Ping-pong cu centrala de la Iernut

Duro Felguera, spaniolii care construiesc centrala pe gaze Romgaz de la Iernut – proiect întârziat, a făcut o ofertă companiei românești: să primească 17 milioane de euro în plus și promisiunea finalizării în două etape a centralei: 210 MW operaționali până la sfârșitul anului și restul până în aprilie 2022. Spaniolii afirmă nu li se recunosc costurile crescute cu forța de muncă și nici întârzierile justificate de pandemie, spun că este cea mai bună soluție pentru proiect, oricum preferabilă variantei de reziliere a contractului și continuării cu alți constructori, avută în vedere de Romgaz. Cel puțin până acum, oferta a fost refuzată de Romgaz.

Romgaz nu mai stă la discuții cu spaniolii de la Iernut

“De la momentul în care ROMGAZ și-a manifestat intenția de reziliere, au avut loc o serie de întâlniri cu scopul de a negocia o soluție. În acest sens, părțile au convenit asupra a două termene de prelungire pentru a încerca să ajungă la un acord, dintre care ultimul se încheie pe data de 7 mai”, spune Duro Felguera.

„Consorțiul a făcut o propunere către ROMGAZ prin care ar fi de acord să absoarbă o parte semnificativă din costurile suplimentare și s-ar angaja să pună instalația în funcțiune în două etape, prima (care ar implica 215 MW) la sfârșitul anului 2021 și restul instalației în aprilie 2022, termene compatibile cu obținerea granturilor PNI. O astfel de propunere ar implica încorporarea unei echipe de specialiști din partea Duro Felguera pentru a accelera finalizarea părții aferente ROMELECTRO.

Propunerea Consorțiului ar presupune o creștere a prețului contractual stabilit în 2016 cu 6,3% (17 milioane de euro), o sumă foarte mică pentru astfel de proiecte industriale complexe mai ales în condițiile evenimentelor excepționale suferite, cum ar fi pandemia cauzată de Covid-19” arată Duro Felguera într-o informare citată de e-nergia.ro .

Răspunsul primit până în prezent la propunerea făcută a fost negativ, Romgaz insistând asupra preferinței sale de a rezilia Contractul, cu toate consecințele aferente, înainte de a accepta orice tip de costuri suplimentare solicitate de Consorțiu.

Între timp, Guvernul a emis un proiect de act normativ prin care a fost extins termenul de finalizare a centralei până la jumătatea anului viitor, astfel încât proiectul să nu piardă finanțarea din PNI – circa 321 de milioane de lei.

Iernut este o termocentrală în cogenerare pe gaze cu o capacitate de 430 MW, al doilea mare proiect de generare de electricitate de după Revoluție, după Brazi, a Petrom. Reprezintă intrarea, ca mare jucător, a Romgaz pe piața energiei electrice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1097 Articole
Author

1 Comentariu

  1. Cu(sic) curentul de la Iernut nu vă veți ,,cucu…renta degrabă–(poate când va trece trenul pe podul de la Grădiștea!!)

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.