Premieră pentru România: O nouă specie de pasăre

Specialiştii din cadrul Rezervaţiei ”Dunele Marine de la Agigea” şi Agigea Bird Observatory, care aparţin Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, au anunţat, vineri, că au identificat o nouă specie de pasăre pentru România.

Cercetătorul ştiinţific Emanuel Ştefan Baltag afirmă că această pasăre se numeşte Frunzăriţă balcanică (Hippolais olivetorum) şi cuibăreşte în Peninsula Balcanică şi Turcia, iar toamna migrează spre Africa sub-Sahariană pentru a-şi petrece iarna.

Frunzăriţa balcanică (Hippolais olivetorum) este o specie de talie mică, de 16 – 18 cm, deşi în grupul frunzăriţelor este cea mai mare din Europa.

„Este o specie dinamică, de culoare gri, cu partea ventrală de culoare alb, alb-murdar. Se hrăneşte cu insecte pe care le prinde în coronamentul arborilor şi al tufişurilor. Prezenţa acestei specii pe teritoriul României nu a fost atestată până în prezent, ceea ce ne determină să afirmăm că fauna României a devenit acum mai bogată cu o specie de pasăre. Această descoperire sugerează, încă o dată, necesitatea existenţei şi păstrării intacte a zonelor protejate în România, acestea adăpostind cu siguranţă multe specii de păsări, atât în perioadele de cuibărit, cât şi pe parcursul migraţiei sau pe durata sezonului de iarnă. Studiile au demonstrat că sănătatea şi stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai ridicate cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare şi mai divers. Astfel, este imperios necesar să cunoaştem cât mai bine speciile cu care împărţim planeta şi relaţiile dintre acestea”, afirmă cercetătorul ştiinţific Emanuel Ştefan Baltag.

Conform acestuia, prin această descoperire, Dunele Marine de la Agigea se dovedesc o adevărată oază de biodiversitate, demonstrând importanţa zonelor verzi, fie ele şi înconjurate de arii puternic modificate de către om. Prin urmare, conservarea zonelor verzi de lângă sau din localităţile noastre pentru perioade lungi de timp va asigura un refugiu pentru natură, permiţând şi generaţiilor viitoare să se bucure de ea.

Rezervaţia „Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Staţiunii biologice marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparţine Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). Începând cu luna aprilie 2022, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu UAIC implementează proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea şi a ariei naturale protejate de interes naţional Dunele Marine de la Agigea”, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2021.

Proiectul îşi propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare, întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanţa, sistemul de apărare din al II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locaţia sa centrală, în rândul staţiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul îşi propune şi elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcţionarea şi importanţa ecosistemelor litorale de la Marea Neagră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

12 Comentarii

  1. cu privighetoarea, numai ca are si putin portocaliu sub coada, care ma viziteaza in fiecare primavara…

  2. Denumirea inseamna calul maslinilor.
    Cuvinte din limba greaca si latina.
    Specia cum a aoarut asa va dispare pentru ca vor veni iernile geroase si nu va rezista.

  3. Cu pasarica asta nu-i nicio problema. Sacalii sunt insa o problema. O alta problema sunt tantarii tigru. Si o problema si mai mare ar fi mica musca neagra care iti face rana daca te musca, deja Spania sufera din cauza ei.

  4. Eu sunt incantat de denumirea românească pura a institutului care aparține de U. Iasi: Agigea Bird Obseratory”. Încă o dovada ca universitățile noastre sunt un centru de conservare și promovare a Limbii Romane. În acest context ar fi indicat ca Universitatea ” A. I. Cuza” sa devina Univetsity ” Alexander Jhonn Cuza”.

  5. In Bucuresti, s-au inmultit – spre fericirea bucurestenilor, mierle zvelte, negre/gri inchis, de dimensiune mica/medie, soprane minunate cu triluri incantatoare. Copacii din parcuri si din jurul blocurilor sunt habitatul acestor minunatii de pasari.

  6. Gata cu construcții, șosele sau alte prostii de-astea pe acea zonă.
    Baze militare și Bîstroie. Atât.

  7. Normal să apară pe litoral!…e plin litoralul cu păsărici care mai de care…unele mai mici,altele mai mari…

  8. apicultorii observa prigoriile africane care le decimeaza albinele! Iar guvernul de savanti nu da voie sa fie vanate, macar in parte! Propun sa ii dam fetei lui Daia o stupina cadou, poate se da lege pentru imputinarea prigoriilor si a cormoranilor!
    Ca despre neonicotinoide, ne-am convins!

  9. Asta-i vrabie corcita, dupa cioc, cu barza ! Probabil vreo chestie de care au uitat toti de-a lu’ Miciurin …

  10. @NU SUNTEM ASA DE PROSTI: ba esti prost gramada. Uite ce scrie in articol: „iar toamna migrează spre Africa sub-Sahariană pentru a-şi petrece iarna.”

  11. Citiți ”Aventurile bravului soldat Șvejk”. Acolo un reporter la o revistă de biologie ”descoperea” săptămânal tot felul de păsărele fără a ieși din birou. Scria articole și lua bani. Le dădea astfel de nume: frunzărița cehească, stejărica de aluniș, mestecănița, nuculeana roșcată etc etc. Cam seamănă! Când a fost descoperit, l-au luat cititorii cu ciomagul la goană pe străzi!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.