Pacienţi români trataţi cu medicamentul pentru Ebola

România va primi 30 de doze de Remdesivir pentru tratamentul COVID-19. Medicamentul, un antiviral conceput pentru Ebola, a avut rezultate promiţătoare în cadrul unui test făcut în Statele Unite. Acesta va fi pus la dispoziţia ţării noastre de către compania producătoare.

„Pentru Remdesivir, ANMDMR a iniţiat, alături de alte câteva state europene, procedura de solicitare a avizului pentru utilizare compasională (tratament de ultimă instanţă) la nivelul Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman la EMA (Eurpean Medicines Agency), conform procedurilor legislative în vigoare, având în vedere faptul că este un medicament neautorizat de punere pe piaţă şi aflat în etapa de studii clinice. După obţinerea avizului pozitiv al Comitetului pentru Medicamente de Uz Uman al EMA cu privire la condiţiile de utilizare ale Remdesivir şi după depunerea cererii la nivel naţional, într-un timp foarte scurt, acest medicament a fost autorizat pentru furnizarea ca tratament de ultimă instanţă. Într-o primă etapă, compania va pune la dispoziţie un număr de 30 de doze de tratament, cu posibilitatea de suplimentare, în funcţie de capacitatea de producţie a acesteia. România şi-a manifestat interesul pentru creşterea numărului de doze şi a numărului de centre de tratament”, a transmis ANMDMR, la solicitarea MEDIAFAX.

Preşedintele Agenţiei, Roxana Stroe, a declarat, pentru MEDIAFAX, că cele 30 de doze vor ajunge la pacienţi de la Bucureşti, Iaşi şi Timişoara.

Reprezentatul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, profesorul Alexandru Rafila, a anunţat că antiviralul poate ajunge în ţara noastră şi printr-un studiu clinic desfăşurat sub umbrela organizaţiei internaţionale.

„România a transmis intenţia de participare în acest studiu, iar în acest moment ne aflăm într-o etapă premergătoare începerii studiului. ANMDMR şi Comisia Naţionala de Bioetică autorizează desfăşurarea studiului în România. Nu putem preciza la acest moment spitalele care vor participa în acest studiu însă, teoretic, poate participa orice spital care are cazuistică şi autorizaţie pentru desfăşurarea de studii clinice”, mai transmite ANMDMR.

MEDIAFAX a solicitat companiei Gilead Sciences, producătorul medicamentului, informaţii privind data la care medicamentul ar putea ajunge în România. Până la ora publicării știrii, nu a fost furnizat un răspuns.

Rezultatele unui prim studiu, realizat la Chicago, au apărut în presa americană şi arătau o îmbunătăţire spectaculoasă a stării pacienţilor aflaţi în stare gravă. Aceste rezultate au strârnit entuziasmul comunităţii ştiinţifice şi s-a vorbit despre primul medicament pentru COVID-19 care ar putea fi autorizat de Agenţia Americană a Medicamentului.

După nici o săptămână, rezultatele unui al doilea studiu, făcut în China, au fost publicate accidental de OMS şi arătau că nu a îmbunătăţit starea pacienţilor şi nici nu a redus prezenţa virusului. Gilead Sciences a transmis că rezultatale nu sunt concludente, pentru că studiul a fost încheiat prematur.

Rezultatele oficiale ale studiilor clinice cu Remdesivir sunt aşteptate la începutul acestei veri. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că medicamentul pentru COVID-19 poate ajunge în România la o lună după ce va fi aprobat de FDA.
„În momentul de faţă, Remdesivir nu este autorizat pentru punerea pe piaţă şi poate fi utilizat numai în contextul studiilor clinice şi al programelor de acces timpuriu din care fac parte tratamentele de ultimă instanţă”, adaugă ANMDMR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

7 Comentarii

  1. Intai experimente pe bipezi.ro sau orice biped, apoi, dupa ce vad efectele, ori legalizeaza ori isi cer scuze! Stocurile sunt la dispozitie pentru fluxul „vaccin obligatoriu”! In ce hal s-a ajuns in Romania, esti bolnav de orice fie si un virus dar esti tratat ca pentru ebola?! Halal viata in ue si pe conditionarea straineza! Va inchipuiti ca in 2 ani se goleste tara asta fosta Romania! Scapa cine poate??.

  2. Ia auziti aici ce se spune pe un post de tv public din State, PBS –https://www.pbs.org/newshour/health/u-s-states-build-stockpiles-of-malaria-drug-touted-by-trump
    21 de state isi cladesc un stoc masiv, o rezerva de clorochinina (extract din chinina) si hidroxiclorochinina (produs similar sintetic) in ciuda discreditarilor si avertismentelor din partea unor companii farmaceutice. O decizie de bun simt, umanitara si nu lipsita de baza stiintifica cum se vantura fara jena prin media. Este o medicatie indicata in malarie, artrita reumatoida si lupus, dar care din studiile si testele cu pacienti umani a dat niste rezultate pozitive, chiar daca nu in procent de suta la suta. Dar ce medicatie sintetica este de succes suta la suta si fara reactii secundare, adverse sau un pomelnic de contraindicatii?? Aici se pune problema salvarii unor vieti, a amrliorarii suferintei si pierderilor, si incetinirea imbolnavirilor in masa pana forurile acreditate cad la o intelegere si au ceva mai eficace. Pana atunci, cum am mai spus, razboiul meschin de interese, rivalitatile, orgoliile profesionale continua intr-un proces care este si asa foarte incet, desi justificat dar de prea lunga durata fata cu pierderile de vieti omenesti.
    Si mai adaug si amanuntul asta, datorita exploziei cercetarilor in biotehnologie, biologie moleculara, genetica & comp., nanotehnologii etc, etc, au ajuns sa faca din vaccinuri un panaceu universal. Nu sunt, chiar dimpotriva, dar pana se lamuresc lucrurile, sunt o sursa sigura de imbogatire fantastica si politica globala.

  3. Si da, lumina solara e benefica!
    Ca exista controverse si limitari, fara indoiala, dar este tot fara indoiala o pista de explorat in profuzime. La urma urmelor, lampile cu ultraviolet pt dezinfectarea suprafetelor in cabinetelor medicale, si nu numai, este deja un bun recunoscut.
    Iata ce se spune aici de la Departamentul de Securitate a Statului(DHS): „There are three types of ultraviolet (UV) light given off by the sun, known as A, B and C. UVA and UVB are common types of wavelengths emitted from the sun. However it is UVC—a subtype of ultraviolet light—that destroys genetic material in humans and in viral particles and is therefore able to inactivate microbes.
    UVC is filtered out by ozone in the atmosphere before it reaches our skin, otherwise it would cause damage. Artificially-created UVC has become a standard way to sterilize objects in hospitals, airplanes and factories.”
    Inainte de a discredita/bagateliza usuratic sau partinic, e bine sa dam o sansa diverselor alternative, cele fundamentate.

    https://www.newsweek.com/sunlight-kills-coronavirus-scientist-1500012

  4. Vă amăgiți prostește, virusul nu are leac,.. Și nici nu va avea,. căci face mutații genetice mai repede decât e medicina azi..Clar este o singură metodă, cea mai ieftină și mai eficientă,. Izolarea, ruprerea lanțului de transmitere. Nu costă decât o lună de stat in casă,.. a tuturor,.și o igienă strictă,.chiar și la țiggani români. Vei scăpa de virus fără alte probleme majore,.. Cazurile posibile se vor rezolva mult mai ușor,.Deci ce alegi române ??

  5. Țiganii ungurilor stau în case, ursule? Cum i-au convins autoritățile?
    Fă-ne și nouă un reportaj de-acolo, poate văd și autoritățile noastre
    ceva folositor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.