Planul pentru alegerile din 27 septembrie

Planul privind organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie merge mai departe, din perspectiva partidului de guvernământ. Raluca Turcan a susținut marți că alegerile locale programate pe 27 septembrie pot fi organizate în bune condiţii, în ciuda crizei sanitare care afectează România.

„Alegerile pot fi organizate în bune condiţii. Cine spune că nu pot fi organizate în bune condiţii, nu s-a uitat cum a fost organizat examenul de Bacalaureat sau Evaluarea Naţională. Dumneavoastră ştiţi ce a fost acolo? A fost o muncă de sisif, dar s-a desfăşurat totul în condiţii foarte, foarte bune. Aşa cum strigau de nu mai puteau că nu o să poată fi ţinute evaluările naţionale, guvernul acesta a demonstrat că poate să organizeze aceste evaluări în bune condiţii. La fel putem să organizăm şi alegerile, doar că cerem PSD-ului să iasă din duplicitatea discursului şi să spună: vor sau nu vor alegeri?”, a spus Turcan la Botoşani.

Aceasta a mai zis că Guvernul, împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, ar urma să adopte un set de măsuri de protecţie a alegătorilor în ziua votului.

Dar USR ce zice?

Liderii Alianței USR PLUS au făcut, marți, un apel public pentru consultări cu președintele României, Klaus Iohannis, cu Guvernul României și cu partidele politice care participă la alegerile locale pentru a stabili de comun acord noi măsuri necesare pentru desfășurarea campaniei electorale.

„Alianța USR PLUS consideră că în actualul context epidemiologic organizarea alegerilor locale în 27 septembrie prezintă un risc major pentru populație, membrii birourilor electorale, membrii partidelor și voluntarilor și, dacă nu se iau măsuri de protecție sanitară adecvate, trebuie amânate. Fără noi măsuri ferme, cetățenii vor considera riscantă participarea la procesul electoral, iar rezultatele finale nu vor fi reprezentative, procesul democratic fiind alterat. Din acest motiv, Alianța USR PLUS face un apel public pentru consultări cu președintele României, Klaus Iohannis, cu Guvernul României și cu partidele politice care participă la alegerile locale pentru a stabili de comun acord noi măsuri necesare pentru desfășurarea campaniei electorale, în condiții de protecție sanitară adecvată”, se arată într-un comunicat.

Liderii Alianței susțin că se impun de urgență discuții pentru a stabili noi reguli în care ar putea să se desfășoare evenimentele politice, strângerea de semnături pentru candidați și procesul electoral de la finalul lunii septembrie, în condițiile în care, în ultimele zile, media infectărilor cu SARS-CoV-2 în România se ridică la peste 1.000 pe zi,

„Alianța USR PLUS consideră că există modalități prin care să fie redus riscul de infectare cu noul coronavirus în cadrul acțiunilor electorale dacă partidele politice vor ajunge la un acord pentru a respecta împreună un set de reguli pentru protejarea cetățenilor, a membrilor de partid și voluntarilor care trebuie să strângă semnături în stradă potrivit actualei legislații. De asemenea, USR PLUS insistă pentru desfășurarea efectivă a votului pe parcursul a două zile, pentru a reduce la minimum riscurile de contaminare pentru membrii birourilor electorale din secțiile de votare, precum și a cetățenilor care își vor exercita dreptul de vot. Alianța USR PLUS crede că democrația nu poate fi suspendată pe termen nelimitat, dar fără consultări și un acord care are ca scop protejarea tuturor celor implicați în procesul electoral riscurile pentru sănătate nu vor putea fi controlate. Pentru o competiție electorală corectă, grijă și responsabilitate față de cetățeni, membrii de partid, voluntari și candidați, cerem de urgență organizarea consultărilor de către președintele României, în virtutea rolului și atribuțiilor sale constituționale”, se mai arată în comunicatul Alianței USR PLUS.

Tot marți, fără legătură cu declarațiile politicienilor, Uniunea Studenţilor din România propune o schimbare a cadrului legislativ privind participarea la alegerile locale, astfel încât să nu fie nevoiţi să se deplaseze în localităţile de domiciliu pentru a vota.

Conform unui comunicat, organizaţia solicită ca studenţilor să li se ofere posibilitatea de a vota pentru primăriile şi consiliile localităţilor din care provin din centrele universitare în cadrul cărora îşi urmează studiile, fără a fi obligaţi să îşi exercite acest drept doar în cadrul circumscripţiilor în care îşi au domiciliul înregistrat.

Organizaţia propune ca studenţii care doresc să voteze pentru administraţiile localităţilor de domiciliu şi se află în ziua alegerilor pe teritoriul localităţilor în cadrul cărora îşi urmează studiile universitare să poată face o cerere prin care să solicite schimbarea circumscripţiei în cadrul căreia îşi exprimă dreptul de vot, cu cel puţin 23 de zile calendaristice înaintea scrutinului.

Potrivit USR, schimbarea de către un student a circumscripţiei în cadrul căreia îşi exprimă dreptul de vot atrage după sine şi eliminarea sa de pe lista circumscripţiei de domiciliu, evitându-se astfel posibilitatea fraudei electorale.

Uniunea Studenţilor susţine că menţinerea modalităţii de vot, în contextul epidemiologic actual, „reprezintă un potenţial pericol la adresa sănătăţii votanţilor, (…) ca urmare a necesităţii acestora de a se deplasa către şi dinspre localităţile de domiciliu”.

„În vederea conturării unei viziuni comune, suntem dispuşi să colaborăm în vederea planificării şi implementării acestui deziderat. Un efort comun poate genera rezultate benefice pentru viitor”, se arată în comunicatul USR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

2 Comentarii

  1. „Prostia are talentul de a fi insistenta.” — Albert Camus

  2. Pentru studenti : pe 27 septembrie inca nu incepe anul universitar.
    Deci, ei pot vota acasa fara probleme!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.