Ne mulțumim cu post-adevărul?

Cantitatea de „știri false (fake news)” distribuite prin mediile de informare pare mai mare ca oricând. Iar pagubele și tragediile le însoțesc.

Cum s-ar putea privi, bunăoară, afacerea de pe o mare parte a planetei (America și Europa) cu vaccinuri ce promiteau să dea rezultate în peste 90% din cazuri, pentru ca, acum, procurorii să deschidă anchete pe această temă? Când se dovedește că acele vaccinuri lasă sechele alarmante, pe care unele armate le și investighează? Cum s-ar putea înțelege ceea ce Apelul Vigano a acuzat – folosirea pandemiei pentru a limita libertăți și drepturi cetățenești și a perpetua regimuri păguboase?

Odată cu conflictul din Ucraina, s-a mai trecut o limită – mass media au ajuns să fie folosite, în unele țări, în detrimentul adevărului. Nu se cunosc minimal istoria și situațiile, dar se relatează. Se citează doar o sursă și se imaginează aberații în privința a ceea ce gândesc, au făcut sau pățesc cei care iau decizii. Să nu mai vorbim de umplerea minților cu ură – chiar la unii ce se dau creștini!
După cum semnalau publicații din diferite țări, s-au prezentat, ca pentru necopți, jocuri video ca război real, filmări din alte conflicte ca fiind recente, fotografii de antrenament militar ca scene de război, oameni împușcați de localnici ca victime ale inamicului, bombardări de edificii în care se ascund grupări malefice ca altceva. Se recurge la personalizarea deciziilor și se pun epitete psihiatrice unor oameni despre care se vorbea altădată elogios, la superlativ. Să nu mai amintim aplauzele prostești pentru sancțiuni și decizii belicoase, care de fapt scindează umanitatea!
Războiul este oribil, oriunde. Moartea unui singur om este revoltătoare. La fel de inacceptabilă este însă și traficarea suferinței.

În sfârșit, în contraparte, cum am putea privi altfel cât de puțin se discută înțelegerea și cooperarea oamenilor și țărilor – evident surclasate acum de antipatie și pasiunea lovirii? Sau reluarea, după ani promițători, a ideologiilor, când dificultățile lumii vin mai curând din subdezvoltare, nedreptăți și lipsa viziunii? Sau când se înlocuiesc competiția și promovarea valorilor cu organizarea adversității?
Din nefericire, și consumatorii știrilor consimt să înghită falsuri. Este mai comod. S-a creat un cerc vicios – se distribuie neadevăruri, iar unii se lasă în seama lor, încât falsificatorii au clienți. Abia la intervale mari, oamenii își dau seama că au fost trași pe sfoară. Până atunci, cum spunea un romancier, dacă nu urmărești știrile nu ești informat, dacă le urmărești, ești dezinformat.
Să stăruim asupra falsificării din zilele noastre. Michael Cacciatore semnala, pe baze statistice, că s-a ajuns în situația în care adevărurile verificate, chiar cele stabilite prin cercetare științifică, nu decid disputele. Decid credințe, prejudecăți, oricum, optici subiective (vezi „Public Understanding of Science”, iulie 2016). Pare astfel că adevărului i s-a găsit succesor. În mod semnificativ, o ediție a celebrului Oxford Dictionary (2016) a prezentat drept „cuvânt al anului” expresia „post-adevăr (post-truth)”, prin care s-au desemnat „împrejurările în care faptele obiective au mai puțină influență asupra formării opiniei publice, decât raportarea la sentimente și credințe personale”.
Iar dacă nu de adevăr, atunci despre ce este vorba? Un istoric a avut răbdarea să colecteze minciuni din viața cotidiană, politică, economie, media, cercetarea științifică, începând cu scrierea istoriei. Prin minciună, el a înțeles, pe urmele lui Augustin, „un enunț neadevărat făcut cu intenția de a înșela”. În minciună contează, așadar, neadevărul, dar împreună cu intenția, relația. În fapt, ne spune istoricul, odată cu progresul științelor experimentale și cu relativizarea experiențelor, s-a prăbușit încrederea în adevăr. De la formulele celebre ale lui Einstein (relativitatea generalizată), Poincare (convenționalismul), Gödel (imposibilitatea unui sistem ferit de contradicție) a plecat asaltul final. Nimic nu mai este în sine adevărat, chiar dacă se intră în dilema: cum poate ridica propoziția conform căreia nu există adevăr în sine pretenția că ea este adevărată în sine?
Un fapt s-a impus: „Adevărul este definitiv desfermecat; el mai contează în știință cel mult ca relativ, adesea în mod suficient ca neexistent sau, simplu, ca nerevelvant” (Wolfgang Reinhard, Unsere Lügengesellschaft. Warum wir nicht bei de Wahrheit bleiben, Murmann, Hamburg, 2006, p.122). Mai mult, adevărul a devenit o simplă denumire pentru „vederi arbitrare (beliebige Ansichten)” alese de fiecare. Iar odată cu adevărul, se prăbușește și veracitatea (Wahrhaftigheit), sau integritatea, care oricum depinde de subiectivitate.
Desigur, întrebarea cât de adevărate sunt adevărurile admise este veche. S-a făcut epocă deschizând-o, de exemplu, în cursul creștinării. Ea s-a pus însă mai ales în tradiția creată de criticii ideologiei – aceasta fiind considerată redare în concepte pretențioase, dar deformată de interese, a realității. Optica s-a schimbat apoi, încă o dată. Adepții fenomenologiei au vorbit insistent de „construcția socială a realității” (Peter L. Berger, Thomas Luckmann, Die gessellschafliche Konstruktion der Wirklichkeit, Fischer, Hamburg, 1970). Desigur, operăm în viața noastră cu asumția realității, dar adevărul este în funcție de socializările în care suntem încadrați.
Un psihoterapeut de prim plan a cercetat comunicarea și a tras concluzia că tocmai aceasta ne face să nu ajungem la realitate. „Nu există realitate absolută, ci numai subiectivă, parțial concepții ale realității cu totul contradictorii, despre care se asumă în mod naiv că ele corespund realității ” (Paul Watzlawick, Wie Wirklichkeit ist die Wirklichkeit?Wahn, Täuschung, Vetstehen, Piper, München, 1978, p.142). Ajungem, desigur, la „realitate de ordinul unu” în experimente repetabile și verificabile, cu privire la parametrii fizici ai obiectelor. De pildă, știm din experiență care sunt proprietățile fizice ale aurului și este absurd să controversăm asupra lor. Intrăm însă într-o altă discuție dacă ne întrebăm asupra rolului aurului în viața oamenilor. De fapt, intrăm în „realitatea de ordinul doi”, în care este absurd să nu vedem că ceea ce este “real” rămâne discutabil. Tindem însă să ignorăm diferența dintre cele două ordine și să conferim realitate la ceea ce are doar „semnificație subiectivă (subiective Deutung)”. De la plurisemnificația cuvintelor, trecând prin traduceri ce trădează și, mai departe, prin dezinformarea organizată, urcând la elaborările intelectuale pretențioase, dar rămase fatal subiective, comunicarea însăși distorsionează. Ruperea de realitate este cu atât mai gravă cu cât, de la o vreme, devine intenționată. Prin manipularea comunicării se ajunge ca „asumpțiile, dogmele, premisele, superstițiile, speranțele și cele asemenea acestora să devină mai reale decât realitatea și să producă acea țesătură de iluzii pe care filosofia indiană o numește maja” (p.236). De care înțeleptul caută să se elibereze!
Desigur, comunicarea conține erori datorate comunicării înseși. Azi avem un tablou al erorilor mai bogat ca oricând – în realitate și în teorie (cum am arătat pe larg în monografia Argumentarea, ed. 2004 & ed. 2010). Studenții la teoria argumentării sunt datori să-l învețe.
Dar azi suntem confruntați nu doar cu distorsionările adevărului datorate comunicării, ci cu ceva mai mult, anume, cu efortul organizat de a despărți oamenii de adevăr. S-a intrat practic în „epoca post-adevărului” – un „post-adevăr” generat nu de implacabila natură a istoriei, ci de acțiunea unor instituții și persoane. S-a ajuns în situația în care nu mai contează adevărul și s-a trecut la “post-adevăr”.
Comentatori care înlocuiesc adevărul cu ostilitatea pun apariția „post-adevărului” pe seama alegerii lui Donald Trump. Evenimentul ar fi cotitura spre folosirea „post-adevărului”.
Desigur, a fost o noutate a campaniei electorale încheiate în 2016 folosirea sistematică a facebook-ului și a twitter-ului. Acestea au prilejuit deplasarea discuției spre șarjă electorală, disprețul pentru fapte, recursul la știri false (fake news). Numai că legătura cu alegerea președintelui nu se poate dovedi, acea competiție electorală fiind diferită de altele doar prin vehemență. La neadevăruri se recurgea în lume demult.
În opinia mea, „post-adevărul” este mai cuprinzător și mai complicat decât un proces electoral. Unii îl leagă de propagandă. Și aceștia se înșeală, căci și propaganda este diferențiată. De pildă, instituția cu care propaganda s-a organizat, Congregatione de Propaganda Fide (1622, sub Papa Urban al VIII-lea), se ocupa de răspândirea religiei, dar și a limbii, științei și civilizației – „credința servind ca inițiere în civilizație” (P. Guilday, The Sacred Congregation de Propaganda Fide, 1921, în “The Catholic Historical Review”, 6-4, 1921). Propaganda nu este automat „post-adevăr”.
Un comunicaționist a descris proliferarea în vremurile noastre nu doar a erorilor, ci și a unor metehne care duc la înlocuirea adevărului. Mulți oameni se interesează mai mult de ceea ce le confirmă prejudecățile și stereotipurile. Mesajele simpliste sunt preferate. Oamenii mai curând se adaptează la mediul înconjurător și adesea nu vor să cugete altfel decât cei din jur. Într-un cuvânt, se gândește în „tendințe și prescurtări mentale eronate” (Bobby Duffy, The Perils of Perception. Why We’re Wrong About Nearly Everything, Atlantic Books, London, 2019, p.IX). Efectul social este că „politiceni, media și mediile sociale ajung la reacția pe care o urmăresc, de exemplu, accentuând relatări vii, negative, stereotipice, deoarece noi suntem influențați mai mult de acestea decât de statistici acurate, dar uscate. […] IIuzia (delusion) poate deveni ușor realitate pentru vaste fragmente ale populației” (X-XI). Se și ajunge la controlarea oamenilor. „Oamenii care exploatează sistemul iluziei umane pentru câștigul lor prezent sunt un risc social real. Ei ar trebui trași la răspundere. După cum noi avem, ca individualități, responsabilitatea de a face tot ceea ce putem pentru a rezista tentației de a cădea într-o gândire leneșă, eronată…”(p.XI). Se rezistă, oare?
Numai că „post-adevărul” este mult peste ceea ce caracterizează individualități aflate într-un cadru cultural. El nu este produs anonim, precum erorile comunicării sau metehnele ei, ci își are originea în acțiunea unor forțe din societate. Acestea vor smulgerea oamenilor din experiența de zi cu zi – oricum din naturala percepere a realității – și punerea minților sub controlul unor construcții constând din falsuri.
S-a spus recent că „prin mijlocirea tehnicii omul a părut să fi evadat din natură, ca și din istorie; virusul (coronavirus-19, nn) îl învață, dimpotrivă, altceva. În ultimul mai mult de un deceniu, oamenii din lumea occidentală s-au temut mai curând de virușii computeriali, decât de adevărații viruși…. Virusul a deșteptat lumea din somnul ei tehnotopic. S-a dovedit că realitatea efectivă nu este digitală” (Richard David Precht, Künstliche Intelligenz und der Sinn des Lebens, Goldmann, München, 2021, p.7). S-ar putea ca, după ce alimentează deja pagube și tragedii pe scară mare, „post-adevărul” însuși să trezească oamenii. Deocamdată, însă, mulți sunt în plasa lui.
Tot mai multe exemple – legate de pandemie, de conflictul din Ucraina și de alte șocuri ale civilizației actuale – ne obligă să acceptăm că „post-adevărul” este un fenomen mai organizat decât redau analizele absorbate de constanța minciunii în istorie. El are subiecți identificabili. El lovește azi precum altădată extremismele, dar la scară nouă. El este nutrit de convingerea voluntaristă că „merge, căci doar noi hotărâm”. El și-a subordonat rețele de mediatizare.
Regăsim „post-adevărul” în propoziții individuale, raportate la experiență. El este însă bătător la ochi mai ales în propoziții despre realitatea ca întreg. Să luăm sub lupă câteva astfel de propoziții de mare circulație în societățile de azi: „Coronavirusul-19 este o producție a laboratoarelor acolo unde s-au constatat cazuri”; „Regimurile sunt fie autocratice, fie democratice, iar cele din a doua categorie țin de sensul lumii”; „Oriunde se moare, se comit crime”; „Umanitatea trebuie resetată institutional, ca oamenii să nu mai trăiască precar”. Lista poate fi oricât de lungă. Ce au în comun aceste propoziții?
Propozițiile de acest fel sunt mai curând postulative decât constatative. Ele nu rezistă la o examinare factuală și stau de fapt pe sofisme. Ele nu vor să edifice, ci să influențeze. Nu corespondența cu stările de lucruri le motivează, ci mobilizarea minților.

Astfel de propoziții susțin ansamblul „post-adevărului”. Distincția adevăr-fals există dintotdeauna. „Post-adevărul” încearcă însă transcenderea ei prin generalizări forțate, fie ele și flagrant false.
De unde vine falsificarea? Sunt mulți factori astăzi care distorsionează imaginea asupra realității. S-a format o industrie a știrilor false pentru a manipula populații. S-a conturat profesia de delator și falsificator. Instituții întregi nu mai sunt sub control public, ci aservite unor inși sau grupuri. Cleptocrația și-a organizat rețele internaționale. Nu se mai dezbat chestiuni de interes obștesc, ci se anunță decizii. Digitalizarea favorizează folosirea de date fără context. Stilul propagandistic – „declarăm, căci, atunci când se vor prinde cetățenii, va fi prea târziu pentru ei” – a revenit.

Cum observa un jurnalist italian, se plutește într-o „hipnoză creată de nulități deghizate în oameni importanți”. Unele dintre conștiințele epocii au și atras atenția că a nu deranja opinii admise duce astăzi la falsuri. De pildă, când i s-a reproșat că, având o opinie proprie, nu ar mai fi în linie cu conservatorii, Frank Schirrmacher, prestigiosul editor al “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, a replicat: „sunt, ca toți ceilalți, doar martor la o gândire ce duce necesar la privatizarea câștigurilor și la socializarea datoriilor”. Adevărul este mai important decât ce spun colportorii.
Antidotul la „post-adevăr” este luarea în seamă a realității. Joseph Ratzinger, conservator par excellence, , atrăgea atenția că „mesianismul politic” nu a dispărut. Înainte de 1990 era pe stânga, apoi a trecut pe altă parte (Wendezeit fur Europa, 2005, p. 90). Iar cât va fi „mesianism politic”, nu va fi bine, căci acesta nu are de a face cu adevărul.

Se obiectează frecvent că, în fond, nu am putea spune ce este adevărul. Desigur, asupra adevărului se controversează. Ar putea fi „redarea faptelor”, dar recunoașterea faptelor este în discuție. Ar mai putea fi „ceea ce insul crede”, dar așa ceva se sfarmă de stânca realității, „acordul în comunitate”, dar și comunitățile se înșeală, „ceea ce este scris”, dar este de verificat cine și în ce condiții a scris. Nu este un secret că teoriile adevărului nu converg. De exemplu, nu mai ajunge simpla corespondență cu realitatea pentru a avea adevăr, cum credea Aristotel, căci realitatea confirmă și susțineri ce se contrazic. Nu mai ajunge nici concordanța cu celelalte susțineri, cum credea Kant, căci adevărul este chestiune de conținut, nu doar de formă. Nietzsche spunea că voința creează adevărul – numai că realitatea contează.
De fundamentală importanță este însă împrejurarea că, în calitate de oameni, dispunem de adevăruri. Nu putem explica pragurile civilizaționale – tehnologia, morala, reflexivitatea, câte sunt – fără a recunoaște că adevăruri există. Adevărul rămâne raportarea la lume cu cel mai mare succes cognitiv și practic.

„Pragmatica universală” ne și spune cum înaintăm spre adevăr. Să fiu concis, o propoziție este adevărată dacă este inteligibilă – adică cel care o preia înțelege ceea ce a înțeles propunătorul; este formulată cu bună credință– adică cel care o propune este integru, nu caută să înșele; propunătorul este într-o relație justă cu cel căruia i se adresează – adică îl socotește ființă egală, nu ceva manevrabil; este susținută de probe, în cadrul logicii. Sub aceste condiții se ajunge la adevăr.

Cum putem ieși din „post-adevăr”? A căuta mereu întregul situației, a sesiza faptele și premisele lor, a examina argumentele și a le îmbrățișa pe cele mai mai bune este calea. Prudența în a prelua susțineri și trecerea lor prin cerințele menționate sunt sănătoase. Nu ajungem lesne la adevăruri definitive, dar măcar nu ne lăsăm hrăniți cu falsuri.

(Din volumul A. Marga, Filosofia lumii actuale, în curs de publicare)
Andrei Marga

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 22
Andrei Marga 587 Articole
Author

61 de Comentarii

  1. Care adevar? Nu ne spun cei de la CNA ca nu ai voie la televizor sa spui altvceva decat spune UE si SUA? daca spui intr-o emisune numai de 7 ori ca Putin e criminal si vreun participant la emisune emite vreo opinie mai obiectiva, amenda este de cel putin 20.000 de lei. In Romania ADEVARUL a murit de mult, iar prin Europa el umbla cu capul spart. In Romania libertatea cuvantului nu mai exista de mult. Si la nivel global se simte acelasi fenomen – pe facebook sau youtube daca nu esti conform cu niste standarde impuse de SUA esti banat sau interzis. Deci care adevar, care asa zisa liberatet a cuvantului?

    • UN ADEVAR : Sute de oameni nevinovati au murit in masacrul de la Fantana Alba, culcati la pamant cu mitralierele si apoi aruncati in gropi comune, uneori chiar inainte de a-si fi dat sufletul. Sute de oameni au fost ucisi si alte mii de civili, vinovati ca s-au nascut romani, au suferit represalii de neinchipuit pentru un singur motiv: voiau sa se intoarca in tara-mama. Momentele dramatice au avut loc in primavara anului 1941 in Bucovina de Nord, teritoriu luat de URSS dupa intelegerea lui Stalin cu Hitler. Mii de familii de romani s-au trezit peste noapte intr-o tara straina, iar incercarea lor de a se repatria a constituit pretextul pentru crime si deportari in masa.

  2. Un articol f lung dar f bun si curajos in conditiile noii lumi mondiale sorosiste. Observam cum mass media oficiala vestic intretine isteria si teama. Reporteri „liberi” intreaba zilnic : „Cum v-a reactiona NATO daca Putin foloseste arme chimice, daca Putin foloseste arme nucleare, daca Putin foloseste …” De parca a fost vorba de o amenintare chimica. Nimeni din oficialii vestici nu se gandesc ca sunt femei, mame, bunici care asculta ingrozite aceste insinuari apocaliptice si inconstiente. Cine dezinformeaza cine intretine ura si frica? Un conflict local a gasit multi doritori de escaladare la nivel mondial preocupati doar de razbunare, ura si razboi nelimitat.

    • Domnule Marga, intr-adevar in „lumea libera” adevarul vine dupa! Dupa ce sistemul si-a rezolvat interesul. In Iraq s-a intrat pe o premiza falsa a armelor chimice. Dupa ce s-a cucerit tara si o gramada de bani au ajuns in industria de razboi dyoa ce toata lumea si-a facut treaba New York Times a publicat o scuza ceva gen ” ne pare rau ca v-am dat informatii gresite” Si cu asta basta! La fel si cu vaccinurile. Ni s-a spus ca imunitatea naturala (care era abc de carte imunlogie) nu e demonstrata si ca trebuie sa se vaccineze toti! Pe urma au aparut studii care demonstreaza ca apa curge si bolnavii de covid capata imunitate naturala! Adevarul a venit ca de obicei post dupa ce s-au vandut vaccinurile si s-au incasat banii!

  3. Imi amintesc de alegerea lui Basescu in 2004. Poporul era in stare onirica, desi toti stiau de disparitia Flotei, de vorba lui Elena: „stiau de capul dat unui om si l-au votat”. Intelectuali oameni cu mintea acasa o luasera razna, nu mai gandeau normal, unii PSD-isti ajunsesera sa-l huleasca pe Nastase. Toti au vazut in Basescu „salvarea”. Ma intreb: de la ce? Barbatii fara potenta ii admirau potenta din limbajul vulgar si confundau comportamentul suburban cu barbatia, pe care poate nici n-o avea, dar a afisat-o prin Udrea pt a lasa impresia care o viata bogata. Cand la TV s-a relatat de bunica pe care Iohannis intr-un sadism specific german inmediat dupa moartea parintilor, nu a lasat nici 40 de zile, a mers s-o convinga sa-si dea nepotii, folosindu-se de starea de soc. Apoi decizia definitiva de obtine cu acte false pt un imobil pe baza caruia s-au luptat din cei din al II lea imobil. Erau adevaruri pe care unii si azi refuza sa le creada, asa cum fac si fata de Germania tara care a provocat doua razboaie mondiale si multe tragedii. Unii NU VOR SA VADA ADEVARUL, altora le place neadevarul pt ca e pe gustul lor.

  4. Paradoxal , o gura de oxygen pt omenire
    Inceputurile , au fost atunci cind khazarii au convins pe toti liderii lumii , sa-si extermine propriile populatii . Intre timp unii s-au desteptat dindu-si seama ca sunt pacaliti de khazari , oprind extinctia SPECIEI UMANE (prin modificare ADN)prin razboi impotriva khazarilor .
    Razboiul , este pe viata si pe moarte .Generalii rusi , isi sacrifica viata in linia intai ,in lupta impotriva unei armate internationale de soldati profesionisti (din toate tarile),90% dintre soldatii ukrainieni , au DEZERTAT DE FRICA . In momentul de fata , armata rusa , se lupta cu o armata de luptatori platiti de khazari (500 de Euro/zi – 2000 Euro/zi).
    Absolut toate persoanele cu care am comunicat pina acum , sunt de accord ca rusii , nu si-ar fi trimis niciodata in linia intai pe generalii rusi (la moarte), daca nu ar intentiona sa declanseze un razboi nuclear (in caz de nevoie)
    Armata rusa , are doua milioane de soldati (faptul ca mor 1000 / 15000 , este = 0.
    Armata khazara , nu a avut curaj sa atace o tara mica (Koreea de Nord ) , si credeti in propaganda de la televiziuni , precum ca vor infringe Rusia ???.
    Dark Winter

  5. Sau: Worst Case Scenario
    In cazul in care Rusia este infrinta ,(si aici vreau sa mentionez ca populatia Americana , in proportie de 80% , tine cu rusii), urmeaza China (si aici vreau sa mentionez ca peste 90% din populatia Americana , este impotriva chinei), dupa care urmeaza Turcia , dupa care urmeaza EXTINCTIA RASEI UMANE , DE CATRE KHAZARI.
    Dark Winter

  6. Mda,.. Presa are un rol extrem de important și poate influența evenimente.. Azi din păcate in presă sunt moguli cu interese obscene și acoperiți, care scriu de dorul lelii și negreșit pe gustul celora de care depinde, sau celor mai puternici. Adevărul,. este ceea ce ”spunem noi”,.Iar căscatul are plătește, comod, leneș să mai verifice din alte surse, de altfel treaba jurnalistului,. inghite orice, mai ales de e condimentat conform orientărilor sale neaoșe, naziste sau materiale. Toate astea sunt puternic vizibile in ziua de azi privind ukraina..unde nimeni nu vorbește despre pace, ci mai degrabă despre ww3.

  7. Aceste doamne elegante,finute,dragute,de la Tv pot sa doarma noaptea linistite,pot sa se uite in oglinda,sa aiba constiinta curata,ca prin ceea ce spun,prin ceea ce comunica fake cu vocea disperata,agitata,manipuleaza lumea, creaza panica,panica care duce la stari depresive,anxioase.si boli de inima.Sunt si ele vinovate aproape la fel de cei care regizeaza acest razboi din umbra.A primii bani,salariu ,pentru a manipula,a contribui la nenorocirile acestei lumi,este odios

  8. Adevăr = diamant, fiecare (în funcție de interes) prezintă fațeta care-i convine, istoria însăși are versiuni și versiuni.

  9. Davai avion!
    Pe măsură ce se apropie termenul limită de 28 martie până la care operatorii aerieni ruşi ar trebui să returneze peste 400 de avioane închiriate, în valoare de aproape 10 miliarde de dolari, firmele străine de închirieri se tem că nu le vor mai recupera, relatează Reuters.
    Cele mai multe dintre avioane încă zboară pe rute interne ruseşti, spune compania de consultanţă IBA, deşi Bermude şi Irlanda – unde sunt înmatriculate majoritatea avioanelor respective – au suspendat certificatele de navigabilitate.

  10. Când cetățeanul obișnuit este bombardat din toate direcțiile cu tot felul de informații la viteze uriașe, mereu crescătoare, vrând-nevrând, cel mai adesea va percepe drept adevăruri de sine stătătoare doar ceea ce mai rămâne fixat în minte sub formă de amintiri. Paradoxal, chiar și minciunile din care își va extrage propriile concluzii căci ceea ce nu ne amintim, nu cunoaștem, ca și cum niciodată nu am cunoscut. Granița dintre realitate și ficțiune, dintre obiectiv-subiectiv, percepție și iluzie s-a subțiat foarte mult în era informației. Preocupați de creștea vitezei de transmitere, a fost ignorată probabil, rezultanta acestei preocupări. S-ar putea să existe și efecte adverse, chiar mai grave decât la medicamente. În urma vitezei de transmisie, puține amintiri se mai pot fixa în memorie iar de acolo intr-un comportament echilibrat. Propaganda agresivă, la toate vârstele, din ultimii ani a acționat asupra firii noaste, nu doar a gândirii, intelectului, culturii, profesiilor și credințelor. Se pare că trăim în cadrul unora dintre cele mai agresive generații din istoria ultimilor secole, dacă nu din întreaga noastă istorie. Acesta este marele adevăr de care nu mai suntem nici conștienți și nici în măsură de a scăpa cu aceleași mijloace prin care ne-am format astfel. Ne imaginăm cam ce ar putea păți o persoană care ar solicita reducerea vitezei de transmitere a informației? Am pierdut răbdarea, nu adevărul.
    Nu mai avem timp să-i ascultăm pe ceilalți. Pe de altă parte, uităm că nimeni nu obligă pe nimeni, să-i asculte pe toți. Din acest motiv există lideri, conducători și conduși.

  11. „Ne mulțumim cu post-adevărul?” NU !!! NU AR TREBUI !!!
    De ex. Ukraina a FURAT TARAMUL cel ROMANESC al BUCOVINEI/bukovinei … prin RAPTUL ilegal si CADUC al Diktatului din 1940… si „permanetizat” , MAI APOI, dupa anul 1991, ca POST-ADEVAR (doar de tip ukrainian, pentru constituirea unei tari bazate pe RAPT istoric) !!!
    OARE, noi ROMANII, STAPANII de DREPT dpv ISTORIC al acel TARAM … „ar trebui” sa „Ne mulțumim cu post-adevărul?” NU !!! NU AR TREBUI !!! NU AR TREBUI … dpv … ISTORIC !!!

    TARAMUL cel ROMANESC … „Permanetizat” , MAI APOI, dupa anul 1991, ca POST-ADEVAR (de tip ukrainian) … doar prin …
    MODIFICAREA unei singure litere din NUMELE acestui TARAM … in loc de litera „C” cea ROMANEASCA … literea (k) … litera care nu exista in ALFABETUL cel ROMANESC „UZUAL” (decat ca NEOLOGISM, dupa 1948). Si TOCMAI de aceea … in bukovina cea ukrainiana … nu se mai studiaza (fiind chiar INTERZISA !) limba NOASTRA cea ROMANEASCA si BUCOVINEANA !!! ASTA se NUMESTE … DEZNATIONALIZARE a POPULATIEI cele ROMANESTI … de pe TARAMUL cel ROMANESC al Bucovinei !!! „Ne mulțumim cu post-adevărul?” NU !!! NU AR TREBUI !!! NU AR TREBUI … dpv … LINGVISTIC !!!

    OARE … noi ROMANII de pe acest si acel TARAM …. TREBUIE SA „Ne mulțumim cu post-adevărul? BINEINTELES ca NU AR TREBUI !!!
    BINEINTELES ca NU AR TREBUI … dpv ISTORIC si LINGVISTIC !!!

    Oare pentru ELIBERAREA acestui TARAM ROMANESC din Ukraina … NATO nu ar trebui sa ACTIVEZE „punctul 5” din TRATATUL sau ???
    SAU, NATO „SE MULTUMESTE (DOAR) cu post-adevărul?” …

  12. Toata polologhia d-lui Marga se numeste pe scurt ,,MANIPULARE” al carui mecanism il cunosc azi chiar si curcile.
    Manipularea a devenit stapana absoluta dupa disparitia de dupa 1990 a dualitatii capitalism clasic-socialism.
    Cele doua sisteme se supravegheau reciproc si imediat ce unul din ele calca stramb, imediat celalalt incepea criticile si atentionarile. In acest mod cele doua sisteme nu-si permiteau sa minta cu nerusinare, de teama de a nu fi dat de gol de celalat.
    In perioada actuala a capitalismul modern, cu oligarhi puternici de fiecare parte, nimeni nu se mai sinchiseste de minciunile debitate din orice directie ar veni. Ba chiar se ajuta reciproc.
    Asadar liber deplin la manipulare.

  13. PAI … VEDEM ca … este VALABIL si … Pe ce pune ukrainianul laba, nici nu-l mai vezi inapoi (BUCOVINA cea ROMANEASCA) …

    • te nrog frumos Dorule. Pai nu ne-a spus Zelinki ca Romania este ocupantul unei parti din Bucovina, care de fapt este parte a Ukrainei? Minoritatea romaneasca nici nu a fost pomenit in discurs de her Zelenski. Pe individul asta il aparam si ne rugam sa vorbeasca si parlamentului Romaniei. De ce? Poate ne spune si in parlament ca le-am furat Bucovina, poate vin si partenerii strategici in vreo doi ani sa ne spuna sa dam inapoi partea de Bucovina inclusa „ilegal” din punctul de vedere ukrainian, catre tara „mama” Ukraina. Romania ar cam trebui sa ne uitam in istorie – germania a dat basarabia rusilor si Ardealul de Nord ungurilor si totusi le-am ramas fideli. Am plecat in razboi impotriva rusilor in alianta cu Germenia si, Culmea, Umgaria. Repetam povestea cu pertenriatul strategic?
      Gogule, nu toti care stiu sa citeasca si inteleg ce citesc…avem prea multi analfabeti functionali…Cred ca dumneata esti unul dintre ei. In ce consta manipulearea domnului Marga, mai istetule? Lumineaza-ne, ca numai cu o afirmatie nedocumentata ce spui tu este ZERO barat.

  14. Gogu,
    N-a fost nici un război rece! Nu ar fi dat în vileag sovieticii faptul că nimeni n-a pus piciorul pe Lună? Mai sînt destule.

  15. Imperialistii occidentului nelegiuit: UE, SUA, NATO, FMI oculta iudeomasonică, vor cu orice preț controlul total și puterea globală pentru a submina și distruge, cultura, familia, religia popoarelor și a forma o babilonie globală antihristică, antiumana!
    Pentru asta au inventat două ideologii satanice: capitalism-liberalism și comunism. Capitalismul, societatea de consum pâine și circ, are succes mai mare pentru ca exploateaza viciile omului.
    Pentru îndobitocirea omului  folosesc mijloace de control și manipulare informatice, media, pe care au pus monopol (tv, radio, ziare, net) dar și mijloace economico-financiare (privatizări, bancheri, asigurări, pensii private). Prin corporațiile lor corup si instaleaza guverne, acapareaza resursele pentru a fi dependenți economic de politica antihristică, prin parazitare cu alogeni si  trădători de neam.
    Astfel, 200 de corporații patronate de oculta iudeomasonică dețin forța economică și politică a 140 de tări: 1% dețin mai mult de jumătate din bogăția lumii !
    Acolo unde nu reușesc îndobitocirea ocuparea și jefuirea popoarelor, iar acestea își apără prin naționalism și patriotism resursele, economia, cultura, tradiția, familia, nelegiuiții din occident provoacă revolte, războaie, euromaidane, „primaveri” arabe(Ucraina, Serbia, Afgan, Irak, Siria, Libia) „pandemii” planificate pentru haos  si „crize”!
    Astfel, omul, bulversat prin : „dezbină și stăpânește”, „pâine și circ”, stat de „drept”, justițe „independenta”, „refugiati” mahomedani, sodomisti, infracțiuni, virusi, vaccin…va fi manipulat și controlat ca un animal, după care, iudeomasonii din occidentul „civilizat” care au provocat „crizele”, vor veni tot ei ca „salvatori” neomarxisti, prin constrangere, in  condițiile lor:  cip și card, vaccin, control total, dictatura globala, miza : distrugerea crestinismului-căderea în păcat-inrobirea sufletului ! 

  16. Pe lîngă subiect, Gogu! Prea mare suficiența! Mai citește, altfel doar goghism! În capul matale pesemne țară și stat sunt același lucru. Citește și vezi că manipulare și postadevăr sunt diferite. Poți manipula cu adevăruri ce nu sunt plasate la locul lor, după cum postadevărul este abandonare a adevărului. Doar o pildă! Ori, la mata porumbeii și găinile sunt doar păsări. Discuția despre post-adevăr nu este ce crezi, omule. Aici, cu articolul domnului Andrei Marga, este chiar un articol în premieră la noi.

  17. Absolut corecte observatiile, cu o EXCEPTIE. Inceperea unor anchete de niste procurori NU dovedeste NIMIC, nenumarate fiind anchetele DOVEDITE ca fiind doar demersuri COMANDATE POLITIC, multe dintre ele finalizandu-se cu NIMIC, dar, pe perioada derularii, au fost folosite ca instrumente de presiune. Ca sa nu mai spun ca NIMENI NU POATE DOVEDI, ca NU are cum, ca eventualele sechele care ar fi aparut DACA NU EXISTAU VACCINURILE nu ar fi fost MAI GRAVE decat cele imputate vaccinarii.

  18. Ne mulțumim cu post-adevărul? Cum să nu ! E precum aselenizarea, convine ambelor părți, și celor ce mint și celor mințiți.

  19. „E precum aselenizarea, convine ambelor părți, și celor ce mint și celor mințiți.”…

    DAR … prin noi FOTOGRAFII de mare REZOLUTIE si prin noi ASELENIZARI … POTI sa DOVEDESTI in ISTORIA Lunii … ADEVARUL !!!
    ADICA … prin „NOI” DOVEZI … poti proba EXISTENTA sau NU a PASILOR „civilizatiilor” Pamantene … pe suprafata Lunii !!!

  20. UN ALT ADEVAR ..Deportarea moldovenilor din 13 iunie 1941
    Operatiunea a inceput la ora 2 si jumatate, in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, si a cuprins teritoriile ocupate de URSS de la Romania in iunie 1940 – Basarabia si nordul Bucovinei, dar si tarile baltice. Din teritoriile romanesti au fost ridicate de la casele lor 29.839 persoane, dintre care 5.479 persoane au fost arestate („membri ai organizatiilor contrarevolutionare si alte elemente antisovietice”) si 24.360 persoane au fost deportate. La statiile de cale ferata, persoanele arestate au fost separate de familiile lor si incarcate in garnituri speciale de tren. Multi dintre cei arestati au fost supusi represiunilor mai tarziu, in timpul aflarii lor in lagare. Fiind invinuiti de activitate antisovietica, multi au fost condamnati la pedeapsa capitala, nici pana acum nefiind cunoscut locul unde vor fi fost inmormantati.

  21. In Ucraina mor oameni nevinovati sub bombardamentul unor suboameni,constituiti in haita lui Putin-Han,iar prin media autohtona se aude celebrul cantec:
    Cititi,ca vuvuzeaua cantă și alt articol a-nflorit,
    Cititi, nimic din ce-i ignobil, rusesc, bisulce n-a murit.
    Dar dintre flori și dintre stele, nimica nu va fi clintit,
    Veniți, ca vuvuzeaua cântă și liliacul e-nflorit!
    Na na na, na na na

    În sociologia cunoașterii, agnotologia este studiul ignoranței sau îndoielii deliberate, induse cultural, de obicei pentru a vinde un produs sau a câștiga favoarea, în special prin publicarea de date științifice inexacte sau înșelătoare. Mai general, termenul evidențiază și condiția în care mai multe cunoștințe despre un subiect lasă mai multa incertitudine.
    Creat în 1995 de profesorul de la Universitatea Stanford Robert N. Proctor,împreună cu lingvistul Iain Boal,cuvântul se bazează pe cuvântul grecesc neoclasic agnōsis (ἄγνωσις, „nu știe”) și logia (λογία) Proctor citează ca prim exemplu campania de relații publice de 40 de ani a industriei tutunului pentru a genera îndoieli cu privire la efectele negative asupra sănătății ale consumului de tutun.
    Domnul Marga ,prin articole fara Prolog si Epilog, este un factor al agnotologiei autohtone
    Prologul stabilește tonul, setarea și oferă detalii de fundal
    Epilogul ofera o concluzie la povestea desirata
    La domnul Marga poti sa incepi relaxat cu cititul epilogului, chiar nu are importantă ,articolele dinsului sunt un borderou de concluzii, condimentate cu citate aruncate ca deseurile casnice, fara milă pentru cititor

  22. bine precizat: activitate antisovietica, nu antirusa! nu de alta, dar URSS a fost condusa, in toata istoria ei (scurta, din fericire) de un evreu-neamt-calmac, apoi de un gruzin si o ceata de ucraineni

  23. @Sudent: ca de obicei esti abonat la postarile tip „pupupu”,sper ca nu esti o doamnă
    Despre post -adevăr au scris articole mult mai documentate Daniel Clinci, Andrei Cornea, Michael Finkental , Bogdan Nedea ,etc., ( chiar si Vasile Dîncu:) cum care Dîncu?- dar dl Marga are ,conform expresiei franceze ‘toupée’, o mesă de ‘universalist’ care-i ascunde chelia banală de heideggerian fost leninist
    Onestitatea, credea Darwin, este o virtute învățată, nu înnăscută

  24. HAha , hahaha ! Bravo nea Tulipane … un cintec usor de primavara , sprintar , care mai insenineaza morga plictisitoare si anacronica a unora ! Auzi , articole fara prolog si epilog , le poti citi de unde vrei !!! Am remarcat si altadata umorul coroziv , spiritul comentariilor d.tale ! Dar si lipsa de mila pt. prostii pretiosi !

  25. Ce besini scoate obositul asta de Marga și cum le trageți toți adânc in piept. A fost un gunoi ca rector și a ajuns in groapa de gunoi, sa scrie la cotidianul. Ar putea sa scrie direct in chirilică șobolanul.

  26. Despre ce „postadevar” vorbim daca in ce priveste VIRUSUL BOLSEVIC chinez l-am respins cu cinism atunci cand nu l-am ocolit cu fatarnicie!!!Ca sa venim acum sa invinovatim guvernele care s-au aliniat COMENZII DE LA CENTRU!Sa invinovatim executantii guvernamentali si sefi de state, ca si ministerele sanatatii si corporatiile farmaceutice in loc sa acuzam POST-GENOCID pe criminalul bolsevic care tine la cheremul lui o tara cat un continent. Cititorii nu trebuie sa-si faca probleme, pandemia virusului bolsevic chinez nu ar fi fost abordata rastalmacit, adica cu acuzarea executantilor, daca nu se avea in vedere o alta rastalmacire la fel de odi oasa A GENOCIDULUI RASPUTINIST DIN UCRAINA!!! O tara este RASA PUR SI SIMPLU DE PE FATA PAMANTULUI si exista indivizi, pe forum, care in fanatismul lor bolsevic exersat in iepoca de aur care
    i-a facut NEOAMENI sunt atat de INUMANI incat sa „LEGITIMEZE…’ISTORIC’ GENOCIDUL FARA SA LE CRAPE DE RUSINE OBRAZUL!!!
    Mai ales stiind ca MACELUL BOLSEVIC DIN UCRAINA CONTINUA MACELUL BOLSEVIC PANDEMIC care nu daduse rezultatele scontate in BLOCAREA SI PAUPERIZAREA SOCIETATII UMANE…

  27. În fiecare an, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian, sărbătoarea Bunei Vestiri este un prilej de manifestare a dragostei creștinești și de îm­păr­tășire a binecuvântării de la Sfintele Altare către mamele și pruncii acestora, dar şi de sprijin pentru unităţile medicale din cele două municipii ale eparhiei. În acest context, miercuri, 23 martie 2022, Parohia româno-elenă „Buna Vestire” şi Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Brăila au desfăşurat o activitate social-filantropică de amploare la maternitatea din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă din municipiu.

  28. Adevaruri ROMANESTI despre Ukraina …
    Conform recensământului din 2001, ucrainenii compun 77,8% din populația țării. Alte grupuri etnice semnificative sunt rușii (17,3%), românii (0,85%), belarușii (0,6%), tătarii crimeeni (0,5%), bulgarii (0,4%), maghiarii (0,3%), polonezii (0,3%), evreii (0,2%), armenii (0,2%), grecii (0,2%) DECI … Moldovenii(0.5%) plus Romanii(0.35%) fac aprox. 0.85% din populatia Ukrainei … a TREIA ca MARIME ! D’aia !!! NOI, cei VORBITORI de limba ROMANEASCA suntem a TREIA minoritate din Ukraina !!!

    Si atunci … ceva nu se leaga totusi … De ce atat de multi civili ucrainieni pleaca spre Polonia … si nu spre Romania ?

    Posibil … deoarece ucrainienii tot la SLAVI (sclavinii polonezi) se simt mai in largul „marii” lor cea slavica …
    Si nu se prea incred in ROMANII cei de sorginte LATINA (dar de tip SATEM). OARE de CE ?
    Deoarece stiu ei cei stiu … despre relatiile lor (cele INCORDATE) in cursul ISTORIEI lor cu ROMANII !

    ASADAR … MAREA RESETARE din Ukraina nu se poate face fara a tine seama de a treia minoritate din acea tara … ROMANII!
    D’aia !!!

  29. Fekete Tulipane și trupeții tăi (care semnează Darius Gunoi) – după vulgaritate și ignoranță se cunoaște insul! Un om normal are o opinie după ce citește. Dar mai și cugetă. Dacă poate. Apoi scrie, dacă are părere. Dacă nu, merge la ai săi. Tu nici nu citești, nici nu pricepi, căci nu se pot pricepe rafinamentele cu informații de pripas, nici nu cugeți, căci se vede că nu ai cu ce. Dar cauți scandal. Nu ai putut mișca un cuvînt din articolul Ne mulțumim cu post-adevărul? Dar îi dai cu flașneta ta răgușită de mizeriile zilnice pe care ți la văd pe la subsoluri. Trebuie să fie greu așa serviciu, să urmărești ca cititorii să nu citească cu capul lor. Oricum, nu de invidiat!

  30. „Vreau să vă spun: am mai primit informații în legătură cu apa! Fiți atenți! Elemente criminale au otrăvit în anumite zone apa! Să nu se bea, fiți atenți la copii! Să nu-i ucidem noi! Sibiu, Timișoara… apa trebuie neapărat fiartă! Ascultați sfaturile medicilor! Și Craiova, în mai multe locuri…”

    stirile-false-nu-s-au-inventat-acum-le-a-folosit-froim-bernard-a-k-a-teodor-brates-in-decembrie-1989

  31. Feketău zis a lui Tulipan, la scornelile matale nu-i decât un răspuns citind acest strălucit articol la Comentariile căruia ne aflăm: că dacă au scris și alții nu înseamnă că nu se mai poate scrie. Și încă impecabil, cum este aici. Asta-i argument, bade? Văd că stai pe computer și atîta îți poate capul. Noroc cu ce aduce computerul, că ci ai fic calic. Împreună cu adjuncții tăi de mai sus.Dacă nu cumva sunteți unul sub multe nume, aflat în orele de serviciu? Du-te bade Feketău și te cată la cine trebe. Ce legătură aveți mata și darius și alți țuțeri cu cunoștințele? Una ca cea dintre șoricei și castel.

  32. Vă văd Tulipane Negru (Fekete) incapabili de vreo idee, dar harnici la insulte. Și tu și ciracii sau pseudonumele tale (Darius, Gunoi etc.), de mult cunoscute pentru simpla lor mîrlănie, nu aveți de fapt nimic de spus la subiect. Ce ziceți este pe lîngă subiect, pe lîngă autor, pe lîngă vreo știință, cît de mică. Insulta la voi ține de cunoștințe. La omul normal cunoștințele interzic insultele. Nimic din ce zici nu are legătură cu extraordinarul articol al domnului Marga. Poate că-i doar misiunea voastră să stîtniți confuzie. Dar nu reușiți. Articole ca acestea sunt deja pe zeci de siteuri. Vă că asta vă ține la slujbă și, neavînd idei, înjurați.

  33. @Student: ce trebuie dumneata să reții este că un recitator nu este/nu va fi niciodată, poet, tot așa cum un traducător nu este/nu va fi niciodată, filosof !

  34. @ Bulitan:
    Bătrânețe, haine grele
    Cum să fac să scap de ele
    Trec zilele, trec și eu
    Îmbătrânesc si-mi pare rău
    Degeaba dau oglind-afară
    Degeaba fug de adevăr
    ……………………………(Florin Mitroi)

  35. Se pare că articolului domnului Marga despre postadevăr a prins în arcul analizei, bănuiesc fără să-și propună, nu numai profitorii postadevărului, dar și pe acești servitori cu mărunțișuri, precum Fekete Tulipan, darius, gunoiul. Așa-mi explic zvârcolirea ăstora.
    Treaba cu vîrsta autorilor este de obicei recursul prostului. Prostul gust la cub! Vorba vine – dacă vîrsta cuiva o socotești o problemă, n-o mai ajunge nene, fă să nu o cunoști. PS: nu știu cum se explică de ce unii, ca cei pe care i-am pomenit sunt, dimineața, la amiază și seara, pe sub articole. Nu au legătură cu subiectul, dar vor să îndrume lecturile. Cine plătește în România de azi asemenea loc de muncă?

  36. @Student: munca postacului cu limba lustruită de atata lins este prost platită,munca postacului care demontează putino-latrii si putino-dulii, e bine plătită! Fiecare cu chemarea sa …Răul e mai activ decat Binele, kopeicarii sunt cam 10: 1 pe acest site, dar pană la urma Binele invinge,informează-te!Cum se spunea la radio Europa Libera:”Să auzim numai de bine”(M.Carp)

  37. Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a anunțat sinuciderea comandantului Regimentului 13 Tancuri din Divizia 4 din Rusia.

    Alți șapte generali ruși au fost ucisi de la începutul războiului, potrivit informațiilor furnizate de armata ucraineană.

  38. Motto:
    „Numai minciuna e monolită, adevărul nu.”
    (Lucian Blaga)
    Sfânta Evanghelie după Ioan, Capitolul 14:6 spune „Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa. Nimeni nu vine la Tatăl Meu decât prin Mine.”
    Asadar, conform bibliei adevarul este Isus Hristos si nimeni nu va vedea pe Tatal decat prin El. Prin urmare, in lumea crestină adevarul nu stă intr-o singură religie, asa că nu se poate vorbi despre „religia adevarata”. Ba mai mult adevarul nu este o pledoarie care te determină să fi un om moral, dacă aceasta este lipsită de Isus Hristos.
    Cu atât mai mult in lumea laică limita dintre adevăr şi minciună este greu de stabilit si cel mai des adevărul poate fi ușor alterat de minciună. În acest sens W.Forster afirma: ,,Minciuna aduce o slăbire a vieţii şi o micşorare a personalităţii, care face din individ prada sigură a tuturor ruşinilor şi a tuturor slăbiciunilor.” Numai că, din păcate, astăzi tot mai mult există o puternică tentatie de-a transforma realitatea în minciună, în funcţie de interese, scopuri sau pentru salvarea unei situaţii pe care oamenii cu bună ştiinţă au creat-o. Acest tip de oameni, aparent, câştigă teren în faţa adevărului, dar in realitate sunt lipsiţi de personalitate si mint cu scopul acoperirii neputinţei sau a mediocrităţii lor. Mint, pentru că prin miciună şi dezinformare, cred că pot stăpâni sau domina. Numai că, „minciuna are picioare scurte” iar până la urmă „adevărul” va iesi la iveală. Dar, din păcate este vorba despre „post-adevărul” atât de bine argumentat in articolul profesorului Andrei Marga

  39. Prost le mai potrivești Fekete Tulipan! Vezi că au fost recitatori mari poeți – Bob Dylan, Adrian Păunescu etc.Traducători au fost mari filosofi. Hegel în mod sigur. Dacă a citi în cinci limbi și a cunoaște ce se discută în ele este traducător, nu-i bai. Dar, dacă-mi este îngăduit une-i scrisul matale? Să citesc și eu ceva de mata! O dai oricum în bară. Deoarace din ignorant sfătuitor, într-adevăr, nu iese. Așa că ia aminte la ce poți aspira. Că părere bună despre el ignorantul are totdeauna.

  40. Deși mulți se așteptau ca armata rusă să fie extrem de bine pusă la punct, în realitate aceasta funcționează în baza unor echipamente învechite și chiar expirate. După retragerea trupelor ruse au fost descoperite mai multe pachete, a căror origine fusese necunoscută inițial. Ulterior, pachetele albe lăsate în urmă de armata lui Putin s-au dovedit a fi destinate depozitării bandajelor. Ceea ce a fost cu adevărat uluitor a fost faptul că ele erau fabricate în 1978, în urmă cu aproape 45 de ani.

  41. Cu mentiunea ca Nordul Bucovinei si Insula Serilor nu ne-au fost luate de ucraineni, ci de Stalin si au fost integrate in Ucraina.

  42. @Student:bati campii, tătăită,daca ai ajuns la Paunescu si la studentia lui Hegel!Pregătirea ta e de menajeră,se vede dupa genunchii tociti de stat sluj! Rupe lantul sclaviei, este o țară liberă. Totul este la decizia ta! Isus citire „ oricine trăieşte în păcat este rob al păcatului.”

  43. De ce citează profesorul Andrei Marga în articolele sale? Pentru că domnia spune mereu, în cursurile și cărțile sale, că adevărul nu se scoate ca brișca din traistă, ci cu grija și delicatețea analizei și folosirii multor minți. De multe ori un autor are o părere, dar citează pe cineva care este deja referință universală, ca să întărească propria opinie în fața cititorului. Domnia sa este contemporanist și construiește cu fața la viitor, cum s-ar construi o ambarcațiune în plină furtună pe mare. Convingerea dânsului este că autorul are de redat cît îi permite spațiul și cultura din jurul subiectului.În sfîrșit, dînsul, ca profesor, vrea să informeze cititorul asupra acestei culturii și să-l ajute să-și formeze propria părere.
    Iată, în esență, pe cît știu eu, de ce domnul profesor citează. Că unii fleți sau năimiți o iau altfel, incult și vulgar de tot, îi privește. Desigur, aceia cred că adevărurile se scot ca brișca. Se înșeală – faptul se vede în ce au produs și produc.

  44. Fekete Tulipan, ignorant fiind, vrei să fii sfătuitor. Nu ține. Că sunt dicționare de maxime și wikipedia, cu care te ții, cum se vede ușor, nu-ți schimbă ignoranța. Mai trebe cultură asimilată – altfel și cioara se poate crede sculptor. Așa că lasă mata pe alții și ocupă-te de mata. Nu faci mata echitate și dreptate în lume. Aduci vorba de Iisus – poți să te ocupi și de sufletul tău. Este cam necurat. dar nu-mi spui ce să citesc din mata?

  45. Dacă nu mor de gloanțe, militarii ruși mor de foame și de frig.
    Ăsta-i tătucul Putin pentru rușii lui pe care îi tratează ca pe niște cepe degerate. Ne mai mirăm că-i masacrează pe civilii ucrainieni?!
    Poate vor deveni raționali și-și vor reaminti ce înseamnă jugul rusesc sau sovietic și acei destui români care consideră că Putin este o victimă a Occidentului arogant. Și că Ucraina și al ei Zelensky merită să fie distruși pentru că au vrut să se rupă definitiv de pericolul rusesc, pentru că acum își apără țara și-l supără astfel pe locatarul de la Kremlin.

  46. daca CASTA negustoreasca (hai sa ii zicem sustinatorii acerbi ai globalismului) incepe sa guverneze lumea…moralitatea si echitatea vor fi sugrumate de interese…iar OMUL (indiferent de rasa si religie) nu poate suporta inegalitatea, minciuna, blasfemia, birfa…mijloace folosite de negustori pentru asi urmari interesele
    casta negustoreasca pierde de obicei mai devreme sau mai tirziu TOTUL…unii au pierdut imperii…ex: vezi britanicii…pentru cash&carry au platit cu tot ce au furat in 500 de ani….
    Isus a rastrurnat mesele zarafilor…de atunci imperiu a inceput sa cada….

  47. @Charlie

    ideile bolshevice au aparut de la cei ce nu au arat pamintul…pentru ca nu l-au avut…cine au fost aia…
    inceteaza te rog cu aberatiile ca incepi sa deranjezi cu manipularile si cu pseudo filozofii de tot rahatul

  48. Cel mai concis a spus ziaristul italian ” asistam la o hipnoza creata de niste nulitati deghizate in oameni importanti”,cred ca nici Umberto Eco nu o spunea mai bine ! Intr-adevar totul e doar un fals, insa ramai tampit cum majoritatea inghite, de unde rezulta ca educatia lipseste, iar omul a devenit doar un privitor fara creier, deci nu are cu ce gandi singur, el fiind scutit de acest efort in era internetului, care asa cum spunea ECO : „a creat legiuni de imbecili” ! Hai ca m-am dat destept… .

  49. @Student. Te pui la mintea unui sclav platit ca FT. Pierzi vremea, iar prostul crede ca a facut treaba! El, FT nu exista,nu mai sta de vorba cu un prost, parerea mea!

  50. Ai dreptate, Ironic! Acești ignoranți plătiți, ca FT, nu au succes real la oameni maturi. Dar de mai bine de cincisprezece ani otrăvesc viața românilor. Îmi permit să sper mereu că de mîine va fi altfel. Ar fi cazul – cel puțin așa simpt – ca acestor inși să li se spună pe nume.

  51. Ce a realizat rectorul la UBB?
    A instituit o lăcomie uriaşă la vârf, o nemulţumire mare la bază şi scandaluri publice in UB Legate de aparteneta la turnatorii/le din ceata petrovistilor atat de huliti astazi , are si el tot o hotarare a unui tribunal
    „Ne place să luăm în derâdere lăcomia, dar rareori evităm compania celor lacomi. Știm că vorbitul de rău, ceea ce se numește Lașon Hara, este un păcat, dar puțini sunt cei care evită compania bârfitorilor. Le privim ca fapte care se află undeva cam pe la limita acceptabilității.Chiar dacă Țaraat ca pedeapsă nu a mai fost aplicată de mai mult de două mii de ani, ea totuși rămâne scrisă. Lacomul și vorbitorul de rău o merită”(Rabin Rafael Shaffer 2021)

  52. @Calin
    „N-a fost nici un război rece! Nu ar fi dat în vileag sovieticii faptul că nimeni n-a pus piciorul pe Lună? Mai sînt destule.”

    -d-aia L-AU numit „razboi rece”-era FAKE,FAKE,FAKE,
    sovieticii/bolshevicii FARA DREPT
    au SIMULAT OPOZITIA,dihotomia,
    tov. ceausescu chiar merita necinstitul „premiul nobel pentru pace”- a fost unul dintre cei mai mari SIMULANTI!
    (premiul ala nodel i l-au halit arahat cu Yitzhak Rabin & Shimon Peres)

  53. Tulipane Fekete, nu ai ceva de spus, ți-ai pierdut mințile și minți pe șleau. Vezi că suntem la comentariile unui articol despre postadevăr, nu despre elucubrațiile tale. Nu ai cunoștințe și atunci inventezi minciuni ca să duci de nas. Nici nu este clar la ce rector te referi. Dacă tot vrei discuții, vezi rapoartele și evaluările internaționale ale UBB făcute de instituții specializate din Germania, SUA, China, Ungaria, Franța, în anii 1995-2012. Sunt pe fapte, nu minciuni ca ale tale. Atunci UBB a atins maxima dezvoltare în istorie – a devenit prima universitate a țării, a fost luată, în 2012, la încheierea mandatelor, candidat la primele 500 de universități din lume (Shanghai), a operat cu peste 50000de studenți, într-o atmosferă de creație. Rectoratul a moștenit un patrimoniu de 15 clădiri mari, a adăugat încă 23, a creat colegiile universitare din Transilvania, a adus la maxim facultățile (creând alte 7), a creat sistem nou de studii teologice, de tehnologie, de studii internaționale etc. Toate sunt consemnate în raportul final al Rectorului (volumelde După 15 ani, 2011; Reforma universității clujene.Discursuri rectorale, 2012 etc.) și în presa universitară națională și internațională. Turnătoria este la tine și la cei care te-au creat, nu la altcineva. Rectoratul a durat între 1993-2012 – în rest au fost alte rectorate, de care răspund alții. După cum, ar trebui răspundă cine a distrus măsuri de reformă la nivel național după 2001 și la nivelul UBB. Din care faci, bineînțeles parte ca propagandist al prostiei.

  54. „gigel”, trecerea timpului nu opereaza vreo modificare asupra functiunilor unicului tau neuron din dotare! Bolsevicii, nata,
    raule, au fost cu totii si cei de ieri-alaltaieri si cei de azi DETINATORI A MINIM 200 ha, iar promisiunile ca vor imparti
    pamantul latifundiarilor lenesilor si betivilor satelor au fost CRIMINALE, bolsevicii stiind ca „gloata mujicilor” nu vor apuca sa-si intabuleze pamanturile luate de fiecare in parte cu japca, intrucat urmau sa fie COLECTIVIZATI…Hidos iti este
    caracterul…bolsevic ne norocit!

  55. @charlie…in dovleacul tau chelios colectivizarea si insclavagirea INTREGII populatii romanesti nu a fost facuta de Bolshevici…in capul tau atunci ‘le-a fost dat’ pamint in loc de ‘le-a fost luat pamintul’
    da bolshevicul…le-a dat dreptul sa munceasca cu sapa pamintul lor…in beneficiul lui…
    si cine ziceai ca sint astia…? aveau knwo how…de prin ukraina, galitzia…numai ca acu purtau haina si sapca de comisar

  56. Acest articol are de la început darul de a-i irita pe adepții covidișului, acum și al acestui incident armat prin care Putin a încercat să pună în practică adevărul că cea mai bună apărare e atacul, iar mai apoi să-i bage complet în ceață pe unii care nu au posibilitatea de a înțelege nimic din stufoasa susținere a temei prin lucrările unora dintre cei mai cunoscuți filosofi.
    Cea mai tâmpă dintre acuzele ce i se aduc este manipularea, adică tocmai ce demonstrează cu brio articolul în ambele cazuri privind vaxcinarea și războiul dus aproape de unul singur pe toate canalele massmedia de ovreiașul cel viteaz, călit în lupta de spoliere a Ucrainei, că doar nu e țara sa, sau a lui Hunter și altor oligarhi evrei care au căpușat și spoliat în ultimul hal o biată țară încăpută pe mâna lor, iar acum vor să-și piardă urma, ca niște adevărați răufăcători ce sunt.
    Și cum din răul altora pot învăța alții, cu comdiția să nu se bucure, ci să tragă învățăminte, noi românii putem spune că avem ce învăța din aceste triste momente istorice. Odată să fim de ajutor oamennilor năpăstuiți și asta am dovedit deja și în al doilea rând să tragem învățămintele de rigoare în ceea ce ne privește, ca să nu ajungem și noi în situații similare.
    Iar rolul acestui articol tocmai ăsta este, iar dovada cea mai bună că este așa este reacția cunoscutelor cozi de topor ce-și simt amenințate sinecurile .
    Q.E.D.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.