Pandemia și zootehnia – lovitură în plin

Pandemia a lovit din plin producătorii români de bovine, porcine și de păsări. Prețurile au scăzut, exporturile de asemenea, unitățile HoReCa s-au înschis iar restricțiile de mișcare au perturbat grav lanțurille de aprovizionare. În plus, efectivele de animale s-a diminuat. Crescătorii de porci trăiesc o dublă dramă pentru că ei deja se confruntau cu pesta porcină.

În această perioadă excepțională, piața cărnii de bovine se confruntă cu mari probleme respectiv scăderea prețului la achiziție, restricții în transportul animalelor către procesare/ vânzare directă pe piață, HoReCa, scăderea exportului de animale vii. De asemenea, din cauza restricțiilor de mișcare impuse de situația creată de COVID-19, sectorul creșterii bovinelor din România a suferit pierderi financiare substanțiale care au condus la diminuarea numărului de animale, precum și la perturbarea lanțurilor de aprovizionare. În urma analizei comparative între anii 2019 şi 2020 (martie – mai) s-a observat faptul că numărul de bovine sacrificate în luna martie a anului 2020 a crescut cu 10% fața de aceeași perioadă a anului 2019 (Buletin statistic lunar INS). Această creștere s-a datorat faptului ca populația a recurs în această luna la o aprovizionare intensă făcând stocuri de alimente inclusiv de carne deoarece interdicțiile de mișcare și limitarea orelor de aprovizionare impuse de instituirea stării de urgență a determinat o mobilitate prudentă a populației. Acest fenomena fost unul general nu numai în România cât și în celelalte state membre, fapt ce a creat un dezechilibru pe piață.

În ceea ce privește numărul bovinelor sacrificate în anul 2020 în lunile aprilie-mai trendul este unul descendent față de aceiași perioadă a anului 2019. Astfel în luna aprilie a scăzut cu 9,09%, iar în luna mai a scăzut cu 11,86%. Reducerea efectivelor de bovine furnizate pentru sacrificare a condus la reducerea cantităților de carne bovine furnizate la export. Dacă în luna martie a anului 2019 cantitatea de carne de animale din specia bovine, proaspătă sau refrigerată era de 567.92 de tone, cu o valoare de 1,892.24 mii de euro, în luna martie a anului 2020 cantitatea a scăzut la 348.98 tone cu o valoare de 1,243.55 mii de euro. În luna aprilie a anului 2020 cantitatea de carne de animale din specia bovine, proaspătă sau refrigerată a scăzut la 156.05 tone față de luna aprilie 2019 când cantitatea exportată a fost de 518.78 tone. Valoarea cărnii exportate a scăzut în anului 2020 în luna martie la 475.83 mii de euro, față de 1832,96 mii de euro în aprilie 2019.

În ceea ce privește carnea de animale din specia bovine, congelată pentru export în luna martie a înregistrat o ușoară creștere în anul 2020 față de anul 2019, însă în luna aprilie a anului 2020 cantitate de carne de bovine congelată a scăzut semnificativ de la 121.35 tone în 2019 la 84.33 de tone în anul 2020.

Valoarea cantității de carne congelată pentru export a crescut de la 190.24 mii de tine în 2019 la 225.05 mii de tone în 2020. Valoarea ridicată nu este un factor pozitiv, deoarece ne confruntăm cu situația în care nemaiexistând cerere pe piață crescătorii de bovine nu au putut valorifica producția astfel că au fost nevoiți să țină animalele în exploatație fapt ce a generat cheltuieli suplimentare.

Restricțiile impuse de Situația de Urgență au generat pierderi și în rândul crescătorilor de bovine lapte. Interzicerea mobilității forței de muncă, imposibilitatea livrărilor laptelui crud materie primă către prim cumpărător, oprirea livrărilor procesatorilor de lapte către retail și HORECA, interzicerea aprovizionării de către fermieri a automatelor de vânzare directă a laptelui către populație, oprirea Programului de distribuție a laptelui și produselor lactate către unitățile școlare și preșcolare sunt doar câteva din motivele care au contribuit la destabilizarea economică a fermierilor. În cazul României, exploatațiile mici sunt o componentă de bază a spațiului rural românesc, deoarece mecanismele de securitate socială sunt deficitare și economia rurală non-agricolă nu este diversificată. Totodată acestea reprezintă și un element de continuitate a acestui spațiu. De asemenea, o mare parte a fermierilor furnizează lapte către prim producători pentru a putea fi valorificat în cadrul Programului pentru școli care constă în distribuirea de lapte și produse lactate către elevi.

Începând cu data de 11 martie a.c., cursurile școlare au fost suspendate în unitățile de învățământ fapt ce a condus la situația în care produsele contractate, gata de livrat, să nu mai poată fi distribuite beneficiarilor și să riște depășirea datei durabilității minimale stabilite. Vânzările către retail, în perioada Stării de Urgență, au scăzut cu aproximativ 22-23%, conform datelor oferite de Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL).

Condițiile pentru creșterea bovinelor sunt mult mai aspre față de celelalte sectoare. De exemplu, nutrețuri speciale, tratament specific, în stabulație închisă sau deschisă costurile de întreținere fiind mari. În lipsa acordării unor ajutoare, crescătorii din sectorul bovin sunt în imposibilitatea de a-și asigura continuarea activităţii, ceea ce va determina eliminarea de pe piaţă a unui număr semnificativ de întreprinderi mici şi mijlocii şi apariţia unor efecte sociale deosebit de important. Având în vedere toate aceste probleme, Executivul a adopta o OUG prin care se acordă ajutor de stat benefeciarilor care dețin minimum 100 capete femele adulte din specia bovină înregistrate în RNE în exploatații cu cod ANSVSA la data de 1 iulie 2020. Beneficiarii ajutorului sunt crescătorii din sectorul bovinelor respectiv, întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, persoane fizice, după caz, precum şi persoane juridice caredesfăşoară activitate de creștere a bovinelor. Cuantumul ajutorului este echivalentul în lei a 100 euro/UVM, iar plafonul maxim al schemei de ajutor de stat este de 35.700 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020

Piața cărnii de porc se confruntă cu o dublă problemă: pesta porcină și pandemia de coronavirus, fenomene ce au dus la scăderea prețului cărnii de porc, imposibilitatea livrării animalelor către sacrificare și procesare, creșterea prețului de achizție a purceilor și furajelor și scăderea cantităților de carne comercializată prin vânzare directă pe piață și HoReCa. De asemenea, din cauza restricțiilor de mișcare impuse de situația creată de COVID-19, sectorul creșterii porcinelor din România a suferit pierderi substanțiale care au condus la diminuarea numărului de animale de reproducție și a efectivelor pentru abatorizare, precum și la perturbarea lanțurilor de aprovizionare. Astfel conform datelor raportate de Comisia de Clasificare a Carcaselor în perioada 29 martie – 31 mai 2020, prețul în viu al cărnii de porc a scăzut de la 7,53 lei/Kg la 5,41 lei/Kg reprezentând o scădere a prețului de 28,1%. De asemenea în perioada 29 martie – 26 aprilie 2020, numărul de animale sacrificate din specia porcine a scăzut de la 61869 cap/săptămână la 46892 cap/săptămână, reprezentând o scădere de 24,2%.

În lipsa acordării unor ajutoare, crescătorii din sectorul suin sunt în imposibilitatea de a-și asigura continuarea activităţii, ceea ce va determina eliminarea de pe piaţă a unui număr semnificativ de întreprinderi mici şi mijlocii şi apariţia unor efecte sociale deosebit de importante. În lipsa unui ajutor din partea statului, sectorul de creștere al porcilor se va confrunta cu eliminarea de pe piaţă a unui număr semnificativ de întreprinderi din sectorul de creștere a suinelor din România şi apariţia unor efecte sociale deosebit de importante. Ca și în cazul bovinelor, Executivul pregătește o OUG de acordare a unui ajutor de stat. Acesta se va da pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, respectiv locurile de cazare, echivalent UVM, funcție de categoriile de porcine.
Beneficiarii ajutorului sunt întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum şi persoanelor juridice care desfăşoară activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor. Pentru fiecare beneficiar valoarea ajutorului nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro, iar cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei. Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 119.560 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020

Și piața cărnii de pasăre se confruntă cu mari probleme respectiv scăderea prețului cărnii de pasăre, imposibilitatea livrării animalelor către sacrificare și procesare, creșterea prețului de achiziție a materialului biologic pentru populare, a furajelor, întârzieri de asigurare a materiilor prime și scăderea cantităților de carne comercializată prin vânzare directă pe piață și HoReCa.
De asemenea, din cauza restricțiilor de mișcare impuse de situația creată de COVID-19, sectorul creșterii păsărilor din România a suferit pierderi substanțiale care au condus la diminuarea efectivelor pentru abatorizare, precum și la
perturbarea lanțurilor de aprovizionare.

În ceea ce privește producția de carne de pasăre, aceasta în luna aprilie 2019 a fost de 199,6 mii tone iar în aceeași lună a anului curent a fost de 169,3 mii tone, însemnând o scădere cu 15,17%. În luna aprilie a anului curent prețul mediu la nivelul UE/100 kg carcasă pasăre e 181,23 euro/100 kg carcasă, iar în România a fost de 138,47 euro/100 kg carcasă față de anul 2019, când prețul mediu la nivelul UE a fost de 188,29 euro, iar în România a fost de 147,78 euro/100 kg carcasă ceea ce reprezintă o scădere de preț mediu la nivel UE de 3,75 %, iar la nivel național o scădere de 6,3 %.
În luna aprilie a anului curent prețul mediu la nivelul UE/100 kg ouă a fost de 125,1 euro/100 kg ouă, iar în România a fost de 94,13 euro/100 kg ouă față de anul 2019, când prețul mediu la nivelul UE a fost de 135,78 euro/100 kg ouă, iar în România a fost de 119,37 euro/100 kg ouă, ceea ce reprezintă o scădere de preț mediu la nivel UE de 7,8 %, iar la nivel național o scădere de 21 %.

Deși se constată o creștere a producției de ouă la nivelul țării noastre, de la 1728,3 milioane buc. în luna aprilie 2019 la 1782,8 milioane buc. în luna aprilie a anului curent de 3 %, scăderea prețului la ouă nu compensează pierderile de venit ale crescătorilor de păsări, la care se adaugă și dificultățile în aprovizionarea pieței (restricții de transport, personal insuficient etc.) cauzate de pandemia cu SARS COV 2 (COVID – 19).

Importul de carne de pasăre a crescut în luna martie 2020 cu 1401 tone față de luna martie a anului 2019, respectiv de la 35915 tone în martie 2019, la 37316 tone în aceeași lună a anului 2020. În lipsa acordării unor ajutoare, crescătorii din sectorul creșterii păsărilor sunt în imposibilitatea de a-și asigura continuarea activităţii, ceea ce va determina eliminarea de pe piaţă a unui număr semnificativ de întreprinderi mici şi mijlocii şi apariţia unor efecte sociale deosebit de importante. Și sectorul avicol va primi un ajutor de stat. Acesta se va acorda pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, funcție de speciile și categoriile de păsări. Beneficiarii ajutorului sunt întreprinderile individuale şi familiale, persoanele fizice autorizate, după caz, precum şi persoanelor juridice care desfăşoară activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă. Pentru fiecare beneficiar valoarea ajutorului nu depășește echivalentul în lei a 100 000 euro, iar cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei. Valoarea maximă al schemei de ajutor de stat este de 109.800 mii lei, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
pentru anul 2020. În cazul în care valoarea totală a ajutorului calculat depășește plafonul maxim, ajutorul cuvenit se reduce proporțional pentru toți beneficiarii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Efectivul total de păsări a scăzut de la 70,14 milioane capete în luna aprilie 2019 la 73,20 milioane capete în luna aprilie
    2020
    Ia mai citiţi o dată această frază! Greşeală de redactare?????

  2. In asa fel vor muri oameni de foame datorita acestui guvern incopetent in frunte cu werner ca-i lauda intruna ori astea-s ordinile de la ue si prietenul strategic

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.