O nouă variantă de coronavirus pune în gardă OMS!

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi autorităţile sanitare din Statele Unite au anunţat vineri că monitorizează îndeaproape o nouă variantă a virusului aflat la originea COVID-19, chiar dacă „deocamdată este necunoscut impactul potenţial al numeroaselor mutaţii ale ei”, transmit AFP şi Reuters.

OMS a decis să clasifice noua variantă „în categoria variantelor monitorizate din cauza numărului foarte mare (peste 30) de mutaţii ale genei Spike”, a scris organizaţia în buletinul epidemiologic dedicat COVID-19 şi difuzat în noaptea de joi până vineri.

Proteina Spike este cea care conferă virusului aspectul său „ţepos” şi îi permite SARS-CoV-2 să pătrundă în celulele gazdei.

Până în prezent, această nouă variantă a fost detectată doar în Israel, Danemarca şi SUA.

În SUA, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au anunţat într-un mesaj publicat pe reţeaua socială X (fostă Twitter) că monitorizează îndeaproape varianta.

În prezent, au fost raportate doar patru secvenţe cunoscute ale acestei variante, fără a exista o legătură epidemiologică asociată cunoscută, a explicat OMS.

„Impactul potenţial al mutaţiilor BA.2.86 este momentan necunoscut şi fac obiectul unei evaluări minuţioase”, a precizat organizaţia, care a subliniat încă o dată importanţa continuării monitorizării, secvenţionării şi raportării autorităţilor competente pentru a avea o viziune precisă şi de ansamblu asupra pandemiei de COVID-19, notează AFP.

Noua sub-variantă, care are 36 de mutaţii din varianta XBB.1.5, dominantă în prezent, „aminteşte de o ramură anterioară” a virusului, a explicat doctor S. Wesley Long, director medical de microbiologie la Spitalul Houston Methodist, citat de Reuters.

El a spus că rămâne de văzut dacă BA.2.86 va putea să depăşească alte tulpini ale virusului sau dacă va avea un avantaj în încercarea de a scăpa răspunsurilor sistemului imunitar după o infectare anterioară sau după vaccinare.

Analizele preliminare indică faptul că noua variantă va prezenta o astfel de capacitate „egală sau mai mare decât XBB.1.5” de a scăpa de „anticorpii produşi de variante pre-Omicron şi Omicron de primă generaţie”, a declarat joi Jesse Bloom, virusolog la Centrul Oncologic Fred Hutchinson.

Sub-varianta Omicron XBB.1.5 este tulpina vizată de viitoarele doze de rapel (booster) ale vaccinurilor anti-COVID-19, notează Reuters.

Potrivit lui Bloom, scenariul cel mai probabil este acela conform căruia BA.2.86 este mai puţin transmisibilă comparativ cu actualele variante dominante, aşadar nu se va răspândi pe scară largă, însă el a notat că sunt necesare mai multe date din secvenţieri.

„Cea mai mare îngrijorare a mea ar fi că ar putea provoca o mai mare creştere a numărului de cazuri decât ceea ce am văzut în valurile recente”, a spus Wesley Long. „Booster-ele vor ajuta în continuare, în general, în lupta împotriva COVID”, a adăugat el.

OMS monitorizează în prezent trei variante de interes (XBB.1.5, XBB.1.16 şi EG.5), iar şapte variante sunt clasificate sub supraveghere (BA.2.75, BA.2.86, CH.1.1, XBB, XBB.1.9.1 , XBB.1.9.2 şi XBB.2.3).

Majoritatea statelor care au pus în aplicare sisteme de supraveghere specifice pentru prezenţa virusului care provoacă COVID-19 şi a variantelor acestuia au renunţat în general la ele, considerând că ameninţarea este în prezent mai puţin severă şi că aceste cheltuieli nu mai sunt justificate.

OMS a denunţat în mod constant această „dezarmare” şi continuă „să solicite o mai bună monitorizare, secvenţiere şi raportare a COVID-19 pe măsură ce acest virus continuă să circule şi să evolueze”.

Chiar dacă, de la începutul lunii mai, OMS nu mai consideră pandemia drept o urgenţă de sănătate globală, „virusul continuă să circule în toate ţările, continuă să ucidă şi continuă să se modifice”, a subliniat din nou, săptămâna trecută, directorul general al organizaţiei Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În ultima perioadă analizată (17 iulie – 13 august 2023), au fost raportate peste 1,4 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi peste 2.300 de decese, potrivit buletinului epidemiologic al OMS. Aceasta reprezintă o creştere de 63%, respectiv o scădere de 56%, comparativ cu perioada anterioară de 28 de zile.

Până la 13 august 2023, peste 769 de milioane de cazuri confirmate de COVID-19 şi peste 6,9 milioane de decese au fost raportate în întreaga lume. Bilanţul real al cazurilor de infectare şi al deceselor este considerat mult mai mare, un număr de cazuri scăpând acestui recensământ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

12 Comentarii

  1. Si nu puteti sa faceti ca in serialul Condor ? Ridicati o drona cu o fiola deasupra unei aglomeratii urbane si gata la anul nu vor mai fi alegeri pe nicaieri ca sa nu fie probleme. Razboiul din Ucraina cum a inceput imediat Covidul a disparut. Acum Covidul reapare dar nu pentru cei de la butoane este doar pentru sclavi.

  2. Oms si sua își monitorizează cumva propria investiție? Ca nu înțeleg. Sunt bani grei la mijloc doar nu se poate pierde asa ceva aiurea. Razboiul bate covidul acum si viceversa.

  3. Daca romanii are avea curajul sa se vaccineze nu ar mai fi nicio problema

  4. Sa ne amintim că în Boston s-au combinat varianta alfa a covidului cu delta,cică pt vaxxin ulterior! Coronavirusii existau și suferă mutații naturale,de ce trebuie să le combini în laborator și să le maximizezi transmisibilitatea și efectele dezastruoase? Cine câștiga în afara de zeii care reclama depopularea? Nu e nicio conspirație,sunt propriile lor declarații,publice pana pe 25 august când se instaurează oficial dictatura cu cenzura.A naibii democrație!

  5. Altă făcătură. Azi este 18 august sau 18.08.
    Citat: Numerele 1 și 8, As și Opt, sunt semne cînd e vorba de păcăleală în multe limbi: atunci când sunt scrise cu cifre ebraice, חי ḥy, însemană Chay, „viață/viu”, ceea ce arată că i s-a înscenat moartea cuiva, este încă în „viață”, este „viu”. Chay, de asemenea, se aseamănă cu Chawy, חו ḥwy, ce înseamnă „Circ” (spectacol). În latina 1 și 8 sunt Uno Octo, ce se aseamănă cu „un act”. Iar numerele 11-8 sunt Undeca-Octo, ce se aseamănă cu Undique-Acta, ce înseamnă „act total” (făcătură).

  6. Corect. Doi ani face bani Big Farma, doi ani Big Arma. Si tot asa. Doi ani plandemie, doi ani razbel. Hai ca se poate!

  7. Ii astept pe politrucii stradali romanesti sa iasa in strada sa protesteze impotriva acestei variante.

  8. Întreb și eu: e varianta ocolitoare a orașului Bolton?
    Despre ingrijorarile Organizației Morților Subite nu are rost sa vorbim. Acest organism care si-a demonstrat calitățile de terorist mondial ar trebui sa umble cu călusul în gura și cu mâinile legate, ca sa nu mai poată comunica idioțenii în grad de rame cu centrura ocolitoare.
    PS. Varianta din Suedia nu e valabila, fiindcă aceasta tara nu e membra NATO. Suntem convinși ca următoarea stație va fi UK și apoi Palatul mutului de Cotroceni, în cazul în care navetistul nu se retrage pe Valea Oltului în inima munților și se face mioara cu manifestari de berbec.

  9. O.M.S. trebuie DESFIINȚATĂ!
    O organizație de funcționari (Adhenom de Prostată ăla care o conduce nici măcar nu e medic, e un kkt de biolog, absolvent la Asmara în Etiopia (!) și are doftorat cumpărat – ca măCiucă și Bode – în PISICOLOGHIYE, a fost poolitruc maoist într-o țară a „lumii a 3-a”!) parazită devenită supra-statală, pe banii statelor ce au acceptat să se înscrie, bani ai cetățenilor care nu sunt întrebați dacă sunt de acord cu ce fac birocrații mincinoși ai O.M.S. care se străduiesc să-și justifice salariile exorbitante speriind popuIațiile Lumii! Că, altfel, fără sperieturi pe-scară-largă, riscă să rămînă fără finanțări și să fie dați-afară…
    DESFIINȚAREA!

  10. Credeam ca Mamicile NAROZILOR sunt SINGURELE Supra FERTILE din Univers !

    M-am inselat !
    CRUNT !
    Si Mamicile Criminalilor de la DISTANTA si din OMS sunt si Dansele FFF FERTILE si Fierbinti fara numa, fara numar …

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.