Oltenia, al 16-lea mare poluator din Europa 

Deșertificarea județului Dolj, altădată parte însemnată a zonei numită „grînarul României”, este fenomenul asupra căruia atrage atenția deputatul Ion Cupă. Într-un comunicat remis redacției „Cotidianul”, parlamentarul subliniază și că, deși România are la dispoziție 24 de miliarde de euro pentru mediu, în Oltenia se află al 16-lea mare poluator din Europa, CEO, unde se manifestă de ani de zile un dezinteres aproape criminal.

Cupă spune că singura cale este „este să ne adaptăm la transformarea propusă de Uniunea Europeană: tranziție ecologică, tranziție echitabilă spre producția de energie din surse regenerabile, tranziție digitală, reziliență climatică, infrastructură prietenoasă cu mediul înconjurător”, căci „investițiile în mediu înseamnă investiții în dezvoltare”.

Iată comunicatul integral:

OLTENIA ÎȘI POATE RELANSA DEZVOLTAREA ATRĂGÂND BANII EUROPENI PENTRU OBIECTIVE DE MEDIU

Oltenia este zona din România cu cele mai multe probleme de mediu. Avem probleme cu managementul deșeurilor, unul din cele două mari depozite neconforme neînchise din țară fiind la Orșova, în Mehedinți. În Oltenia se află al 16-lea mare poluator din Europa, în județul Gorj. Deșertificarea a pus deja stăpânire pe sudul județului Dolj.

Sunt doar trei exemple elocvente. Zeci de alte mari probleme de mediu de la defrișarile ilegale la calitatea apei necesită răspunsuri urgente. Am sprijinit ca președinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, prin inițiativele mele legislative, politici de mediu care să contribuie major la protejarea sănătății oamenilor și a mediului în România.

Trebuie să înțelegem și aici în Oltenia că în următorii șapte ani  singura cale este să ne adaptăm la transformarea propusă de Uniunea Europeană: tranziție ecologică, tranziție echitabilă spre producția de energie din surse regenerabile, tranziție digitală, reziliență climatică, infrastructură prietenoasă cu mediul înconjurător.

Investițiile în mediu înseamnă investiții în dezvoltare.Adaptarea la schimbările climatice, managementul performant al deșeurilor, calitatea aerului și a apei, mobilitatea, conservarea și punerea în valoare a biodiversității și a ariilor naturale protejate, digitalizarea serviciilor publice, eficiența energetică,agricultura ecologică, construcția infrastructurii verzi peste tot în Oltenia sunt ținte pe care toți conducătorii de UAT-uri trebuie să și le propună.

România are un pachet de 24 de miliarde de euro alocați pentru politici de mediu. Este o uriașă oportunitate pentru Oltenia să dezvolte rapid capacități de absorbție a acestor bani.

Dincolo de competiții politice prioritar este interesul comunităților de a fructifica oportunitățile mari care se deschid în intervalul 2021-2027

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

10 Comentarii

  1. Mai lasati vrajeala asta cu miliarde de euro de la generoasa UE,bani care se vad dar nu exista.Pentru Romania se gasesc mereu pretexte ,ba MCV-ul,ba ca nu a nins in iulie,ba ca Olguta a calcat pisica pe trecere.Iar cand se dau firimiturile se asmute DNA-ul cu catusele ca a uitat unul sa puna virgula dupa cazul nominativ.Lasati prostia asta si nu mai mintiti oamenii.Apropo,unde e UE acum cand Romania e afectata de cea mai grava seceta de dupa 1947?.Nicaieri,doar ne da ordine si bate cu pumnul in masa.Ati ajuns mai rau ca „Scanteia „de pe vremuri.

  2. Aceeasi Europa care ne inunda cu deseuri, ne stigmatizeaza ca poluam. Lipsa unui sistem de irigatii corespunzator, lipsa de investitii in agricultura si incompetenta guvernantilor de toate culorile a dus la situatia actuala. Acum nu ne ramane decat sa platim oalele sparte de altii.

  3. Cine a scris acest articol si cine este acest deputat Cupa? Au trecut peste 20 de ani de cheltuit banii din bugetul statului cu plimbarile pe oriunde cu tot felul de interese personale si plaje cu pipite, sub motivatia mincinoasa ca aduc reforme din strainataturi care puse in practica, avantajeaza Romania! Au adus pe dracu sa ii ia, mincinosii!, au cheltuit prin furaciuni cat au avut chef! De furat au furat in gloata si tara se duce de rapa! Te uiti in orice tara demna din europa, campurile sunt verzi, productive, utilate cu tot ce trebuie pentru recolte, nai gasesti tot pe aceleasi parcele, eoliene care dau energie electrica! In Romania, campurile sunt impartite, proprietarii avand delimitat hectarele cu dale de beton, cele scoase din orase de la marginea trotuarelor vechi! Socant sau nu, este realitate pe drumul dinspre buzau spre tecuci pe ambele parti! Mai curand construiesc cazemate uriase, blocuri sau cladiri imense pentru inchirieri sau vanzari, decat sa faca ceva pro tara si natiune! Romania plai de excrocherii, de furaciuni, de infractiuni, nu se poate face nimic chiar daca se dau fonduri europene! Totul se fura la completari!

    • 24 miliarde pt mediul din Romania ?
      Poate pt firmele germane si franceze care or sa faca studii de fezabilitate or sa ia banii si noi o sa ramenem cu…Clotilde … ea stie cum se face treaba asta!

  4. Prostul asta de Cupa nu stie sau se face ca nu stie ca ” desertificarea-nisipurile zburatoare „de la Dolj(Sadova, Dabuleni, Marsani si Desa) se datoreaza taierii padurilor in ultimii 100 de ani!Solul nisipos de la natura permite doar culturi tip rezistente :pepeni,porumb,vita de vie,etc
    De zeci de ani se „impadureste”cate 2000 ha anual si nu se vede nimic,imparatii astia de olteni sunt buni numai de gura
    Acum l-a gasit si pe ALDE foamea de fonduri europene

  5. Mda…de ex. pentru limitarea desertificarii sudului judetului Dolj, dupa razboi, s-au plantat la perdele de salcam si pe care oltenasii intr-o veselie, dupa ’90, au taiat toti copacii in cauza ! In fata portilor localnicilor din zona erau stive imense de trunchiuri falnice de salcam de ziceai ca-s de brad…
    Asta e rRomanica-bramburica-oltenica !

  6. ALO TOASA ALEXANDRA NUMAI OAMEI NE EDUCATI PROPAGA FARA STIINTA SAU CU RAUTATE INFORMATII PROASTE.PAI ZONA ASAZIS DESERTICA ESTE DE CAND LUMEA ADICA MULT INAINTE DE A SE FACE TERMOCENTRALELE.CEI CARE TOT FAC REFERIRE LA DESERTIFICARE PROBABIL NU AU FOST IN GRECIA,ALBANIA,ITALIA,SPANIA SAU PORTUGALIA CA SA INVETE MAI BINE DESPRE GEOGRAFIE SI DESPRE ZONE DESERTIFICATE.NU TERMOCENTRALELE AU DUS LA ACEST FENOMEN MARUNT IN ZONA.DESPRE TERMOCENTRALE TREBUIE STIUT CA S-AU FACUT INVESTITII MARI SI NU MAI POLUEAZA DE CAM 12-15 ANI INTRUCAT NU MAI ELIMINA BIOXID DE CARBON SI ALTE SUBSTANTE PRIN COSURI DATORITA FILTRELOR MONTATE.IN ACEST MOMENT TERMOCENTRALELE SUNT DESTUL DE BINE ECOLOGIZATE NUMAI PROSTII SI RAU INTENTIONATII NU RECUNOSC SI PUN TERMOCENTRALELE SA PLATEASCA BANI NEMUNCITI CELOR CU EOLIENE SI CELOR CU PANOURI SOLARE.O PROBLEMA ESTR CU GROAPA DE ZGURA CARE ATUNCI CAND BATE VANTUL POLUEAZA ZONELE ADIACENTE DAR ASTA SE DATOREAZA TAMPENIEI STATULUI CARE TAXEAZA APA SI ENERGIA FOLOSITA LA STABILIZAREA ZGUREI LA PRETURI FOARTE MARI ASTFEL INCAT OPERATIUNEA DE UDARE NU SE FACE CORESPUNZATOR.PENTRU CEI CARE NU STIU SI ARUNCA CU PROSTII IN ETER ESTE BINE DE STUT CA TERMOCENTRALELE SI CENTRALA ATOMOELECTRICA SUNT SINGURELE CARE MENTIN FRECVENTA IN INSTALATII FARA DE CARE S-AR ARDE TOATE ELECTROCASNICELE DIN CASA.NICI EOLIENELE,NICI PANOURILE SOLARE SI NICI HIDRO NU POT MENTINE SISTEMUL IN FUNCTIUNE.CINE VREA SA DISTRUGA TERMOCENTRALELE DISTRUGE SISTEMUL ENERGETIC SI TARA.INTREBARE – CAND JERMANIA,FRANTA,ITALIA,ANGLIA SI ALTE TARI POLUAU IN DRACI INCEPAND DE PELA 1800 PANA PRIN 1990 SI CHIAR IN PREZENT AU FOST TRASI LA RASPUNDERE PENTRU ASTA?POLUAREA NU VINE DE LA TARILE ESTEUROPENE EA VINE DE PESTE 200 DE ANI DIN VEST.MAI CITITI SI MAI TINETI SI CU TARA NU NUMAI CU HOTII DIN VEST CARE NU NE VOR BINELE DOAR AU INTERESE DE DOMINATIE ECONOMICA.

  7. Da si drept urmare , oprim scoaterea cărbunilor pentru obținerea curentului electric si ne vom imprumuta la Nemți sa cumpărăm Eoliene de la nemți sa facem o datorii pe sute de ani

  8. “tranziție ecologică, tranziție echitabilă spre producția de energie din surse regenerabile, tranziție digitală, reziliență climatică, infrastructură prietenoasă cu mediul înconjurător.” Mai puteți bate câmpii cu formulări pompoase și năroade. Exact inchiderea mineritului pe cărbune și transformarea Văii Jiulului în Elveția și Austria la un loc a României în turism, stațiuni de schii etc… Prostia cu Eoliene afică ai energie numai dacă Aseară vântul bătea / Energie produce. De-ar fi bătut vântul mult / Exportam de ne-am fi rupt!” Apoi Fermele solare la mila seninului. Bio gaz mai puțin că vite pe sate tot mai rare ca atare și îngrășământ natural tot mai puțin. Unde sunt terorizantele imagini TV cu mașina care împrăștia gunoi de grajd pe câmp? Ne-am batut joc de Fabrici și uzine la Telejurnal. E bine cu telviziuni de știr! Soluția este centrale nucleare, dar când după ani de tergiversări era să facem macar unitățile 3, și 4 Cernavodă a zis USA NIET! Iar noi Da, să trăiți! Tranziție digitală adică ce în loc de motoare electrice biți? Infrastructură prietenoasă cu mediul înconjurător este drumul de țară nepietruit, galoși, cizme revenirea la “Prin râpi și gropi adânci / Suite de stăbunii mei pe brânci. Cât despre reziliență era o noțiune, o mărime de la Rezistența materialelor referitoare la rezistența materialelor la șoc. Cui îi măsurăm și cum la reazilenta, rezistența la șoc Climei? Sau masurăm rezistența noastră a oamenilor la șocurile climei? Prin numărul de decese? La ce numim noi șocurile climei sunt de fapt ciclicități de mii de ani. Putem doar le constatăm. Adică Dumnezeu cu mila.

  9. Ce gargara cu miliarde de euro de la m ue,pentru rezolvarea problemelor de mediu din Romania.Vorbesti pe ocolite,adica o dai cu desertificarea Olteniei ,apoi ajungi unde te doare prin coada de topor Cupa, la cel de-al 16 poluator european ,combinatul energetic oltenia.Cel din Valea Jiului a fost rezolvat,mine inchise,centralele de la Paroseni si Mintia asemenea sau pe aproape,zona fiind intr-o saracie lucie pentru ca nu s-a pus nimic in locul industriei miniere.Asta cu turismul e gogoasa ce se vinde doar la prosti.A mai ramas CEO ,ce incurca vanzarea de energie catre Romania ,aici e miezul problemei si se va inchide ,nu va faceti probleme.Oricum traim din imprumututri la cele mai mari dobanzi,similar va fi si la energie.Daca acum Romania se imprumuta cu 1000 euro pe secunda pentru a exista,ce daca se va imprumuta cu 2000 euro pe secunda pentru a putea plati energia ce vine de la europa curata….Un italian ce a impanzit Bucurestiul cu fiare vechi la inceputul anilor 90,aduse pe nimic din peninsula,cand intr-un tarziu ai nostri s-au prins,a venit si raspunsul italianului,zicand ca la fiecare 7 minute se naste un fraier,tot secretul e sa-l gasesti .Cred ca va dati seama si singuri cam cine-i fraierul in cazul acesta !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.