NOUL REFREN al guvernanților despre vârsta de pensionare

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat joi că o eventuală creștere a vârstei de pensionare, la alegere, ar avea un impact mai mult în sistemul public decât în cel privat, precizând că „merită” o dezbatare pe marginea acestui subiect.

„Merită să facem mai întâi o dezbatere. Merită să vedem cum îmbrățișează societatea și care sunt reacțiile pe care aceasta ni le dă cu privire la o eventuală măsură. Suntem departe de a lua o decizie, dar văzând de la nivel european o tendință a țărilor membre UE de a genera o schimbare în această privință m-am simțit datoare să documentăm și noi astfel încât pe măsură ce se conturează propuneri, scenarii, le vom scoate în dezbatere. În funcție de cum reacționează societatea, se vor trece la măsurile care se impun. Ceea ce știu de la începutul acestei documentări e că o eventuală decizie pe acest subiect are de fapt un impact în sistemul public mai mult decât îl are în sistem privat. Astăzi și în sistemul privat poți să ajungi cu o înțelegere cu cel cu care lucrezi dacă are nevoie de serviciile tale și să ți le ofere în continuare”, a spus Violeta Alexandru.

Declarația ministrului a venit după ce vicepremierul Raluca Turcan a spus, miercuri, că există un proiect care prevede posibilitatea angajaților să opteze pentru a lucra până la vârsta de 70 de ani.

„În momentul de față nu cred că România este pregătită pentru pensionarea obligatorie la 70 de ani. Însă, cred că se impune o discuție în spațiul public ca dacă persoanele doresc să opteze pentru creșterea vârstei de pensionare atunci să o facă, dar nu cred că vom ajunge în curând la o creștere obligatorie a vârstei de pensionare. Subiectul acesta a fost deja lansat în dezbatere publică, se lucrează la un proiect, dacă vă aduceți aminte există și în Camera Deputaților un astfel de proiect ca să poți să optezi pentru a putea lucra până la 70 de ani. Dacă se va ajunge la concluzia că există o susținere pentru această idee este posibil să luăm această măsură. În momentul de față nu cred că poate fi pusă problema pensionării obligatorii la 70 de ani”, a afirmat miercuri Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă.

Joi, Turcan a revenit, explicând că guvernul nu intenționează majorarea obligatorie a vârstei de pensionare, ci doar introducerea în lege a posibilității ca angajații de la stat să poată opta să își continue activitatea.

”Sunt persoane care vor să-și continue activitatea și care ne-au spus că există foarte multe aspecte de natură birocratică. De exemplu, prelungirea poate fi făcută doar pentru 3 ani și cu acordul instituției. Dacă există oameni care vor să-și continue activitatea și după vârsta legală de pensionare, de ce să nu o poată face?”, a declarat Raluca Turcan.

Aceasta a invocat sectorul privat, unde lucrul acesta se întâmplă, spre deosebire de cel public.

”Repet, ca lucrurile sa fie foarte clare: Nu se pune problema creșterii obligatorii a vârstei de pensionare. O asemenea prevedere, de a ieși mai târziu la pensie în mod opțional, dacă ar deveni realitate, s-ar face doar după ce anulăm pensiile speciale și instituim principiul contributivității în sistemul de pensii și ea vizează exclusiv sectorul public, unde este un deficit de forța de muncă și sunt oameni care vor să muncească. Atat și nimic mai mult. Nu ar fi nimic obligatoriu. Este la latitudinea celor aflați în pragul pensionării dacă vor sau nu să își continue activitatea”, a mai zis Turcan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8535 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. Se vede de la o posta cum laboratoarele securiste cauta sa mentina dialectica asa zis”democratica” -putere /opozitie a celor doua partide de sclavi cu dosare! Ciolacu face o regie care se vede de la o posta… Linia belirii prostimii a fost trasata intre Craciun si Revelion dupa cum urmeaza:
    – Tipati ca nu sunt bani din cauza PSD!
    – INTARZIATI LIVRAREA PENSIILOR pe Ianuarie !
    – Razboi psihologic cu pensionare la 70 de ani !
    – Orban sa nu accepte marirea alocatiilor pt copii !

    – NIMENI nu mai aduce in discutie PENSIILE SPECIALE pt Magistrati , Militieni, Securisti si Militari – Evitati orice reactivare a subiectului in Presa!

    …La nevoie il mai activam pe Isarescu pe linia razboiului Psihologic.

  2. Niste prostalai au ajuns la putere intr-o tara. Ei nu stiu ca daca creaza locuri de munca in tara lor vor avea productie si impozite si le creste fondul de pensii….Si tot prostalaii nu inteleg ca daca aduci muncitori straini acestia pleaca cu banii de salariu in valuta din tara si scafe euro si dolaru.

  3. Cei care vor pensii speciale, vor trebui sa lucreze pana la 70 de ani!
    Asa au spus!

  4. Cred ca este vremea sa imbracam vestele galbene si sa iesim in strada,precum francezii!In loc sa faciliteze crearea de locuri de munca bine platite ciuma bubonica penelista vrea sa mareasca varsta de pensionare.

    • Nici o vesta galbena, pai cum protestam impotriva ciumei galbene?! Mai bine veste rosii, ca suntem socialistI

  5. Eu zic ca nu merita sa intrebam asemenea aberatii. Ia uitativa pe fisa medicala a unei persoane de 50 de ani. Dar de 60 de ani. De 65. Si de 70. La 70 de ani daca mai sunt sanatosi si apti de activitate vreo 15-20%. Desigur daca omul a fost salahor, nu mai poti sa fii salahor la 70 de ani. Nu ai cum. Daca ai fost o sinecura sau un Isarescu, mai poti, dar si asa, Isarescu de abia mai mesteca cuvintele in gura. Era el molcom la vorba in tinerete, dar acum e varza. Si asta nu a spart betoane sau a muncit la vie.
    Asa ca dna ministru, nu merita sa mai intrebati prostimea, ca orcum e gargara ieftina, eu zic sa va asumati raspunderea, faceti un OUG si rezolvati-o. Asa veti ramane in istorie. First UE 😛 Desigur cu strabatere publica, asa cum se face orice decizie importanta in tara asta.
    Fireati ai dre…..cului de destepti din GUVERN! Unde v-au gasit ma astia? Voi aveti parinti, bunici? Da voi nu credeti ca ajungeti sa va imbolnaviti la 60 de ani? Chiar daca stai toata ziua cu curu pe scaun tot faci ceva.

    Eu zic ca daca omul are 35 de ani de munca, sa aiba posibilitatea deja sa iese la pensie 20+35=55 de ani. Dupa aia sa opteze, cat o vrea. Dar nu sa imi impui mie sa ies la 65-70 de ani, daca nu ma penalizezi. Asta nu este drept la viata. De ce dracu mai avem Constitutie? 70-20=50 Adica sa lucrezi 50 de ani sa iei pensie cat?

  6. Hai sa dezbatem, din cate imi amintesc Ceausescu a fost executat dupa ce a fost acuzat de genogid. Deci ori actuali guvernanti renunta la impozitarea CAS si desfiinteza pensiile definitiv ori vor fi acuzati de genogid, intrucat la 70 ani deja esti in patru scanduri daca muncesti pe bune 50 ani

  7. Mai jigodiilor. Mama mea dupa 15 de ani de munca in Spania, beneficiaza de o pensie de 650 de euro. Exista si posibilitatea ca acesta sa creasca, in functie de politicile de stat, caci Spania e o tara care tine la oamenii ei si la drepturile cetatenilor. Voi ce dracu vreti sa faceti? Sa puneti bunicii/strabuncii sa munceasca ca sa aiba Isarescu 26000 de euro pe luna, Zegrean 20 si ceva de mii de lei, politia, armata, serviciile sa iese la 45/48 de ani la pensie, iar prostimea sa munceasca pana la 70. Dauar dracu in voi si in aia care v-au votat. Desigur in ei deja se rezolva, e pe vine. Un OUG si i-ati rezolvat pe toti votantii vostri + cei ce nu v-au votat. Iar mai stati 8-10 ani in fundal, pana iar prostiti alegatorii ca voi sunteti mai buni, mai capabili 😀 Desigur, atunci ma astept sa fiti infiltrati in USR si sa va doriti din toata inima sa salvati Romania!

  8. Subiecte false,care nu intereseaza pe nimeni:alegeri anticipate si pensionarea la 70 de ani,parca pana acum era o problema,(conf legii mai puteai activa 3 ani dupa 65 cu acordul partilor)
    Cum spune domnul de la 12:46 ,se evita discutarea anularii pensiilor speciale,majorarea varstei de pensionare la dulaii in uniforma,CONTRIBUTIVITATE la toata lumea,impozitarea pensiilor ridicol de mari de peste 60-100 milioane,renuntarea la pensie si salariu la bugetari,etc
    PNL arunca numai fumigene, in loc sa critice indolenta CCR si cum putem baga in viteza anchilozatii astia,in loc de a lamuri subiecte arzatoare,reforma legilor aiuristice,(inchisoare la domicilu,inchisoare cu suspendare,eliberarea conditionata,legi grele pentru violatori si criminali)
    Au destule de rezolvat, nu trebuie sa iasa caprele astea doua,sa se scuze una pe alta,ca a vorbit Turcan luata de val…

  9. La turcan vorbește gura și ea cu ochii e pe pereti, nu cred ca pricepe o iotă.nu va ma luati după toate frezele botoxate.Ea zice dar nu prea crede.Complet pe dinafara e duduia.

  10. cioacla asta handicapată de la m.m a declarat joi, fără să-şi dea seama, că de-aia-i handicapată, că o eventuală creștere a vârstei de pensionare, la alegere, va avea ca efect o nouă discriminare…

  11. Mai prin vară, lătrăul Bogdan Rareș își umfla pieptul și țipa cât îl țineau bojocii că va face
    praf pensiile speciale. Acum tace ca mortu-n păpușoi. O asemenea minciună sfruntată depășește cu
    siguranță poveștile fantasmagorice ale baronului Munchhausen. Ca să dreagă busuiocul, madam Violeta
    s-a gîndit să dea la toată lumea pensii speciale. Numai că la șmecheri sunt chiar speciale și
    nesimțite. La restul sunt atât de „speciale”, încât foarte puțini le vor mai prinde, dacă ministresa
    de la Muncă insistă cu prostia ei cu 70 de ani. Guvernul Orban aduce din ce în ce mai mult cu
    Guvernul Zapciu, care ia de la săraci și dă la bogați

  12. O intrebare decenta:
    – Cumva au dat legea pentru perindatii in politica?
    Intreb, deoarece, mai toti au depasit limita legislatiei privind pensionarea la limita de varsta! Apoi, mai exidta deja o lege care se agata de asta cu pensionarea: legea care pedepseste infractorul pana in 65 ani, dupa 65 ani e cu suspendare in bunastarea viloiului si conturilor! Pana acum nu au fost il legalitate cei care au depasit varsta pensionarii(destui ani au incasat venituri grase) si de acum vor intra in legalitate! In baza carei legi au prestat munca si au incasat venituri, poate explica cineva?!
    Apropo, voi de la Cotidianul, cand incepeti emisia goldfm de la orele 17-18 seara?

  13. Tovarasu, nu injura, de 30 de ani a fost NUMAI stanga la putere.
    Daca a fost foarte bine, de de ce a mers mamicuta sa munceasca afara?
    Dar asta este boala socialista, vrem salarii si pensii occidentale dar munca socialista!…

  14. Sistemele de pensii in Europa se impart in doua mari categorii: așa-numitul model „Bismarckian” și modelul „Beveridgian”.
    Primul, născut în Germania, se bazează pe principiul „contributivității”: fiecare fost angajat primește o pensie în funcție de ceea ce a contribuit în timpul carierei sale.
    Al doilea model, născut în Anglia, se bazează pe principiile solidarității și „redistributivității”: se bazează pe acoperirea universală organizată de stat și finanțată din taxe.
    Dintre cele doua,s-a dovedit superior sistemul pe puncte care stimuleaza munca!
    De aceea Franta vrea sa treaca la sistemul pe puncte,la contributivitate …
    La noi bascalia este ca Legea pensiilor vine cu principiul CONTRIBUTIVITATII si este incalcata permanent de asa numitul sisteme pensii speciale,care este de fapt acoperirea de stat ,din banii publici a unor retributii pe viata
    Culmea magariei este ca pensia speciala are o componenta platita de Minister (MAI,MAN,MJ)si o componenta pe contributivitate,platita de Casa de Pensii,conf legii,deci si nenorocitii astia STIU care le este pensia legala!
    Spania este foarte generoasa cu pensiile,la 15 ani vechime si cotizare primesti cca 50% din pensia corespunzatoare a 35 ani vechime,
    Culmea este Franta cu 42 sisteme de pensii speciale (la stat :)) in timp ce profesiunile independente si corporatiile au sistemul de baza pe puncte plus sisteme suplimentare tip pilonul 2,pe capitalizare cu anuitate.iar anumite companii mari mai asigura niste pensii suplimentare de mici dimensiuni,fostilor salariati,dar sistemul pe puncte e lege,banii la punctul de pensie creste permanent..

  15. Pentru (in)cultura ta politică, află că între 1996-2000 nu a fost stânga la putere, între
    2004 și 2008 a fost un guvern condus de liberali, pe urmă au venit ăia ai lui boc, pe urmă
    PNL pe-o mână cu PSD, adică, dreapta cu stânga etc, etc. Nu am simpatii politice, pentru că
    sunt toți o apă și-un pământ. Cât despre tine, ești cumva născut alaltăieri sau naiv de-a
    dreptul? Sau poate dintre ăia care a picat cu „brio” testul PISA?

  16. Incepe sa-mi placa din ce in ce mai mult Vio Alex! As propune sa se mareasca varsta de pensionare a cetatenilor romani pana la 100 de ani si Johannis sa acorde decat ajutorul de inmormantare daca au loc la etaj de inmormantare. De asemenea, propun sa fie gazati mosii care isi taraie basinile pe holurile spitaleleor si sa se taie coada pisicii „lenese” pe motiv ca-i coada prea lunga si pana paraseste camera aceasta se raceste. Nimic despre disporenii care au muls statul roman cel putin 20 de ani si si-au lasat parintii si bunicii in grija celor care muncesc in tara ca sa le platesca pensiile si sanatatea. Este evident ca, fascistii au ajuns la putere din cauza tradatorilor de nema si tara psd-isti(cu bube in cap) din parlamentul Romaniei! Succesuri fascisti! Pe magistratii „Dumnezei pe pamant” nu-i vedeti ca dupa 20 de ani de stat pe scaun la aer conditionat si care nu au recuperat un leu de la mafioti cu vilane si care primesc pensii cu adevarat nesimtite de 80.000 ron/luna dar ii taxati tot pe amaratii din fostele C.A.P.-uri (cu 704 lei/luna)care au platit datoria Romanie la export. Huuo Johannis cu codoi in frunte!

  17. Vor opta sa ramana in sistem toti privilegiatii care ocupa functii confortabile in: administratie, agentii de tot felul, diverse consilii, inspectorate, invatamant, sanatate, finante, televiziunea publica etc etc. O vor face pentru a beneficia de avantaje, sporuri, de relatii, de posibilitatea de a-si aranja apropiatii sau apropiatele in diverse posturi, de a beneficia de facilitati in privinta transportului , locuintelor ori de alte tipuri.

  18. Soparla cu 70 de ani a fost aruncata urmarindu-se efectul psihologic. Romanii trebuie obisnuiti cu ideea mariririi varstei de pensionare chiar daca Orban si Johannis nu vor misca nimic in acest an electoral. Va fi dupa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.