Operațiunea „procurorii mei șefi”, contestată: Mai poate continua?

Avocatul Toni Neacșu, fost judecător, consideră că odată cu demiterea Guvernului Orban prin moțiune de cenzură actualul ministru al justiției nu mai are legitimitatea de a finaliza procedura de numire a unor noi procurori-șefi, începută deja.

„Procedura numirii procurorilor șefi la vârful sistemului judiciar merge mai departe. Marți, 11 februarie 2020, ora 11.00, sunt programate interviurile la CSM, în vederea acordării avizului consultativ. Prin demiterea sa ca urmare a moțiunii de cenzură aprobată actualul ministru al justiției nu mai are LEGITIMITATEA de a finaliza această procedură. Potrivit art. 113 din Constituție, admiterea moțiunii de cenzură înseamnă RETRAGEREA ÎNCREDERII Guvernului acordată de către Parlament ca reprezentat suprem al poporului român (art. 61 alin. 1). Guvernul demisionat nu mai are legitimitatea constituțională dată de votul de încredere primit în Parlament. În mod similar, ministrul justiției demisionat nu mai are legitimitatea constituțională de a propune numirea funcțiilor la vârf din Ministerul Public. Mandatul acestora este pe 3 ani și un ministru demisionat, care în cadrul Guvernului nu poate avea decât atribuții de administrare generală, nu poate lua decizii care afectează corecta funcționare a justiției și implicit a României pe următorii ani. Dacă ar exista bun simț constituțional, ministrul justiției Cătălin Predoiu ar suspenda procedura în curs și ar aștepta ca aceasta să fie finalizată de viitorul ministru plin, numit în baza încrederii acordată de Parlament.

Dacă ar există loialitate reală față de Constituție, Președintele Iohannis ar refuza numirea în funcție a unor persoane propuse de un ministru demisionat, lipsit de legitimitatea trecerii prin Parlament. Guvernul actual își exercită mandatul limitat în nume propriu, pe persoană fizică, iar nu în numele încrederii acordată de popor prin intermediul organului reprezentativ, Parlamentul României. Pentru a fi cât se poate de clar este vorba doar de o obligație principială de rezervă pe care ar trebui s-o aibă ministrul justiției, o reținere în a lua decizii definitive importante privind funcționarea justiției pe termen lung. Nici Constituția nici legea organică nu interzic ministrului justiției titular, interimar sau demisionat să propună numirile de procurori-șefi. Însă fidelitatea față de Constituție presupune nu numai respectarea literei ei ci și atașamentul real pentru principiile democratice ale acesteia”, a scris Toni Neacșu.

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a anunțat, luna trecută, că Gabriela Scutea este propunerea pentru ocuparea funcției de procuror general al României.

Pentru DNA este propus Crin Bologa, iar pentru DIICOT Giorgiana Hosu. Conform legii, propunerile merg pe masa CSM, care trebuie să dea un aviz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Adica primul ministru este legitim dar ministrul justitiei, nu? Ciudata logica.

  2. Astia chiar nu au aflat ca nu mai sunt, ca au fost trimisi la plimbare? Sau se fac ca ploua si dai inainte cu „programul de guvernare”?

  3. johanis si LOIALITATEA FATA DE CONSTITUTIE – doua drepte paralele. Ma rog, o dreapta paralela s-ar putea sa fi auzit de johanis, dar johanis, CU SIGURANTA, N-A AUZIT DE LOIALITATEA FATA DE CONSTITUTIE.

  4. Si ce daca ? Pentru SCATUDEMOCRATI< WERNERO_HORORBANI mai conteaza CONSTITUTIA ???! Conteaza doar ei ! Nu a contat nici in 2017 cand KJW-ul a imbracat geaca rosie si a iesit cu hastagii # Rezist exprimandu-se clar ca-i afiliat POLITIC ! Atunci trebuia suspendat pe VECIE !

  5. Dictatura a fost franata (pe moment), insa nu exista garantia opriri, atat timp cat Constitutia si legile sunt interpretate si incalcate dupa hachitele unora / altora, orice, este posibil.

  6. @Victor, „Adica primul ministru este legitim dar ministrul justitiei, nu? Ciudata logica.”
    Ca sa vezi logica. Cand guvernul Dancila a cazut Iohannis a spus ca guvernul nu mai poate definitiva numirea comisarului EU ptr ca a fost demis si nu mai este legitim. De ce ar fi acuma cazutul guvern Orban mai legitim ca fostul cazut guvern Dancila?

  7. Ce conteaza,#cretiniirezist il iubesc pe Penalis, asa ca el este constituția, guvernul, parlamentul, justiția. Doar a fost votat cu 66%, precum iliescu in ’92, se spunea atunci că votanții lui erau mulți si prosti, acum la fel cu votanții trantorului.

  8. Toata tevatura asta incepand cu caderea psd si va continua ceva timp, ascunde orori imense pe care nu se vor vrea vazute! Sa vedeti ca vor iesi la lumina toate porcariile acestei perioade dar lumina va fi stinsa=ocolite de orice demnitate si demnitar fara demnitate! Chiar nu se observa complicitatea care este reala intre politicienii care urlau despre hotie, furaciuni sau orice rau si destui capi? Tocmai cei care urlau, acum se despoaie cu brio!

  9. Oare, acest iohanniSS, nu a trebui controlat la cap? Pare ca nu-i mai fonctioneaza cum trebuie.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.