Președintele Zero votat la ștanță

Principalul motiv pentru care Werner n-are ce căuta la Cotroceni este gândirea sa rudimentară, exprimată sintetic prin unicul obiectiv concret pe care l-a declarat în această campanie electorală – desființarea unui partid politic. Așa ceva este posibil numai în regimurile totalitare, modelul de referință fiind cel al Germaniei hitleriste, unde Goebbels, ministrul Propagandei din acei ani, a lansat sloganul „ciuma roșie” cu trimitere tot la social-democrații timpului. Acest slogan a fost reluat de ceva vreme în țara noastră, cu gura plină și ochi sticloși, de principalul propagandist și țucălar de lux al lui Werner, personaj comic ce avea să fie propulsat în Parlamentul European tocmai pentru acest mare merit.

Pentru Werner, lozinca „România normaaală” capătă conținut concret atunci când PSD va fi distrus, așa cum a declarat și în seara alegerilor. Acest lucru se poate face fie prin scoaterea PSD în afara legii (cum anunța explicit europarlamentarul Cristian Preda) pentru „politică de înaltă trădare, vizând scoaterea României din Europa bla bla”, fie prin arestarea fostului Guvern Dăncilă, în frunte cu fostul premier, pentru „subminarea economiei naționale”, fie prin ambele metode.

De altfel, Mafalda cu pantofi bicolori ajuns în PE a și anunțat acest lucru, chiar marți după alegeri. Sforțându-se să facă din rahat bici și să explice de ce marele Werner nu se coboară să aibă o dezbatere cu contracandidata sa, discipolul propagandei despre „ciuma roșii” scria negru pe alb că „Dăncilă ar trebui să se pregătească pentru un dialog cu oamenii legii, din cauza subminării securității românilor, a economiei naționale, a devalizării Companiilor și Societăților Naționale, a bugetului din Rezervă de Stat și nu numai”.

Desigur, comportamente deviante și minți bolnave au fost și vor fi mereu în orice colectivitate umană. Preocupantă nu este existența acestor cazuri patologice, ci lipsa de atitudine publică împotriva comportamentului și ideilor de sorginte fascistă vehiculate în spațiul public. Desființarea unui partid, al cărui Guvern tocmai a încheiat cu mare succes președinția Consiliului UE – deci validat ca democratic – nu este o problemă doar a partidului în cauză. Este o problemă de principiu a existenței democrației în societatea românească și a evoluției viitoare a acestei societăți, o problemă care ar trebui să preocupe orice cetățean, indiferent de opțiunile sale politice.

În mod particular, ar trebui văzut dacă electoratul lui Werner, care a pus șatmpila ca la ștanță pe numele lui, este în cunoștință de cauză cu modul de gândire al acestuia și cu consecințele pe care viziunea lui de inspirație totalitară le poate avea asupra întregii societăți.

Să nu știe lumea ce origine are sintagma „ciuma roșie”? Și ce efecte dezastruoase a avut ideologia bazată pe acest concept? Să nu știe oamenii unde și când s-a mai întâmplat în istorie să fie demonizate anumite partide politice, până la scoaterea lor în afara legii? Și în ce regimuri se practicau condamnări după criterii de ideologie? Și justiția să pedepsească vinovățiile colective?

Pentru a ne lămuri, să vedem câteva detalii despre votanții majoritari ai lui Werner la alegerile din duminica trecută:

  • din totalul votanților care au studii mai puține decât liceul, pe Werner l-au votat 38,7%.

  • din totalul celor cu studii liceale, l-au votat 42% .

  • din totalul celor din mediul rural, l-au votat 40,7%.

  • din totalul votanților din Moldova, pe Werner l-au votat 39,8% .

La toate aceste criterii, Werner s-a clasat primul pe țară.

Așa stând lucrurile, putem accepta că, în zonele electoratului de mai sus, subiecte precum Goebbels, „ciuma roșie”, „Mein Kampf”, incendierea Reichstagului sau arderea cărților „care acționează subversiv asupra viitorului sau atacă rădăcina gândirii germane și forțele conducătoare ale poporului nostru…” sunt complet necunoscute.

Dar nu la fel stau lucrurile în mediile universitare, cum este Cluj Napoca, de pildă, oraș în care Werner a primit peste 38% din voturi. Nu demult, la 1 octombrie, s-au împlinit 100 de ani de la fondarea Universității românești din acest oraș. Dar în septembrie 1940, după diktatul de la Viena, profesorii și studenții au fost siliți să părăsească Clujul, căutându-și refugiu la Sibiu și Timişoara, orașe în care universitatea refugiată a funcţionat pe toată durata celui de-al Doilea Război Mondial.

Să nu fie Universitatea clujeană de astăzi sensibilă la învățămintele istoriei, inclusiv la fractura produsă în propria biografie de regimul horthist de ocupație? Să nu fie oare remanentă, pentru intelectualii de astăzi ai Universității, experiența tragică pe care a oferit-o posterității manifestarea politicilor naziste asupra populației românești din Transilvania?

În contextul aniversării centenarului, la Editura Școala Ardeleană din Cluj Napoca a apărut volumul „Leadership academic clujean (1919-2019)”, sub coordonarea prof. univ. dr. Vasile Pușcaș. Reputatul istoric apreciază că, la Cluj, comunitatea academică ar putea lucra la un „proiect în devenire”, creându-se „o structură constituțională în care cele mai puternice universități clujene să-și unească energiile și potențialului pentru a face față provocărilor secolului XXI, inclusiv viitoarelor solicitări ale societății românești”.

Ca fost absolvent al acestei prestigioase Universități, îndrăznesc să pun prof. Pușcaș, cu smerenie, câteva întrebări: cum apreciază comunitatea academică din Cluj Napoca angajamentele politice ale lui Iohannis privind desființarea unui partid politic? Cum apreciază intelectualii din Cluj reapariția în spațiul public românesc a sintagmei „ciuma roșie”, folosită cu sârg de propagandiștii aceluiași Iohannis? Consideră domnia sa că limbajul de sorginte nazistă reprezintă sau nu o provocare la adresa societății românești actuale și viitoare?

Pe cale de consecință, acel „proiect în devenire” despre care vorbește prof. Pușcaș, n-ar putea oare să înceapă de pe acum, cu implicarea comunității academice clujene în a explica vulgului care l-a votat pe Werner ce au însemnat în istorie subiecte precum Goebbels, „ciuma roșie”, incendierea Reichstagului sau arderea cărților „care acționează subversiv asupra viitorului”?

Istoria arată că tăcerea în fața nenorocirilor altora, pe baza teoriei că „mie nu mi se poate întâmpla”, a fost nefastă și întotdeauna s-a întors împotriva celor care credeau, în mod fals, că lașitatea de tipul „nu mă bag, nu mă amestec” poate fi salvatoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 8
Octavian Știreanu 195 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Nu ne intereseaza analizele Dvs., se stie ca in turul 1 pe Iohannis l-au votat analfabetii olteni si teleormaneni,iar in turul doi Iohannis ia minim 65% din voturi,de la tarani,muncitori si mahalagii!
    Pe Dancila a votat-o masiv intelectualitatea romana,academicienii,medicii,profesorii,etc intr-un cuvant „crème de la crème”!In turul 2 o voteaza si laureatii premiului Nobel esti/Nobel traiesti,sa fie masa bogata!

  2. Democratia Functionala nu poate exista fara o Constitutie Functionala.
    Cea mai buna Constitutie Functionala – cunoscuta ca fiind cea a Americii – are citeva Preconditii subliniate de catre cei care au gindit-o. Aceasta Constitutie nu poate sa functioneze daca populatia nu satisface nivelul minimal pentru:
    A) INTEGRITATE
    B) ONESTITATE
    C) RELIGIOZITATE
    D) INDUSTRIALIZARE
    Acestea fiind spuse este clar ca nicio alta natiune nu poate copia pur si simplu Constitutia americana fara a sfirsi intr-o Dictatura Apriga.
    In Romania noi avem o Constituie dictata de „Don profesor” Brucan si scrisa de pupincuristi patetici pe genunchii FSN-eului. Este o constructie eclectica, confuza, generatoare de Conflicte chiar si atunci cind presedintele si premierul sint generati de acelasi partid. Deci Nefunctionala !
    Unde sint Elitele mioritice?
    Le veti gasi la Paris, Londra sau New York la shopping pe banii statutlui cu amantele lor sau nevestele altora…
    Trebuie sa admitem ca de 3 decade societatea romaneasca produce numai rebuturi intelectuale sau politice.
    SRI nu este Securitaea comunista si nu poate sa performeze la cei mai inalti parametri calitativi atit timp cit insasi Constitutia Romaniei este nefunctionala. Si-atunci, bossilor SRI nu le ramine decit sa profite de informatiile ce le detin pentru interes pecuniar pesonal.
    Este util sa ne pierdem timpul votind Tembeli ?

  3. Yoha nu a fost votat la stantza in sensul vizat de analist, ci la stantza Securitatii, ceea ce este cu totul altceva!!! Sa ne explice cineva cum a fost posibil ca in judete cu cateva zeci sau sute de maghiari au votat mii de magiari? Deci, nu romani incantati de discursul iredentist al uniunii, ci maghiari! E vorba de saci cu buletine de vot introduse in urne!
    Apoi, la sate si in comune, cel putin un milion de batrani care habar nu aveau de politica si candidati, mai ales ca s-a votat partidul, nu candidatul, prilej suplimentar de confuzie, au fost indrumati/insotiti in cabinele de vot de flacai extrem de bine intentionati, adevarati samariteni care le-au dirijat mainile batatorite de truda campului, cu stampila
    pe prima rubrica, trasa la sorti de AeP-ul securist intr-un mod identic cu stabilirea „aleatorie” a completelor de 5 sau 3 magistrati calai ai Securitatii!!! Va dati seama, batranii tarani au fost inselati, dar pe telectualii de la orase cine
    le-a tinut stampila sa o aplice pe ProSiberia sau PMP-ul Mongolului ceacar care a distrus timp de 10 ani Romania? Cumva
    au votat constienti ca amandoi candidatii acestor facaturi de partide ale Secu sunt agenti bolsevici de familie?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.