive pe care pot doar să le bănuiesc.
Singurii beneficiari din toată povestea asta sunt cele trei firme care nu fac nimic. Dacă ar fi plătite din bani privați, aș zice treaba lor. Dar problema este că sunt plătiți din banii contribuabililor, iar eu nu suport risipa.
De aceea am propus prim-ministrului ce nu a avut curaj nimeni să facă de zeci de ani încoace: să ieșim din această afacere comunistă păguboasă care încă risipește banii românilor fără absolut niciun scop altul decât îmbogățirea unor abonați la bani de la stat.
Concret, trebuie să vindem la licitație activele și toate creanțele de acolo. Să mai recuperăm ce putem și să nu mai plătim un milion de euro pe an unor firme stabilite din pix în 1999.
PS: Îmi dau seama că acțiunea mea va mai porni o altă campanie contra mea. Nu mă interesează. Un coleg cu care lucrez la minister mi-a spus că niciun om normal nu își închipuie câte surse de sifonare a banilor publici există în ministerul economiei. Are perfectă dreptate. Dar, pe fiecare dintre ele le vom închide pe măsură ce aflăm de ele. Fix așa cum vom face și cu asta”, a scris ministrul joi pe pagina sa de Facebook.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

16 Comentarii

  1. sa vindem tot si cat mai repede tovarashi !! asta-i planul! pentru asta luam bani m u e / fmi !

  2. De cativa ani tot scriu despre vanzarea tarii pe bucati semnate la aderarea masii(clanuri infractionale internationale), despre care nu au facut un referendum, nu au scos o vorba si nici nu scot sunete decat la momentul punct lovit, la fel si cu vanzarea la bucata a cetateanului roman! Vezi urmarile arestatilor politic, care se dau detinuti politic, pe mecla lor se citeste „vreau ajutor de la masele largi cetatenesti”! Canci ajutor cetatenesc! Cand va bateati joc de cetatenii romani, nu v-ati gandit ca se intoarce roata si veti avea nevoie de atitudinea si reactia in forta a cetatenilor? Ati aruncat aroganta si rautate, acum culegeti roadele! Sa nu credeti ca cei actuali nu vor fi tratati la fel!

  3. Nu mai retin cine a sistat lucrarile (avansate) desi Romania investise pana atunci o suma colosala. Este posibil ca decizia sa fi apartinut guvernului conventiei democrate inhaitata cu pedeul securist al lui Petrov.

  4. Dati-l la ucrainieni contra Sudul Basarabiei care oricum e al romanilor.

  5. Nici macar Ceausescu nu avea atâta minte ca să nu-l înșele khazarii, care de la Lenin până acuma au condus și conduc URSS și uriașele. Ce pretentii putem avea de la conducătorii ” democrati” pe care i-am ales care îl depășesc mult in prostie, hoție și slugarnicie ?

  6. sa-l anuntzati pe maxtor cand incepe transmisia tvr de la Targoviste,aia cu acuze de „subminarea economiei natzionale”-ca sa stie cand v-ati decis sa va sarbatoriti Craciunul…..

  7. Combinatul de la Krivoi Rog si intreaga zona aferenta stau pe un zacamant radioactiv. Dupa destramarea URSS, ucrainienii au refuzat sa lucreze si sa se stabileasca acolo, mai ales ca aveau cumplita experianta cu Cernobil. Iar multi romani care au lucrat pe santierul combinatului s-au imbolnavit de cancer. Asa ca, ce mare branza vinde Nasui, si cui?

  8. Fasui asta are dreptate … „se fura ca-n CODRU”… Codrii Romaniei , evident !

  9. Asta este un subiect foarte complicat pentru cine a urmarit afacerea. Si se trezeste neica nimeni asta sa decida asa de pe o zi pe alta, din pix, fara sa inteleaga nimic.

  10. Combinatul de la Krivoi Rog a fost AUTOMATIZAT de catre partea romaneasca – FOLOSIND calculatoare romanesti de tip CORAL.
    Prietenul meu a FURNIZAT aceste echipamente in anii 1985-2010.

  11. Atât?! Înțeleg ca nu sunteți de acord cu vânzarea?! Doar ca e propunerea lui Nasui sau avem și vreun avantaj?

  12. Inca in 2009 Institul de proiectari Metalurgice – IPROMET – mai aveau delegati proiectanti permanenti acolo care colaborau cu constructorii. Romania s-a retras brusc si dubios abandonand totul si nu a explicat niciodata convingator motivele.

  13. Scuze,referitor la comentariul de mai sus este vorba de 1999 si nu 2009. Se pare ca totusi investitia era sistata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.