Avertisment – Prețurile gazelor vor exploda în facturile românilor după perioada de plafonare

Asociația Energia Inteligentă solicită dezvoltarea de urgență a unei Strategii Post Plafonare a Prețului, pentru a se evita creșterea prețului gazelor în facturile românilor, după perioada de plafonare.
Protejarea consumatorilor de gaze naturale în anul 2022 a determinat aprobarea în România a unei legi care suspenda prețul din contracte și aplicarea unui preț plafonat de 0,31 lei/kWh pentru consumatorii casnici, cu plata de la bugetul de stat a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat, dacă costurile sunt mai mari de 0,31 lei/kWh. Dacă costurile furnizorilor erau mai mici decât 0,31 lei/kWh atunci furnizorul calcula în fiecare lună un preț de vânzare compus din costurile de achiziție la care se adaugă o marjă reglementată.
Această situație a determinat multiple și fundamentale schimbări în sectorul gazelor naturale, multe din acestea fiind foarte dificil a fi remediate și cu siguranță este nevoie de strategii importante post plafonare care ar trebui să fie realizate rapid și puse practică.
Schimbările din sectorul gazelor naturale determinate de plafonarea prețurilor și compensarea furnizorilor:
–    suspendarea funcționării pieței gazelor naturale a determinat dispariția totală a concurenței și menținerea unor prețuri mari la gazele naturale achiziționate. Menținerea prețurilor a fost determinată și de faptul că prin schema de compensare a diferenței între prețurile plafonate și costurile de achiziție se acceptau orice prețuri pentru gazele achiziționate. Această situație va fi greu de înlăturat și va necesita un timp în care reapariția concurenței ar putea sî reechilibreze lucrurile. Se estimează  că această situație nu poate să fie mai mică de 1 an.
–    eșecul liberalizării pieței de gaze din anul 2020 (urmare a lipsei pregătirii corespunzătoare a consumatorilor), peste care s-a suprapus comportamentul abuziv al unor furnizori (urmare a lipsei unor acțiuni al “câinilor de pază” al unei piețe liberalizate – ANRE, Consiliul Concurenței, ANPC –  și mai ales lipsa unei entități de Soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei), urmată de criza gazelor și creșterea record a prețurilor, culminând cu un model de protecție al consumatorilor în timpul crizei necorespunzător, a determinat erodarea încrederii în noțiunea de liberă alegere pe piața de energie.
–    lecția însușită de autorități, piață liberă înseamnă mai puțini bani la bugetul de stat și mai multe critici, piață reglementată înseamnă lipsa prețului de referință în piață, respectiv acceptarea de către consumatori a ”normalității” prețului mare din factură, dar și venituri mari la bugetul de stat.
–    UE a acceptat modificarea principiului care a stat la baza nașterii sale, libera circulație a mărfurilor – piața liberă – aspect care ar putea permite ca un sistem de piată semireglementată, așa cum există astăzi în România, să se perpetueze și în viitor.
Luând în considerare aceste schimbări se impune o analiză pentru a identifica care sunt soluțiile pe care România le are și cum trebuie ele pregătite pentru a evita o dublare a prețului la gaze în anul următor:
a)    Varianta de a nu face nimic
Prețul gazelor în contractele de vânzare gaze, care sunt suspendate până în 31 martie 2025, sunt la un nivel de cca 0,55 lei/kWh, preț care cel mai probabil va rămâne valabil cel puțin până în vara anului 2025. Astfel, începând cu luna aprilie 2025, prețurile din facturi vor fi duble. Probabil în vara anului 2025 va reapărea timid concurența pe piața de gaze, dar care va aduce prețuri ușor mai mici, în cel mai fericit caz începând cu anul 2026.  Această variantă va aduce toate riscurile care au existat în piață înainte de plafonarea prețurilor la gaze (unele clauze abuzive, creșteri de prețuri urmare a unor clauze din contract etc.).
b)    Varianta pregătirii reliberalizării pieței la gaze
Pentru a evita ca prețul gazelor din contractele de vânzare gaze, care sunt duble în momentul de față să devină preț efectiv plătit de consumatori după data de 31 martie 2025, sunt necesare realizarea următoarelor activități:
–    o campanie masivă de informare și pregătire a consumatorilor în vederea reliberalizării pieței la gaze
–    profesionalizarea “câinilor de pază” ai unei piețe libere – ANRE, Consiliul Concurenței, ANPC și înlocuirea în modul de lucru al acestora ca acțiuni principale elementele reactive – amendarea celor care încalcă legea după sesizarea unor abuzuri, cu acțiuni preventive și de reducerea abuzurilor asupra consumatorilor și prevenirea încălcării legii.
–    înființarea unei entități de Soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei
–    suspendarea pe un termen de 3 ani a prevederilor din Codul Civil privind piața de energie prin care furnizorii să poată să prelungească un contract de furnizare fără semnătura efectivă a clientului pe un contracta/act adițional
–    organizarea de către ANRE (direct și indirect) a unor sesiuni/acțiuni de ofertare concurențială a gazelor naturale începând cu data de 1 aprilie 2024, pentru refacerea concurenței
–    dezvoltarea unor mecanisme transparente de suspendare a pieței libere în anumite condiții clar stabilite și mecanismele aplicate pentru această perioadă
c)    Varianta menținerii unei piețe semireglementate
În situația în care se prelungește actul normativ existent în momentul de față, va rămâne în vigoare actualul sistem, un sistem în care se suspendă prețul din contracte și aplicarea unui preț plafonat în facturi pentru consumatorii, cu plata de la bugetul de stat a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat, dacă costurile sunt mai mari decât prețul plafonat. Dacă costurile furnizorilor sunt mai mici decât prețul plafonat atunci furnizorul va calcula în fiecare lună un preț de vânzare compus din costurilor de achiziție la care se adaugă o marjă comercială reglementată.
d)    Varianta reglementării pieței
Dacă varianta semireglementării  a fost și probabil poate să rămână o variantă acceptată la nivelul UE, reglementarea pieței de gaze este o opțiune puțin probabilă ținând cont de reglementările Europene. Varianta aceasta va aduce prețuri care se bazează pe metoda cost plus, ceea ce nu previzionează prețuri mai mici la gaze în viitor.
Între cele 4 variante analizate, cea care ar aduce cele mai mici prețuri este varianta pieței libere (doar dacă vom avea clienți informași și pregătiți, “câini de pază” ai pieței performanți, un SALENERG – entitate de soluționare alternativă a litigiilor pe piața de energie funcțional).
Reglementarea prețului nu încurajează eficiența în sectorul gazelor naturale și de aici, nu poate aduce reduceri ale costurilor și respectiv prețuri mai mici la gaze.
Varianta semireglementării prețului este o variantă care nu va aduce cele mai mici prețuri, dar nici nu impune schimbări majore (România se schimbă foarte greu) – profesionalizarea ANRE, Consiliului Concurenței și  ANPC, și mai ales înființarea unei entități supereficiente de Soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

24 de Comentarii

  1. Ma indoiesc ca o fi existat vreun fraier in tot Rromanistanul actual, care sa creada ca preturile la gaze vor imploda dupa liberalizarea pietei.
    Chestiile cu piata libera si concurenta sunt povesti ptr cei de la gradinita……[Rumburak]

  2. Sa nu se amestece lucrurile. Atunci cand plafonarea va fi eliminata, firesc, valoarea facturilor va fi mai mare pentru consumatorul final. Daca sarabanda PRETURILOR SPECULATIVE ramane/revine, este o alta discutie. Atunci sa vedem reactia UE si a guvernului. Sanse foarte reduse sa faca ceva bun pentru populatie. Asteptam.

  3. Au explodat pretzurile la Gaz pentru ca este Frig Afara ! Si nu este Caldura la Blocuri ! Si sunt Oameni in Vârsta ce nu pot sta in Frig in Locuintze la Blocuri ! Eu am Cald in Locuintza 20 de Grade Celsius si Nu Gătesc ! Cumpăr Mâncare Gata Preparata ! Dar costa cam scump ! 200 de lei pe 7 zile ! S-a scumpit Mâncarea Gata Preparata ! Dar bag Mâncarea in Congelator pe 7 zile !

  4. Statul nu cumpara din Europa unde este 30,49 MWh https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas deci 30,49X4,98 lei/1000=0,1518 lei/KWh deci la jumatate de pret fata de cel subventionat? Poate ne spune Statul roman daca exista sau orice giambasi vinde caii cum vrea in Romania? Poate ne explica de ce daca Romgaz este in Romania de ce samsarii sunt lasati sa e… Romania dupa bunul plac? Daca nu mai avem stat atunci Guvernul, Parlamentul si Presedintele ar face bine sa paraseasca ”locul” de munca. Ba cred ca toti bugetarii nu au ce cauta. Daca traim disolutia Statului atunci si tot aparatul nu exista.

  5. Păi da mă,. Doar borfași care s-au pus pe sonde și conducte, care incasează zeci de mii de euro drept salar sau pensie, insă nu au pus un gard in plus la sondă, unde oile reglează presiunea.. Ce să le mai zici borfașilor care plătesc politicul, care aduce legi de muls populimea,.Deci clar sunt patripoți de nu mai pot,..

  6. Semne bune anul are,toate vor exploda in România mai puțin mămăliga care e în comă de ani buni !

  7. Când vom scapa de acești criminali politici?…cine a inventat celebra formulă de a transforma metrul cub de gaz în kw?…
    O țară de hoți!…

  8. …inca o stire din capitolul patriotismului economic sau ce bine traiti dar inca nu realizati…acum, ca am scris-o, s-ar putea sa ne amintim cu nostalgie de aceste vremuri”ehei!, ce bine era pe vremea ciocoilacului!”…oare estia de la putere tot mai cred ca vor mai castiga 5% la alegeri?…

  9. Politicienii romaniei(niste hoti si banditi corupti) au vandut la straini resursele de gaze naturale(de fapt a vandut toate resursele solului romanesc) ale romaniei pentru ca romanii sa plateasca pret dublu la gaze fata de restul europenilor ! Asadar dragi romani,daca ar fi sa se ordone mobilizarea rezervistilor,oare pentru ce naiba ar mai lupta romanii ??!!Ce sa mai apere romanesc in aceasta tara??!!Majoritatea ungurilor si-au luat dubla cetatenie,si clar la primul semnal ar zbura peste granita in puszta !

  10. sa explodeze,da-le incolo de facturi ;mai bine sa explodeze niste facturi decat niste butelii ,nu?

  11. Hai ca au explodat deja, de la 120 de lei in noiembrie, am ajuns la 430 de lei pe decembrie. Sunteti ca mistocarul ala platist care prezice evenimente din trecut

  12. la pret mare, TVA mare si pe langa asta o sa mai platiti si taxa de poluare pe gazul de la centrale din 2026 asa cum a decis ungurul t. barna cand era la mediu! pai de unde bani de pensii speciale?

  13. E normala transformarea metru cub la gaze in KWh…care este unitatea de masurare a energiei in SI….La repezeala, te descurci cu formula, 1 mc = 10 KWh….Altfel, daca e Piata Libera ce rost mai au Institutiile de Reglementare? Ce, in piata Matache vinzi ceapa cu Institutii de Reglementare? ….Nu mai mintiti lumea, Economie de Piata exista doar la Piata Matache…..sau in Piata Spot de la gaze…unde pretul variaza in fiecare zi. Piata Libera are rol politic, ai rafturi pline cu alimente, chiar daca nu produci mancare. Ai rafturi pline, Guvernul nu are probleme cu nimeni…Cine nu are bani, nu cumpara, e vina lui.

  14. Pai si nu iesiti in strada? ce mai stati? mai puteti?
    @Neagule! Pai ziceai ca pe vremea lui Ceausescu era rau. Vad ca acum mananci mizerii congelate si le tii la frigider cate 7 zile. Pai pe vremea lui Ceausescu mancai totul natural si n-ai murit de foame! Vad ca o dai in regres nu gluma. Mananci cancer pe paine si mai bagi si cu portia. iti numeri banii de la saptamana la saptamana! Halal libertate’!

  15. Exemplu de factura. 700 de lei plafonat, fără plafonare 1600 de lei. Sa fie gazul 1600 de lei la o casa de 90mp in luna cu temperaturi doar pozitive, clar înseamnă faliment. Gazul nu reprezintă valoarea sa reală + cota de profit, transport și distribuție. El reprezintă tariful la care băieții deștepți și ticăloși pot face profituri astronomice. Statul este in ecuație, încasează niște TVA-uri groaznice. Din cei 1600 de lei 500 e TVA. Serios, sunt sigur că după scoaterea plafonării, 1/3 din romaninibtra in blocaj financiar, iar inflația va exploda până la cer. Vin vremuri negre și foarte grele. Pe aceasi cantitate de gaz in urma cu 2 ani plăteam 600 dar fara subvenție. Sa nu se mire PSD și PNL daca votanții lor vor fi la AUR și Sosoaca. Vor alege raul mai mic, sau daca nu Raul mai mic vor prefera sa mai schimbe hoții…

  16. Pai Cum sa nu se scumpească Gazul ? Ca pentru luna Noiembrie 2023 am plătit in Ianuarie 2024 cu 50 de lei mai scump la Intretzinere ca daca Caldura nu e se incalzeste lumea cu Gaz ! Si asha ne-a tăiat Caldura pana pe 17 ianuarie 2024 ! Si se incalzeste Lumea cu Gaz ! Dar de la Gaz se poate Murii daca nu este Deschis Geamul de la Bucătărie ! Eu nu am nevoie deGaze ca Nu Gătesc ! Nu ma interesează Comentariile ! Eu am Comentariile Mele !

  17. Eu v.am recomandat și va recomand un lucru …AUTONOMIE MAXIMA FATA DE SISTEM.LA TARA ,LA PAMANT!!!

  18. Statul sa limiteze lantul de intermediari si adaosurile comerciale. Baietii destepti care cresc preturile sa fie scosi din sistem. Gazul omanesc sa nu se mai tranzactioneze pe burse din Europa ca asa vor cei care isi bat joc de Romania. Gazul romanesc sa fie folosit in Romania. Romgaz sa fie furnizor de gaze naturale si sa vanda direct consumtorilor finali, asa cum face Hidroelectrica cu electricitatea. Statul sa reverseze privatizarea ilegala a Petromului si sa scoata OMV din tara. Sa inchiriem noi (firmele romanesti) platforme de foraj ca sa ne extragem gazele din Marea Neagra, sa nu mai lasam pe altii sa ni le ia aproape pe gratis (contra unei redevente minimale, in bataie de joc) ca sa ni le vanda inapoi foarte scump. Daca gazul romanesc nu va ajunge pentru acoperirea consumului intern, sa se suplimenteze cu gaz rusesc ieftin.

  19. Mai bine Cumpara Gaz Ieftin din Adzerbaigean sau si mai ieftin din Orient cu 0,24 de Euro .

  20. stau linistit. Avem peste 500 de agentii, guverne capabile, pot dormi linistit!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.